2013-11-25 18:38:05
Φωτογραφία για Διαβατήριο ποιότητας χρειάζονται τα αγροτικά μας προϊόντα
Στην ανάπτυξη της ποιοτικής και ανταγωνιστικής παραγωγής, ειδικά σε θέματα ποιότητας, τυποποίησης και συσκευασίας επικεντρώνει τις προσπάθειες το ΥΠΑΑΤ, ώστε να... αποκτήσουν τα ελληνικά προϊόντα μεγαλύτερη διείσδυση στις διεθνείς αγορές. Όπως λέει μιλώντας στην «Η» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, τώρα που η Ευρώπη και όλος ο κόσμος πραγματοποιούν στροφή προς την ποιοτική γεωργία είναι μια πραγματική ευκαιρία να επενδύσει η χώρα στην ποιότητα των προϊόντων της, ώστε να αναβαθμίσει την εικόνα της στο εξωτερικό και να τονώσει την εξωστρέφειά της.

Συνέντευξη στον Γιώργο Μανέττα

Κύριε Τσαυτάρη, ο αγροτικός κόσμος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Τι κάνετε για να τον στηρίξετε σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία;

Πράγματι υπάρχουν αρκετές δυσκολίες. Καταρχάς το κόστος παραγωγής των αγροτών μας είναι αυξημένο, ενώ προβλήματα υπάρχουν και με την ρευστότητά τους. Για να απαλύνουμε το κόστος παραγωγής, επιστρέφουμε τον ΕΦΚ του πετρελαίου και δίνουμε μάχη για να μειωθεί το κόστος του αερίου
. Όσον αφορά στην αποκατάσταση της ρευστότητας, δημιουργήσαμε το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, το οποίο πριν από μερικές ημέρες έδωσε τα πρώτα χρήματα. Επιπλέον, κάναμε ειδικό πρόγραμμα που προβλέπει πριμ πρώτης εγκατάστασης ύψους 20.000 για τους νέους κάτω από 40 ετών που θέλουν να ασχοληθούν με την πρωτογενή παραγωγή. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για την περίοδο 2014 ? 2020 η χώρα μας θα διαχειριστεί σχεδόν 20 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της γεωργίας της, ποσό το ίδιο υψηλό με την τρέχουσα περίοδο.

Τα τελευταία χρόνια συντελείται μια μικρή «επανάσταση» όσον αφορά στις νέες καλλιέργειες. Ποιες ενέργειες αναλαμβάνετε για να στρέψετε τους Έλληνες αγρότες προς αυτή την κατεύθυνση;

Δώσαμε ως ελληνική πλευρά μια μεγάλη μάχη ώστε ο «ξεχασμένος τομέας» των ψυχανθών, αυτών των τόσων σημαντικών φυτών, τόσο για την κτηνοτροφία μας όσο και για τη διατροφή του ανθρώπου, να λάβει τη θέση που του αξίζει στη νέα ΚΑΠ. Θα έλεγα λοιπόν ότι η καλλιέργεια των ψυχανθών, ειδικά τώρα με το «ισχυρό» χρηματοδοτικό εργαλείο της συνδεδεμένης ενίσχυσης του 10% που εξασφαλίσαμε, παρέχει εξαιρετικές προοπτικές. Οι φακές, τα ρεβίθια, τα φασόλια θα εξασφαλίσουν στο τραπέζι της ελληνικής οικογένειας τα όσπρια με την τόσο υψηλή διατροφική αξία, ενώ αντίστοιχα τα τριφύλλια, ο βίκος, τα κουκιά, το λαθούρι κ.λπ. θα διασφαλίσουν τις απαραίτητες αζωτούχες ζωοτροφές για την κτηνοτροφία μας. Για τον λόγο αυτό δημοσιεύσαμε για πρώτη φορά υπουργική απόφαση που περιγράφει όλα τα είδη και τις ποικιλίες των ψυχανθών, οσπρίων και κτηνοτροφικών, που μπορούν να καλλιεργηθούν με άριστες αποδόσεις στη χώρα μας, όπως έγινε ήδη για τα οπωροκηπευτικά και ετοιμάζεται για τα αρωματικά φαρμακευτικά και αρτυματικά φυτά μας. Επιπλέον, στηρίζουμε διαρκώς τα υγιή συνεργατικά σχήματα που δραστηριοποιούνται στην καλλιέργεια των ψυχανθών, όπως την πρώτη Ομάδα Παραγωγών Ρεβιθιού, τους συνεταιρισμούς για τα φασόλια Πρεσπών, τις ομάδες παραγωγών για τα κατεψυγμένα φασολάκια μπιζέλια κ.ά. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια και στον τομέα των δεντροκηπευτικών, όπως γιγαρτόκαρπα (μήλα, αχλάδια, κυδώνια, κ.ά.), πυρηνόκαρπα (ροδάκινα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, κεράσια, νεκταρίνια, μούσμουλα), την ελιά κ.ά. για να στηρίξουμε ομάδες παραγωγών που με μεράκι και όρεξη δραστηριοποιούνται στους τομείς αυτούς.

Γιατί τα ελληνικά τρόφιμα δεν έχουν τη θέση που τους αξίζει στις διεθνείς αγορές;

Τα προηγούμενα χρόνια, το έλλειμμα στρατηγικής εξωστρέφειας που στερούσε τα ελληνικά προϊόντα από ένα διεθνές κοινό, έπρεπε να ανατραπεί και να οικοδομηθεί μια μόνιμη σχέση εμπιστοσύνης με τα σήματα ποιότητας. Τώρα που η Ευρώπη και όλος ο κόσμος πραγματοποιούν στροφή προς την ποιοτική γεωργία είναι πραγματική ευκαιρία. Προσπαθούμε να απλουστεύσουμε τις διαδικασίες των εξαγωγών με ολοκληρωμένες δράσεις προώθησης των εξαγωγών κατά προϊόν και κατά χώρα-στόχο. Βασική επιδίωξή μας ήταν η επένδυση στην τυποποίηση και μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων. Με αυτόν τον τρόπο το ποιοτικό ελληνικό προϊόν αποκτά «διαβατήριο» για να ταξιδέψει με ασφάλεια σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, κερδίζοντας καλύτερη διεισδυτικότητα στις πιο απαιτητικές και ακριβές αγορές. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να υποστηριχτούν περίπου 300 μεταποιητικές μονάδες σε ολόκληρη τη χώρα, συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Κατά τις πρόσφατες συνομιλίες τους για το διμερές εμπόριο Ε.Ε. και Καναδάς συμφώνησαν για την προστασία της ελληνικής φέτας. Τι όφελος μπορεί να έχει η χώρα μας;

Η ελληνική φέτα έχει κατοχυρωθεί ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) από την Ε.Ε. το 2002, ωστόσο, οι κανόνες της Ε.Ε. δεν ισχύουν σε τρίτες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Κίνα και η Ρωσία, οι οποίες διαθέτουν τους δικούς τους κανόνες παραγωγής, αγοράς και διακίνησης. Έτσι σήμερα πωλούν στην εσωτερική τους αγορά κάτι και το βαφτίζουν όπως θέλουν. Με βάση την συμφωνία Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Καναδά -η οποία δεν είναι οριστική- καμία επιχείρηση του Καναδά δεν μπορεί να παράξει στο μέλλον τυρί που θα το ονομάζει FETA. Όσο για αυτούς που σήμερα παράγουν και εφόσον θέλουν να συνεχίσουν δεν πρέπει να το λένε FETA αλλά FETA-Like η απομίμηση FETAS. Επίσης, πρέπει να αναφερθεί ότι παράγεται στον Καναδά και πρέπει να αφαιρεθούν όλα εκείνα τα στοιχεία (ελληνικές σημαίες, Μαίανδροι, Ακροπόλεις κ.ά.) που εξαπατούν τον καταναλωτή. Είναι πολύ σημαντική αυτή η συμφωνία για τη χώρα μας, γιατί ενδέχεται να αποτελέσει πρότυπο για τις μελλοντικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ, την Ρωσία και άλλες αγορές. Η φέτα είναι το μόνο προϊόν που θεωρούμε «εμβληματικό», αν και έχουμε 100 προϊόντα αναγνωρισμένα ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ. Δεν θα αφήσουμε τη φέτα χωρίς προστασία. Αν χρειαστεί, θα προστατεύσουμε το προϊόν ακόμη περισσότερο. Επίσης, θα δώσουμε τη μάχη να κατοχυρώσουμε και άλλα ελληνικά προϊόντα ως ΠΟΠ, όπως το μέλι, το κάστανο, το γιαούρτι.

Από 1ης Ιανουαρίου

Ερχονται βιβλία εσόδων-εξόδων για αγρότες

Ο ενιαίος φόρος ακινήτων έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του αγροτικού κόσμου. Πώς το σχολιάζετε αυτό;

Σας θυμίζω ότι είναι η τρίτη πρόταση που καταθέτει το υπουργείο Οικονομίας προς τον συγκεκριμένο σκοπό. Έχουν γίνει εκτεταμένες συζητήσεις και ο διάλογος συνεχίζεται. Θέλω να τονίσω ότι οι αγρότες πληρώνουν όπως όλοι οι πολίτες για τα σπίτια τους μέσω της ΔΕΗ, ενώ το εισόδημά τους θα το φορολογήσουμε ούτως ή άλλως από την 1η του έτους, γιατί όλοι οι αγρότες είναι υποχρεωμένοι να τηρούν βιβλία εσόδων ? εξόδων. Το θέμα είναι στη φορολόγηση ενός αγροτεμαχίου πέραν της παραγωγικής του αξίας. Τη φορολόγηση μιας αστικής αξίας ή μιας υπεραξίας που μπορεί να έχει ένα χωράφι, όχι γιατί παράγει, αλλά γιατί είναι παραλιακό ή μπροστά σε δρόμο και ενδέχεται στο μέλλον να αξιοποιηθεί ως ξενοδοχείο ή ως ενοικιαζόμενα δωμάτια. Εδώ δημιουργούνται πολλαπλά ζητήματα, όπως το ότι ζητείται από κάποιον να προκαταβάλει χρήματα για μια αξία που ενδεχομένως να εκμεταλλευτεί. Είναι γωνιές που πρέπει να αμβλυνθούν και είμαι πεπεισμένος πως θα βρεθεί η χρυσή τομή.

radio936.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ