2013-11-26 01:30:07
Φωτογραφία για Πρόγνωση καιρού ή κερδοσκοπία;
του Σταύρου Ζουλάκη

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο πρώην διευθυντής της ΕΜΥ Μανώλης Λέκκας για τον τρόπο με τον οποίο κάποιοι επιτήδειοι παρουσιάζουν τα εποχικά μοντέλα πρόγνωσης του καιρού! Μιλώντας στο BriefingΝews επισημαίνει την αναγκαιότητα να υπαχθούν σε απόλυτα επιστημονικό πλαίσιο.

Τα προγνωστικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται από την μετεωρολογία είναι διαφόρων κατηγοριών. Εκείνα που χρησιμοποιούν οι μετεωρολόγοι για βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη πρόγνωση δηλαδή από μία έως 7 ημέρες και χαρακτηρίζονται ως επιχειρησιακά και τα λεγόμενα εποχικά στα οποία θα μπορούσαμε να εντάξουμε και τα μερομήνια των πρακτικών παρατηρητών μετεωρολόγων.

Στην πρώτη περίπτωση τα επιχειρησιακά μοντέλα της μετεωρολογίας όσο πιο κοντά είναι στο χρόνο τον οποίο χρειαζόμαστε την πρόγνωση, τόσο περισσότερο επιτυχημένα είναι, ακόμα και σε ποσοστό 95%. Το υπόλοιπο 5% μπορεί να οφείλεται σε διάφορους αστάθμητους παράγοντες όπως συχνά εξηγούν οι επιστήμονες.


Η πρόγνωση είναι καθημερινή… βλέπουμε τους μετεωρολόγους μία και δύο φορές σε ημερήσια βάση να ανανεώνουν τα δελτία καιρού και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι χρειάζονται να ξαναδιαβάζουν τα αποτελέσματα των μοντέλων και να δίνουν καλύτερη εικόνα του καιρού για την βραχυπρόθεσμη πρόγνωση, όπως χαρακτηριστικά μας λέει ο κος Λέκκας πρώην διευθυντής της ΕΜΥ για να συμπληρώσει: "Η τελευταία πληροφορία την οποία θα έχει κάποιος είναι εκείνη η οποία θα έχει την καλύτερη εικόνα του καιρού".

Αυτό όμως που δημιουργεί ιδιαίτερη αίσθηση είναι ο τρόπος με τον οποίο κάποιοι "χρησιμοποιούν" τα εποχικά μοντέλα πρόγνωσης:

"Αυτά δίνουν προβλέψεις για το επόμενο τρίμηνο, για την επόμενη άνοιξη ή τον επόμενο χειμώνα για παράδειγμα. Θα μου επιτραπεί εδώ να πω ότι βρίσκονται σε ένα επίπεδο έρευνας από επιστημονικής πλευράς. Παρ’ όλα αυτά, τέτοιες προβλέψεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας και επ’ αυτού πολλοί προσπαθούν να επηρεάσουν θα λέγαμε την κοινή γνώμη το πώς θα είναι ο καιρός το προσεχές διάστημα κτλ. Υπάρχει βέβαια και ο αντίλογος ότι η πρακτική μετεωρολογία, για παράδειγμα τα μερομήνια, κάτι που προέρχεται από μια παλιά γνώση ανθρώπων οι οποίοι σχετίζονταν πάρα πολύ με το περιβάλλον μπορούν να δώσουν προγνώσεις.

Προσέξτε… και αυτά έχουν μια κάποια εγκυρότητα κυρίως όταν κάποιος γνωρίζει, απλά καλό θα ήταν να γίνει και εκεί μια επιστημονική καταγραφή.

Από την άλλη πλευρά όμως τα επιστημονικά αποτελέσματα θα πρέπει να μου επιτραπεί να πω ότι καλό είναι να αποτελούν γνώση των επιστημόνων και να την αξιοποιούν στα πλαίσια έρευνας και αξιολόγησης της εγκυρότητας αυτών των φαινομένων ή ακόμα και για την πολιτική προστασία αλλά στα επίπεδα της πολιτείας πάντα... η κάθε άλλη χρήση αυτών των δεδομένων και το τονίζω αυτό, ότι είναι μια παραπλάνηση ένας τρόπος χειραγώγησης για λόγους συμφερόντων ώστε να πάει ο κόσμος προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση προκειμένου πιθανά κάποιοι να κερδοσκοπήσουν από αυτές τις καταστάσεις".

Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα μια φήμη είναι ικανή να οδηγήσει χιλιάδες συμπολίτες μας στην προμήθεια υλικού το οποίο θα προστατεύσει από καύσωνα ή βαρυχειμωνιά που μπορεί να μην συναντήσουμε ποτέ... το έργο το έχουμε δει πολλές φορές!

Πληροφορίες τέτοιου είδους είναι αλήθεια ότι πρέπει να ελέγχονται και να μην γίνονται όπλο στα χέρια αυτών που δράττουν την ευκαιρία να αυτοπροβληθούν ή και να "κονομήσουν" κάποιοι άλλοι στο όνομα της όποιας ανισορροπίας της φύσης... άλλωστε η φύση δεν υπήρξε ποτέ σε απόλυτη ισσοροπία... όπως και τα μυαλά κάποιων που επιμένουν να σκορπούν πανικό...

briefingnews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ