2013-11-26 03:39:06
Φωτογραφία για «Όχι» σε νέα μέτρα λιτότητας, λέει ο Στουρνάρας
«Η Τρόικα δεν έχει πειστεί ότι δεν χρειάζονται νέα μέτρα, αλλά έχουμε ισχυρά επιχειρήματα» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, δείχνοντας ότι... ποντάρει κυρίως στα στοιχεία για την καλύτερη του αναμενομένου μείωση των ελλειμμάτων και στην ταχύτερη μείωση της ύφεσης. Ωστόσο, επεσήμανε ότι ο πολύμηνος έλεγχος από την Τρόικα πρέπει να κλείσει άμεσα, γιατί δεν πρέπει να υπάρχουν εκκρεμότητες όταν θα αναλάβει από 1.1.2014 την προεδρία της ΕΕ η Ελλάδα.

Το περιεχόμενο της συμφωνίας στην οποία διαβλέπει πως θα καταλήξουν κυβέρνηση και Τρόικα για τους πλειστηριασμούς, το δημοσιονομικό κενό του 2014, το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών και τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, περιέγραψε ο κύριος Γιάννης Στουρνάρας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Mega. Συγκεκριμένα:

- Το δημοσιονομικό κενό αναμένει να κλείσει περίπου στο 1 δισ. ευρώ για το 2014.

- «Ούτε τώρα ούτε τον Ιούλιο θα φέρουμε νέα μέτρα λιτότητας» τόνισε και δήλωσε πως είναι απόλυτα σίγουρος για την ομαλή εκτέλεση του νέου προϋπολογισμού.


- Η ΕΑΣ θα παραμείνει εν λειτουργία, χωρίς όμως η κυβέρνηση να φαίνεται να μπορεί να διασώσει τον εξαγωγικό της χαρακτήρα, ώστε να εκτελεί παραγγελίες από το εξωτερικό.

- Δρομολογείται η άρση της απαγόρευσης ομαδικών απολύσεων στο ιδιωτικό τομέα. «Δεν είμαστε τρελοί να θέλουμε ομαδικές απολύσεις» τόνισε ο κ. Στουρνάρας, επικαλέστηκε όμως σαν αρνητικό παράδειγμα την φυγή της Πιρέλι και το κλείσιμο της Σόφτεξ, λόγω της απαγόρευσης όταν οι συνθήκες το απαιτούσαν.

Ο Ντράγκι και οι πλειστηριασμοί

Ο κ. Στουρνάρας αποκάλυψε ότι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πιέζει για την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών. «Μου είπε ότι θέλει να μην επιβραβεύονται όσοι έχουν και δεν πληρώνουν, γιατί δημιουργείται κουλτούρα μη αποπληρωμής των δανείων και υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της "μόλυνσης" στις τράπεζες» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών. «Προσφεύγουν στα δικαστήρια ακόμη και όσοι έχουν να πληρώσουν και έτσι μπορεί να δημιουργηθεί κίνημα» συμπλήρωσε.

Ο κ. Στουρνάρας περιέγραψε τους άξονες στους οποίους αναμένει να κινηθεί μια συμφωνία με τους δανειστές. «Υπάρχουν δύο τάσεις που είναι και οι δύο εξίσου κακές. Η πρώτη να μην επιτρέπονται καθόλου οι πλειστηριασμοί και η άλλη, να υπάρξει από 1.1.2014 πλήρης απελευθέρωση» είπε.

Η «μέση λύση» που υποστηρίζει η ελληνική πλευρά προβλέπει:

- Κατάργηση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών για όσους χρωστούν έως 200.000 ευρώ στην τράπεζα. Η ρήτρα αυτή δεν θα υπάρχει από την 1.1.2014.

- Διατήρηση και σταδιακή κατάργηση μετά την 1.1.2014 της προστασίας της α΄ κατοικίας, ανάλογα με την αξία της και τις δυνατότητες του δανειολήπτη να αποπληρώσει ή μη την οφειλή του.

Το ελληνικό σχέδιο προβλέπει ότι αρχικά θα προστατεύονται κύριες κατοικίες αξίας λίγο κάτω από τις 300.000 ευρώ. Για τις μεγαλύτερης αξίας δεν θα υπάρχει προστασία.

Για να τύχει της προστασίας ο οφειλέτης θα πρέπει να είναι «συνεργάσιμος» με την τράπεζα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να… «φορέσει τη γραβάτα του» και να δώσει το παρών στην τράπεζα, για να εξηγήσει γιατί δεν μπορεί να πληρώσει την οφειλή του. Τότε θα μπορεί να έρθει σε συμφωνία να πληρώνει μόνο ό,τι μπορεί στην τράπεζα για το δάνειό του και η τράπεζα να αποδεχτεί μία ελάχιστη καταβολή. Κυβερνητικές πηγές εξηγούσαν πάντως ότι αυτό δεν σημαίνει «κούρεμα» του χρέος του οφειλέτη, αλλά επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου.

Σε επόμενη φάση, όσο θα διαρκεί το μεταβατικό καθεστώς προστασίας, η κυβέρνηση θα νομοθετήσει και άλλους πιο ευέλικτους και σύγχρονους τρόπους διαχείρισης των προβληματικών δανείων, που θα λαμβάνουν υπόψη τα δεδομένα της κτηματαγοράς και των δανειοληπτών.

Όχι νέο Μνημόνιο

Ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε την έκπληξη των δανειστών επειδή «πετύχαμε ένα χρόνο νωρίτερα από ό,τι περίμεναν οι δανειστές το πρωτογενές πλεόνασμα».

«Δεν παίζουν παιχνίδια»σχολίασε με αφορμή τις «επιθετικές» δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων. Χαρακτήρισε «φιλέλληνα» τον κύριο Βίζερ και απέδωσε σε... καρτεσιανό χιούμορ την φράση ότι «θα πάμε για σκι και μετά θα ασχοληθούμε με την Ελλάδα».

Αποκάλυψε όμως και διάλογο που είχε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο το Γιούρογκρουπ κ. Ντάισελμπλουμ, στον οποίο ο κύριος Στουρνάρας είπε «γιατί έκανες δηλώσεις για περισσότερες διαθρωτικές αλλαγές, όταν η Μέρκελ και ο Σόιμπλε παραδέχονται ανοιχτά όσα έχουν καταφέρει οι Έλληνες;» και ο Ολλανδός αξιωματούχος αποκρίθηκε «μα ήθελα να σας ενθαρρύνω», για να εισπράξει την απάντηση πως «αυτό δεν είναι ενθάρρυνση. Πρώτα να λες τι πέτυχαν οι Έλληνες και μετά να λες αν πρέπει να πάρουν άλλα μέτρα» του επεσήμανε.

Στη συζήτηση εκείνη σχολιάστηκε ότι η Ελλάδα έχει το 2ο μικρότερο έλλειμμα μετά τη Γερμανία στην ΕΕ και είναι πρώτη σε κυκλικά διορθωμένο πρωτογενές πλεόνασμα.

Με τα σημερνά δεδομένα, ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως «δεν χρειαζόμαστε νέο δάνειο, ούτε νέο Μνημόνιο». Ανέφερε πως σε αυτό συμφώνησαν και οι κ.κ. Σαμαράς και Μέρκελ, στη συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο.

Έθεσε όμως και δύο προϋποθέσεις: να περισσέψουν κεφάλαια (τουλάχιστον 5 δισ.) από το ΤΧΣ που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να επιβεβαιωθεί τον Απρίλιο ότι επιτεύχθηκε πρωτογενές πλεόνασμα 812 εκατ. ευρώ φέτος.

Ο κ. Στουρνάρας αποκάλυψε ότι από τη συζήτηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, η κύρια Μέρκελ του έδωσε την διαβεβαίωση ότι η συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα ξεκινήσει αμέσως μετά τις 22 Απριλίου του 2014, οπότε η Eurostat θα ανακοινώσει επισήμως το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013, ή πάντως πριν τις ευρωεκλογές και όχι μετά, όπως είχε ειπωθεί στο προηγούμενο Γιούρογκρουπ που εξέτασε την πρόοδο της χώρας μας.

Μέτρα και θυσίες

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός αγωνίζονται για την ευημερία του ελληνικού λαού. «Ταιριάξαμε αν και δεν το περίμενα με τον πρωθυπουργό, παρά τις ιδεολογικές διαφορές που είχαμε» τόνισε.

Προέβλεψε ότι «το 2014 θα είναι δύσκολο έτος, αλλά καλύτερο από το 2013 για τους Έλληνες». Υποστήριξε ότι ο φόρος στα ακίνητα είναι «ο δικαιότερος φόρος λόγω της υψηλής φοροδιαφυγής στη χώρα», επειδή τα λεφτά συνήθως κατέληγαν σε αγορές ακινήτων.

Υποστήριξε όμως ότι στην Ελλάδα «δεν υπάρχει υπερφορολόγηση», συγκρίνοντας τα δεδομένα της χώρας με άλλων κρατών. Δικαιολόγησε επισήμως γιατί δεν αλλάζουν οι αντικειμενικές τιμές (έως το 2016 όπως πρώτο αποκάλυψε το ΘΕΜΑ) λέγοντας πως «αν άλλαζαν θα ανέβαιναν στη Δραπετσώνα και το Κερατσίνι και θα έπεφταν στα Βόρεια Προάστια».

Για τους φορολογικούς ελέγχους, ο κ.Στουρνάρας δήλωσε ότι σύντομα θα αρχίσουν να εισπράττονται πρόστιμα από όσους θα ασκείται μερικός έλεγχος για τα εμβάσματα του εξωτερικού, αλλά διευκρίνισε πως αυτό δεν μπορεί να συμβεί άμεσα και για όσους περιλαμβάνονται στη Λίστα Λαγκάρντ επειδή αυτήν την χειρίζεται εισαγγελέας και πρέπει ο έλεγχος να είναι οριστικός για να καταλογιστούν ποινές και πρόστιμα.

Για τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών τόνισε πως ήταν μια δύσκολη απόφαση συμπληρώνοντας όμως πως δεν απολύονται αλλά τίθενται σε κινητικότητα και επιδιώκεται να βρεθεί για αυτές άλλη δουλειά. Δεν παρέλειψε όμως να αναφέρει και ότι αμείβονται με περίπου 1.000 ευρώ το μήνα για 4 ώρες δουλειάς.

Για τους πολιτικούς στόχους και φιλοδοξίες του ιδίου πάντως, ο κ. Στουρνάρας «έκοψε» κάθε κουβέντα, τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο –αφήνοντας όμως όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά για τη συνέχεια.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ