2013-11-26 14:33:06
Φωτογραφία για Έκτακτη έκδοση εντόκων γραμματίων ζητούν οι Βρυξέλλες, καθώς πλησιάζει το Eurogroup
Πολύ δύσκολη θεωρούν στις Βρυξέλλες την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα έως το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου. Οπως έλεγαν... απολύτως αξιόπιστες πηγές της «Κ», όλα τα μέτωπα είναι ανοικτά και η Αθήνα θα πρέπει να σχεδιάσει από τώρα την έκτακτη έκδοση εντόκων γραμματίων τον Ιανουάριο για να καλύψει τις ταμειακές της ανάγκες. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συνιστούν, μάλιστα, η έκδοση να προετοιμαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να συμμετάσχουν και ξένοι επενδυτές, ώστε να μην αποστραγγιστεί περαιτέρω από ρευστότητα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Ειδικότερα, η απόσταση που χωρίζει Αθήνα και τρόικα για το δημοσιονομικό κενό του 2014 βρίσκεται στο 1,2 δισ. ευρώ, καθώς από την «τρύπα» ύψους 1,86 δισ. που εντοπίζουν στον προϋπολογισμό οι ελεγκτές μας, η Αθήνα έχει προτείνει διορθωτικά μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα ύψους 1,2 δισ., εκ των οποίων έχουν γίνει αποδεκτά μέχρι στιγμής περί τα 600 εκατ. Ακόμη όμως και αν καλυφθεί αυτή η απόσταση, εκκρεμεί ο προσδιορισμός των μέτρων που προβλέπει το Μνημόνιο για το 2015.


Ανοικτό παραμένει και το θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν την «Κ» ότι ουδέποτε ζήτησαν πλήρη άρση των πλειστηριασμών, αλλά εκτιμούν ότι το σημερινό καθεστώς δεν διαχωρίζει ανάμεσα στους πραγματικά ευάλωτους και σε όσους είναι «στρατηγικοί κακοπληρωτές». Μολονότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει την ανάγκη να αλλάξει το καθεστώς, ζητάει μεταβατική περίοδο τριών ετών, με την τρόικα να αντιπροτείνει έξι μήνες. Επίσης, η τρόικα υποστηρίζει ότι το κόστος της προστασίας όσων πραγματικά έχουν ανάγκη θα πρέπει να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με κοινοτικούς αξιωματούχους, η κυβέρνηση υπαναχώρησε και από τη δέσμευσή της για απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων. Πουθενά αλλού στην Ευρώπη δεν απαιτείται υπογραφή υπουργού για να γίνουν μαζικές απολύσεις, τονίζουν αρμόδιες πηγές στην «Κ», με την κυβέρνηση να απαντάει ότι δεν αντέχει πολιτικά την απελευθέρωση των απολύσεων.

Η τρόικα απαιτεί επίσης να εφαρμοστούν οι εισηγήσεις του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στο σύνολό τους και όχι «οι πιο πολλές» που αντιπροτείνει η κυβέρνηση. Ακόμη, οι ελεγκτές ζητούν από τον υπουργό Διοικ. Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, να τους παραδώσει μηνιαίους στόχους για την κινητικότητα, σε αντάλλαγμα της παράτασης που ζητάει για το δεύτερο κύμα κινητικότητας και αφορά 12.500 υπαλλήλους.

Για τα ΕΑΣ, η τρόικα φέρεται διατεθειμένη να συζητήσει δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα κλείσουν εντός σαφώς ορισμένου χρονικού διαστήματος, αν το σχέδιο αναδιάρθρωσης της κυβέρνησης δεν καταστήσει την εταιρεία κερδοφόρο.

Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει δώσει μέχρι στιγμής στους δανειστές μία απλή δέσμευση ότι θα «επανεξετάσει το ζήτημα» αν δεν καταστεί κερδοφόρος η επιχείρηση. Τέλος, η τρόικα προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού θα ξεπεράσει φέτος το ένα δισ. ευρώ, αλλά αποδίδει την υπέρβαση των στόχων στην υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
skai.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ