2013-11-27 11:41:10
Φωτογραφία για Συγκλονιστικό βίντεο από την κατάρριψη F-16 από την Σερβική Αεράμυνα το 1999
Την νύχτα στις 2 Μαίου 1999, ώρα 2 ΑΜ αμερικανικό F-16 κατέπεσε στην ευρύτερη περιοχή της Novi Sad. Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές τότε το αεροσκάφος είχε υποστεί μηχανική βλάβη. Ελάχιστη ώρα αργότερα ο πιλότος εκτοξεύτηκε επιτυχώς και περισυνελλέγη από κλιμάκιο CSAR της USAF.

Η ομάδα αποστολής CSAR αποτελούνταν από 2 ελικόπτερα ειδικών επιχειρήσεων MH-53J Pave Low και 1 ελικόπτερο MH-60G Pave Hawk.

Ο πιλότος ονομάζεται David Goldfein και δεν υπέστη παρά μερικές αμυχές.

Το αεροσκάφος εκτελούσε επιχείρηση βομβαρδισμού και ήταν μέρος ενός πακέτου κρούσης 4 αεροσκαφών. Επλήγη από βλήμα εδάφους αέρος της Σερβικής Αεράμυνας κατα τη φάση της επιστροφής του στην αεροπορική βάση Aviano στην Ιταλία. Το μαχητικό τύπου F-16 CG άνηκε στην 31 Πτέρυγα Μάχης. Ο πύραυλος εξεράγη σε κάποια απόσταση από το αεροσκάφος προξενώντας μεγάλες ζημιές και οδηγώντας σε απώλεια του κινητήρα. Το αεροσκάφος μετά από λιγα λεπτά ανεμοπορίας προσέκρουσε στο έδαφος.


Ενα τραγικό λάθος που συνέβη από την ομάδα και προξένησε πιθανόν την έγκαιρη προειδοποίηση και προετοιμασία των Σέρβων ήταν ότι η συχνότητα ενδο-επικοινωνίας των πιλότων της πτήσης Hammer βρίσκονταν στις 123.45 MHz. Η συγκεκριμένη συχνότητα χρησιμοποιείται ευρέως από αεροσκάφη της πολιτικής αεροπορίας. Η μη χρήση κρυπτογραφημένης επικοινωνίας και ασυρμάτων Have Quick οδήγησε στη συγκεκριμένη κατάρριψη.

Από το έτος 2007 και μετά όλα τα αεροσκάφη της USAF διαθέτουν ασυρμάτους Have Quick II με δυνατότητα κρυπτογράφησης και δυνατότητα επικοινωνίας με χερσαίες δυνάμεις.

Πρέπει να αναφερθεί πως το αρχικό σύστημα Have Quick δεν είχε τη δυνατότητα κρυπτογράφησης αλλά λόγω της ταχείας αλλαγής συχνοτήτων μέσα από ψευδο-τυχαίο αλγόριθμό ήταν αδύνατη η παρακολούθηση της επικοινωνίας.

Ο ασύρματος Have Quick πρέπει πριν την πτήση να λάβει ως δεδομένα την ακριβή ώρα (Time Of Day – TOD) , την Λέξη της Ημέρας (Word Of the Day -WOD) που λειτουργεί σαν κλειδί και έναν NET αριθμό (παρέχει τη δυνατότητα επιλογής mode ώστε πολλαπλά δικτυα επικοινωνιών να χρησιμοποιούν την ίδια Word Of the Day -WOD). Με βάση αυτά τα στοιχεία ένας ψευδοτυχαίος αλγόριθμος καθορίζει την αλλαγή συχνοτήτων.

Παρακολουθήστε το βίντεο με τα 8 τελευταία λεπτά του αεροσκάφους defencegreece.wordpress.com
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Υπάρχουν, ακόμη..
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Υπάρχουν, ακόμη..
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ