2013-11-27 22:43:07
Φωτογραφία για Στις ανασκαφές του αρχαίου θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών ο αντιπεριφερειάρχης
Επίσκεψη στο χώρο ανασκαφών του αρχαίου θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών στις Μικροθήβες πραγματοποίησε ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Καλτσογιάννης συνοδευόμενος από την κα Νικολάου, προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Ο κ. Καλτσογιάννης δήλωσε εντυπωσιασμένος από το αρχαίο θέατρο που αποτελεί ένα ανεκτίμητο θησαυρό και μια σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά για την περιοχή μας και τόνισε ότι το έργο διάσωσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς «είναι τεράστιας σημασίας για τη διατήρηση της πολιτιστικής μας ταυτότητας και θα πρέπει να αποτελεί μέριμνα όλων μας, ώστε τα μνημεία να διασώζονται, να αποκαθίστανται και να αποδίδονται στους τελικούς τους αποδέκτες που είναι οι επόμενες γενιές. Η προστασία, εξάλλου, ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αποτελεί καθοριστικής σημασίας δράση για μια σειρά από παραγωγικούς κλάδους και ιδίως για τον τουρισμό».


Η Περιφέρεια Θεσσαλίας συμμετέχει στην αναστήλωση και ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου μέσω Προγραμματικής Σύμβασης, χρηματοδοτώντας από ιδίους πόρους με ποσό 100.000 € τα υλικά των ανασκαφών και την εκπόνηση των μελετών, προκειμένου το έργο να είναι ώριμο και να ενταχθεί για χρηματοδότηση στη νέα προγραμματική περίοδο.

Το θέατρο Φθιωτίδων Θηβών χωρητικότητας 3.500 θέσεων είναι ένα από τα πέντε σημαντικότερα στην Ελλάδα. Οι Φθιώτιδες Θήβες ή Θεσσαλικές Θήβες είναι το όνομα δύο αρχαίων πόλεων της Θεσσαλίας η οποίες βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Η πρώτη βρισκόταν βόρεια του χωριού Μικροθήβες Μαγνησίας και άκμασε κατά την ελληνιστική περίοδο ενώ η δεύτερη, ονομαζόμενη και Χριστιανικές Θήβες, άκμασε κατά την παλαιοχριστιανική περίοδο, μέχρι και τον 7ο αιώνα και βρίσκεται μέσα στη Νέα Αγχίαλο.

Στα μέσα του 2ου αι. μ.Χ. οι Φθιώτιδες Θήβες περιελήφθησαν στο Κοινό των Μαγνήτων και βέβαια και στο ευρύτερο Κοινό των Θεσσαλών και απ’ ότι φαίνεται γνώρισαν τότε μια δεύτερη οικονομική ανάκαμψη, όπως αυτή αναγνωρίζεται στην ανακαίνιση των δημοσίων κτιρίων τους αλλά κυρίως στη μεγάλη οργάνωση και ανάπτυξη το λιμανιού τους, που λειτουργούσε πλέον ως κεντρικό λιμάνι της Θεσσαλίας. Τα ερείπια της αρχαία πόλης, όπου λειτουργούσε το σημαντικό αυτό θέατρο, εκτείνονται πάνω στο λόφο «Κάστρο», που βρίσκεται στο βόρειο άκρο του Kρόκιου πεδίου, κοντά στo σημερινό χωριό Mικροθήβες.

Η ανασκαφική έρευνα συνεχίζεται , στην περιοχή του κοίλου και του κάτω θεάτρου, για να αποκτήσει το μνημείο μια ολοκληρωμένη μορφή, ώστε να είναι δυνατόν να ενταχθεί στο πολιτιστικό δυναμικό της Μαγνησίας.

magnesianews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ