2013-11-30 03:52:06
Φωτογραφία για Η S&P αναβάθμισε κατά μία βαθμίδα την Κύπρο
Νέα Υόρκη: Την πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου αναβάθμισε κατά μία βαθμίδα η Standard & Poor's, ανεβάζοντάς την στο... «Β-» από το «CCC+», με σταθερές προοπτικές. Επίσης ο οίκος αναβάθμισε την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της Κύπρου από «C» σε «B».

Πρόκειται για την πρώτη αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από διεθνή οίκο από τον Νοέμβριο του 2010, όταν και πάλι ο οίκος Standard & Poor`s υποβάθμισε για πρώτη φορά την οικονομία της Κύπρου από το «Α+» σε «Α».

«Κατά την άποψή μας, οι άμεσοι κίνδυνοι για την εφαρμογή του προγράμματος της Κύπρου και ως εκ τούτου, για την πλήρη και έγκαιρη αποπληρωμή του χρέους, φαίνεται να έχουν υποχωρήσει. Ως εκ τούτου ανεβάζουμε την μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση μας για την Κύπρος σε "Β-"/"B" από "CCC+"/"C". Η σταθερή προοπτική αντικατοπτρίζει την άποψή μας για τους κινδύνους που παραμένουν μέχρι το τέλος της τριετούς εφαρμογής του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Τρόικα), οι οποίοι ωστόσο ισορροπούν με το περιθώριο ανόδου που βλέπουμε να υπάρχει για την κυπριακή οικονομία», αναφέρεται.


Ο οίκος αναμένει ακόμα ότι η κυπριακή κυβέρνηση - έχοντας ολοκληρώσει με επιτυχία τις δύο πρώτες αξιολογήσεις του προγράμματος της Τρόικας - θα συνεχίσει να συμμορφώνεται εγκαίρως με τις συστάσεις του προγράμματος. Το πρόγραμμα, αναφέρει, έχει βελτιώσει το χρέος της κυβέρνησης (εκτός από το 6% του ΑΕΠ για το βραχυπρόθεσμο χρέος), η οποία καλύπτει τις δανειακές της ανάγκες έως τον Μάρτιο του 2016.

Ο οίκος αναφέρεται στη συγχώνευση και ανακεφαλαιοποίηση των δύο μεγάλων Κυπριακών τραπεζών, σημειώνοντας ότι η νέα Τράπεζα Κύπρου έχει ανακτήσει πρόσβαση στην χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, αν και εξακολουθεί να βασίζεται στον μηχανισμό έκτακτης παροχής ρευστότητας ELA της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου για περίπου το 45% του ΑΕΠ.

Όπως αναφέρεται, χάρη, εν μέρει, στην έγκαιρη ανταπόκριση της κυπριακής κυβέρνησης, «πιστεύουμε τώρα ότι η συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας θα είναι λιγότερο σοβαρή απ’ ότι είχε αρχικά προβλεφθεί».

Συνεχίζοντας αναφέρει ότι «παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός συρρίκνωσης της κυπριακής οικονομίας (5,5% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο του 2013) υπήρξε ο πιο γρήγορος στην ευρωζώνη το 2013, η οικονομία συρρικνώνεται τώρα με πιο αργούς ρυθμούς απ’ ότι προβλέπαμε τον Ιούλιο (όταν προβλέπαμε ότι θα είχε συρρικνωθεί κατά 14% για το έτος)».

Για το λόγο αυτό, οι οίκος αναθεωρεί τις προβλέψεις του για συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2013 και το 2014 σε -8% και -6%, αναφέροντας ωστόσο ότι παραμένει αβέβαιος για αυτές τις προβλέψεις.

Τι απέτρεψε την περαιτέρω συρρίκνωση

Σχετικά με τους παράγοντες που απέτρεψαν μια πιο σοβαρή συρρίκνωση, ο οίκος αναφέρεται στις οικονομίες των Κυπρίων οι οποίες στήριξαν την κατανάλωση, καθώς και στην ανθεκτικότητα που επέδειξαν οι τομές του τουρισμού και των επιχειρηματικών υπηρεσιών. Ωστόσο αναφέρει ότι οι παράγοντες αυτοί είναι εν μέρει προσωρινοί.

«Η ικανότητα του πληθυσμού της Κύπρου να προβαίνει σε αναλήψεις καταθέσεων για να υποστηρίξει περαιτέρω την κατανάλωση είναι περιορισμένη, ο εταιρικός δανεισμός είναι υψηλός, (περίπου 160% του ΑΕΠ), και η ανεργία συνεχίζει να αυξάνεται, την ώρα που και οι μισθοί περικόπτονται», αναφέρεται.

Ο οίκος αναμένει το χρέος της κυβέρνησης να κορυφωθεί σε περίπου 135% του ΑΕΠ στο τέλος του 2016. Μέχρι τότε, αναφέρεται, λίγο λιγότερο από το ένα τρίτο του δημόσιου χρέους της Κύπρου(πλην των εντόκων γραμματίων) θα είναι εμπορικό χρέος.

Η μικρή οικονομία της Κύπρου, θεωρείται από τον οίκο ως σχετικά ελαστική και αναφέρει ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι οι εξαγωγές επιχειρηματικών υπηρεσιών παραμένουν σχετικά σταθερές, παρά το κούρεμα των μη – ασφαλισμένων καταθέσεων στις μεγάλες τράπεζες.

Κίνδυνος η χρηματοπιστωτική σταθερότητα

Η χρηματοπιστωτική σταθερότητα παραμένει ωστόσο ένας βασικός κίνδυνος, κατά τον οίκο. Θεωρεί ότι μόλις αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, η σταθερότητα των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα θα είναι αβέβαιη. Ταυτόχρονα, αναφέρεται, η χρηματοπιστωτική διαμεσολάβηση έχει φτάσει σε τέλμα στην Κύπρο, με σημαντική αύξηση του χρέους του ιδιωτικού τομέα και των εμπορικών ληξιπρόθεσμων οφειλών, κάτι που θεωρείται ως ένα προειδοποιητικό σημάδι για τις μελλοντικές επιδόσεις της ανάπτυξης.

Η αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα στην Κύπρο, θεωρείται ότι θα επηρεάσει σημαντικά την οικονομία και ο οίκος αναμένει ότι μέχρι το τέλος του 2013, ο τομέας θα συρρικνωθεί κάτω από 4 φορές το ΑΕΠ σε σχέση με 9 φορές το 2009. Αυτό αντανακλά τις πωλήσεις των υποκαταστημάτων και των θυγατρικών των κυπριακών τραπεζών στο εξωτερικό, καθώς και της υποτίμησης της έδρας του δανειακού τους χαρτοφυλακίου.

Αβεβαιότητα για ιδιωτικοποιήσεις/φυσικό αέριο

Παράλληλα αναφέρεται ότι οι κίνδυνοι σχετικά με τη συμμόρφωση της κυβέρνησης με το πρόγραμμα της Τρόικας παραμένουν, και συνεχίσουν να περιορίζουν τις αξιολογήσεις.

Ως ένας από τους ενδεχόμενους κινδύνους για τη συμμόρφωση της κυβέρνησης με το πρόγραμμα της Τρόικας, θεωρείται από τον οίκο, η αποτυχία της είσπραξης τους ποσού των €1,4 δισ. από τις ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών έως το 2018, λόγω της πολιτικής και λαϊκής αντίθεσης σε πωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων.

Επιπλέον αναφέρεται ότι η ενδεχόμενη βελτίωση των εσόδων της κυβέρνησης από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο στην ΑΟΖ, βρίσκεται στη δίνη των γεωπολιτικών εξελίξεων, αφού η διαίρεση της Κύπρου θα αποτρέψει την ενδεχόμενη συνεργασία με την Τουρκία,(που όπως σημειώνεται θα ήταν ο φυσικός εταίρος της Κύπρου) σε αυτό τον τομέα.

Αναφέρεται επίσης ότι η προοπτική σκιάζεται επίσης από ενδεχόμενες διαφορές μεταξύ των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, ο οποίος αν αποδυναμωθεί, θα τεθεί σε κίνδυνο ολόκληρο το πρόγραμμα της Τρόικας.

Αναφέροντας ότι τα περιθώρια λάθους στο πρόγραμμα της Τρόικας είναι στενά, ο οίκος σημειώνει ότι για να μειωθεί αυτός ο κίνδυνος, η κυβέρνηση έχει περιοριστεί αυστηρά τις δαπάνες και στοχεύει σε πιο φιλόδοξες μειώσεις του πρωτογενούς δημοσιονομικού ελλείμματος απ’ ότι προβλέπεται στο πρόγραμμα.

Εκφράζεται η πεποίθηση ότι τα δημοσιονομικά αποθέματα της κυβέρνησης μπορεί να εξαντληθούν πριν από το τέλος του προγράμματος δημιουργώντας την ανάγκη είτε για επιπρόσθετα μέτρα είτε για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης.

Αναθεώρηση αξιολογήσεων

Ο οίκος αναφέρει ότι ενδεχομένως να υποβαθμίσει την αξιολόγηση της Κύπρου, αν η κυβέρνηση δεν επιτύχει να εκπληρώσει τους όρους της Τρόικας ή αν προκύψει ένα μεγάλο χρηματοδοτικό κενό της κυβέρνησης.

Ως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για μη συμμόρφωση με τους όρους της Τρόικας, θεωρείται το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Ο οίκος αναμένει ότι τα πρώτα βήματα προς την ιδιωτικοποίηση ημικρατικών οργανισμών θα πυροδοτούσαν αντιπολίτευση από τα «κατεστημένα συμφέροντα» στους τομείς αυτούς, απαιτώντας πιθανότατα αλλαγή στο σύνταγμα της Κύπρου.

Ικανοποίηση στη Λευκωσία

Σε γραπτή δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αναφέρει ότι η σημερινή αναβάθμιση από έναν εκ των αυστηρότερων οίκων αξιολόγησης, του Standard and Poorʼs, η πρώτη ύστερα από τρία χρόνια συνεχών υποβαθμίσεων, δεν αποτελεί παρά το αποτέλεσμα των οδυνηρών θυσιών του λαού μας, αλλά και της συνεπούς και αποφασιστικής πολιτικής που η κυβέρνηση και οι πολιτικές δυνάμεις ακολούθησαν τους τελευταίους οκτώ μήνες.

«Έστω και αν εκφράζω την ικανοποίησή μου δεν θεωρώ πως είναι η ώρα για θριαμβολογίες, αλλά, σίγουρα, ανάλογα μηνύματα, όπως αυτό του συγκεκριμένου οίκου αξιολόγησης, ενισχύουν τη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την κυπριακή οικονομία, στοιχείο απαραίτητο για να επιτύχουμε το συντομότερο την επανεκκίνηση της οικονομίας μας», αναφέρει.

Η κυβέρνηση, συνεχίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα συνεχίσει με την ίδια συνετή και πειθαρχημένη πολιτική να διαχειρίζεται τα δύσκολα που έχουμε ακόμα μπροστά μας, πιστεύοντας πως σε αυτή την πορεία όλοι έχουν ρόλο να διαδραματίσουν.
cytoday.eu
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Σύλληψη για χρέη στο Δημόσιο
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Σύλληψη για χρέη στο Δημόσιο
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ