2013-12-03 10:05:32
Φωτογραφία για Φόρουμ Μελετών Διεθνούς Ασφάλειας: Συμμετοχή Δρα Γιώργου Λεβέντη στη Διάσκεψη Pugwash Κωνσταντινούπολης
O Δρ Γιώργος Λεβέντης, Διευθυντής της ανεξάρτητης δεξαμενής σκέψης InternationalSecurity Forum (ISF) με έδρα τη Λευκωσία, συμμετέσχε κατόπιν προσκλήσεως του Γενικού Γραμματέα Καθηγητή Paolo Cotta-Ramusino στην 60ή Διάσκεψη της βραβευμένης με NobelΕιρήνης (1995) διεθνούς ΜΚΟ PugwashConferences on Science and World Αffairs. Οι εργασίες της Διάσκεψης με θέμα Διάλογος, Αφοπλισμός, Περιφερειακή και Παγκόσμια Ασφάλεια διεξήχθησαν στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ 1ης και 5ης Νοεμβρίου 2013.

Η συμμετοχή του ISF στη Διάσκεψη της Κωνσταντινούπολης περιποιεί τιμή για την Κύπρο γενικότερα και τον Διευθυντή του International Security Forum, ο οποίος εξασφάλισε την πρόσκληση από το Γενικό Γραμματέα της Pugwash ως αναγνώριση της πολυετούς προσφοράς του στον αγώνα για συνδιαλλαγή και παγκόσμια ειρήνη.

Να σημειωθεί ότι ο Δρ Λεβέντης συμμετέχει ενεργά εδώ και δύο δεκαετίες σε διεθνείς πρωτοβουλίες οι οποίες στόχο έχουν την επίτευξη πυρηνικού αφοπλισμού
. Συμμετέχει από το 1995 στο International School on Disarmament & Research on Conflicts Ιταλίας.  Τον Αύγουστο του 2005 έλαβε μέρος στην επετειακή σύνοδο της Pugwash στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας. Ενώ μεταξύ των ετών 2004-06 υπηρέτησε επιτυχώς στο ερευνητικό πρόγραμμα Ειρήνη και Παγκόσμια Διακυβέρνηση του Πανεπιστημίου Ηνωμένων Εθνών (UNU) με έδρα το Τόκιο.

Στη 60η Διάσκεψη Pugwash, o Δρ Λεβέντης προσκλήθηκε να μιλήσει στην Ομάδα Εργασίας Η Τουρκία και οι Γείτονες της. Τα ζητήματα στην ημερήσια διάταξη αφορούσαν το Κουρδικό, το ζήτημα του εμφυλίου πολέμου στην Συρία και τα προβλήματα τρομοκρατίας στον Καύκασο. Άν και το Κυπριακό δεν αποτελούσε μέρος της ατζέντας διαβούλευσης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Δρ Αχμέτ Νταβούτογλου στην εναρκτήρια ομιλία του έκανε σύντομη αναφορά στην Κύπρο και στην Αρμενία ως 'παγοποιημένες διενέξεις' (frozen conflicts).

Ο Δρ Λεβέντης τόνισε στην παρέμβαση του ότι η επιτυχής πολιτική-συνταγματική διευθέτηση του Κουρδικού ζητήματος στην Τουρκία θα βοηθήσει στην εκδημοκρατικοποίηση της χώρας και ως εκ τούτου και την παραπαίουσα Ευρωπαϊκή της πορεία. Επεσήμανε, αφ' ετέρου, ότι μια τέτοια θετική κατάληξη του μεγάλου Κουρδικού ζητήματος, το οποίο αφορά δεκαπέντε τουλάχιστον εκατομμύρια Τούρκους πολίτες Κουρδικής καταγωγής, θα έστελνε τα σωστά μηνύματα ως προς την αξιοπιστία της Άγκυρας στην δίκαιη επίλυση του Κυπριακού.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ