2013-12-04 16:30:11
Φωτογραφία για Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Συστάσεις για προσθήκη μέτρων στο αντιρατσιστικό ν/σ
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καλεί τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου να συμπεριλάβουν στο νέο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, που κατατέθηκε στις 20 Νοεμβρίου, μέτρα για την καταπολέμηση της ρατσιστικής και ξενοφοβικής βίας, πέραν των προβλεπόμενων ποινών για τα κηρύγματα μίσους και την υποκίνηση βίας.

Όπως αναφέρεται στο εκτενές δημοσίευμα που φιλοξενείται στην ηλεκτρονική σελίδα της οργάνωσης Human Rights Watch, το νομοσχέδιο δεν συμπεριλαμβάνει μέτρα για την ενθάρρυνση της καταγγελίας βίαιων εγκλημάτων μίσους ή μέτρα που να εξασφαλίζουν ότι η αστυνομία και η δικαιοσύνη θα λάβουν τη δέουσα δράση.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, πρέπει να υπάρξουν προβλέψεις που να απαιτούν την υποχρεωτική διερεύνηση κάθε εγκλήματος που κατατάσσεται στην κατηγορία του βίαιου εγκλήματος μίσους και τη δίωξη των υπευθύνων χωρίς να πρέπει τα θύματα να καταβάλουν 100 ευρώ για την καταγγελία του συμβάντος, ποσό που αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για πολλά από τα θύματα να καταγγείλουν εγγράφως το γεγονός.


Εισηγείται επιπλέον τη λήψη μέτρων για την προστασία από σύλληψη και απέλαση θυμάτων και μαρτύρων που τυγχάνει να είναι μετανάστες χωρίς χαρτιά, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να προχωρήσει ένα άλλο νομοσχέδιο που θα τροποποιεί τον ελληνικό Μεταναστευτικό Νόμο, το οποίο θα χορηγεί «βίζες για ανθρωπιστικούς λόγους» σε θύματα και μάρτυρες συγκεκριμένων εγκλημάτων που είναι παράνομοι μετανάστες.

Υποστηρίζει ακόμη ότι η νομοθεσία θα πρέπει να έχει συγκεκριμένα στοιχεία-κλειδιά που θα εξασφαλίζουν ότι εισαγγελικές αρχές και δικαστήρια διαθέτουν τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να εκτελούν τις λειτουργίες τους, όπως για παράδειγμα να αναγνωρίζεται ρητώς ότι οι δράστες έχουν συχνά ποικίλα κίνητρα και ότι αυτό δεν αποτρέπει τη διερεύνηση και τη δίωξη πχ εγκλημάτων λόγω προκατάληψης.

Τέλος, τονίζει ότι είναι σημαντικό η ελληνική νομοθεσία, για την καταπολέμηση της βίας μίσους, να συμπεριλαμβάνει ως προστατευόμενες κατηγορίες τον σεξουαλικό προσανατολισμό και τη φυλετική ταυτότητα.

«Η επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να μετριάσει το μίσος είναι θεμιτή, αλλά αντίθετα με τη βία, οι αντιλήψεις μίσους αντιμετωπίζονται καλύτερα μέσω του διαλόγου και της κοινωνικής καταδίκης, παρά με εγκληματικές ποινές», δήλωσε η συνεργάτης του Παρατηρητηρίου στην Ελλάδα Εύα Κοσέ και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα έχει απογοητεύσει αμέτρητα θύματα ρατσιστικής και ξενοφοβικής βίας με το να μη διερευνά τα περιστατικά ή να μην διώκει τους δράστες».

Καταλήγοντας το δημοσίευμα αναφέρει πως «η Ελλάδα έχει κάνει κάποια θετικά βήματα, συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσης ειδικών σωμάτων της αστυνομίας» και επισημαίνει ότι στις 20 Νοεμβρίου 2013, αθηναϊκό δικαστήριο καταδίκασε δύο άνδρες για υποκινούμενα από ρατσισμό εγκλήματα, στην πρώτη σχετική απόφαση δικαστηρίου όπου εφαρμόστηκε ο νόμος του 2008 περί εγκλημάτων μίσους. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Απομονώστε τους..
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Απομονώστε τους..
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ