2013-12-05 07:07:13
Φωτογραφία για Θα σώσουν τα δηλητηριασμένα ποντίκια τη νήσο Γκουάμ;
Η αμερικανική πολεμική αεροπορία έριξε από τον ουρανό στο νησί Γκουάμ στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό περίπου 2.000 ψόφια ποντίκια, δηλητηριασμένα με φάρμακο.

Πρόκειται για μία ασυνήθιστη επιχείρηση, η οποία όμως έχει επαναληφθεί με επιτυχία στο παρελθόν και σκοπό έχει να λειτουργήσουν τα άψυχα τρωκτικά σαν «φόλες» ώστε να μειωθεί ο αριθμός των φιδιών τα οποία έχουν κατακλύσει το νησί.

Το πρόβλημα για το τοπικό οικοσύστημα δημιουργείται από ένα συγκεκριμένο είδος φιδιού, γνωστό ως «brown tree snake», που έφτασε στη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Έκτοτε έγινε η μάστιγα της περιοχής, αφού ευθύνεται για την εξαφάνιση πολλών ειδών πουλιών. Οι ΗΠΑ διατηρούν μεγάλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο νησί, το οποίο ανήκει στην αμερικανική επικράτεια.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν οι επικεφαλής της αμερικανικής αεροπορικής βάσης Άντερσεν, τα φίδια πολύ συχνά ανεβαίνουν σε πυλώνες του ηλεκτρικού ρεύματος προκαλώντας προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. Μάλιστα, το κόστος συντήρησης και επισκευής των πυλώνων και των ηλεκτρικών καλωδίων ανέρχεται ετησίως στα τέσσερα εκατομμύρια δολάρια.


Έτσι, οι ζωολόγοι εκμεταλλεύτηκαν την αδυναμία των καφέ φιδιών στα τρωκτικά, αλλά και την παρακεταμόλη, η οποία δρα ως δηλητήριο στον οργανισμό τους, και σκέφτηκαν το εξής σχέδιο: 2.000 τρωκτικά που προηγουμένως είχαν θανατωθεί κι είχαν εμποτιστεί με μεγάλη ποσότητα Τάιλενολ (παρακεταμόλης), «πέταξαν» με μικροσκοπικά... αλεξίπτωτα από χαρτόνι κι έπεσαν στη ζούγκλα που περιβάλλει τη βάση Αντερσεν, όπου ζουν τα φίδια αυτά. Όταν το ποντίκι πέσει στο έδαφος ή στα δέντρα, το φίδι θα σπεύσει να το φάει, αλλά θα δηλητηριαστεί.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το κανάλι NBC σε ρεπορτάζ του, αν ένα φίδι καταναλώσει 80 γραμμάρια παρακεταμόλης τότε πεθαίνει - ποσοστό που αναλογεί σε 1/6 του κανονικού παυσίπονου. Αντιθέτως, η υπόλοιπη πανίδα του Γκουάμ δεν κινδυνεύει, καθώς η παρακεταμόλη δεν αποτελεί δηλητήριο για άλλα ζώα.

Ο Νταν Βάις, επιτηρητής άγριας φύσης και βιολόγος για το τμήμα Γεωργίας του Γκουάμ, επεσήμανε πως οι Αρχές θα καταλάβουν σύντομα αν η αποστολή πέτυχε, καθώς ορισμένα από τα άτυχα τρωκτικά-«φόλες» είναι εξοπλισμένα με μικρούς πομποδέκτες που θα ενημερώνουν για την πορεία της διαδικασίας.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ