2013-12-06 06:12:06
Φωτογραφία για Μήπως ο μεταβολισμός σου είναι αργός; Τι μπορείς να κάνεις
Κάθε φορά που ξεκινάς δίαιτα, έχεις την ίδια απορία: «Θα χάσω γρήγορα κιλά;». Στη συνέχεια αν δεν έχεις... γρήγορη απώλεια αρχίζεις να αναρωτιέσαι «Λειτουργεί σωστά ο μεταβολισμός μου;». Αν λοιπόν θες να έχεις τον πλήρη έλεγχο του ρυθμού με τον οποίο χάνεις βάρος, προτού κατηγορήσεις το μεταβολισμό σου καλό θα ήταν να τσεκάρεις το πόσο καλά εφαρμόζεις τη δίαιτα σου, μιας και στη θεωρία όλα φαίνονται σωστά.

Η μόνη περίπτωση στην οποία ο μεταβολισμός δεν λειτουργεί σωστά είναι όταν συνυπάρχουν τα ακόλουθα:

1. Μένεις πολλές ώρες νηστική: η παράλειψη γευμάτων έχει σαν αποτέλεσμα να εξαντλείς τα αποθέματα ενέργειας του οργανισμού, με άμεση συνέπεια την επιβράδυνση της λειτουργίας των κυττάρων και του μεταβολισμού.

Λύση: Bάλε πρόγραμμα στη διατροφή σου. Μην πείθεις τον εαυτό σου πως δεν γίνεται. “Γνωρίζεις τις ώρες που έχεις δουλειά ή υποχρεώσεις, οπότε μπορείς αντίστοιχα να προγραμματίσεις και τα γεύματά σου. Είναι προτιμότερο πάντα να πάρεις το γεύμα σου λίγο νωρίτερα ή αργότερα από ότι συνληθως παρά να το αμελήσεις


2. Παριστάνεις το διαιτολόγο: Κάπου άκουσες πως οι υδατάνθρακες φταίνε που δεν χάνεις βάρος. Μια φίλη σου είπε να κόψεις την “κακή συνήθεια” να απολαμβάνεις το κοτόπουλο με πατάτες. Κι έτσι αποκλείεις μια σειρά από τρόφιμα από το μενού. “Δυστυχώς όμως έτσι έχεις ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα, μιας και στερείσαι βασικά τρόφιμα, τα οποία εφοδιάζουν τον οργανισμό σου με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την καλή λειτουργία του μεταβολισμού” σημειώνει η κα. Καπώλη.

Λύση: Κάνε τη διατροφή σου όπως πάντα, επικεντρώνοντας όσο είναι δυνατό σε πιο υγιεινές και ελαφριές επιλογές, χωρίς όμως να αποκλείεις ολόκληρες ομάδες τροφίμων. Αν σου φαίνεται ότι τρως πολύ, μείωσε την ποσότητα, χωρίς όμως να αλλάξεις τους συνδυασμούς τροφών που βάζεις στο τραπέζι σου.

3. Δεν πίνεις πολύ νερό: Θα το διαβάζεις συνέχεια και παντού. Το νερό είναι το ένα και μοναδικό μαγικό για την σιλουέτα και την ομορφιά σου. “Το σώμα χρησιμοποιεί το νερό για να αποβάλλει τις άχρηστες ουσίες, για την καλύτερη διάσπαση των τροφών και τη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών μέσα στα κύτταρα. Συνεπώς, σε περίπτωση αφυδάτωσης παρατηρείται συσσώρευση τοξινών και ελλιπής πέψη των τροφών με άμεση συνέπεια την επιβράδυνση του μεταβολισμού” εξηγεί η Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος.

Λύση: Προσπάθησε να πίνεις ένα ποτήρι νερό πριν και μετά από κάθε σνακ ή γεύμα. Στην ημερήσια πρόσληψη υγρών συμβάλλουν το γάλα, ο ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, οι χυμοί, οι σούπες, το τσάι και τα ροφήματα (π.χ. κρόκος Κοζάνης).

4. Καταναλώνεις πολύ αλάτι: Αν είσαι συνέχεια με μια αλατιέρα στο χέρι, ίσως αυτή να είναι ο λόγος που δεν δουλεύει καλά ο μεταβολισμός σου. “Η μεγάλη κατανάλωση αλατιού αυξάνει την συγκέντρωση των κορτικοειδών στο λιπώδη ιστό με αποτέλεσμα αυτά με τη σειρά τους να ενισχύουν την αύξηση και ανάπτυξη των λιποκυττάρων”!

Λύση: Ακολούθησε τις οδηγίες της Γεωργίας Καπώλη για να μειώσεις το αλάτι από τη διατροφή σου:

- Μείωση του προστιθέμενου αλατιού στο φαγητό (στο μαγείρεμα και ειδικά στο τραπέζι) και εναλλακτικά χρήση λεμονιού, ξυδιού, μπαχαρικών, ρίγανης, σκόρδου κτλ στο μαγείρεμα για να δοθεί γεύση.

- Αποφυγή των ιδιαίτερα αλατισμένων τροφών (π.χ. παστά, αλλαντικά, τουρσί, σνακ)

- Μείωση των επεξεργασμένων τροφίμων καθώς περιέχουν αρκετό νάτριο ως συντηρητικό (κονσερβοποιημένα, κατεψυγμένα)

- Αποφυγή τροφών με πολλά συντηρητικά (π.χ. έτοιμες σάλτσες, πάστες, πελτές, κονσέρβες).

- Ανάγνωση των ετικετών στα τρόφιμα για να εντοπίσεις πόσο νάτριο περιέχουν πριν τα καταναλώσεις, καθώς πολλά τρόφιμα κρύβουν μεγάλες ποσότητες νατρίου (Νa). Έτσι, θα επιλέξεις καλύτερα αυτό που θέλεις πραγματικά να βάλεις στο σώμα σου.

- Αποφυγή συχνής κατανάλωσης έτοιμου φαγητού όπως fast food, πίτσα, σουβλάκια κτλ

5. Ακολουθείς φαρμακευτική αγωγή που προκαλεί αύξηση βάρους (π.χ. κορτικοστεροειδή, τα αντικαταθλιπτικά και τα αγχολυτικά). Συμβαίνει κάποιες φορές τα φάρμακα που παίρνεις να σε εμποδίζουν να χάσεις βάρος Λύση: “Ανάφερε σε διατροφολόγο τη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείς, προκειμένου να σχεδιάσει ένα διατροφικό πρόγραμμα, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, τα οποία θα ενισχύσουν το μεταβολισμό σου”.

6. Έχεις υποθυρεοειδισμό; Όταν θυρεοειδής αδένας δεν παράγει επαρκή ποσότητα θυρορμονών, με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο μεταβολισμός να λειτουργεί σε κανονικούς ρυθμούς, τότε έχεις υποθυρεοειδισμό. Μια εξέταση από ειδικό ενδοκρινολόγο θα σου λύσει την απορία.

Λύση: Άτομα που υποφέρουν από υποθυρεοειδισμό πρέπει να αποφεύγουν στοιχεία όπως το φθόριο, το βρώμιο, και το χλώριο που μπορεί να προκαλέσουν την παρεμπόδιση των υποδοχέων ιωδίου του θυρεοειδή αδένα.

Τι να αποφύγεις; Γι’ αυτό το λόγο, το λάχανο, τα φιστίκια, τα κουκουνάρια, τα προϊόντα σόγιας, τα ροδάκινα, τα αχλάδια, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το σπανάκι, οι πράσινοι σπόροι μουστάρδας και τα γογγύλια θα πρέπει να αποφεύγονται.

Τι να επιλέξεις: Η βιταμίνη D και το σελήνιο συνιστώνται για χρήση σε ασθενείς με υποθυρεοειδισμό. Γι αυτό προσπάθησε να καταναλώνεις γαλακτοκομικά , σκουμπρί, σαρδέλες, τόνος, κρόκος αβγού. Το σελήνιο (δημητριακά, κρέας και ψάρι) είναι ένα απαραίτητο στοιχείο για την παραγωγή των ορμονών του θυρεοειδούς, καθώς και για τη μετατροπή της θυροξίνης (Τ4) σε τριιωδοθυρονίνη (Τ3).Τέλος, συμπληρώματα όπως η κανέλλα, το χρώμιο και το μαγνήσιο, δείχνουν να έχουν θετικές επιδράσεις σε άτομα με υποθυρεοειδισμό.

7. Μηπως δεν κοιμάσαι καλά; Οι μειωμένες ώρες ύπνου συνοδεύονται από ορμονικές αλλαγές που επιδρούν τόσο στην αύξηση της όρεξής μας, όσο και στην αυξημένη αποθήκευση λίπους στο σώμα μας. Συγκεκριμένα, σε περιπτώσεις αϋπνίας αυξάνεται στο αίμα η γκρελίνη που είναι η ορμόνη της όρεξης και μειώνονται τα επίπεδα λεπτίνης που είναι η ορμόνη που καταστέλλει την όρεξη.

Λύση: Προσπάθησε να καταναλώνεις το τελευταίο γεύμα τουλάχιστον 3 ώρες πριν τον ύπνο. Απόφυγε τα βαριά και πικάντικα φαγητά γιατί θα βαρύνουν το στομάχι σου και θα σεκάνουν να χάσεις τον ύπνο σου. Μην καταναλώνεις πολλά υγρά πριν τον ύπνο γιατί θα χρειαστεί να κάνετε αρκετές επισκέψεις στην τουαλέτα μέσα στην νύχτα διακόπτοντας τον ύπνο σου. Προτίμησε γάλα ή ροφήματα όπως βαλεριάνα η οποία φημίζεται για τις χαλαρωτικές τις ιδιότητες. Απόφυγε την κατανάλωση αλκοόλ και τη νικοτίνη πριν τον ύπνο. Η νικοτίνη είναι διεγερτική και μπορεί να προκαλέσει αϋπνία ή διαταραχές στον ύπνο.

8.Έχεις ακολουθήσει στο παρελθόν πολλές φορές στερητικές δίαιτες: προκαλείται μείωση του βασικού μεταβολισμού, ως αποτέλεσμα του αμυντικού μηχανισμού προσαρμογής του οργανισμού στη μικρότερη διαθεσιμότητα τροφής και κατ’ επέκταση ενέργειας. Για το λόγο αυτό, σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους παρατηρείται μία σταδιακή πτώση του ρυθμού μείωσης βάρους με το πέρας των πρώτων ημερών. Μάλιστα, όταν εφαρμόζεται υποθερμιδική δίαιτα για μεγάλο χρονικό διάστημα ο οργανισμός μειώνει τις ενεργειακές του δαπάνες με αποτέλεσμα να παρατηρείται μείωση του βασικού μεταβολισμού που μπορεί να φτάσει το εντυπωσιακό ποσοστό του 50%!

Λύση: η λύση βρίσκεται στο τρίπτυχο ισορροπία-μέτρο-ποικιλία. Όλα τα τρόφιμα συνεισφέρουν στην καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού, όταν καταναλώνονται στη σωστή ποσότητα και συχνότητα. Απόφυγε τις εξαντλητικές δίαιτες, οι οποίες έχουν σαν αποτέλεσμα να χάνει μόνο υγρά και όχι λίπος. Η λύση βρίσκεται στη μεσογειακή διατροφή.
Tlife.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ