2013-12-06 09:50:23
Φωτογραφία για Παγκόσμιος θρήνος για τον θάνατο του Νέλσον Μαντέλα
Ο Νέλσον Μαντέλα, ο "πατέρας της δημοκρατίας" της Νότιας Αφρικής και πρώτος μαύρος πρόεδρος της χώρας, άφησε απόψε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 95 ετών, μετά από μακρά, άνιση μάχη με το θάνατο, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα.

Ο "Μαντίμπα" πέθανε γαλήνια στο σπίτι του στο Γιοχάνεσμπουργκ, περιστοιχισμένος από τα μέλη της οικογένειάς του.

"Καθώς περνούσα επιτέλους αυτές τις πύλες (...) αισθανόμουν ότι, έστω και στα 71 μου η ζωή μου ξεκινούσε ξανά. Οι 10.000 ημέρες στη φυλακή είχαν επιτέλους τελειώσει", είχε γράψει για την ημέρα της αποφυλάκισής του

"Το έθνος έχασε το σημαντικότερο τέκνο του, ο λαός έχασε τον πατέρα του", τόνισε, φανερά συγκινημένος και ντυμένος στα μαύρα ο Ζούμα, υπογραμμίζοντας ότι ο Μαντέλα διακρινόταν, πέρα από τους πολιτικούς αγώνες του, για την "ταπεινότητα, την ανθρωπιά και τη συμπόνια" που έδειχνε σε όλους.


"Οι σκέψεις και οι προσευχές μας αυτήν την ώρα είναι με την οικογένειά του, στην οποία οφείλουμε ευγνωμοσύνη διότι θυσίασε πολλά για να είναι ελεύθερος ο λαός μας", συνέχισε ο Ζούμα αναφερόμενος ονομαστικά στη σύζυγό του, την Γκράσα Μασέλ, την πρώην σύζυγό του Ουίνι Μαντέλα, "τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονά του".

"Σκεφτόμαστε επίσης τους συντρόφους και τους φίλους του που πολέμησαν μαζί με τον Μαντίμπα, σκεφτόμαστε το λαό που σήμερα θρηνεί τον χαμό του μοναδικού ανθρώπου που πάνω απ' όλους ενσάρκωσε τις ελπίδες του για ειρήνη και συμφιλίωση", τόνισε ο πρόεδρος.

Ο Ζούμα τόνισε ότι ο Μαντέλα θα κηδευτεί δημοσία δαπάνη και ότι οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια θα κυματίζουν μεσίστιες από σήμερα Παρασκευή έως και την τέλεση της κηδείας του.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ

Η υγεία του είχε επιδεινωθεί πολύ το τελευταίο διάστημα. Καιρό τώρα έμπαινε κι έβγαινε από το νοσοκομείο. Η συνήθης διάγνωση: λοίμωξη του αναπνευστικού. Γύρω του παίχτηκε και ένα παιχνίδι εξουσίας. Αν, ποιος και πότε θα τραβήξει την πρίζα. Πρώην σύζυγοι, η νυν, παιδιά, εγγόνια. Και ένα έθνος να παρακαλά και να προσεύχεται να γίνει καλά ο «Μαντίμπα» τους.

Ο Νέλσον Μαντέλα ήταν η Νότιος Αφρική. Ήταν ο αγώνας της κατά του ρατσισμού και του Απαρτχάιντ. Ήταν το σύμβολο του αγώνα για ανθρώπινα δικαιώματα. Ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της χώρας, ο άνθρωπος που πέρασε 27 χρόνια κλεισμένος σε ένα κελί σχεδόν 2Χ2 και βγήκε με το όνειρο να σώσει το λαό του.

Η προεδρία του δεν έχει να επιδείξει κάτι που να έμεινε στην ιστορία. Αλλά ήταν αρκετή για να ενώσει τους Νοτιοαφρικανούς, μαύρους και λευκούς.

Το παρατσούκλι του, το καιρό που ήταν φυλακισμένος, ήταν Μπαφάνα. Σήμερα, η εθνική ομάδα της Νότιας Αφρικής έχει το ίδιο παρατσούκλι εις διπλούν (Μπαφάνα – Μπαφάνα).

Τον τελευταίο καιρό μετά το καλοκαίρι, σε κάθε γωνιά της Πρετόρια ή του Γιοχάνεσμπουργκ υπήρχαν εικόνες του και κόσμος που προσεύχονταν να κερδίσει και αυτή τη μάχη ο Μπαφάνα τους. Αλλά αυτή τη φορά, οι προσευχές δεν εισακούστηκαν. Ο Νέλσον Μαντέλα πέρασε στο πάνθεον της Ιστορίας της Νότιας Αφρικής. Μιας ιστορίας, που μεγάλο μέρος της, έγραψε ο ίδιος με τις πράξεις του και τους αγώνες του.

Τα πρώτα χρόνια

Γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου του 1918 στο χωριό Μβέτζο της Ουμτατου. Του έδωσαν το όνομα Rolihlahla που σημαίνει «ταραχοποιός». Το Νέλσον προέκυψε αργότερα, την πρώτη μέρα που πήγε σχολείο. Του το έδωσε η δασκάλα του.

Είχε πει σε μια συνέντευξή του το 1994: "Την πρώτη μέρα του σχολείου, η δασκάλα μου, η κυρία Μντινγκανε, έδωσε στον καθένα μας ένα αγγλικό όνομα. Αυτό ήταν παράδοση μεταξύ των Αφρικανών εκείνα τα χρόνια και προφανώς οφείλεται στις βρετανικές επιρροές που υπήρχαν στην παιδεία μας. Εκείνη την ημέρα, η κα Μντινγκανε μου είπε ότι το καινούριο μου όνομα ήταν Νέλσον. Γιατί διάλεξε αυτό το συγκεκριμένο, δεν έχω καμία ιδέα".

Μετά το θάνατο του πατέρα του, η μητέρα του τον πήγε στο παλάτι στο Μκχεκεζουένι, όπου τον άφησε υπό την κηδεμονία του αντιβασιλέα της φυλής των Θεμπού.

Ο Γιονχιντάμπα Νταλιντγέμπο, η σύζυγός του Νοενγκλαντ, ο γιος τους Τζάστις και η κόρη τους Νομάφου «αγκάλιασαν» τον Νέλσον και τον έκαναν να νιώσει μέλος της οικογένειάς τους. Ο Γιονχιντάμπα τον προετοίμαζε να γίνει ηγέτης και τον άφηνε να παρακολουθεί τις συνεδριάσεις του συμβουλίου της φυλής.

Φοίτησε στα καλύτερα σχολεία, σπούδασε Αγγλικά, Ανθρωπολογία, Πολιτική και Ελληνορωμαϊκό Δίκαιο και ήταν πάντα από τους καλύτερους μαθητές. Το 1941 ήρθε για πρώτη φορά αντιμέτωπος με τη φυλετική διάκριση ανάμεσα σε μαύρους και λευκούς. Η εμπλοκή του με το Συμβούλιο των Φοιτητών, το οποίο έκανε μποϊκοτάζ διαμαρτυρόμενο για την ποιότητα του φαγητού, του κόστισε την αποβολή του και τι πτυχίο του.

Τον Δεκέμβριο του 1940, ο Νέλσον Μαντέλα και ο Τζάστις γύρισαν στο σπίτι. Αλλά εκεί έμαθαν πως ο Γιονχιντάμπα είχε κανονίσει να τους παντρέψει. Και το έσκασαν για το Γιοχάνεσμπουργκ τον Απρίλιο του 1941.

Εκεί, ο Νέλσον έπιασε δουλειά ως νυχτοφύλακας. Εκεί, είχε πει, είδε για πρώτη φορά από κοντά τον καπιταλισμό της Νότιας Αφρικής σε δράση. Απολύθηκε όταν ο επιστάτης έμαθε πως είναι φυγάς.

Ένας ξάδερφός του που τον φιλοξενούσε, τον σύστησε στον ακτιβιστή του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου Γουόλτερ Σισούλου. Εκείνος του βρήκε δουλειά σε δικηγορικό γραφείο.

Τα βράδια, δούλευε στο πτυχίο του μέσω αλληλογραφίας με το πανεπιστήμιο της Νότιας Αφρικής. Στο δικηγορικό γραφείο Witkin, Sidelsky και Edelman έκανε τον πρώτο λευκό του φίλο, τον Νατ Μπρέγκμαν, έναν Εβραίο κομμουνιστή.

Στις αρχές του 1943 πήρε το πτυχίο του και αποφάσισε να μείνει στο Γιοχάνεσμπουργκ να ασκήσει τη δικηγορία. «Αυτό έπρεπε να κάνω απλά, δεν είχα καμία επιφοίτηση» είχε δηλώσει κάποτε.

Ο Μαντέλα κερδίζοντας περισσότερη ισχύ στο ANC, άρχισε μαζί με άλλα στελέχη να υποστηρίζει άμεσες δράσεις όπως μποϋκοτάζ και απεργίες.

Συνέχισε τις σπουδές του στη νομική στο πανεπιστήμιο του Γουίτγουορτερσραντ. Ήταν ο μοναδικός γηγενής Νοτιοαφρικανός, θύμα ρατσιστικών επιθέσεων. Άρχισε να ασχολείται με το Εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσσο (ANC). Στο σπίτι του Γουόλτερ Σισούλου, που είχε γίνει κάτι σαν μέντοράς του, γνώρισε την πρώτη του γυναίκα, Έβελιν Μάσε.

Το «μικρόβιο» της πολιτικής

Καθώς τα χρόνια περνούσαν, ο Μαντέλα γινόταν ένα από τα πιο σημαντικά μέλη του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου. Όταν στις γενικές εκλογές του 1948 νίκησε ο Ντανιέλ Φρανσουά Μαλάν, ένωσε το Αφρικανικό και με το Εθνικό κόμμα. Ανοιχτά ρατσιστικό, το νέο κόμμα επέκτεινε τις φυλετικές διακρίσεις με το νέο απαρτχάιντ.

Εξαιτίας της πολιτικής του δράσης, που του απορροφούσε όλη την ώρα του, απέτυχε να πάρει το πτυχίο του.

Τα κείμενα του Μαρξ, του Ένγκελς, του Λένιν, του Στάλιν και του Μάο τον επηρέασαν.

Γρήγορα, η κυβέρνηση κατάλαβε πως ο Μαντέλα θα της δημιουργούσε πολλά προβλήματα.

Συνελήφθη για πρώτη φορά στις 22 Ιουνίου του 1952 μετά από μια πορεία και ομιλία του μπροστά σε 10.000 ανθρώπους. Στις 30 Ιουλίου του ίδιου χρόνου τον συνέλαβαν για κομμουνισμό, δικάστηκε μαζί με άλλους 21 και καταδικάστηκε σε 9 μήνες καταναγκαστικά έργα, ποινή που ανεστάλη για δυο χρόνια.

Τον Δεκέμβριο του επιβλήθηκε ποινή έξι μηνών γιατί μιλούσε σε περισσότερα από ένα άτομα την ίδια στιγμή.

Όταν το Φεβρουάριο του 1955 το ANC απέτυχε να σταματήσει την κατεδάφιση του Sophiatown, ενός προαστίου του Γιοχάνεσμπουργκ όπου έμειναν μόνο μαύροι, ο Μαντέλα κατέληξε στην άποψη ότι η μόνη λύση ήταν ο ένοπλος αγώνας. Και πίεσε για να προμηθευθεί το Εθνικό Κογκρέσο όπλα από την Κίνα. Όμως οι Κινέζοι δεν πίστευαν πως ήταν η ώρα για ανταρτοπόλεμο.

«Εσχάτη προδοσία»

Στις 5 Δεκεμβρίου του 1956 συνελήφθη μαζί με τα περισσότερα μέλη του ANC κατηγορούμενος για εσχάτη προδοσία. Η ένταση στη Νότια Αφρική είχε αρχίσει να κλιμακώνεται. Τον Μάιο του 1960 οι μαύροι Νοτιοαφρικανοί, ανάμεσά τους και ο Μαντέλα, έκαψαν τα πάσα που τους υποχρέωνε το καθεστώς του απαρτχάιντ να κουβαλούν. Η επέμβαση της αστυνομίας σε διαδήλωση κατέληξε στη σφαγή του Σάρπεβιλ με 69 νεκρούς. Το καθεστώς κήρυξε το κράτος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ο Μαντέλα μαζί με άλλους ακτιβιστές συνελήφθησαν, στις 30 Μαρτίου, χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες. Αφέθηκαν ελεύθεροι τον Αύγουστο.

Πηγή: newsit
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ