2013-12-06 23:23:07
Φωτογραφία για Κύπρος: Καθησυχαστικός απέναντι στους υπαλλήλους ημικρατικών ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ
Καθησυχαστικά μηνύματα τόσο προς τους εργαζόμενους σε ΑΤΗΚ, ΑΛΚ και ΑΗΚ όσο και προς τους καταναλωτές έστειλε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, τονίζοντας ότι αυτό που θα έπρεπε να τους ανησυχεί είναι η απουσία αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού των οργανισμών στους οποίους εργάζονται και όχι οι ιδιωτικοποιήσεις.

«Θέλω να στείλω ένα μήνυμα καθησυχαστικό προς τους εργαζόμενους, προς την κοινωνία ευρύτερα και προπαντός προς τους Κύπριους καταναλωτές», είπε ο κ. Νεοφύτου κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων για την έγκριση του οδικού χάρτη για τις αποκρατικοποιήσεις των τριών μεγάλων ημικρατικών οργανισμών, τονίζοντας όμως ότι «πέραν από την έγνοια μας, τη δεδομένη όλων μας, για τους εργαζόμενους, έχουμε και μια κοινωνία 800.000 Κυπρίων πολιτών, που πρέπει να γνοιαζόμαστε για αυτούς, να έχουν φτηνή ηλεκτρική ενέργεια, να έχει φτηνή τηλεφωνία και διαδίκτυο, να έχουν φτηνά τέλη για τις ταρίφες που μπαίνουν για τις εισαγωγές από τα λιμάνια μας».


Ο κ. Νεοφύτου χαρακτήρισε μύθο αυτό που για χρόνια λέγεται ότι όσοι εργάζονται στο δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα είναι διασφαλισμένοι. «Είναι διασφαλισμένοι αν γίνονται οι σωστές αναδιαρθρώσεις και παίρνονται τα σωστά προληπτικά μηνύματα. Εάν δεν κάνεις τις σωστές αναδιαρθρώσεις και δεν πάρεις τις σωστές πολιτικές εγκαίρως κανένας δεν διασφαλίζει σε κανέναν τη μονιμότητα», είπε.

Έφερε ως παράδειγμα τη Eurocypria, που, όπως είπε, ήταν μια 100% κρατική εταιρεία και πρόσθεσε: «Επειδή δεν πήραμε εγκαίρως μέτρα δεν προστατεύθηκαν οι 325 οικογένειες των εργαζομένων στη Eurocypria απλά και μόνον γιατί ήταν κρατική».

Αναφέρθηκε επίσης στο σφαγείο της Κοφίνου, που επίσης είναι κρατικό. «Διασφαλίστηκαν οι θέσεις εργασίας, δεν έμεινε κόσμος στην ανεργία;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, προσθέτοντας πως ακόμα και αυτοί που συνεχίζουν να εργάζονται εδώ και μήνες είναι απλήρωτοι, κατάσταση απαράδεκτη, όπως είπε.

Από την άλλη, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναφέρθηκε στα αεροδρόμια, τα οποία υπάγονται σε ιδιώτη διαχειριστή, για να διερωτηθεί κατά πόσον έχασε κανένας από τους εργαζόμενους τη δουλειά του.

«Όχι βεβαίως. Είχαν την επιλογή κάποιοι και όσοι επέλεξαν από μόνοι τους να φύγουν πήραν σημαντικές αποζημιώσεις», είπε, προσθέτοντας ότι στα αεροδρόμια δημιουργήθηκαν πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας απ’ ό,τι όταν τα λειτουργούσε το κράτος.

«Ο Κύπριος πολίτης παίρνει καλύτερες υπηρεσίες, έχουμε αεροδρόμια για τα οποία δεν νοιώθουμε ντροπή, είναι σύγχρονα αποτελεσματικά, χωρίς να έχει επιβαρυνθεί ο Κύπριος φορολογούμενους ένα σεντ και το κράτος να παίρνει πολύ περισσότερα έσοδα απ’ ό,τι όταν τα διαχειριζόταν», συνέχισε.

Αναφερόμενος στους τρεις Οργανισμούς που βρίσκονται στο πλάνο αποκρατικοποιήσεων, ο κ. Νεοφύτου είπε πως «όλοι συμφωνούσαμε ότι χρειάζεται ριζική αλλαγή», προσθέτοντας ότι «το μοντέλο του οργανισμού δημοσίου δικαίου όπως το ζούμε σήμερα, πέραν ότι παράγει αναξιοκρατία, ψηλά τέλη για τους πολίτες, ήταν εστία διαπλοκής διαχρονική, ήταν χώροι που τα κόμματα εξουσίας τους χρησιμοποιούσαν ως λάφυρα εξουσίας και όλοι έχουμε πει ότι όλα αυτά τα χρόνια πως χρειάζεται να αλλάξει το μοντέλο».

«Πλην του ΑΚΕΛ, για να είμαστε και δίκαιοι, τόσο το ΔΗΚΟ όσο και η ΕΔΕΚ, ακόμα και το νέο κόμμα, η Συμμαχία Πολιτών είναι υπέρ των μετοχοποιήσεων, είναι υπέρ της εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, όπως ήταν και η πάγια θέση του ΔΗΣΥ», είπε, σημειώνοντας αυτό θα κάνει και η Κυβέρνηση.

Επεσήμανε ωστόσο ότι η διαφορά τώρα είναι η ύπαρξη του προγράμματος στήριξης, όπου η Τρόικα ζητά την εξεύρεση ποσού €1,4 δις, που όπως είπε, θα προέλθει όχι μόνο από την αποκρατικοποίηση, μερική αποκρατικοποίηση ή μεγαλύτερη η περισσότερη των τριών οργανισμών, αλλά και από πιθανή αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας, από αποκρατικοποίηση του κρατικού λαχείου, από πώληση μετοχών στις δασικές βιομηχανίες και στην παγκύπρια εταιρία αρτοποιών.

«Το 2013 το κράτος είναι μέτοχος για να κάνει ψωμιά και το 2013 το κράτος είναι ο κύριος μέτοχος στο να κάνει πόρτες και παράθυρα και να πουλά ξυλεία, αν αυτός είναι ο ρόλος ενός σύγχρονου κράτους», είπε.

Δύσκολο να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής για την ΑΗΚ

Αναφερόμενος στο ότι οι μεγαλύτερες αντιδράσεις προέρχονται από την ΑΗΚ, ο κ. Νεοφύτου «τόλμησε» όπως ο ίδιος είπε, να προβλέψει πως λάθος ανησυχούν οι εργαζόμενοι ότι θα ιδιωτικοποιηθεί η ΑΗΚ.

«Γιατί και αν ακόμα γίνει το πρόγραμμα, και θα γίνει γιατί πρέπει να είμαστε συνεπείς σε αυτά που έχουμε δεσμευτεί και σε αυτά που έχουμε υπογράψει, και όταν το κράτος θα βγει στη διαδικασία για την ΑΗΚ εγώ προσωπικά και ταπεινά το λέω δεν βλέπω ότι θα βρεθεί οποιοσδήποτε στρατηγικός επενδυτής για να επενδύσει στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όταν μετά από 60 χρόνια μονοπώλιο η ΑΗΚ χρωστά γύρω στα 800 εκ. δεν θα έρθει κανένας να αγοράσει χρέη. Δεν υπάρχει κανένας στον κόσμο».

Υπέδειξε δε ότι «αυτό που πρέπει να ανησυχεί στους εργαζόμενους στην ΑΗΚ είναι ότι αν δεν γίνει η σωστή αναδιάρθρωση στην ΑΗΚ, αν δεν πέσουν τα λειτουργικά κόστη, αν δεν βρούμε όλοι τρόπους για τη μείωση του κόστους παραγωγής του ηλεκτρικού ρεύματος, πολύ σύντομα θα ανοίξει πραγματικά η αγορά και θα μπορούν να έρθουν να εγκαταστήσουν μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θα μπει και η ΑΗΚ σε ένα ανταγωνισμό».

«Εκεί θα είναι το πρόβλημα για την ΑΗΚ και όχι η αποκρατικοποίηση, που σας λέω ταπεινά, δεν εκτιμώ ότι υπάρχουν στρατηγικοί επενδυτές που αγοράζουν χρέη», κατέληξε.
philenews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ