2013-12-07 23:24:12
Δείτε παρακάτω τις "καυτές"δηλώσεις που αντάλλαξαν οι πολιτικοί μεταξύ τους Πυρά Κεφαλογιάννη κατά ΣΥΡΙΖΑ
«Το μόνο που μπορεί να διαπραγματευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ - και αν αυτό το κάνει χωρίς συμφωνία με τους δανειστές μας, τότε θα φύγουμε και από την ΕΕ και η Ελλάδα θα περάσει εθνική, κοινωνική και επισιτιστική περιπέτεια» υποστήριξε στην ομιλία του, επί του Προϋπολογισμού του 2014, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης.
Βουλή: Πυρά Κεφαλογιάννη κατά ΣΥΡΙΖΑ
Με την Ελλάδα να διαθέτει αυτάρκεια μονάχα στο ελαιόλαδο και στα φρούτα και να εισάγει το 50% του γάλακτος που πίνει, και πάνω από το 1/3 του βοδινού και χοιρινού της κρέατος, «αν οι εταίροι μας βγάλουν από την μπρίζα, θα δούμε τότε πώς θα αγοράσουμε φάρμακα, τρόφιμα και καύσιμα. Με το νόμισμα της Ελλάδας σε υποτίμηση, τα φάρμακα θα φτάσουν στα 100 ευρώ, από 20-30 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ οι μισθοί θα πέσουν στα 100 ευρώ. Μόνο ασπιρίνη! Ποιος, με ηλικία άνω των 50 ετών, θα χειρουργείται στην Ελλάδα; Θα φτάσουμε στη σοβιετική εποχή, τότε που τους χειρουργούσαν με τα μαχαίρια και όχι με νυστέρια!» παρατήρησε ο κ. Κεφαλογιάννης.
- «Αυτά δεν τα λέει ούτε η Χρυσή Αυγή» διαμαρτυρήθηκε από τα έδρανα του ΚΚΕ, ο Θ. Παφίλης.
- «Εννοώ μετά την κατάρρευση» διευκρίνισε ο κ. Κεφαλογιάννης.
Κατά τα άλλα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, παρατήρησε πως στην Ελλάδα το κράτος χρεοκόπησε εξαιτίας των πολιτικών που κυριάρχησαν από τη δεκαετία του '80 και εντεύθεν, επισημαίνοντας: «και πως να μη χρεοκοπήσει, όταν η κεντρική διοίκηση διαθέτει 23000 αρμοδιότητες, έχουμε ψηφίσει μετά το 1974, 4.000 νόμους, 25.000 προεδρικά διατάγματα, 141.000 κοινές υπουργικές αποφάσεις, χρειαζόμαστε 30 εκατ. επικυρώσεις εγγράφων το χρόνο, 55.000 τερματικά, 2000 servers, 330 βάσεις δεδομένων, 14000 ηλεκτρονικές διευθύνσεις. Γιατί η Ελλάδα έχει 69 ΝΠΔΔ για εκπαίδευση και κατάρτιση, 56 για έρευνα και τεχνολογία, 54 για την επιχειρηματικότητα, 19 για τον χωροταξικό σχεδιασμό και 209 για πολιτισμό και ψυχαγωγία. Αυτή είναι η Ελλάδα του σήμερα. Τα συμπεράσματα για τη χρεοκοπία του κρατισμού, δικά σας...».
Κουβέλης: Προϋπολογισμός με κραυγαλέες αδικίες
Επίθεση τόσο στη κυβέρνηση όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε από τη Βουλή ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, κατά τη συζήτηση του νέου κρατικού προϋπολογισμού.
Κουβέλης: Προϋπολογισμός με κραυγαλέες αδικίες
Ο κ. Κουβέλης μίλησε για αποτυχία του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, αναφέροντας ότι ο νέος προϋπολογισμός έχει κραυγαλέες αδικίες, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του στην άρση των πλειστηριασμών και ζήτησε δικαιότερο φορολογικό σύστημα.
Τσίπρας: Διώχνουμε την τρόικα, κουρεύουμε τα στεγαστικά, ζητάμε το κατοχικό δάνειο από τους Γερμανούς
Εκδίωξη της τρόικας, κούρεμα στεγαστικών δανείων και εγγραφή στον επόμενο κρατικό προϋπολογισμό –την ευθύνη του οποίου εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ- του αναγκαστικού κατοχικού δανείου ως χρέος της Γερμανίας προς την Ελλάδα, ήταν οι τρεις εκ των ηχηρών δεσμεεύσων του Αλέξη Τσίπρα στην ομιλία του επί της ψήφισης του προϋπολογισμού.
Τσίπρας: Διώχνουμε την τρόικα, κουρεύουμε τα στεγαστικά, ζητάμε το κατοχικό δάνειο από τους Γερμανούς
«Το Μνημόνιο κατέστρεψε την Ελλάδα και θα μείνει στην Ελλάδα ως τραγωδία. Όποιος αυτό το αρνείται είτε είναι ανόητος, είτε εξυπηρετεί σκοπιμότητες» , σημείωσε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Σήμερα δεν συζητάμε για τον προϋπολογισμό, αλλά για το μέλλον της χώρας (…) Η χώρα βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση. Βρισκόμαστε μπροστά σε υπαρξιακά για τη χώρα διλήμματα. Μπροστά στην ανάγκη να πάρουμε αποφάσεις που θα καθορίσουν τη μοίρα του λαού για τις επόμενες δεκαετίες», πρόσθεσε.
Ο κ. Τσίπρας αποποιήθηκε το εκβιαστικό δίλλημα 'ευρώ ή δραχμή' («Λες και θα μπορούσε κάποιος να μας διώξει από το ευρώ;», είπε εν προκειμένω) και κλιμάκωσε την κριτική του λέγοντας:
«Με πρόσχημα να κρατήσετε την Ελλάδα στο ευρώ, εξαφανίσατε το ευρώ από την Ελλάδα. Κατασχέσατε το ευρώ, την περιουσία, την ελπίδα και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων».
Παραπέμποντας σε πρόσφατες τοποθετήσεις του ευρωπαίου Επίτροπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νιλς Μούζνιεκς και του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών Χάνες Σβόμποντα, πορος τις θέσεις των οποίων δήλωσε σύμφωνος, ο κ. Τσίπρας καταλόγισε την κυβέρνηση απάθεια για τον διάλογο που διεξάγεται πανευρωπαϊκά για την κρίση στην Ελλάδα, την οποία χαρακτήρισε ανθρωπιστική.
Άσκησε σκληρή κριτική για τη διαπραγματευτική στάση της κυβέρνησης στο ζήτημα των πλειστηριασμών , υποστηρίζοντας ότι τα κερδοσκοπικά funds θα αλώσουν τελικά το ίδιο το τραπεζικό σύστημα: «Και τότε θα ξαναξυπνήσει ο εφιάλτης της Κύπρου, και ο νοών νοείτω», είπε εκτιμώντας ότι «οι πλειστηριασμοί είναι ο Δούρειος Ίππος για να αλλάξει χέρια η χώρα».
Περιγράφοντας την «κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», μίλησε για πενταετία ανόρθωσης και ανάκαμψης της χώρας, η οποία θα διαδεχθεί την πενταετία της πτώσης και της καταστροφής.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπόσχεται μια εύκολη και άκοπη επιστροφή στις παλιές καλές ημέρες. Αλλά μία έντιμη διαπραγμάτευση στην οποία θα έχει μαζί του τις χώρες του Μεσογειακού Νότου».
Επαναλαμβάνοντας τις πρόσφατες θέσεις του απέναντι στις πιστώτριες αρχές, ο κ. Τσίπρας μίλησε για «κατάργηση του Μνημονίου και για έναρξη διαπραγμάτευσης μιας μεγάλης διαγραφή χρέους, ενός μορατόριουμ για την αποπληρωμή του εναπομείναντος και για ρήτρα ανάπτυξης.
Εμφανιζόμενος βέβαιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας είπε: «Σύντομα (σσ: η τρόικα) θα έχει απέναντί της μια ελληνική κυβέρνηση χωρίς εξαρτήσεις, που δεν θα δίνει λόγο σε κανέναν. Μια κυβέρνηση που θα εγγράψει και το χρέος του αναγκαστικού δανείου. Γιατί δεν χρωστάει μόνο η Ελλάδα. Μας χρωστάνε κιόλας. Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα μπούνε και τα χρέη των εταίρων προς την Ελλάδα
Ο κ. Τσίπρας ολοκλήρωσε την ομιλία του ασκώντας κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης για τη λίστα Λαγκάρντ («Τι έχετε κάνει με τη λίστα; Εντάξει τα κουκουλώσατε! Μόνο ο Παπακωνσταντίνου φταίει… Αλλά εισπράξατε ένα ευρώ;») και επανερχόμενος στο θέμα των πλειστηριασμών μίλησε για κούρεμα στεγαστικών δανείων και προστασία της πρώτης κατοικίας.
«Ο προϋπολογισμός αυτός», κατέληξε «θα αναθεωρηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που θα διώξει την τρόικα».
Στουρνάρας: Διανύσαμε το 80% της απόστασης για βιώσιμο χρέος
«Ο προϋπολογισμός εξάλειψε τα δίδυμα ελλείμματα πρωτοεγενές και ισοζυγίου συναλλαγών» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, από το βήμα της βουλής, όπου συζητείται ο προϋπολογισμός του 2014, προσθέτοντας ότι «έχουμε διανύσει ήδη το 80% της απόστασης για να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος».
Στουρνάρας: Διανύσαμε το 80% της απόστασης για βιώσιμο χρέος
«Και αυτό δίνει ελπίδα ότι τα δύσκολα πέρασαν, χωρίς να σημαίνει ότι φτάσαμε στην κορυφή του βουνού» συμπλήρωσε.
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «η Ελλάδα εξέπληξε θετικά στο πρωτογενές πλεόνασμα, που προβλέπεται να φτάσει τα 800 εκατ. ευρώ, δηλαδή 0,4% επί του ΑΕΠ». Και δεν υπάρχει "μαϊμούδισμα", ο υπολογισμός γίνεται με βάση τα διεθνή πρότυπα» πρόσθεσε, ενώ για το πρωτογενές πλεονασμα είπε ότι επιτυγχάνεται παρά τη μείωση 15% στο έκτακτο τέλος ακινήτων και μείωση ΦΠΑ στην εστίαση.
Αναφερόμενος δε στο σχέδιο που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ, το χαρακτήρισε «εφιαλτικό σενάριο», λέγοντας ότι πρόκειται για σχέδιο απόλυτης χρεοκοπίας και εθελουσίας εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα τον κατηγόρησε για «μάντη κακών».
«Τα θετικά σημάδια όμως δεν συγκινούν όσους έχουν μαγικά ραβδιά που διαγράφουν χρέη και το πρόγραμμα που δήθεν προτείνουν είναι έξοδος από την Ευρωζώνη» είπε και διερωτήθηκε: «Ακούω ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι οριστικός, θα χρειαστεί να τον αναθεωρήσουμε. Είναι οι ίδιοι που αμφισβήτησαν πέρυσι ότι θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά σήμερα τι έχουν να πουν;».
Για τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς διευκρίνισε ότι «δεν περιέχει μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα, απομακρύνει περισσότερο τον κίνδυνο χρεοκοπίας, ενισχύει τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους και εξασφαλίζει ευνοϊκό περιβάλλον για επενδύσεις, ενώ να διορθώσω τον κύριο Κουβέλη, δεν μειώνουμε αλλά αυξάνουμε το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων».
Βενιζέλος: Ο κ. Τσίπρας εκφράζει την Ελλάδα του προχθές
Σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι αξιοποιεί διλήμματα που βασίζονται σε σοφίσματα και προβαίνει σε τυμβωρυχία του ανθρώπινου πόνου, ελλείψει πρότασης, ενώ θυσιάζει τις θυσίες του ελληνικού λαού και με τη μυρωδιά μόνο της εξουσίας, εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, αντιπαραβάλλοντας ταυτοχρόνως τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης.
Βενιζέλος: Ο κ. Τσίπρας εκφράζει την Ελλάδα του προχθές
«Όχι πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, ναι στις διαρθρωτικές αλλαγές, ναι στη γενναία στήριξη της πραγματικής Οικονομίας, ναι στα μέτρα προστασίας της κοινωνικής συνοχής και ιδίως των ευπαθών κοινωνικών ομάδων» τόνισε ο κ. Βενιζέλος. Αναφορικά δε με το θέμα των πλειστηριασμών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι ο κ. Τσίπρας παραβιάζει ανοιχτές θύρες με την κατάθεση της τροπολογίας του αφού, όπως είπε, αν δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα (επειδή λήγει στις 31 Δεκεμβρίου η προστασία της πρώτης κατοικίας) θα παραταθεί μονομερώς με κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία. Επίσης απαγορεύεται στις τράπεζες να πουλήσουν τα πακέτα των «κόκκινων» δανείων σε άλλες τράπεζες ή σε εισπρακτικές εταιρείες, ξεκαθάρισε ο κ. Βενιζέλος λέγοντας: «Άρα, άνθρακας ο θησαυρός του κ. Τσίπρα».
Ο κ. Βενιζέλος προσέθεσε με κατηγορηματικότητα ότι δεν πρόκειται να αρθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού, εξηγώντας πως είναι αυτό κοινωνικά ανάλγητο, οικονομικά αναποτελεσματικό και τραπεζικά ατελέσφορο και αυτό θα γίνει κατανοητό. «Όπως κατανοητό θα γίνει στους εταίρους μας ότι τώρα που έχει αλλάξει ριζικά η αγορά εργασίας είναι παντελώς περιττό να μιλάμε για ομαδικές απολύσεις» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Αντιλαμβάνομαι πόσο ενοχλημένη είναι η αντιπολίτευση γιατί αυτά που λέμε τα εννοούμε» ανέφερε, επισημαίνοντας πως βασίζει τη ρητορική της όταν λέει «θα διώξουμε την τρόικα και θα σκίσουμε το Μνημόνιο» σε βάσεις σαθρές, αφού δεν θα υπάρχει ούτε τρόικα, ούτε μνημόνιο. «Δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης για τον κ. Τσίπρα, την ομάδα του και τους συνεταίρους του» σημείωσε, καταλογίζοντας στον ΣΥΡΙΖΑ συνειδητή προσπάθεια να καλλιεργηθεί σκόπιμα η αγωνία του κόσμου από αυτούς που επενδύουν στο αρνητικό σενάριο.
«Μετέτρεψαν την αγωνία αυτή σε μικροπολιτικό πανηγύρι και μόνο με τη μυρωδιά της εξουσίας. Κι ενώ καταγγέλλουν τις πολιτικές και τους πολιτικούς της μεταπολίτευσης, επιθυμούν την επιστροφή σε αυτές. Αυτός είναι ο απόλυτος παραλογισμός», είπε. Ακόμη κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα πως βασίζεται σε σοφίσματα και στην τυμβωρυχία, την εκμετάλλευση του θανάτου και του ανθρώπινου πόνου επειδή, όπως είπε, «δεν υπάρχουν προτάσεις και πρέπει να καούν τα συναισθήματα». «Χάθηκε κάθε περιθώριο συναίνεσης γιατί δεν υπάρχει καμία αίσθηση ευθύνης. Γιατί καλόμαθαν στο γεγονός ότι κάποιοι άλλοι αναλαμβάνουμε το βάρος της σωτηρίας της χώρας. Υπάρχουν τα θύματα κι εκείνοι στήνουν τον χορό των καλικάντζαρων» υπογράμμισε, και, απευθυνόμενος στην πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Όμως δεν φέρνει αποτελέσματα αυτό, είστε καθηλωμένοι σε μεσαία ποσοστά».
Επίσης ο κ. Βενιζέλος καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτευσης ότι τώρα που βγαίνουμε από την κρίση ζητεί να τα μηδενίσουμε όλα και να γυρίσουμε στο 2008 να γυρίσουμε υπό το μηδέν και να διακινδυνεύσουμε ακόμη «να ζήσει η χώρα τη μοναδική εμπειρία της ασύντακτης χρεοκοπίας».
Τέλος, αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του 2014, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι είναι προϋπολογισμός της τελικής εξόδου από το Μνημόνιο, του πλεονάσματος και της αποκατάστασης των αδικιών, του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ, της εξισορρόπησης του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (αποκαθίσταται η ανταγωνιστικότητα) της επιστροφής σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης. «Είναι ο προϋπολογισμός - βάση επανεκκίνησης της πραγματικής οικονομίας που θεμελιώνει τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους» κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.
Σφοδρή αντιπαράθεση βουλευτών για το «λεφτά υπάρχουν»
Με σειρά βουλευτών της συμπολίτευσης να επιτίθεται στην αντιπολίτευση, εγκαλώντας την για λογικές του τύπου «λεφτά υπάρχουν», παρατάχθηκε απόψε στη Βουλή η πλειοψηφία, κατά την τελευταία ημέρα συζήτησης του Προϋπολογισμού του 2014.
Στον απόηχο της επίμαχης δήλωσης του Γιάννη Δραγασάκη (ΣΥΡΙΖΑ) ότι η σχετική ρήση του Γ. Παπανδρέου «παρεξηγήθηκε», ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Κατσαφάδος, παρατήρησε πως «ακόμα και ο κ. Γλέζος έχει αναρωτηθεί «πού θα βρούμε τα λεφτά», αλλά δυστυχώς συνεχίζουν να υπάρχουν σοβαρά στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ακόμα και σήμερα έχουν το θράσος να λένε ότι λεφτά υπάρχουν».
«Ακούσαμε τελευταία από την αξιωματική αντιπολίτευση ότι λεφτά υπάρχουν. Πού υπάρχουν αυτά τα χρήματα;» αναρωτήθηκε ο Μ. Κεφαλογιάννης (ΝΔ). «Η περιουσία του 5% των Ελλήνων πολιτών με αντικειμενικές αξίες που να ξεπερνούν τα 300.000 ευρώ, δεν ξεπερνά συνολικά τα 130 δισ. ευρώ. Ακόμα και αν τα δημεύσετε, δεν πρόκειται να μαζέψετε ούτε τα μισά» σχολίασε.
Με αφορμή την τοποθέτηση του Γιώργου Πάντζα, για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο του αθλητισμού, ο υφυπουργός Υγείας, Αντώνης Μπέζας παρατήρησε πως οι δεσμεύσεις αυτές συμπυκνώνονται στη δέσμευση πως λεφτά υπάρχουν: «Λεφτά υπήρχαν όταν μπορούσαμε να κάνουμε αναδιανομή με δανεικά. Έχουμε τώρα περάσει σε άλλη περίοδο, της αναδιανομής των πλεονασμάτων που μπορεί να δημιουργηθούν μέσα από την ανταγωνιστική παραγωγή» παρατήρησε ο κ. Μπέζας.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Σαλτούρος, είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, πως «αν θέλετε να βοηθήσετε τον τόπο, να καταθέσετε προτάσεις για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος και όχι φληναφήματα που ξεκινούν από την επιστροφή στη δραχμή και φθάνουν μέχρι την εκβιαστική επιβολή της πανίσχυρης προφανώς Ελλάδας, στους Ευρωπαίους δυνάστες».
Από πλευράς ΠΑΣΟΚ και ο Κώστας Τριαντάφυλλος, διαπίστωσε «μια ιδιότυπη ιστορική ανάλυση, η οποία έχει πολλά "λεφτά υπάρχουν", αλλά καθόλου αυτοκριτική, ούτε για τη μεταρρυθμιστική αδράνεια της δεκαετίας του 2000, ούτε, όμως, και για τα πολλά "Ζάππεια", τα ισοδύναμα και τον αντιμνημονιακό χώρο, που σήμερα πληρώνει αυτή εδώ η κοινωνία».
«Η αξιωματική αντιπολίτευση, αρνείται να απαντήσει με τι πόρους θα πραγματώσει τις ψευδαισθήσεις τις οποίες καλλιεργεί στον ελληνικό λαό» παρατήρησε και ο Ανδρέας Λυκουρέντζος. «Κι άλλοι έλεγαν στο παρελθόν, πως θα τα πάρουν από το κεφάλαιο. Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα πάρει από τους ξένους- θα ζητήσει να μας διαγράψουν τα χρέη και να μας πληρώνουν κι από πάνω» σάρκασε ο βουλευτής της ΝΔ. Ο κ. Λυκουρέντζος, πρότεινε μεταξύ άλλων τη δημιουργία ενός ιδιωτικού πανεπιστημίου στον χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, το οποίο «θα δημιουργούσε θέσεις εργασίας και θα συγκέντρωνε παιδιά από τα Βαλκάνια για να έρθουν να σπουδάσουν».
«Αυτό που δημιούργησε η συγκεκριμένη κυβέρνηση τα τελευταία τέσσερα χρόνια, είναι να δημιουργηθούν 8.000 νέοι εκατομμυριούχοι, όπως προκύπτει από στοιχεία της ελβετικής τράπεζας UBS -ενώ στην Ελλάδα είναι δηλωμένοι μόνον πενήντα» απάντησε ο Κώστας Μπάρκας (ΣΥΡΙΖΑ). «Οι 7.950 δεν υπάρχουν- και δεν λέει κανένας τίποτε γι' αυτό, όπως επίσης και για το γεγονός ότι οι υπερπλούσιοι στην Ελλάδα αύξησαν την περιουσία τους κατά 50-60 δισεκατομμύρια» ανέφερε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Ακούμε βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης, να στρέφονται ενάντια στον κ. Στουρνάρα, ο οποίος βέβαια είναι άφαντος, ενώ συζητιέται ο Προϋπολογισμός της χώρας» παρατήρησε ο Γ. Πάντζας (ΣΥΡΙΖΑ). «Αποφασίστε κύριοι της συγκυβέρνησης: Ή σώσατε τη χώρα, ή πείτε ανοικτά αυτό που λέμε εμείς, ότι οι κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος, μαζί με τον Ι. Στουρνάρα και την τρόικα, θα αποτελειώσουν τη χώρα» συμπλήρωσε.
«Από το 2011 μέχρι το 2013, η συμμετοχή των ασθενών στη δαπάνη των φαρμάκων υπερδιπλασιάστηκε και αγγίζει σήμερα το 1 δισεκατομμύριο» υπενθύμισε ο Κώστας Ζαχαριάς (ΣΥΡΙΖΑ). «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτάσεις για τη μείωση της τιμής των φαρμάκων, αλλά κατευθύνει τα χρήματα αυτά στους ανασφάλιστους και στη μείωση της συμμετοχής των ασθενών στις δαπάνες- και όχι σε εικονικά πρωτογενή πλεονάσματα» συμπλήρωσε.
«Ξέρουμε πολύ καλά τους όρους πλεονασμάτων που βάζει αυτήν τη στιγμή το ΔΝΤ και η ΕΕ. Πείτε μου όμως, σας παρακαλώ: Θα μπορούσε να έχει 3,2 δισ. ευρώ αύξηση καθαρών κερδών η Τράπεζα Πειραιώς, αν δεν της έκανε το κράτος δώρο την Αγροτική Τράπεζα;» παρατήρησε αργότερα και η Μαρία Μπόλαρη (ΣΥΡΙΖΑ).
«Η προσπάθεια για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι δεδομένη. Όμως, αυτό που θα έπρεπε να μας απασχολήσει, είναι με ποιους όρους αυτό επετεύχθη -αν έχει επιτευχθεί- στο πλαίσιο της βιωσιμότητας» παρατήρησε από πλευράς Δημοκρατικής Αριστεράς, η Μαρία Γιαννακάκη.
«Το κράτος θα πρέπει μέσα από τους συγκεκριμένους πόρους που διαθέτει, να προβεί σε ενέργειες που θα οδηγήσουν στην ώθηση του ΑΕΠ λειτουργώντας αντικυκλικά. Θα πρέπει δηλαδή, να εστιάσει στους σταθεροποιητικούς παράγοντες που διαχειρίζεται, όπως η κοινωνική πολιτική και οι δημόσιες επενδύσεις. Αυτό που έχουμε ωστόσο μπροστά στα μάτια μας, είναι ακριβώς το αντίθετο: Οι δημόσιες επενδύσεις μειώνονται, υπάρχει υπερφορολόγηση των χαμηλότερων οικονομικά στρωμάτων, ενώ από τις περικοπές προκύπτει ότι δεν υπάρχει καμία μέριμνα για κοινωνικά ζητήματα, όπως είναι η περίθαλψη και η αντιμετώπιση της ανέχειας" παρατήρησε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ.
Από πλευράς Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ο τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος, Τέρενς Κουίκ, αναφέρθηκε σε πρόσφατη παραγγελία έκθεσης στον ΟΟΣΑ εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης:
«Δώσαμε 1 εκατ. ευρώ στον ΟΟΣΑ, για να μας πει ποια είναι η τιμή του γάλακτος. Είναι ο κύριος αυτός, ο γγ του ΟΟΣΑ, ο οποίος μας έλεγε πως "το 2012 επιστρέφουμε στην ανάπτυξη, με ανεργία 16,4%". Αυτός είναι ο κύριος στον οποίο δώσαμε ένα εκατομμύριο! Μιλάμε για απάτες σε παγκόσμιο επίπεδο, που τις χρηματοδοτεί η ελληνική κυβέρνηση».
Ο κ. Κουίκ, υπενθύμισε πως «ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δάκρυσε στη Θεσσαλονίκη μιλώντας για το όνομα της Μακεδονίας» και κάλεσε τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, «να μην ξεπουλήσουν τη Μακεδονία»", γιατί αλλιώς «θα γίνουν ένα με τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν ενδιαφέρεται εάν θα δοθεί στη Βαρδάρσκα και στον γελωτοποιό των Βαλκανίων, τον Γκρουέφσκι, το όνομα της Μακεδονίας». Tromaktiko
«Το μόνο που μπορεί να διαπραγματευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ - και αν αυτό το κάνει χωρίς συμφωνία με τους δανειστές μας, τότε θα φύγουμε και από την ΕΕ και η Ελλάδα θα περάσει εθνική, κοινωνική και επισιτιστική περιπέτεια» υποστήριξε στην ομιλία του, επί του Προϋπολογισμού του 2014, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης.
Βουλή: Πυρά Κεφαλογιάννη κατά ΣΥΡΙΖΑ
Με την Ελλάδα να διαθέτει αυτάρκεια μονάχα στο ελαιόλαδο και στα φρούτα και να εισάγει το 50% του γάλακτος που πίνει, και πάνω από το 1/3 του βοδινού και χοιρινού της κρέατος, «αν οι εταίροι μας βγάλουν από την μπρίζα, θα δούμε τότε πώς θα αγοράσουμε φάρμακα, τρόφιμα και καύσιμα. Με το νόμισμα της Ελλάδας σε υποτίμηση, τα φάρμακα θα φτάσουν στα 100 ευρώ, από 20-30 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ οι μισθοί θα πέσουν στα 100 ευρώ. Μόνο ασπιρίνη! Ποιος, με ηλικία άνω των 50 ετών, θα χειρουργείται στην Ελλάδα; Θα φτάσουμε στη σοβιετική εποχή, τότε που τους χειρουργούσαν με τα μαχαίρια και όχι με νυστέρια!» παρατήρησε ο κ. Κεφαλογιάννης.
- «Αυτά δεν τα λέει ούτε η Χρυσή Αυγή» διαμαρτυρήθηκε από τα έδρανα του ΚΚΕ, ο Θ. Παφίλης.
- «Εννοώ μετά την κατάρρευση» διευκρίνισε ο κ. Κεφαλογιάννης.
Κατά τα άλλα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, παρατήρησε πως στην Ελλάδα το κράτος χρεοκόπησε εξαιτίας των πολιτικών που κυριάρχησαν από τη δεκαετία του '80 και εντεύθεν, επισημαίνοντας: «και πως να μη χρεοκοπήσει, όταν η κεντρική διοίκηση διαθέτει 23000 αρμοδιότητες, έχουμε ψηφίσει μετά το 1974, 4.000 νόμους, 25.000 προεδρικά διατάγματα, 141.000 κοινές υπουργικές αποφάσεις, χρειαζόμαστε 30 εκατ. επικυρώσεις εγγράφων το χρόνο, 55.000 τερματικά, 2000 servers, 330 βάσεις δεδομένων, 14000 ηλεκτρονικές διευθύνσεις. Γιατί η Ελλάδα έχει 69 ΝΠΔΔ για εκπαίδευση και κατάρτιση, 56 για έρευνα και τεχνολογία, 54 για την επιχειρηματικότητα, 19 για τον χωροταξικό σχεδιασμό και 209 για πολιτισμό και ψυχαγωγία. Αυτή είναι η Ελλάδα του σήμερα. Τα συμπεράσματα για τη χρεοκοπία του κρατισμού, δικά σας...».
Κουβέλης: Προϋπολογισμός με κραυγαλέες αδικίες
Επίθεση τόσο στη κυβέρνηση όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε από τη Βουλή ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, κατά τη συζήτηση του νέου κρατικού προϋπολογισμού.
Κουβέλης: Προϋπολογισμός με κραυγαλέες αδικίες
Ο κ. Κουβέλης μίλησε για αποτυχία του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, αναφέροντας ότι ο νέος προϋπολογισμός έχει κραυγαλέες αδικίες, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του στην άρση των πλειστηριασμών και ζήτησε δικαιότερο φορολογικό σύστημα.
Τσίπρας: Διώχνουμε την τρόικα, κουρεύουμε τα στεγαστικά, ζητάμε το κατοχικό δάνειο από τους Γερμανούς
Εκδίωξη της τρόικας, κούρεμα στεγαστικών δανείων και εγγραφή στον επόμενο κρατικό προϋπολογισμό –την ευθύνη του οποίου εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ- του αναγκαστικού κατοχικού δανείου ως χρέος της Γερμανίας προς την Ελλάδα, ήταν οι τρεις εκ των ηχηρών δεσμεεύσων του Αλέξη Τσίπρα στην ομιλία του επί της ψήφισης του προϋπολογισμού.
Τσίπρας: Διώχνουμε την τρόικα, κουρεύουμε τα στεγαστικά, ζητάμε το κατοχικό δάνειο από τους Γερμανούς
«Το Μνημόνιο κατέστρεψε την Ελλάδα και θα μείνει στην Ελλάδα ως τραγωδία. Όποιος αυτό το αρνείται είτε είναι ανόητος, είτε εξυπηρετεί σκοπιμότητες» , σημείωσε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Σήμερα δεν συζητάμε για τον προϋπολογισμό, αλλά για το μέλλον της χώρας (…) Η χώρα βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση. Βρισκόμαστε μπροστά σε υπαρξιακά για τη χώρα διλήμματα. Μπροστά στην ανάγκη να πάρουμε αποφάσεις που θα καθορίσουν τη μοίρα του λαού για τις επόμενες δεκαετίες», πρόσθεσε.
Ο κ. Τσίπρας αποποιήθηκε το εκβιαστικό δίλλημα 'ευρώ ή δραχμή' («Λες και θα μπορούσε κάποιος να μας διώξει από το ευρώ;», είπε εν προκειμένω) και κλιμάκωσε την κριτική του λέγοντας:
«Με πρόσχημα να κρατήσετε την Ελλάδα στο ευρώ, εξαφανίσατε το ευρώ από την Ελλάδα. Κατασχέσατε το ευρώ, την περιουσία, την ελπίδα και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων».
Παραπέμποντας σε πρόσφατες τοποθετήσεις του ευρωπαίου Επίτροπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νιλς Μούζνιεκς και του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών Χάνες Σβόμποντα, πορος τις θέσεις των οποίων δήλωσε σύμφωνος, ο κ. Τσίπρας καταλόγισε την κυβέρνηση απάθεια για τον διάλογο που διεξάγεται πανευρωπαϊκά για την κρίση στην Ελλάδα, την οποία χαρακτήρισε ανθρωπιστική.
Άσκησε σκληρή κριτική για τη διαπραγματευτική στάση της κυβέρνησης στο ζήτημα των πλειστηριασμών , υποστηρίζοντας ότι τα κερδοσκοπικά funds θα αλώσουν τελικά το ίδιο το τραπεζικό σύστημα: «Και τότε θα ξαναξυπνήσει ο εφιάλτης της Κύπρου, και ο νοών νοείτω», είπε εκτιμώντας ότι «οι πλειστηριασμοί είναι ο Δούρειος Ίππος για να αλλάξει χέρια η χώρα».
Περιγράφοντας την «κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», μίλησε για πενταετία ανόρθωσης και ανάκαμψης της χώρας, η οποία θα διαδεχθεί την πενταετία της πτώσης και της καταστροφής.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπόσχεται μια εύκολη και άκοπη επιστροφή στις παλιές καλές ημέρες. Αλλά μία έντιμη διαπραγμάτευση στην οποία θα έχει μαζί του τις χώρες του Μεσογειακού Νότου».
Επαναλαμβάνοντας τις πρόσφατες θέσεις του απέναντι στις πιστώτριες αρχές, ο κ. Τσίπρας μίλησε για «κατάργηση του Μνημονίου και για έναρξη διαπραγμάτευσης μιας μεγάλης διαγραφή χρέους, ενός μορατόριουμ για την αποπληρωμή του εναπομείναντος και για ρήτρα ανάπτυξης.
Εμφανιζόμενος βέβαιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας είπε: «Σύντομα (σσ: η τρόικα) θα έχει απέναντί της μια ελληνική κυβέρνηση χωρίς εξαρτήσεις, που δεν θα δίνει λόγο σε κανέναν. Μια κυβέρνηση που θα εγγράψει και το χρέος του αναγκαστικού δανείου. Γιατί δεν χρωστάει μόνο η Ελλάδα. Μας χρωστάνε κιόλας. Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα μπούνε και τα χρέη των εταίρων προς την Ελλάδα
Ο κ. Τσίπρας ολοκλήρωσε την ομιλία του ασκώντας κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης για τη λίστα Λαγκάρντ («Τι έχετε κάνει με τη λίστα; Εντάξει τα κουκουλώσατε! Μόνο ο Παπακωνσταντίνου φταίει… Αλλά εισπράξατε ένα ευρώ;») και επανερχόμενος στο θέμα των πλειστηριασμών μίλησε για κούρεμα στεγαστικών δανείων και προστασία της πρώτης κατοικίας.
«Ο προϋπολογισμός αυτός», κατέληξε «θα αναθεωρηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που θα διώξει την τρόικα».
Στουρνάρας: Διανύσαμε το 80% της απόστασης για βιώσιμο χρέος
«Ο προϋπολογισμός εξάλειψε τα δίδυμα ελλείμματα πρωτοεγενές και ισοζυγίου συναλλαγών» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, από το βήμα της βουλής, όπου συζητείται ο προϋπολογισμός του 2014, προσθέτοντας ότι «έχουμε διανύσει ήδη το 80% της απόστασης για να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος».
Στουρνάρας: Διανύσαμε το 80% της απόστασης για βιώσιμο χρέος
«Και αυτό δίνει ελπίδα ότι τα δύσκολα πέρασαν, χωρίς να σημαίνει ότι φτάσαμε στην κορυφή του βουνού» συμπλήρωσε.
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «η Ελλάδα εξέπληξε θετικά στο πρωτογενές πλεόνασμα, που προβλέπεται να φτάσει τα 800 εκατ. ευρώ, δηλαδή 0,4% επί του ΑΕΠ». Και δεν υπάρχει "μαϊμούδισμα", ο υπολογισμός γίνεται με βάση τα διεθνή πρότυπα» πρόσθεσε, ενώ για το πρωτογενές πλεονασμα είπε ότι επιτυγχάνεται παρά τη μείωση 15% στο έκτακτο τέλος ακινήτων και μείωση ΦΠΑ στην εστίαση.
Αναφερόμενος δε στο σχέδιο που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ, το χαρακτήρισε «εφιαλτικό σενάριο», λέγοντας ότι πρόκειται για σχέδιο απόλυτης χρεοκοπίας και εθελουσίας εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα τον κατηγόρησε για «μάντη κακών».
«Τα θετικά σημάδια όμως δεν συγκινούν όσους έχουν μαγικά ραβδιά που διαγράφουν χρέη και το πρόγραμμα που δήθεν προτείνουν είναι έξοδος από την Ευρωζώνη» είπε και διερωτήθηκε: «Ακούω ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι οριστικός, θα χρειαστεί να τον αναθεωρήσουμε. Είναι οι ίδιοι που αμφισβήτησαν πέρυσι ότι θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά σήμερα τι έχουν να πουν;».
Για τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς διευκρίνισε ότι «δεν περιέχει μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα, απομακρύνει περισσότερο τον κίνδυνο χρεοκοπίας, ενισχύει τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους και εξασφαλίζει ευνοϊκό περιβάλλον για επενδύσεις, ενώ να διορθώσω τον κύριο Κουβέλη, δεν μειώνουμε αλλά αυξάνουμε το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων».
Βενιζέλος: Ο κ. Τσίπρας εκφράζει την Ελλάδα του προχθές
Σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι αξιοποιεί διλήμματα που βασίζονται σε σοφίσματα και προβαίνει σε τυμβωρυχία του ανθρώπινου πόνου, ελλείψει πρότασης, ενώ θυσιάζει τις θυσίες του ελληνικού λαού και με τη μυρωδιά μόνο της εξουσίας, εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, αντιπαραβάλλοντας ταυτοχρόνως τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης.
Βενιζέλος: Ο κ. Τσίπρας εκφράζει την Ελλάδα του προχθές
«Όχι πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, ναι στις διαρθρωτικές αλλαγές, ναι στη γενναία στήριξη της πραγματικής Οικονομίας, ναι στα μέτρα προστασίας της κοινωνικής συνοχής και ιδίως των ευπαθών κοινωνικών ομάδων» τόνισε ο κ. Βενιζέλος. Αναφορικά δε με το θέμα των πλειστηριασμών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι ο κ. Τσίπρας παραβιάζει ανοιχτές θύρες με την κατάθεση της τροπολογίας του αφού, όπως είπε, αν δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα (επειδή λήγει στις 31 Δεκεμβρίου η προστασία της πρώτης κατοικίας) θα παραταθεί μονομερώς με κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία. Επίσης απαγορεύεται στις τράπεζες να πουλήσουν τα πακέτα των «κόκκινων» δανείων σε άλλες τράπεζες ή σε εισπρακτικές εταιρείες, ξεκαθάρισε ο κ. Βενιζέλος λέγοντας: «Άρα, άνθρακας ο θησαυρός του κ. Τσίπρα».
Ο κ. Βενιζέλος προσέθεσε με κατηγορηματικότητα ότι δεν πρόκειται να αρθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού, εξηγώντας πως είναι αυτό κοινωνικά ανάλγητο, οικονομικά αναποτελεσματικό και τραπεζικά ατελέσφορο και αυτό θα γίνει κατανοητό. «Όπως κατανοητό θα γίνει στους εταίρους μας ότι τώρα που έχει αλλάξει ριζικά η αγορά εργασίας είναι παντελώς περιττό να μιλάμε για ομαδικές απολύσεις» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Αντιλαμβάνομαι πόσο ενοχλημένη είναι η αντιπολίτευση γιατί αυτά που λέμε τα εννοούμε» ανέφερε, επισημαίνοντας πως βασίζει τη ρητορική της όταν λέει «θα διώξουμε την τρόικα και θα σκίσουμε το Μνημόνιο» σε βάσεις σαθρές, αφού δεν θα υπάρχει ούτε τρόικα, ούτε μνημόνιο. «Δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης για τον κ. Τσίπρα, την ομάδα του και τους συνεταίρους του» σημείωσε, καταλογίζοντας στον ΣΥΡΙΖΑ συνειδητή προσπάθεια να καλλιεργηθεί σκόπιμα η αγωνία του κόσμου από αυτούς που επενδύουν στο αρνητικό σενάριο.
«Μετέτρεψαν την αγωνία αυτή σε μικροπολιτικό πανηγύρι και μόνο με τη μυρωδιά της εξουσίας. Κι ενώ καταγγέλλουν τις πολιτικές και τους πολιτικούς της μεταπολίτευσης, επιθυμούν την επιστροφή σε αυτές. Αυτός είναι ο απόλυτος παραλογισμός», είπε. Ακόμη κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα πως βασίζεται σε σοφίσματα και στην τυμβωρυχία, την εκμετάλλευση του θανάτου και του ανθρώπινου πόνου επειδή, όπως είπε, «δεν υπάρχουν προτάσεις και πρέπει να καούν τα συναισθήματα». «Χάθηκε κάθε περιθώριο συναίνεσης γιατί δεν υπάρχει καμία αίσθηση ευθύνης. Γιατί καλόμαθαν στο γεγονός ότι κάποιοι άλλοι αναλαμβάνουμε το βάρος της σωτηρίας της χώρας. Υπάρχουν τα θύματα κι εκείνοι στήνουν τον χορό των καλικάντζαρων» υπογράμμισε, και, απευθυνόμενος στην πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Όμως δεν φέρνει αποτελέσματα αυτό, είστε καθηλωμένοι σε μεσαία ποσοστά».
Επίσης ο κ. Βενιζέλος καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτευσης ότι τώρα που βγαίνουμε από την κρίση ζητεί να τα μηδενίσουμε όλα και να γυρίσουμε στο 2008 να γυρίσουμε υπό το μηδέν και να διακινδυνεύσουμε ακόμη «να ζήσει η χώρα τη μοναδική εμπειρία της ασύντακτης χρεοκοπίας».
Τέλος, αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του 2014, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι είναι προϋπολογισμός της τελικής εξόδου από το Μνημόνιο, του πλεονάσματος και της αποκατάστασης των αδικιών, του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ, της εξισορρόπησης του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (αποκαθίσταται η ανταγωνιστικότητα) της επιστροφής σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης. «Είναι ο προϋπολογισμός - βάση επανεκκίνησης της πραγματικής οικονομίας που θεμελιώνει τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους» κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.
Σφοδρή αντιπαράθεση βουλευτών για το «λεφτά υπάρχουν»
Με σειρά βουλευτών της συμπολίτευσης να επιτίθεται στην αντιπολίτευση, εγκαλώντας την για λογικές του τύπου «λεφτά υπάρχουν», παρατάχθηκε απόψε στη Βουλή η πλειοψηφία, κατά την τελευταία ημέρα συζήτησης του Προϋπολογισμού του 2014.
Στον απόηχο της επίμαχης δήλωσης του Γιάννη Δραγασάκη (ΣΥΡΙΖΑ) ότι η σχετική ρήση του Γ. Παπανδρέου «παρεξηγήθηκε», ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Κατσαφάδος, παρατήρησε πως «ακόμα και ο κ. Γλέζος έχει αναρωτηθεί «πού θα βρούμε τα λεφτά», αλλά δυστυχώς συνεχίζουν να υπάρχουν σοβαρά στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ακόμα και σήμερα έχουν το θράσος να λένε ότι λεφτά υπάρχουν».
«Ακούσαμε τελευταία από την αξιωματική αντιπολίτευση ότι λεφτά υπάρχουν. Πού υπάρχουν αυτά τα χρήματα;» αναρωτήθηκε ο Μ. Κεφαλογιάννης (ΝΔ). «Η περιουσία του 5% των Ελλήνων πολιτών με αντικειμενικές αξίες που να ξεπερνούν τα 300.000 ευρώ, δεν ξεπερνά συνολικά τα 130 δισ. ευρώ. Ακόμα και αν τα δημεύσετε, δεν πρόκειται να μαζέψετε ούτε τα μισά» σχολίασε.
Με αφορμή την τοποθέτηση του Γιώργου Πάντζα, για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο του αθλητισμού, ο υφυπουργός Υγείας, Αντώνης Μπέζας παρατήρησε πως οι δεσμεύσεις αυτές συμπυκνώνονται στη δέσμευση πως λεφτά υπάρχουν: «Λεφτά υπήρχαν όταν μπορούσαμε να κάνουμε αναδιανομή με δανεικά. Έχουμε τώρα περάσει σε άλλη περίοδο, της αναδιανομής των πλεονασμάτων που μπορεί να δημιουργηθούν μέσα από την ανταγωνιστική παραγωγή» παρατήρησε ο κ. Μπέζας.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Σαλτούρος, είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, πως «αν θέλετε να βοηθήσετε τον τόπο, να καταθέσετε προτάσεις για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος και όχι φληναφήματα που ξεκινούν από την επιστροφή στη δραχμή και φθάνουν μέχρι την εκβιαστική επιβολή της πανίσχυρης προφανώς Ελλάδας, στους Ευρωπαίους δυνάστες».
Από πλευράς ΠΑΣΟΚ και ο Κώστας Τριαντάφυλλος, διαπίστωσε «μια ιδιότυπη ιστορική ανάλυση, η οποία έχει πολλά "λεφτά υπάρχουν", αλλά καθόλου αυτοκριτική, ούτε για τη μεταρρυθμιστική αδράνεια της δεκαετίας του 2000, ούτε, όμως, και για τα πολλά "Ζάππεια", τα ισοδύναμα και τον αντιμνημονιακό χώρο, που σήμερα πληρώνει αυτή εδώ η κοινωνία».
«Η αξιωματική αντιπολίτευση, αρνείται να απαντήσει με τι πόρους θα πραγματώσει τις ψευδαισθήσεις τις οποίες καλλιεργεί στον ελληνικό λαό» παρατήρησε και ο Ανδρέας Λυκουρέντζος. «Κι άλλοι έλεγαν στο παρελθόν, πως θα τα πάρουν από το κεφάλαιο. Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα πάρει από τους ξένους- θα ζητήσει να μας διαγράψουν τα χρέη και να μας πληρώνουν κι από πάνω» σάρκασε ο βουλευτής της ΝΔ. Ο κ. Λυκουρέντζος, πρότεινε μεταξύ άλλων τη δημιουργία ενός ιδιωτικού πανεπιστημίου στον χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, το οποίο «θα δημιουργούσε θέσεις εργασίας και θα συγκέντρωνε παιδιά από τα Βαλκάνια για να έρθουν να σπουδάσουν».
«Αυτό που δημιούργησε η συγκεκριμένη κυβέρνηση τα τελευταία τέσσερα χρόνια, είναι να δημιουργηθούν 8.000 νέοι εκατομμυριούχοι, όπως προκύπτει από στοιχεία της ελβετικής τράπεζας UBS -ενώ στην Ελλάδα είναι δηλωμένοι μόνον πενήντα» απάντησε ο Κώστας Μπάρκας (ΣΥΡΙΖΑ). «Οι 7.950 δεν υπάρχουν- και δεν λέει κανένας τίποτε γι' αυτό, όπως επίσης και για το γεγονός ότι οι υπερπλούσιοι στην Ελλάδα αύξησαν την περιουσία τους κατά 50-60 δισεκατομμύρια» ανέφερε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Ακούμε βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης, να στρέφονται ενάντια στον κ. Στουρνάρα, ο οποίος βέβαια είναι άφαντος, ενώ συζητιέται ο Προϋπολογισμός της χώρας» παρατήρησε ο Γ. Πάντζας (ΣΥΡΙΖΑ). «Αποφασίστε κύριοι της συγκυβέρνησης: Ή σώσατε τη χώρα, ή πείτε ανοικτά αυτό που λέμε εμείς, ότι οι κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος, μαζί με τον Ι. Στουρνάρα και την τρόικα, θα αποτελειώσουν τη χώρα» συμπλήρωσε.
«Από το 2011 μέχρι το 2013, η συμμετοχή των ασθενών στη δαπάνη των φαρμάκων υπερδιπλασιάστηκε και αγγίζει σήμερα το 1 δισεκατομμύριο» υπενθύμισε ο Κώστας Ζαχαριάς (ΣΥΡΙΖΑ). «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτάσεις για τη μείωση της τιμής των φαρμάκων, αλλά κατευθύνει τα χρήματα αυτά στους ανασφάλιστους και στη μείωση της συμμετοχής των ασθενών στις δαπάνες- και όχι σε εικονικά πρωτογενή πλεονάσματα» συμπλήρωσε.
«Ξέρουμε πολύ καλά τους όρους πλεονασμάτων που βάζει αυτήν τη στιγμή το ΔΝΤ και η ΕΕ. Πείτε μου όμως, σας παρακαλώ: Θα μπορούσε να έχει 3,2 δισ. ευρώ αύξηση καθαρών κερδών η Τράπεζα Πειραιώς, αν δεν της έκανε το κράτος δώρο την Αγροτική Τράπεζα;» παρατήρησε αργότερα και η Μαρία Μπόλαρη (ΣΥΡΙΖΑ).
«Η προσπάθεια για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι δεδομένη. Όμως, αυτό που θα έπρεπε να μας απασχολήσει, είναι με ποιους όρους αυτό επετεύχθη -αν έχει επιτευχθεί- στο πλαίσιο της βιωσιμότητας» παρατήρησε από πλευράς Δημοκρατικής Αριστεράς, η Μαρία Γιαννακάκη.
«Το κράτος θα πρέπει μέσα από τους συγκεκριμένους πόρους που διαθέτει, να προβεί σε ενέργειες που θα οδηγήσουν στην ώθηση του ΑΕΠ λειτουργώντας αντικυκλικά. Θα πρέπει δηλαδή, να εστιάσει στους σταθεροποιητικούς παράγοντες που διαχειρίζεται, όπως η κοινωνική πολιτική και οι δημόσιες επενδύσεις. Αυτό που έχουμε ωστόσο μπροστά στα μάτια μας, είναι ακριβώς το αντίθετο: Οι δημόσιες επενδύσεις μειώνονται, υπάρχει υπερφορολόγηση των χαμηλότερων οικονομικά στρωμάτων, ενώ από τις περικοπές προκύπτει ότι δεν υπάρχει καμία μέριμνα για κοινωνικά ζητήματα, όπως είναι η περίθαλψη και η αντιμετώπιση της ανέχειας" παρατήρησε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ.
Από πλευράς Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ο τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος, Τέρενς Κουίκ, αναφέρθηκε σε πρόσφατη παραγγελία έκθεσης στον ΟΟΣΑ εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης:
«Δώσαμε 1 εκατ. ευρώ στον ΟΟΣΑ, για να μας πει ποια είναι η τιμή του γάλακτος. Είναι ο κύριος αυτός, ο γγ του ΟΟΣΑ, ο οποίος μας έλεγε πως "το 2012 επιστρέφουμε στην ανάπτυξη, με ανεργία 16,4%". Αυτός είναι ο κύριος στον οποίο δώσαμε ένα εκατομμύριο! Μιλάμε για απάτες σε παγκόσμιο επίπεδο, που τις χρηματοδοτεί η ελληνική κυβέρνηση».
Ο κ. Κουίκ, υπενθύμισε πως «ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δάκρυσε στη Θεσσαλονίκη μιλώντας για το όνομα της Μακεδονίας» και κάλεσε τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, «να μην ξεπουλήσουν τη Μακεδονία»", γιατί αλλιώς «θα γίνουν ένα με τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν ενδιαφέρεται εάν θα δοθεί στη Βαρδάρσκα και στον γελωτοποιό των Βαλκανίων, τον Γκρουέφσκι, το όνομα της Μακεδονίας». Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Απίστευτο: Πουλάνε παρθενικό υμένα στο ίντερνετ! [video]
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΜΕ... ΔΙΑΘΕΣΗ Η ΑΝΤΕΡΛΕΧΤ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ