2013-12-08 08:06:05
Φωτογραφία για Τα βιντεοπαιχνίδια στην υπηρεσία της τρίτης ηλικίας
Ειδικό λογισμικό προσαρμόζεται σε κονσόλες του εμπορίου και βοηθά ηλικιωμένους να διατηρούν την ανεξαρτησία τους και το καθημερινό επίπεδο αυτόνομης διαβίωσης.

Το λογισμικό αναπτύσσεται μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος USEFI.

«Είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως που συνδυάζονται σωματικές και νοητικές ασκήσεις ειδικά σχεδιασμένες από επιστήμονες» ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Παναγιώτης Μπαμίδης, μιλώντας σε ημερίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο ευρωπαϊκό έργο Innovage, για τη χρήση των νέων τεχνολογιών με σκοπό την υποστήριξη της ανεξάρτητης διαβίωσης των ηλικιωμένων.

Το ειδικό λογισμικό τίθεται σε λειτουργία μέσα από κονσόλες και «έξυπνες» τηλεοράσεις, οι οποίες «μεταφράζουν» τις κινήσεις του χρήστη μέσω ειδικής βάσης (balance board) ή αισθητήρων κίνησης σε μια διαδοχή κινήσεων και νοητικών πράξεων, τις οποίες επιβάλλει το εκάστοτε σενάριο του ειδικού λογισμικού.


Όπως διαπιστώθηκε ήδη από το πανευρωπαϊκό εγχείρημα του USEFIL, με δοκιμές σε 4 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, τα αποτελέσματα από τη συμμετοχή ενός ηλικιωμένου ατόμου ή ενός ατόμου με άνοια σε τέτοιες εφαρμογές είναι ιδιαίτερα θετικά. Συγκεκριμένα η ταυτόχρονη εξάσκηση του εγκεφάλου και εκγύμναση του σώματος λειτουργούν προστατευτικά στη νοητική εξασθένηση, βελτιώνουν τη νοητική κατάσταση και τις διανοητικές λειτουργίες, ενδυναμώνουν τη μνήμη, προκαλούν ταχύτερη λήψη αποφάσεων, βελτίωση της κινητικής και συναισθηματικής κατάστασης του ατόμου και αύξηση των δυνατοτήτων αυτόνομης διαβίωσης.

Οι παραπάνω εφαρμογές περιγράφονται γενικότερα, κατά τον κ. Μπαμίδη, και υπό τον όρο «silvergames», μια καινούρια λέξη που χρησιμοποιείται για να περιγράψει «παιχνίδια» που έχουν δημιουργηθεί με τα μέσα της σύγχρονης τεχνολογίας ειδικά για τις ανάγκες των ηλικιωμένων.

Παρουσιάζοντας τέτοιου είδους ηλεκτρονικά προγράμματα, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιμερ, Μάγδα Τσολάκη, αναφέρθηκε στο «brain workout» και το πρόγραμμα «symbiosis» που επιτρέπουν σε ηλικιωμένους ανθρώπους να κάνουν χιλιάδες ασκήσεις λόγου και νοητικής ενδυνάμωσης, το «εν - νόησις» ένα εικονικό σούπερ μάρκετ που εξασκεί τους χρήστες στη διαδικασία των αγορών, τα προγράμματα που έχουν δημιουργήσει πανεπιστημιακά τμήματα πληροφορικής για την παροχή συμβουλευτικής από ψυχολόγους σε περιθάλποντες ατόμων με άνοια αλλά και σε ένα γαλλικό πρόγραμμα μέσω του οποίου εκπαιδεύονται άτομα με άνοια σε ποικίλες εφαρμογές μέσω της χρήσης «έξυπνων» τηλεοράσεων.

«Πρόκειται για σημαντικά βήματα για την ενίσχυση της αυτονομίας στη διαβίωση των ηλικιωμένων ανθρώπων και των ασθενών με άνοια» είπε η κ. Τσολάκη και γνωστοποίησε ότι το όραμα των επιστημόνων του χώρου για την περιοχή της Θεσσαλονίκης είναι η δημιουργία ενός χωριού, όπου θα ζουν αυτόνομα άνθρωποι με άνοια και νόσο Αλτσχάιμερ, θα ψωνίζουν με εικονικά χρήματα με την καθοδήγηση ειδικού νοσηλευτή, θα τρώνε σε μια ειδικά διαμορφωμένη ταβέρνα, θα μπορούν να αγοράζουν ρούχα από ειδικά καταστήματα και θα συμμετέχουν σε δράσεις ψυχαγωγίας. Κάτι αντίστοιχο έχει λειτουργήσει στην Ολλανδία και γίνονται προσπάθειες να λειτουργήσει και στη χώρα μας.

Στην ανάγκη συγκρότησης ενός ευρωπαϊκού δικτύου συνεργατικών σχηματισμών επικεντρωμένου στην ανεξάρτητη διαβίωση και σε «έξυπνα σπίτια» για τους ηλικιωμένους αναφέρθηκε η αντιπεριφερειάρχης Εξωστρέφειας, Καινοτομίας και Νέων Τεχνολογιών, Τζελίνα Μακραντωνάκη, δεδομένου ότι, ο πληθυσμός της Ευρώπης γηράσκει διαρκώς και σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις το 2020 το ένα τέταρτο του πληθυσμού της ΕΕ θα είναι άνω των 65 ετών.

«Κάθε 68 δευτερόλεπτα ένας ακόμη άνθρωπος προσβάλλεται από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Η εκτίμηση για το 2050 ανεβάζει τον πληθυσμό με άνοια παγκοσμίως σε 104 εκατομμύρια ασθενείς ενώ σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις ο ίδιος αριθμός αγγίζει τα 115 εκατομμύρια. Μόνο για τις ΗΠΑ το κόστος φροντίδας και περίθαλψης των ανθρώπων αυτών το 2050 υπολογίζεται σε 1, 2 τρισ. δολάρια, ποσό που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα καταρρεύσουν τα οικονομικά συστήματα όλων των χωρών του κόσμου, αν δεν ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα και αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες πολιτικές που θα ευνοούν την αυτόνομη διαβίωση ηλικιωμένων με άνοια» τονίζει χαρακτηριστικά η κ. Τσολάκη.

Ειδικά για την Ελλάδα αναφέρει ότι οι ασθενείς με άνοια σήμερα είναι περίπου 150.000 ενώ εκτιμώνται ως θετικά στοιχεία το καλό γονιδίωμα των Ελλήνων σε σχέση με την ασθένεια, η χρήση καλών αντιοξειδωτικών παραγόντων και το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς μένουν με τις οικογένειές τους. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ