2013-12-08 14:46:06
Φωτογραφία για Ερώτηση Κουίκ για τους μικροομολογιούχους και τα ασφαλιστικά ταμεία μετά από παρέμβαση του δημάρχου Σύρου - Ερμούπολης
Την άμεση αποκατάσταση των μικροομολογιούχων, οι αποταμιεύσεις των οποίων λεηλατήθηκαν μέσω του υποχρεωτικού κουρέματος ομολόγων, του ληστρικού PSI, ζητά με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Ασφάλισης Γιαννη Βρούτση ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.

Σύμφωνα με επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης Γιάννη Δεκαβάλλα, που προωθήθηκε στο λογαριασμό του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Τέρενς Κουίκ από τη Συντονιστική Επιτροπή Σύρου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ:

«Έχουν παρέλθει 21 μήνες περίπου από τότε που τουλάχιστον 15.000 οικογένειες, έχασαν τις αποταμιεύσεις τους, τις οποίες είχαν τοποθετήσει έπειτα από πρόσκληση του ΟΔΔΗΧ, σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.

Οι ομολογιούχοι της Σύρου, οι οποίοι ανέρχονται σε αρκετές δεκάδες, του ανέθεσαν να μεταφέρει την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, εξ αιτίας της ένταξής τους στο PSI+, δηλαδή στο γνωστό ως «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων.


Η ένταξή τους στο PSI+ τους κατέστησε σε δυσχερέστερη θέση σε σχέση με τους λοιπούς Έλληνες γιατί ενώ όλοι οι Έλληνες εισέφεραν με μειώσεις μισθών, φορολογία, απολύσεις κ.λπ., εκείνοι είναι οι μόνοι οι οποίοι απώλεσαν και τις αποταμιεύσεις τους».

Υπενθυμίζεται ότι οι συνολικές απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων -με βάση τις τρέχουσες τιμές των τίτλων που εξακολουθούν να κατέχουν- από την ανταλλαγή των ομολόγων (PSI), ξεπερνούν τα 12 δις ευρώ.

Τα στοιχεία προέρχονται από την Τράπεζα της Ελλάδος και αφορούν στην ονομαστική αξία της μερίδας κάθε Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης στο Κοινό Κεφάλαιο των ασφαλιστικών ταμείων πριν από το PSI (9.3.2012) και μετά από αυτό (12.3.2012), ενώ, μετά την ολοκλήρωση και της δεύτερης φάσης του PSI (11.4.2012), η οποία αφορούσε τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου υπό αλλοδαπό δίκαιο, η ονομαστική αξία του ενεργητικού του Κοινού Κεφαλαίου υπέστη περαιτέρω μείωση η οποία ανήλθε στο 1,2 δισ. ευρώ.

«Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να ξεπεραστούν όλα τα νομικά και οικονομικά προβλήματα και να αποκατασταθούν οι ομολογιούχοι -είτε μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων - απαλλαγών, είτε με συμψηφισμό οφειλών στο δημόσιο- που δεν συμμετείχαν με τη συγκεκριμένη επιλογή τους σε κάποιο είδος τυχερού παιχνιδιού;», ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς ο Τέρενς Κουίκ και ζητά την κάλυψη του 100% των απωλειών των Ασφαλιστικών Ταμείων από το «κούρεμα».

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΙΩΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗ ΒΡΟΥΤΣΗ

κ.κ. Υπουργοί,

Σας προωθώ άνευ περαιτέρω σχολίων το κατεπείγον αίτημα του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Γιάννη Δεκαβάλλα για άμεση αποκατάσταση των μικροομολογιούχων, οι αποταμιεύσεις των οποίων λεηλατήθηκαν μέσω του υποχρεωτικού κουρέματος ομολόγων, του ληστρικού PSI.

Στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, που προωθήθηκε στο λογαριασμό του ηλεκτρονικού μου ταχυδρομείου από τη Συντονιστική Επιτροπή Σύρου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ο Γιάννης Δεκαβάλλας, αναφέρει επί λέξει τα εξής:

«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Έχουν παρέλθει 21 μήνες περίπου από τότε που τουλάχιστον 15.000 οικογένειες, έχασαν τις αποταμιεύσεις τους, τις οποίες είχαν τοποθετήσει έπειτα από πρόσκληση του ΟΔΔΗΧ, σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.

Οι ομολογιούχοι της Σύρου, οι οποίοι ανέρχονται σε αρκετές δεκάδες, μου ανέθεσαν να σας μεταφέρω την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, εξ αιτίας της ένταξής τους στο PSI+, δηλαδή στο γνωστό ως «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων.

Η ένταξή τους στο PSI+ τους κατέστησε σε δυσχερέστερη θέση σε σχέση με τους λοιπούς Έλληνες γιατί ενώ όλοι οι Έλληνες εισέφεραν με μειώσεις μισθών, φορολογία, απολύσεις κ.λ.π., εκείνοι είναι οι μόνοι οι οποίοι απώλεσαν και τις αποταμιεύσεις τους.

Γι αυτούς τους λόγους παρακαλώ εσάς προσωπικά κύριε Πρόεδρε να κάνετε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε να ξεπεραστούν όλα τα νομικά και οικονομικά προβλήματα και να αποκατασταθούν οι ομολογιούχοι, οι οποίοι δεν συμμετείχαν με τη συγκεκριμένη τους επιλογή σε κάποιο είδος τυχερού παιχνιδιού. Απλά και μόνο εμπιστεύθηκαν τους νόμους και τους κανόνες που η ίδια η χώρα τους είχε θέσει.

Με εκτίμηση

Γιάννης Δεκαβάλλας

Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης».

κ.κ. Υπουργοί,

Οφείλω να σας υπενθυμίσω ότι οι συνολικές απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων -με βάση τις τρέχουσες τιμές των τίτλων που εξακολουθούν να κατέχουν- από την ανταλλαγή των ομολόγων (PSI), ξεπερνούν τα 12 δις ευρώ.

Τα στοιχεία προέρχονται από την Τράπεζα της Ελλάδος και αφορούν στην ονομαστική αξία της μερίδας κάθε Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης στο Κοινό Κεφάλαιο των ασφαλιστικών ταμείων πριν από το PSI (9.3.2012) και μετά από αυτό (12.3.2012), ενώ, μετά την ολοκλήρωση και της δεύτερης φάσης του PSI (11.4.2012), η οποία αφορούσε τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου υπό αλλοδαπό δίκαιο, η ονομαστική αξία του ενεργητικού του Κοινού Κεφαλαίου υπέστη περαιτέρω μείωση η οποία ανήλθε στο 1,2 δισ. ευρώ.

Έτσι, οι διαφορές στην ονομαστική αξία των μερίδων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης στο Κοινό Κεφάλαιο ξεπερνούν τα 8,3 δισ. ευρώ, ενώ οι συνολικές απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων με βάση τις τρέχουσες τιμές των τίτλων που εξακολουθούν να έχουν στην κατοχή τους, ξεπερνούν τα 12 δισ. ευρώ.

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί:

1.Γιατί με το άρθρο 3.5.β του Ν. 4046/12 (που επιβεβαιώθηκε και με άλλους μεταγενέστερους νόμους), επιτράπηκε στα νομικά πρόσωπα, κατ’ουσίαν στις τράπεζες, να εκπίπτουν από τα έσοδά τους τις ζημίες που υπέστησαν από το κούρεμα και δεν αναγνωρίσθηκε αντίστοιχο δικαίωμα στα φυσικά πρόσωπα ;

2.Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να ξεπεραστούν όλα τα νομικά και οικονομικά προβλήματα και να αποκατασταθούν οι ομολογιούχοι -είτε μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων - απαλλαγών, είτε με συμψηφισμό οφειλών στο δημόσιο- που δεν συμμετείχαν με τη συγκεκριμένη επιλογή τους σε κάποιο είδος τυχερού παιχνιδιού;

3.Γιατί η αδιαφορείτε για τη σκληρή πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αλλά και των επιχειρήσεων που λειτουργούν στη χώρα;

4.Θα καταθέσετε αίτημα για ένα νέο διεθνές πλαίσιο στις μελλοντικές αναδιαρθρώσεις χρέους που θα θωρακίσει τους επενδυτές από τα τυχοδιωκτικά κερδοσκοπικά κεφάλαια (vulture funds);

5.Με ποιο τρόπο σκοπεύετε να καλύψετε το 100% των απωλειών των Ασφαλιστικών Ταμείων από το «κούρεμα»;
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ