2013-12-09 10:44:06
Φωτογραφία για Χωρίς ρεύμα και θέρμανση στην Ελλάδα του 2013
του Βασίλη Τσακίρογλου

Τα αλλεπάλληλα ατυχήματα που συνέβησαν σε ελληνικά σπίτια, όπου άνθρωποι βουτηγμένοι στην ανέχεια προσπαθούσαν να ζεσταθούν με πρωτόγονα μέσα, αποκάλυψαν μια... φριχτή εικόνα εξαθλίωσης. Η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή, τραγική ανθρωπιστική κρίση - αλλά και τη μομφή εις βάρος της περί αναλγησίας.

Σε μια περίοδο όπου γίνεται διαρκώς λόγος για διαπραγματεύσεις όρων, όρια αντοχής κ.ο.κ., ένα μπαράζ τραγικών περιστατικών που συνέβησαν σε διάστημα μερικών μόνο ημερών ανάγκασε την κυβέρνηση να δείξει ποιες είναι οι πραγματικές «κόκκινες γραμμές» της. Διότι η κατηγορία της αναλγησίας απέναντι σε πληγές που κακοφορμίζουν στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας αποδείχθηκε υπερβολικά βαριά για να παραβλεφθεί, ακόμη και από τους διαχειριστές της εξουσίας. Η σύσκεψη των κυρίων Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελου Βενιζέλου και αρμόδιων υπουργών συγκλήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη ειδικά για το ζήτημα της ενέργειας και προκειμένου να εξεταστούν μέτρα για την ανακούφιση της μερίδας του πληθυσμού που το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση προς την έσχατη εξαθλίωση
. Πέρα από την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος των οικογενειών που στερούνται ηλεκτροδότησης λόγω οικονομικής ανέχειας, η άμεση ενεργοποίηση του κυβερνητικού μηχανισμού σκόπευε να μεταδώσει ένα σαφές πολιτικό μήνυμα: ότι η ηγεσία του κράτους δεν αγνοεί το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης που επιδεινώνεται με ταχείς ρυθμούς στην Ελλάδα του 2013 και δεν τυρβάζει μόνο περί άλλα, κρίσιμα μνημονιακά ζητήματα. Σε ό,τι τον αφορά προσωπικά ως επικεφαλής της δικομματικής κυβέρνησης, ο κ. Σαμαράς θέλησε να δείξει πως δεν είναι ανεπανόρθωτα απορροφημένος στην αέναη διαπραγμάτευση με την τρόικα ή την επικείμενη ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε., ούτε ότι μένει απαθής και επίμονος κήρυκας του ευαγγελίου περί του υποτιθέμενου ελληνικού «success story» τη στιγμή που σε παγωμένα σκοτεινά σπίτια σε όλη τη χώρα εκατοντάδες παιδιά προσπαθούν να διαβάσουν με κεριά κλεμμένα από εκκλησίες, πασχίζουν να ζεσταθούν με πρωτόγονα και θανάσιμα επικίνδυνα μέσα, ενίοτε, δε, ξεψυχούν από το δηλητήριο που εκπέμπει κάποιο αυτοσχέδιο μαγκάλι, όπως η 13χρονη Σάρα στη Θεσσαλονίκη.

Η εντολή που δόθηκε στον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη και στον υπουργό Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη για άμεσο συντονισμό με τους δήμους και τη ΔΕΗ, ώστε να καταγραφούν οι περιπτώσεις νοικοκυριών στα οποία έχει γίνει αδίκως διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος από τη στιγμή που χρήζουν ειδικής μεταχείρισης, ήταν το πρώτο απαραίτητο βήμα που έπρεπε να γίνει, έστω ως ελάχιστος φόρος τιμής στην εντελώς άδικη και αφόρητα ταπεινωτική για την ελληνική κοινωνία θυσία της Σάρας.

Παράλληλα, το γεγονός ότι ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης διαβεβαίωσε πως από τις 560.000 κατατεθειμένες αιτήσεις για επίδομα θέρμανσης έχουν ήδη εγκριθεί οι 490.000 και έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους 22 εκατ. ευρώ είναι κάτι που ξεχώρισε θετικά μέσα στη θλιβερή ειδησεογραφία των τελευταίων εβδομάδων. Βέβαια, το επίδομα θέρμανσης θα μπορούσε να προσφέρει μόνο μικρή παρηγοριά στο 26,1% του συνολικού πληθυσμού της Ελλάδας που, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τη Eurostat, αδυνατεί να διασφαλίσει επαρκή θέρμανση για την κατοικία του. Ως προς τον συγκεκριμένο δείκτη, από το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών σε χειρότερη μοίρα από την Ελλάδα βρίσκονται μόνο χώρες όπως η Πορτογαλία, η Κύπρος, η Λιθουανία και η Βουλγαρία.

Ο θάνατος της Σάρας και τα υπόλοιπα περιστατικά που μονοπώλησαν την επικαιρότητα αμέσως μόλις αφίχθησαν τα πρώτα -και σίγουρα όχι τα πιο βαριά- κρύα του φετινού χειμώνα αποκάλυψαν μια πτυχή της ελληνικής πραγματικότητας εντελώς αποτρόπαιη και οπισθοδρομική. Ο νέος ελληνικός μεσαίωνας είναι τόσο αποκρουστικός που δεν κρύβεται πια ούτε πίσω από τα παραπετάσματα φανφαρονισμών για το περίφημο αλλά φασματικό «πρωτογενές πλεόνασμα», ούτε κάτω από το χαλί των επιβραβεύσεων από Ευρωπαίους αξιωματούχους τύπου Μπαρόζο κ.λπ. Διότι την ίδια στιγμή που η μητέρα της Σάρας προσπαθούσε μάταια να την επαναφέρει στη ζωή, αρνούμενη να πιστέψει ότι η δική της φτώχεια είχε σκοτώσει το ίδιο της το παιδί, η Eurostat δημοσιοποιούσε ποσοστά και αριθμητικά στοιχεία που όλα μαζί συνθέτουν ένα πορτρέτο παρακμής για την ελληνική κοινωνία. Επιβεβαιώνοντας τη γενικότερη αίσθηση της προϊούσας μιζέριας, τα στατιστικά δείχνουν ότι η Ελλάδα «βουλγαροποιείται» τάχιστα: το 35% των Ελλήνων δηλώνει ότι μετά βίας «τα βγάζει πέρα» («make ends meet»), δηλαδή δυσκολεύεται να καλύψει το κόστος των βιωτικών του αναγκών με το εισόδημά του. Η αντίστοιχη τιμή για τη Βουλγαρία είναι 32,8%. Ο μέσος όρος στις χώρες της ευρωζώνης είναι μόλις 9,9%. Η εικόνα είναι ακόμη πιο ζοφερή στις επιμέρους κατηγορίες που παρακολουθεί η Eurostat και ο πηχυαίος τίτλος «ένας στους τρεις Ελληνες ζει σε κατάσταση φτώχειας» μόνο εκτός πραγματικότητας δεν είναι. Αλλωστε, τα τελευταία δύο χρόνια οι διακοπές ηλεκτροδότησης ξεπερνούν τις 300.000 ανά έτος, ενώ οι αιτήσεις επανασύνδεσης είναι πολύ λιγότερες από τις μισές. Οι ημέρες όπου συμμορίες εγκληματιών θα προστατεύουν τις παράνομες συνδέσεις ολόκληρων παραγκουπόλεων με το δίκτυο ηλεκτροδότησης, ακριβώς όπως γίνεται στις βραζιλιάνικες φαβέλες, ίσως δεν είναι τόσο μακριά όσο θα θέλαμε να ελπίζουμε. Ηδη ο αριθμός των χρηστών που κλέβει ρεύμα, επανασυνδέοντας λάθρα το οίκημά του με το δίκτυο της ΔΕΗ, υπολογίζεται σε 35.000 τον χρόνο. Οι υπόλοιποι (όσοι δεν επαφίενται στην αυτοδικία των εκάστοτε γενναιόδωρων προστατών) αναζητούν το φως στο βαθύ τούνελ της κρίσης με το κερί - δυστυχώς κυριολεκτικά.
newmoney.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ