2013-12-16 15:16:13
Φωτογραφία για «Πάτωσε» η Ελλάδα στην ΕΕ,
του Γιώργου Δελαστίκ

Ρήμαξε την Ελλάδα με απίστευτη ταχύτητα το Μνημόνιο που μας επέβαλε η ΕΕ με τη συνενοχή του Γιώργου Παπαν­δρέ­ου. Εντυπωσιακά γοργά άρχισαν να εξαλείφονται τα κέρδη σε υλική ευημερία της τελευταίας τριακονταετίας. Το ζούμε, το ξέρουμε, το βλέπουμε. Τώρα όμως ήρθαν και τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας για να το επιβεβαιώσουν για μία ακόμη φορά.

Ήταν αρκετά δύο και μόνο χρόνια μνημονιακής πολιτικής από τις κυβερνήσεις Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά, το 2011 και το 2012, για να καταποντιστεί η Ελλάδα και να γίνει η δεύτερη φτωχότερη από τις 17 χώρες της Ευρωζώνης στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ: στο 88% του μέσου όρου της ΕΕ στον τομέα αυτόν ανερχόταν το 2010 ο δείκτης της Ελλάδας, στο 75% κατρακύλησε το 2012.

Μόνο την Εσθονία από τα κράτη της Ευρωζώνης περάσαμε πέρυσι: 75% εμείς και 71% αυτοί. Μας πέρασαν δηλαδή και τα 13 δυτικοευρωπαϊκά κράτη που συμμετέχουν στο ευρώ. Ακόμη και η... Μάλτα και η Κύπρος! Το κακό είναι πως με τη νέα βουτιά του ελληνικού ΑΕΠ τη χρονιά που τελειώνει σε δύο εβδομάδες, όλα δείχνουν ότι θα μας περάσουν το 2013 και οι Εσθονοί! Οι Ελληνες πρωταθλητές... «ευρωμπα­τίρηδες»!


Οι Ανατολικοευρωπαίοι άρχισαν να μας περνούν κι αυτοί, παρόλο που οι χώρες τους ήταν συντρίμμια όταν μπήκαν στην ΕΕ δεκαπέντε χρόνια μετά την κατάρρευση του προηγούμενου καθεστώτος. Η Σλοβενία και η Σλοβακία, που έχουν μπει στην Ευρωζώνη, μας πέρασαν ήδη στο ΑΕΠ κατά κεφαλήν, ως ποσοστό του μέσου όρου της ΕΕ. Μας πέρασε όμως και η Τσεχία, η οποία ούτε ανήκει στην Ευρωζώνη, αλλά και ούτε θέλει να μπει, όπως δηλώνουν πολιτικοί ηγέτες της. Μοναδική μας ελπίδα άλλωστε μήπως ξεφύγουμε το 2014 από την τελευταία θέση της Ευρωζώνης στον δείκτη που συζητάμε είναι η είσοδος στο ευρώ από την 1η Ιανουαρίου μιας ακόμη πρώην δημοκρατίας της Σοβιετικής Ενωσης, της Λετονίας.

Η ΕΕ παρηγορεί τους φτωχούς λαούς που έχει στους κόλπους της με έναν άλλο αρκετά αμφιλεγόμενο δείκτη: αυτόν του ΑΕΠ, κατά κεφαλήν εκπεφρασμένο όμως σε αγοραστική δύναμη που αντανακλά τελικά την πραγματική ατομική κατανάλωση κατά κεφαλήν. Στον δείκτη αυτόν λοιπόν η Ελλάδα το 2010 είχε το 98% της αγοραστικής δύναμης του μέσου όρου της ΕΕ. Δύο χρόνια αργότερα, το 2012, το Μνημόνιο την είχε ρίξει στο 85% του μέσου όρου, όπως μας πληροφορεί η Γιούροστατ.

Η πτώση 13 μονάδων είναι όμως εξαιρετικά βίαιη. Πρωτοφανής, μοναδική σε ολόκληρη την ΕΕ. Ακόμη και στις μνημονιακές χώρες. Η Ιρλανδία π.χ. από το 102% του μέσου όρου που είχε το 2010 έπεσε στο 98% το 2012. Μείωση κατά 4 εκατοστιαίες μονάδες. Υποφερτή. Ακόμη κι η Πορτογαλία έπεσε από το 84% στο 77% του μέσου όρου της ΕΕ. Το μισό από εμάς. Οι Ισπανοί έπεσαν από το 94% στο 92%, οι Ιταλοί από το 105% στο 100% και πάει λέγοντας.

Τα Βαλκάνια να είναι καλά! Ευτυχώς που υπάρχουν για να μας δίνουν κουράγιο! Είναι οι τελευταίες χώρες ακόμη και από εκείνες του αλήστου μνήμης «υπαρκτού σοσιαλισμού». Τελευταία στην ΕΕ η Βουλγαρία με 49% και προτελευταία η Ρουμανία με 50%. Απέξω περιμένει και η Αλβανία με... 35%! Οι γείτονες μας δείχνουν άραγε το... ευρω-βαλκανικό μέλλον μας;

Μας ανησυχεί η Τουρκία, οφείλουμε να ομολογήσουμε! Με πληθυσμό 80 εκατομμύρια και «φτώχεια και των γο­­­­νέων», όπως φανταζόμαστε, πώς κα­­­τορθώνει να εμφανίζει αγοραστική δύναμη στο 59% του μέσου όρου της ΕΕ; Μάλλον πρέπει να τη βάλουμε στην ΕΕ, να της ρίξουμε κι ένα Μνημόνιο για να ξεμπερδεύουμε με τους Τουρκαλάδες!

Πηγή: Γιώργος Δελαστίκ για το Έθνος

Πηγή: «Πάτωσε» η Ελλάδα στην ΕΕ, του Γιώργου Δελαστίκ – RAMNOUSIA 
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ