2013-12-16 23:06:04
Φωτογραφία για Σημάδια ότι είναι αναγκαία η επίσκεψη σε ψυχολόγο - Πώς καταλαβαίνει κανείς ότι χρειάζεται βοήθεια
Οι περισσότεροι από εμάς περνούμε τη ζωή μας προσπαθώντας να λύσουμε τα καθημερινά μας προβλήματα μόνοι μας, χωρίς να χρειαζόμαστε βοήθεια να αντιμετωπίσουμε τα συναισθήματά μας.

Κάποιες φορές, όπως γράφει το boro, όμως, τα πράγματα ξεφεύγουν από τον έλεγχο. Μια σοβαρή ασθένεια, ένα ατύχημα ή μια συναισθηματική κρίση μπορεί να μας καταβάλει, τουλάχιστον προσωρινά, και ξαφνικά συνειδητοποιούμε ότι χρειαζόμαστε βοήθεια.

Από την επιστημονική ομάδα της μη κυβερνητικής οργάνωσης Κλίμακα.

Πώς καταλαβαίνετε εάν χρειάζεστε βοήθεια;

Μερικές φορές η ανάγκη για βοήθεια είναι προφανής και το να την πάρεις είναι τόσο απλό όσο να καλέσετε ένα ασθενοφόρο ή τη πυροσβεστική. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να είναι δύσκολο να παραδεχτούμε ότι η βοήθεια είναι απαραίτητη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τα συναισθήματα σας. Το πρόβλημα, μπορεί να είναι οποιοδήποτε, από το τι θα κάνουμε με έναν γερασμένο και με την πάροδο του χρόνου όλο και πιο ανήμπορο γονέα μέχρι ένα σοβαρό συναισθηματικό πρόβλημα, όπως η κατάθλιψη. Στη συνέχεια παρατίθενται μερικοί από τους λόγους που μπορεί να αποφασίσετε ότι χρειάζεστε βοήθεια:


Βλέπετε ότι συντρίβεστε από συναισθήματα θυμού ή απελπισίας και δυσκολεύεστε να απολαύσετε πια τη ζωή σας.

Συνηθίζατε να νιώθετε υγιής, αλλά τώρα αισθάνεστε συνεχώς λίγο άρρωστος και χάνετε όλο και περισσότερο χρόνο από την εργασία σας.

Τα οικονομικά σας είναι εκτός ελέγχου και ανησυχείτε εάν θα είστε σε θέση να πληρώσετε το ενοίκιο του επόμενου μήνα ή τα δάνεια στις τράπεζες.

Δεν μπορείτε να ξεπεράσετε το θάνατο ενός πολυαγαπημένου σας προσώπου.

Υπάρχουν πολλές συγκρούσεις στο σπίτι σας. Φοβάστε ότι ο γάμος σας μπορεί να διαλυθεί.

Κάνετε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή έχετε άλλου είδους μπλεξίματα με ναρκωτικές ουσίες.

Έχετε τάσεις αυτοκτονίας.

Πώς να βρείτε τη βοήθεια που χρειάζεστε

Οι περισσότερες κοινότητες, ιδιαίτερα οι πόλεις και οι κωμοπόλεις, διαθέτουν πολλές διαφορετικές πηγές παροχής βοήθειας, όπως:

Εάν αισθάνεστε απελπισμένοι και χρειάζεστε άμεση βοήθεια, μπορείτε να καλέσετε ή να επισκεφτείτε το τμήμα επειγόντων περιστατικών του τοπικού νοσοκομείου σας.

Η πρώτη σελίδα του τηλεφωνικού καταλόγου σας μπορεί να έχει τον αριθμό τηλεφώνου μιας υπηρεσίας εξυπηρέτησης πελατών ώστε να σας παραπέμψουν σε αυτό που ζητάτε.

Ο τηλεφωνικός σας κατάλογος μπορεί ακόμα να εμπεριέχει τον αριθμό μιας τηλεφωνικής γραμμής κατά της κρίσης όπου μπορείτε να καλέσετε.

Ο οικογενειακός σας γιατρός μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε την εξειδικευμένη βοήθεια που χρειάζεστε. Αρχικά αυτός/αυτή θα πρέπει να σας εξετάσει διεξοδικά για σωματικά προβλήματα: τα προβλήματά σας μπορεί να μην είναι όλα “στο κεφάλι σας”.

Ένας φορέας, στη περιοχή σας, που παρέχει υπηρεσίες πληροφόρησης μπορεί να είναι σε θέση να σας κατευθύνει σε μια κλινική ψυχικής υγείας στην περιοχή σας.

Τι είδους βοήθεια είναι διαθέσιμη;

Υπάρχουν διαθέσιμα πολλά και διαφορετικά είδη βοήθειας. Το σωστότερο θα ήταν να βρείτε τη βοήθεια που χρειάζεστε στην περιοχή σας μέσω των παρακάτω πηγών:

Ψυχίατρος

Ο οικογενειακός σας γιατρός μπορεί να σας παραπέμψει σε κάποιο ψυχίατρο, ο οποίος είναι ιατρός εξειδικευμένος στη διάγνωση και τη θεραπεία των ψυχικών ασθενειών και μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα σας είτε με φαρμακευτική αγωγή είτε με ψυχοθεραπεία -μερικές φορές ονομάζεται “θεραπεία συζήτησης”- είτε με ένα συνδυασμό και των δύο.

Ψυχολόγος

Μπορεί να αποφασίσετε να ζητήσετε βοήθεια από κάποιο ψυχολόγο χωρίς να χρειαστεί να σας παραπέμψει ο οικογενειακός σας γιατρός. Ένας ψυχολόγος θα διαθέτει πανεπιστημιακό πτυχίο αλλά όχι πτυχίο ιατρικής. Αυτός/η θα χρησιμοποιήσει την συμβουλευτική και άλλους μεθόδους θεραπείας που δε συμπεριλαμβάνουν τη χρήση φαρμάκων. Εάν σκοπεύετε να επισκεφτείτε ένα ψυχολόγο, θα πρέπει να θυμάστε ότι δεν είναι σίγουρο ότι οι υπηρεσίες του θα καλύπτονται πλήρως από τη δημόσια ασφάλεια υγείας σας. Ίσως να θέλετε να μάθετε αν είναι διαθέσιμη κάποια κάλυψη μέσω ιδιωτικής ασφάλισης (για παράδειγμα, κάποια επιπρόσθετη κάλυψη που προσφέρει η εταιρεία στην οποία εργάζεστε) είτε μέσω της κοινωνικής αρωγής. Μπορείτε να βρείτε εύκολα έναν ψυχολόγο καλώντας κάποιον από τους επαγγελματικούς φορείς των ψυχολόγων όπως ο Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων

Άλλοι θεραπευτές

Ο οικογενειακός σας γιατρός ή ένας ψυχίατρος μπορεί να σας παραπέμψει σε ένα θεραπευτή όπως είναι ένας κοινωνικός λειτουργός με εξειδικευμένη εκπαίδευση. Πάλι, όμως, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι υπηρεσίες που προσφέρονται μπορεί να μην καλύπτονται από το ασφαλιστικό σας φορέα.

Ομάδα αυτοβοήθειας

Μπορεί να θεωρήσετε χρήσιμο να ενταχθείτε σε μια ομάδα αυτοβοήθειας. Οι ομάδες αυτές παρέχουν αμοιβαία υποστήριξη σε ανθρώπους που έχουν όλοι παρόμοιες εμπειρίες. Για παράδειγμα, υπάρχουν ομάδες με ανθρώπους που υποφέρουν από κατάθλιψη, θλίψη, τραύμα σεξουαλικής κακοποίησης, διατροφικές διαταραχές και φοβίες (η φοβία είναι ένας παράλογος φόβος για ένα αντικείμενο, ζώο ή κατάσταση που κάνει το άτομο δυσλειτουργικό).

Άλλες Υπηρεσίες

Μπορεί να διαπιστώσετε ότι μερικά από τα προβλήματά σας μπορούν να επιλυθούν με βοήθεια από φορείς εκτός του συστήματος ψυχικής υγείας. Μερικές φορές, η πρακτική βοήθεια, όπως η νοσηλευτική φροντίδα στο σπίτι η διανομή γευμάτων στο σπίτι ή η επί πληρωμή μεταφορά ατόμων που είναι ανήμπορα να περπατήσουν, θα μειώσει σημαντικά το στρες στη ζωή σας, είτε αν φροντίζεται κάποιον άλλο είτε αν είσθε εσείς άτομο με ειδικές ανάγκες.

Βοήθεια από φίλους και άλλους

Μερικές φορές, η βοήθεια από ένα έμπιστο μέλος της οικογένειας, ένα κοντινό φίλο ή ένας κληρικός (ή άλλος ανάλογα με τη θρησκεία σας) μπορεί να αποτελέσει πηγή υποστήριξης. Οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά σου μπορούν επίσης να σε κατευθύνουν προς το είδος της βοήθειας που πραγματικά έχεις ανάγκη.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ο tempora! O mores!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ο tempora! O mores!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ