2013-12-18 15:42:06
Φωτογραφία για Αυξήθηκαν στα 65,6 δισ. ευρώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια
Για σημάδια βελτίωσης των τραπεζικών μεγεθών, για πρώτη φορά έπειτα από αρκετά χρόνια, κάνει λόγο η ετήσια έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι παραμένουν μεγάλες προκλήσεις, με σημαντικότερη την περαιτέρω επιδείνωση της ποιότητας δανείων των τραπεζών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, στο τέλος Ιουνίου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν στο 29,3% έναντι 24,5% στο τέλος Δεκεμβρίου 2012. Αναλυτικά, οι καθυστερήσεις στα επιχειρηματικά δάνεια ανήλθαν στο 29,2% έναντι 23,4% στο τέλος Δεκεμβρίου 2012, στη στεγαστική πίστη στο 24% από 21,4%, ενώ στα καταναλωτικά δάνεια τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν στο 43,8% από 38,8% στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου. Δηλαδή στο «κόκκινο» βρίσκονται δάνεια ύψους 65,6 δισ. ευρώ εκ των οποίων 31,5 δισ. ευρώ είναι επιχειρηματικά, τα 17,5 δισ. ευρώ στεγαστικά και τα υπόλοιπα 13 δισ. ευρώ καταναλωτικά.

Παράλληλα, καταγράφεται νέα μείωση του ποσοστού κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από συσσωρευμένες προβλέψεις, το οποίο διαμορφώθηκε στο 48,3% από 49,1% στο τέλος Δεκεμβρίου 2012, καταδεικνύοντας, όπως σημειώνεται στην έκθεση, την ανάγκη να συνεχίσουν οι τράπεζες να σχηματίζουν υψηλές προβλέψεις για την κάλυψη του πιστωτικού κινδύνου.


Οπως σημειώνεται, αν και τα λειτουργικά έσοδα ήταν υψηλότερα από τις λειτουργικές δαπάνες, ωστόσο δεν επαρκούν να καλύψουν τις προβλέψεις για τον πιστωτικό κίνδυνο. Οι βασικοί άξονες του σχεδιασμού στο τραπεζικό σύστημα πρέπει να εστιάζονται: α) στον εξορθολογισμό του κόστους λειτουργίας και γενικότερα στην εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου μέσω οργανικής κερδοφορίας, β) στην απεμπλοκή από μη αμιγώς τραπεζικές εργασίες, γ) στον επανασχεδιασμό των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό, δ) στην ενεργό διαχείριση των προβληματικών στοιχείων ενεργητικού και ε) στην παροχή πλήρους φάσματος τραπεζικών εργασιών και στην ορθή τιμολόγησή τους.

Σημαντική συμβολή στη βελτίωση των συνθηκών προσφοράς πιστώσεων αναμένεται ότι θα έχει και η αποτελεσματική διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων και η πρόνοια για την αποφυγή δημιουργίας νέων. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης στις μέχρι σήμερα ακολουθούμενες πολιτικές των τραπεζών. Για την αποτελεσματική διαχείριση του χαρτοφυλακίου δανείων τους, οι τράπεζες υπέβαλαν στην ΤτΕ τη στρατηγική τους, ώστε να αξιολογηθούν από κοινού εναλλακτικοί τρόποι χειρισμού των εν λόγω στοιχείων και να εξευρεθεί η πλέον βιώσιμη λύση σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Ηδη οι τράπεζες, επωφελούμενες και από τις συγχωνεύσεις, έχουν αρχίσει να υλοποιούν έναν πιο επιτελικό τρόπο διαχείρισης των προβληματικών δανείων. Παράλληλα, αναφορικά με τη διαχείριση των προβληματικών δανείων των υπό εκκαθάριση τραπεζών, έχει ήδη συσταθεί και λειτουργεί ανεξάρτητη ειδική επιτροπή, ώστε η διαχείριση και αυτών των δανείων να γίνεται με συντονισμένο και ομοιόμορφο τρόπο. Τέλος, στην έκθεση σημειώνεται η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και η αλλαγή της διάρθρωσης του τραπεζικού τομέα με τη δημιουργία ανθεκτικότερων τραπεζών που είναι σε θέση να εκμεταλλευθούν οικονομίες κλίμακας, καθώς οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ελέγχουν πάνω από το 90% της αγοράς. Οπως σημειώνεται, η αναδιάταξη και ανασυγκρότηση του τραπεζικού συστήματος πραγματοποιήθηκε απολύτως ομαλά χωρίς κανένας αποταμιευτής να υποστεί απομείωση των καταθέσεών του, δηλαδή χωρίς να διαταραχθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

kathimerini.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ