2013-12-19 06:14:05
Φωτογραφία για Ρακιντζής για Μαλλιώρη: Οι υπάλληλοι του ΟΚΑΝΑ πήραν αύξηση έως και 182% επί κυρίας Μαλλιώρη και δεν συμμορφώθηκαν στο ενιαίο μισθολόγιο
Για το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, για τον ΟΚΑΝΑ και την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο υπουργείο Υγείας και την πρόεδρο του οργανισμού Μένη Μαλλιώρη αλλά και για την τελευταία απόφαση του Μισθοδικείου περί αντισυνταγματικότητας στις μειώσεις αποδοχών των δικαστικών, μίλησε την Τετάρτη ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5 ο Λέανδρος Ρακιντζής αποκάλυψε, μεταξύ άλλων, ότι στη διοίκηση της Μένης Μαλλιώρη στον ΟΚΑΝΑ έφθανε ένας υπάλληλος να παίρνει 2.500-3.000 ευρώ!

Αναλυτικά για την υπόθεση του ΟΚΑΝΑ είπε ο Λέανδρος Ρακιντζής: «Υπάρχουν τέσσερις εκθέσεις: διαχειριστική, οικονομική, φαρμάκων, λειτουργίας και περιφερειακή. Βρήκαμε αρκετές δυσλειτουργίες και οικονομική ζημία, έργα που δεν είχαν εκπληρωθεί, κονδύλια που πήγαιναν αλλού. Τα πορίσματα τα έστειλα στον εισαγγελέα και ζήτησα την ποινική δίωξη των προηγουμένων της κυρίας Μαλλιώρη διοικήσεων, διότι ήταν για τις διοικήσεις 2007-2009 και το πρώτο μισό του 2010. Ζήτησα, δηλαδή, να ασκηθεί δίωξη κατά των μελών της διοίκησης (του ΟΚΑΝΑ) και της ΔΕΠΑΝΟΜ.


»Έχω ζητήσει και έρευνα για τη διοίκηση της κυρίας Μαλλιώρη, πριν τις καταγγελίες του υπουργείου, να γίνει έλεγχος οικονομικός και το πόρισμα θα είναι έτοιμο πριν τα Χριστούγεννα. Διέταξα τον έλεγχο, διότι οι υπάλληλοι του ΟΚΑΝΑ πήραν αύξηση έως και 182% επί κυρίας Μαλλιώρη, παρά το γεγονός ότι θα έπρεπε να συμμορφωθούν με βάση το ενιαίο μισθολόγιο. Έφτανε, ας πούμε, ένας απλός υπάλληλος να παίρνει 2.500-3.000 ευρώ. Και εγώ πάω έτσι... Υπήρχαν και κονδύλια άλλα, όπως λογαριασμοί τηλεφώνων, υπερωρίες που δεν μπορούν να ελεγχθούν εδώ και δύο χρόνια, αν πήγαν κάποιοι εκτός έδρας για μεταφορικά κτλ. Είναι πολύ μεγάλα τα κονδύλια και βάσει της έκθεσής μου, έγινε καταλογισμός από το ΓΛΚ και ζήτησε να επιστραφούν τα χρήματα επιπλέον του βασικού μισθού ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, αλλά πέρασε ένας νόμος πριν από τρεις-τέσσερις μήνες που τα νομιμοποίησε. Είπε «καλώς από εδώ και πέρα, αλλά να μην αναζητηθούν τα χρήματα αυτά». Με αποτέλεσμα να εξακολουθούν να πληρώνονται, διότι τα νομιμοποίησε η κυβέρνηση μέχρι την έκθεσή μου και από τότε σταμάτησαν να πληρώνονται, διότι έτσι δόθηκε και η εντολή για έλεγχο»

Για την απόφαση του Μισθοδικείου περί αντισυνταγματικότητας στις μειώσεις αποδοχών των δικαστικών ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης επεσήμανε το γεγονός ότι «η σύνθεση του Μισθοδικείου είναι τρεις Αρεοπαγίτες, τρεις Σύμβουλοι Επικρατείας και τρεις καθηγητές Πανεπιστημίου. Και υπάρχουν και τρεις δικηγόροι, όταν ο προσφεύγων είναι από την τακτική Δικαιοσύνη. Πάντως, την πλειοψηφία έχουν οι δικαστές. Η μία σύνθεση του Μισθοδικείου την έκρινε αντισυνταγματική και οι άλλες δύο συνταγματικές».

Ο ίδιος μάλιστα είπε ότι «κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει το Μισθοδικείο. Έγινε για να φρενάρουν τις αγωγές, με αποτέλεσμα να μαζευτούν οι αγωγές εκεί. Τι να σας πω... Το προβλέπει το Σύνταγμα. Όταν σου δίνει το δικαίωμα να κάνεις αγωγή, να μην το χρησιμοποιήσεις; Εδώ οι βουλευτές το κάνουν...»

Οσο για το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο και τη μη εφαρμογή του στα νομικά πρόσωπα, ο Λέανδρος Ρακιντζής τόνισε:

«Το Δημόσιο συμμορφώνεται, διότι υπάρχει το ενιαίο μισθολόγιο και το ενιαίο ταμείο πληρωμών. Δεν συμμορφώνονται τα νομικά πρόσωπα. Έχω δικαίωμα να το ελέγξω, αλλά κανείς δεν ξέρει πόσα είναι τα νομικά πρόσωπα. Την έχω τη λίστα για τα μεγάλα, αλλά υπάρχουν κάποια που δεν τα ξέρω καν και πώς λειτουργούν. Δεν μπορώ να κάνω γενικό έλεγχο, διότι έχω επιθεωρητές. Το θέμα θα λυθεί όταν πάνε όλες οι πληρωμές στην Ενιαία Αρχή. Οπότε, δεν θα πληρώνει όταν κάποιος παίρνει περισσότερα από το νόμιμο όριο των δημοσίων υπαλλήλων. Αυτό έχει ξεκινήσει, αλλά υπάρχουν αντιδράσεις, διότι ο καθένας θέλει (να προστατέψει και να εξαιρέσει) τη ΔΕΚΟ του».
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ