2012-04-14 19:04:42
Φωτογραφία για ΑΚΗΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Ο άνθρωπος που πίστεψε ότι θα γινόταν βασιλιάς
Η άνοδος και η πτώση του Ακη Τσοχατζόπουλου παρακολουθεί τις διακυμάνσεις όλων των συστατικών στοιχείων της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας και του πολιτικού συστήματος – αλλά και του κομματικού μοντέλου – που εγκατέστησε Για κάποιον με τη διαδρομή του Ακη Τσοχατζόπουλου στον δημόσιο βίο προκαλεί εντύπωση ότι το ένταλμα για τη σύλληψή του εκδόθηκε τις ημέρες που στις εκκλησίες ψάλλεται το τροπάριο «άλλους έσωσεν, εαυτόν ου δύναται σώσαι». Κατά περιόδους υπήρξε ένας από τους πιο ισχυρούς πολιτικούς της χώρας και εμβληματική φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ για δεκαετίες. Ταυτίστηκε απολύτως με τον ιδρυτή του Κινήματος, συνυπήρξε με τον διάδοχό του, μπήκε στο ψυγείο επί των ημερών του τρίτου προέδρου και βρέθηκε με αστυνομική συνοδεία στην Ευελπίδων με τον τέταρτο.

Γιος Κωνσταντινουπολίτη και Ηπειρώτισσας, γεννήθηκε το 1939 στη Θεσσαλονίκη, πρώτος από τα τρία αγόρια της οικογένειας. Από την πλευρά της μητέρας του είχε πολιτικά γονίδια: ο παππούς του συμμετείχε το 1914 στην προσωρινή κυβέρνηση Ι
. Ζωγράφου κατά τη σύντομη απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου. Ο πατέρας του θα επιστρέψει στην περιοχή μαχόμενος κατά των Ιταλών στο αλβανικό μέτωπο. Μετά την επέλαση των Γερμανών και την υποχώρηση επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, όπου τα αδέλφια του είχαν το κατάστημα «Αλλαντικά Τσοχατζόπουλου». Ο Ακης δούλεψε κοντά στους θείους του, αλλά το 1953 η επιχείρηση έκλεισε και ο πατέρας του τον πήρε μαζί του στο κυλικείο που άνοιξε κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό. Εφυγε για να δουλέψει στον Παπαστράτο και να κάνει αυτό που του άρεσε περισσότερο από όλα: να παίζει μπάσκετ. Οι παλαιοί Θεσσαλονικιοί θυμούνται τον «Τσόχα» - όπως τον έλεγαν για συντομία - ως «τριάρι» στον ΠΑΟΚ.

ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ. Υπό την πίεση της οικογένειας μόλις έκλεισε τα 18 κατέβηκε στην Αθήνα για να δώσει εξετάσεις στη Σχολή Ικάρων. Στα μαθήματα πήγε καλά, αλλά οι γιατροί τον απέρριψαν με τη γνωμάτευση «συστολικό φύσημα του μυοκαρδίου». Κάπως έτσι το 1959 έφυγε για σπουδές στο Μόναχο και πήρε το πτυχίο του πολιτικού μηχανικού χωρίς καθυστέρηση. Το 1964 έπιασε δουλειά στην κατασκευή τούνελ στην Αυστρία και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στα Οικονομικά. Την ίδια χρονιά παντρεύτηκε με την Γκούντρουν Μολντενχάουερ, μητέρα των δύο από τα τρία παιδιά του.

Θα επέστρεφε στην Ελλάδα, αν δεν μεσολαβούσε η δικτατορία. Από το πρώτο διάστημα ενεπλάκη σε αντιχουντικές δραστηριότητες με τον Γιώργο Τσουγιόπουλο και τον Δαμιανό Βασιλειάδη και του αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια. Εκείνη τη στιγμή η μοίρα τον έφερε σε επαφή με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Τον συνάντησε στα τέλη του 1968 ως αρχηγό του ΠΑΚ στην πόλη Ρουσελσχάιμ και δεν χώρισαν ποτέ. Ηταν ο μόνος άνθρωπος τον οποίο ο τότε ιδρυτής του ΠΑΚ και μετέπειτα του ΠΑΣΟΚ εμπιστευόταν έως το τέλος της ζωής του χωρίς καμία επιφύλαξη. Στο τελευταίο στάδιο της ζωής του τον συναντούσε... κρυφά, επειδή δεν τον ήθελε δίπλα του η Δήμητρα Λιάνη. Χειρίστηκε όλες τις λεπτές πολιτικές υποθέσεις του ΠΑΚ και του ΠΑΣΟΚ: από τις συζητήσεις με το ΠΑΜ για την αντιδικτατορική δράση έως τις συνομιλίες με τον Χαρίλαο Φλωράκη το 1989 και είχε ενεργό ρόλο στο παρασκήνιο του Μαρτίου του 1985 που οδήγησε σε ρήξη τον Ανδρέα Παπανδρέου με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

ΔΙΑΔΟΧΟΣ. Ο Ακης Τσοχατζόπουλος, παρότι είχε πάρει μέρος στην προετοιμασία για την επιστροφή του Ανδρέα Παπανδρέου το 1974, επέστρεψε μετά την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ στις 3 Σεπτεμβρίου. «Εμεινα πίσω για να κλείσω ορισμένες εκκρεμότητες», θα εξομολογηθεί αργότερα. Υπήρξε από την πρώτη στιγμή ηγετικό στέλεχος, πήρε μέρος στον χειρισμό όλων των εσωκομματικών κρίσεων και από το 1981 - όταν μπήκε στη Βουλή για πρώτη φορά με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας - έγινε πολλές φορές υπουργός, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, αναπληρωτής του πρωθυπουργού όταν αρρώστησε ο Ανδρέας Παπανδρέου και εν συνεχεία παρ' ολίγον πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Το 1990 ο Ανδρέας Παπανδρέου παρ' ολίγον να διαλύσει το ΠΑΣΟΚ, αν η Κεντρική Επιτροπή στην περίφημη «σύνοδο του Πεντελικού» δεν εξέλεγε τον Ακη Τσοχατζόπουλο ως πρώτο γραμματέα της, κόντρα στην υποψηφιότητα του Παρασκευά Αυγερινού την οποία υποστήριζαν πολλά ηγετικά στελέχη. Για το ίδιο θέμα το 1994 ο Κώστας Σημίτης πέτυχε να ακυρώσει την προσπάθεια του Ακη να είναι ταυτόχρονα γραμματέας και μέλος της κυβέρνησης. «Του είπα να μην επιμείνει, άλλο οι αριθμητικές πλειοψηφίες και άλλο οι πολιτικές», θα σχολιάσει ο Ανδρέας Παπανδρέου όταν έγινε γνωστό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που έδειξε ότι το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ αλλάζει εις βάρος του ιδρυτή του.

Η ΤΡΟΪΚΑ. Για πολλά χρόνια είναι ο «ωραίος Μπρούμελ», όπως τον αποκαλούν πολλοί, θα είναι ο «αγαπημένος του ΠΑΣΟΚ». Ηδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 μετείχε στην περίφημη τρόικα, με τον Γιώργο Γεννηματά και τον Κώστα Λαλιώτη, που διηύθυνε το ΠΑΣΟΚ για πολλά χρόνια, ως αντίβαρο στους Γιάννη Αλευρά, Αντώνη Λιβάνη και Μένιο Κουτσόγιωργα που είχαν επιρροή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ενα τμήμα της κομματικής βάσης τον θεωρεί τον Οσκαρ Λαφοντέν της Ελλάδας και με τη βοήθειά του πολλά μεσαία στελέχη αποκτούν κομματικά αξιώματα, κρατικές θέσεις και μπαίνουν στη Βουλή. Το άνετο ύφος της δημόσιας παρουσίας του, ο ανοικτός χαρακτήρας του και η εύκολη επικοινωνία και η οικειότητα με όλους τον καθιέρωσαν ως εκπρόσωπο του «πραγματικού ΠΑΣΟΚ» και ενδεχόμενο διάδοχο του Ανδρέα Παπανδρέου. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ