2013-12-19 12:18:06
Φωτογραφία για Ανοίγει ο δρόμος για αυξήσεις σε δικαστικούς και… βουλευτές
του Αιμίλιου Περδικάρη

Το 2006, μια απόφαση του Μισθοδικείου με επικεφαλής τον τότε πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Ρ. Κεδίκογλου είχε τινάξει την μπάνκα στον αέρα: κρίθηκε ότι οι αποδοχές των ανώτατων δικαστικών θα έπρεπε να αυξηθούν, ώστε να εξομοιωθούν με τις αμοιβές των προέδρων των Ανεξάρτητων Αρχών (σε ένα ποσό ανώτερο των 10.000 ευρώ).

Επτά χρόνια αργότερα, η ιστορία επαναλαμβάνεται. Το Μισθοδικείο, με την παρούσα σύνθεσή του, κρίνει αντισυνταγματικές τις «μνημονιακές» περικοπές στις αμοιβές των δικαστικών και ανοίγει το δρόμο για νέες διεκδικήσεις – οι οποίες, όμως, μπορεί να συμπαρασύρουν και τις διεκδικήσεις των νυν και πρώην βουλευτών!

Με βάση το Σύνταγμα και τα ψηφίσματα της Ολομέλειας της Βουλής, η βουλευτική αποζημίωση – βάσει της οποίας υπολογίζεται και η βουλευτική σύνταξη, αλλά και οι αμοιβές υπουργών και υφυπουργών – είναι «παρακολούθημα» των αποδοχών των ανώτατων δικαστικών.


Κι όσο κι αν πρόσφατο ψήφισμα της Ολομέλειας της Βουλής (επί προεδρίας Φ. Πετσάλνικου) αποφάσισε το αντίθετο, η νομική βάση για προσφυγές πρώην και συνταξιούχων βουλευτών παραμένει. Όπως είχε συμβεί με περίπου 120 άτομα με βάση την προηγούμενη απόφαση του Μισθοδικείου και πρόσφατα οι περισσότεροι εξ αυτών υποχρεώθηκαν, μετά την κατακραυγή, να «τραβήξουν» πίσω τις αγωγές τους.

Ουδείς, όμως, μπορεί να αποκλείσει και τώρα το δικαίωμα της δικαστικής προσφυγής, αφού η νομική βάση υπάρχει. Επιπλέον, δημιουργείται δημοσιονομικό και πολιτικό ζήτημα, αφού οι αναζητήσεις αυτές έχουν αναδρομική ισχύ. Είχε υπολογιστεί, για παράδειγμα, ότι τα αναδρομικά της απόφασης του 2006 ξεπερνούσαν στις περισσότερες περιπτώσεις τα 200.000 ευρώ!

Αναδρομικά έλαβαν και τότε τις αποδοχές τους, με βάση την απόφαση του Μισθοδικείου, οι δικαστικοί. Ο μέσος όρος, για τους ανώτατους δικαστικούς, υπολογίζεται σε 150.000 ευρώ, τα οποία λαμβάνουν έκτοτε σε δόσεις. Η καταβολή τους, μάλιστα, είχε παγώσει το 2010, εξαιτίας των δημοσιονομικών προβλημάτων, αλλά οι κινητοποιήσεις των δικαστικών τέτοια εποχή πέρυσι έφεραν το ξεπάγωμα της καταβολής τους Η σημερινή απόφαση του Μισθοδικείου, πάντως, δεν είναι οριστική. Το ανώτατο δικαστικό όργανο, το οποίο συγκροτείται από τρεις Αρεοπαγίτες, τρεις Συμβούλους Επικρατείας και τρεις καθηγητές και δικηγόρους, μεταξύ των οποίων – μετά από κλήρωση – και ο πρώην υπουργός, Χ. Παμπούκης, εκδικάζει τις μισθολογικές διαφορές των δικαστικών.

Συνεδρίασε σε τρεις διαφορετικές συνθέσεις, ύστερα από ομαδικές αγωγές των δικαστικών ενώσεων, εκ των οποίων δύο συνθέσεις αποφάσισαν ότι οι περικοπές που επιβλήθηκαν με το Μνημόνιο είναι αντισυνταγματικές και μία σύνθεση αποφάσισε ότι δικαιολογούνται λόγω των έκτακτων δημοσιονομικών συνθηκών.

Έτσι, η τελική απόφαση παραπέμπεται σε νέα συνεδρίαση, σε πλήρη σύνθεση, το προσεχές χρονικό διάστημα.
capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ