2013-12-20 04:08:05
Φωτογραφία για Τουρκία: Βαθαίνει η πολιτική κρίση- Προς το εδώλιο και υπουργοί
Τριγμούς στην κυβέρνηση Ερντογάν προκαλούν οι αποκαλύψεις για σκάνδαλα με τις μίζες που «ακουμπούν» τέσσερις υπουργούς ανάμεσα τους και τον Έγκεμεν Μπαγίς. «Φουντώνει» η σύγκρουση του Τούρκου πρωθυπουργού με το κίνημα Γκιουλέ.

Αρχικά τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι έφτασε στο υπουργείο Δικαιοσύνης αίτημα για την άρση της ασυλίας τεσσάρων υπουργών με τις κατηγορίες της δωροδοκίας. Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, το αίτημα αφορά τον υπουργό Εσωτερικών, Μουαμέρ Γκιουλέ, τον υπουργό αρμόδιο για θέμα της Ε.Ε., Έγκεμεν Μπαγίς, τον υπουργό Οικονομικών, Τζαφέρ Καγκλαγιάν και τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ερντογάν Μπαϊρακτάρ.

Μάλιστα νέες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν στοιχεία σε βάρος του υπουργού Οικονομικών για δωροδοκία του από Ιρανό επιχειρηματία.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της τουρκικής Βουλής, Τζεμίλ Τσιτσέκ είπε ότι δεν υπάρχει κανένα αίτημα άρσης της ασυλίας.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση απάντησε με το «ξήλωμα» του αρχηγού της τουρκικής αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη, Χουσεϊν Τσαπκιν και δεκάδων άλλων αξιωματικών που πήραν μέρος στις επιδρομές και συνέλαβαν τους υπόπτους για την υπόθεση, ανάμεσα τους και τρεις γιους των υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών και Περιβάλλοντος.

Η σύγκρουση με το κίνημα Γκιουλέν

Μια αδυσώπητη αντιπαράθεση ανάμεσα στον Τούρκο πρωθυπουργό και την ισλαμική Αδελφότητα του Φετουλάχ Γκιουλέν εκτυλίσσεται τις τελευταίες ημέρες στην Τουρκία. Η Αδελφότητα υποστήριξε θερμά στο παρελθόν το κυβερνών κόμμα (ΑΚΡ), καθώς συμμεριζόταν μαζί του τον στόχο του εξισλαμισμού της κοινωνίας και των θεσμών της. Οι δύο δυνάμεις όμως έχουν αρκετές διαφορές μεταξύ τους.

Πριν από ένα χρόνο, η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης με επικεφαλής τον Ζεκερίγια Οζ (που θεωρείται προσκείμενος στην Αδελφότητα) ξεκίνησε έρευνα για διαφθορά, χωρίς να το γνωρίζουν οι μυστικές υπηρεσίες και το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Το ζήτημα αυτό αποτελεί ταμπού για τα μέσα ενημέρωσης, κυρίως όταν εμπλέκονται οι βαρόνοι του AKP. Πάνω από πενήντα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων οι γιοι τριών υπουργών, θεωρούνται σήμερα ύποπτα για διαφθορά, απάτη και ξέπλυμα χρήματος. Στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκεται και ο υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς.

Από την πλευρά του ο Φετουλάχ Γκιουλέν διέψευσε κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση με την «επιχείρηση» της 17ης Δεκεμβρίου.

Μέσω του δικηγόρου του κ. Ορχάν Ερντεμλί ο κ. Γκιουλέν, ο οποίος ζει από το 1999 αυτοεξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, δήλωσε ότι «δεν έχει καμία σχέση με αυτούς που διεξάγουν ανακρίσεις, ούτε καμία σχετική πληροφορία».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και κατηγόρησε –χωρίς να τον κατονομάσει– τον Φετουλάχ Γκιουλέν και το δίκτυό του, ότι βρίσκονται πίσω από την επιχείρηση αυτή, καταγγέλλοντας ότι στόχος είναι να συκοφαντηθεί η κυβέρνησή του.

«Η δικαιοσύνη υπάρχει για να εξετάζει τα ζητήματα αυτά και να αποφασίζει. Κατά συνέπεια, οι ανακρίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη θα πρέπει να αξιολογηθούν με ψυχραιμία εντός της τυπικής διαδικασίας της δικαιοσύνης», προσέθεσε ο εκπρόσωπος του κ. Γκιουλέν.

«Οι ισχυρισμοί που κυκλοφορούν για τον πελάτη μου είναι τελείως αβάσιμοι και ψευδείς», σημείωσε ο κ. Ερντεμλί, και πρόσθεσε ότι «γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθούν εντυπώσεις σε βάρος του πελάτη μου».

«Οι πληροφορίες αυτού του είδους έχουν στόχο να επηρεάσουν αρνητικά τη διαδικασία απονομής δικαιοσύνης και να απομακρύνουν την προσοχή της κοινής γνώμης από την ανάκριση και το περιεχόμενο των κατηγοριών», ανέφερε ακόμη.

Συνάντηση Γκιουλ-δικαστικών

Ευρεία σύσκεψη υπό μορφή γεύματος πραγματοποιείται στο Προεδρικό Μέγαρο στην Τουρκία με τη συμμετοχή της πολιτικής και της δικαστικής εξουσίας.

Εκτός από τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ στο γεύμα παρακάθονται ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Τζεμίλ Τσιτσέκ, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι πρόεδροι των τεσσάρων ανώτατων δικαστηρίων (Συνταγματικό Δικαστήριο, Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, Συμβούλιο του Κράτους, Ελεγκτικό Συνέδριο) ο πρόεδρος του στρατιωτικού Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου και ο υπουργός δικαιοσύνης Σαντουλάχ Εργκίν.

Πρόκειται για τακτικό ετήσιο γεύμα που παραθέτει κάθε χρόνο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, το οποίο αποκτά όμως πρόσθετο και ιδιαίτερο ενδιαφέρον, εξαιτίας της υπόθεσης διαφθοράς. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ