2013-12-20 19:44:38
Φωτογραφία για Θεσσαλονίκη: Μουσείο για το Ολοκαύτωμα στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό
Η πρώτη επίσημη πράξη για τη δημιουργία μουσείου και κέντρου εκπαίδευσης για το Ολοκαύτωμα, στο χώρο του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού, απ' όπου ξεκινούσαν τα τρένα με τις αποστολές των Θεσσαλονικέων Εβραίων της κατοχής για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, υλοποιήθηκε σήμερα με το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου ο δήμος Θεσσαλονίκης, η Ισραηλιτική Κοινότητα και η ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε.

Τη συμφωνία υπέγραψαν ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε., Αθανάσιος Σχίζας και ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης (ΙΚΘ), Δαβίδ Σαλτιέλ, παρουσία του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Η ΓΑΙΑΟΣΕ θα παραχωρήσει χώρο 12 στρεμμάτων, όπου με τη συνδρομή φορέων και οργανισμών και σε συνεργασία με την πολιτεία θα ανεγερθούν οι κτιριακές εγκαταστάσεις του μουσείου και του κέντρου εκπαίδευσης για το ολοκαύτωμα.


Ο κ. Χρυσοχοΐδης μετέφερε τους χαιρετισμούς του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Β. Βενιζέλου, σημειώνοντας ότι «το μουσείο του ολοκαυτώματος δεν είναι μνημείο που χωρίζει, δεν είναι εναντίον κάποιων, είναι η μνήμη που ενώνει» και η οποία «μας χρειάζεται, γιατί εξανθρωπίζει σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς», ως «βάλσαμο στο φόβο, την αβεβαιότητα, τη δυστυχία» και ως «φρένο στην αλόγιστη οργή, στη μισαλλοδοξία και τη βία». Είναι σύμβολο επιείκειας, πράξη αγώνα και ελπίδας «για τη φωτεινή πλευρά του ανθρώπου», πρόσθεσε ο υπουργός.

«Ιστορική μέρα για την ισραηλιτική κοινότητα και για την Ελλάδα χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΙΚΘ Δαβίδ Σαλτιέλ, τη σημερινή μέρα, εστιάζοντας στον ισχυρό συμβολισμό της δημιουργίας του κέντρου στο χώρο του δράματος των Εβραίων της κατοχής, που «θα συμβάλει στη γεφύρωση ενός χάσματος γνώσης και μνήμης, που δυστυχώς, φαίνεται να ενισχύει την άνοδο σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, σχηματισμών οι οποίοι πρεσβεύουν ιδεολογικά πλαίσια και πρακτικές παρόμοια, αν όχι ταυτόσημα, με αυτά του Γ' Ράϊχ».

Ο κ. Σαλτιέλ τόνισε ότι το μνημείο και το κέντρο εκπαίδευσης θα αποτελέσουν «πόλο έλξης για ερευνητές και πηγή ανάπτυξης για την πόλη» και θα είναι «εφάμιλλα» των αντιστοίχων κέντρων σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Υπογράμμισε ότι για την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης ο χώρος αυτός «θα αποτελεί την πλέον κατάλληλη έδρα για την επιστροφή των προπολεμικών της αρχείων που υφάρπαξαν οι ναζί και σήμερα βρίσκονται στη Ρωσία» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «με τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά, τα ιστορικά κειμήλια να επαναπατριστούν σύντομα στη Θεσσαλονίκη». Τέλος, ευχαρίστησε μεταξύ άλλων τον παρευρισκόμενο υπουργό κ. Χρυσοχοΐδη και τον υπουργό Πολιτισμού Π. Παναγιωτόπουλο για τη συμβολή τους και δήλωσε: «Θέλω να υπογραμμίσω, ότι με τη δημιουργία του κέντρου αυτού, η Ελλάδα θα συγκαταλέγεται πλέον ανάμεσα στις χώρες που επενδύουν συνειδητά στην ανάδειξη και ενίσχυση της μνήμης του ολοκαυτώματος».

«Εξαιρετικά σημαντική» για την πόλη, την ιστορία και τη μνήμη της χαρακτήρισε τη συμφωνία ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, τονίζοντας ότι το έργο θα είναι μια παγκόσμιο κέντρο συμβολής της Θεσσαλονίκης στη μνήμη του ολοκαυτώματος και του «Ποτέ Ξανά» και θα υποδηλώνει τον αιώνιο σεβασμό και τη θλίψη της πόλης στην απώλεια των συμπολιτών μας. «Είναι μια ιστορική ευθύνη της πόλης, όχι υποχρέωση, ευθύνη και δίνει το στίγμα του φρονήματος της πόλης» πρόσθεσε.

«Η στιγμή ξεπερνάει το χρόνο γιατί ο συμβολισμός είναι μεγάλος, είναι η αποκατάσταση της μνήμης και της ιστορίας» δήλωσε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος.

«Η δημιουργία ενός μουσείου ολοκαυτώματος στους σημερινούς δύσκολους καιρούς δίνει ένα πολιτικό στίγμα για την Ελλάδα και σαν απάντηση σε όλα αυτά τα κηρύγματα και στα συσσίτια μισαλλοδοξίας, που ζούμε την τελευταία εποχή» τόνισε ο κ. Σχίζας.

«Ήταν όνειρο ζωής. Πολύ μεγάλη ημέρα, μεγάλη απόφαση. Μπράβο» δήλωσε συγκινημένος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επιζήσας του ολοκαυτώματος Χάιντς Κούνιο, ο οποίος μεταξύ άλλων παρακολούθησε την τελετή. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας, Βενιαμίν Αλμπάλα.

Πηγή: AMΠE, Καθημερινή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ