2012-04-14 22:45:39
Φωτογραφία για Ο εφευρέτης των μηχανισμών σούβλας είναι Κύπριος!
Η Κυπριακή φουκού (Ψησταριά) και οι αυτόματοι μηχανισμοί της περιστρεφόμενης σούβλας έχουν αναδειχθεί σε επιστήμη. Ένας από τους βασικότερους εφευρέτες, σχεδιαστές και κατασκευαστές φουκούδων με όλα τα σχετικά παρελκόμενα, είναι ο...Γεώργιος Τουμάζου από την Αθηένου, κάτοικος Λεμεσού από το 1974. Σήμερα διατηρεί στη Λεμεσό εργαστήριο κατασκευής φουκούδων με όλα τα συναφή, καθώς και κατάστημα χοντρικής και λιανικής πώλησης.

ΑΠΟ ΤΟ 1969. Ο κ. Τουμάζου ήταν επαγγελματίας τορναδόρος και διατηρούσε μηχανουργείο στην Αθηένου πριν το 1974. Όπως μας είπε το 1969 κατασκεύασε για δική του χρήση τον πρώτο μηχανισμό της φουκούς (Με γρανάζια), ο οποίος είχε τη δυνατότητα να περιστρέψει ταυτόχρονα τρεις σμίλες σούβλας αντί μιας που ίσχυε μέχρι τότε. Δική του εφεύρεση αποτελεί και ο μηχανισμός αυτόματης περιστροφής σμιλών για σουβλάκια. Τελευταία εφεύρεση του Γεώργιου Τουμάζου, ο μηχανισμός περιστροφής σχάρας, δηλαδή της αυτόματης ημικύκλιας παλινδρομικής κίνησης σχάρας σε τακτά διαστήματα
. Η εφεύρεση αυτή του 2004, συμπεριλαμβανομένου και του μοτέρ έχει καταστεί πανευρωπαϊκή πατέντα. Ο αυτόματος αυτός μηχανισμός επιτρέπει να ψήνει κάποιος παϊδάκια, μπιφτέκια, μπριζόλες, ψάρια και ό,τι άλλο θέλει.Οι προηγούμενες εφευρέσεις του, όπως μας ανέφερε δεν είχαν γίνει πατέντα, γιατί οι σχετικές διαδικασίες τα πιο παλιά χρόνια, ήταν δύσκολες, αφού γινόντουσαν μόνο στην Αγγλία. Τώρα οι ευρεσιτεχνίες γράφονται στην Κύπρο μέσω του Εφόρου Εταιρειών.

ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΜΟΤΕΡ. Στα αρχικά στάδια ο Γεώργιος Τουμάζου είχε προχωρήσει και σε μετατροπές ηλεκτρικών μοτέρ ώστε συντονίζονται και να γυρίζουν αυτόματα τον μηχανισμό της φουκούς για τρεις σούβλες. Όπως μας ανέφερε ο ίδιος επεξεργάστηκε σε πειραματικό στάδιο ένα μοτέρ καθαριστήρων αυτοκινήτων με σκοπό να αποτελέσει μοτέρ για περιστροφή των σούβλων, ωστόσο εγκατέλειψε την προσπάθειά του όταν διαπίστωσε ότι το κόστος ήταν ασύμφορο. Επικεντρώθηκε στη χρήση με τις ανάλογες μετατροπές διαθέσιμων στην αγορά ηλεκτρικών μοτέρ ελβετικής και ιταλικής κατασκευής τα οποία προοριζόντουσαν κυρίως για ψησταριές ψησίματος κοτόπουλων, αλλά και για άλλες χρήσεις. Τελικά ο Γεώργιος Τουμάζος ζήτησε από τα εργοστάσια του εξωτερικού τα οποία και ανταποκρίθηκαν να κατασκευάζουν μοτέρ τα οποία να μπορούν να χρησιμοποιούνται στις κυπριακές φουκούδες, με βάση δικούς του σχεδιασμούς. Σήμερα συνεργάζεται με εργοστάσιο της Κίνας το οποίο κατασκευάζει μοτέρ με βάση σχέδια του κ. Τουμάζου. Το τελευταίο μοτέρ που σχεδίασε και αφορά την περιστροφή σχάρας συμπεριλαμβάνεται στην πατέντα. Όπως μας είπε, από το 1991 συνέστησε την εταιρεία με την επωνυμία George Toumazou & Sons LMD.

ΟΙ ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ. Όταν το 1969 ο Γεώργιος Τουμάζου κατασκεύασε για δική του χρήση, όπως προαναφέραμε, τον πρώτο μηχανισμό περιστροφής τριών σμιλών σούβλας. Οι φίλοι του άρχισαν να του ζητούν να κατασκευάσει και στους ίδιους. Πρώτος πελάτης του, σε επαγγελματική βάση ήταν ο Φίλιππος Χατζηγιάννης ιδιοκτήτης πρατηρίου καυσίμων στην Αθηένου, για τον οποίο κατασκεύαζε φουκούδες με τους μηχανισμούς τους για να τις πωλεί στο σταθμό. Στη συνέχεια η νέα εφεύρεση έγινε γνωστή και στη Λευκωσία όπου ο Τουμάζου απόκτησε δύο νέους πελάτες, ένα ιδιοκτήτη σταθμού καυσίμων κοντά στο Προεδρικό και ένα ιδιοκτήτη καταστήματός αποικιακών απέναντι από την Αγορά Αγίου Αντωνίου.

Μετά την εισβολή του 1974 ο Τουμάζου εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στη Λεμεσό, όπου μετέφερε και το εργαστήριο του. Ξεκίνησε την κατασκευή φουκούδων διατηρώντας τους δύο πελάτες του στη Λευκωσία, οι οποίοι σιγά - σιγά είχαν πολλαπλασιαστεί. Πρόσφορο έδαφος βρήκε και στη Λεμεσό αφού επρόκειτο για παρθένο έδαφος. Το 1977 ο Γεώργιος Τουμάζου κατασκεύασε τον πρώτο μηχανισμό αυτόματης περιστροφής σμιλών για σουβλάκια. Αρχικά ο μηχανισμός είχε τη δυνατότητα για επτά σμίλες, αργότερα κατασκευάστηκαν μηχανισμοί για εννιά, έντεκα, δεκατρείς και δεκαπέντε σμίλες.

ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ. Το καθιερωμένο μήκος μιας φουκούς είναι τα 70cm, ωστόσο υπάρχουν και μεγέθη όπως 80cm, 90cm και 100cm. Φουκού για οβελία μπορεί να κατασκευαστεί με παραγγελία, με μήκος 160cm. Όπως μας τόνισε ο κ. Γεώργιος Τουμάζου, από πλευράς του χρησιμοποιούνται τα καλύτερα μέταλλα για την κατασκευή των φουκούδων και των μηχανισμών τους, έτσι ώστε να αντέχουν για πολλά - πολλά χρόνια. Οι πωλήσεις πρόσθεσε βασίζονται κυρίως στα νέα νοικοκυριά που δημιουργούνται. Σημαντική ζήτηση κυπριακών φουκούδων υπάρχει και στο εξωτερικό από απόδημους Κύπριους, ωστόσο η κυπριακή ψησταριά κερδίζει έδαφος και στους ξένους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση Αυστριακού ο οποίος μυήθηκε στα μυστικά της κυπριακής σούβλας από Κύπριο φίλο του.

Ο Αυστριακός εγκαταστάθηκε πρόσφατα στο τουριστικό νησί της Ταϊλάνδης Phuket, όπου το εστιατόριο που λειτουργεί, γεμίζει με πελάτες χάρης στην κυπριακή σούβλα. Σύμφωνα με τον κ. Τουμάζου στην Κύπρο υπάρχουν σήμερα γύρω στους έξι κατασκευαστές φουκούδων, με τον ίδιο να είναι ο μόνος στη Λεμεσό. Οι περισσότερες πωλήσεις φουκούδων γίνονται σε τρεις περιόδους, τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και τον Δεκαπενταύγουστο. Λόγω του περιθωρίου που υπάρχει δίνεται ο χρόνος στους κατασκευαστές φουκούδων να είναι προετοιμασμένοι.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Καταστήματα πώλησης κυπριακών φουκούδων υπάρχουν και στην Ελλάδα. Σε διαφήμιση για τις φουκούδες, ενός από τα καταστήματά στην Ελλάδα, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι:Οι κυπριακές ψησταριές χαρίζουν το πιο αποτελεσματικό και συναρπαστικό ψήσιμο στα κάρβουνα. Με τους μηχανισμούς που διαθέτουν κάνουν το ψήσιμο πολύ εύκολο με αποτέλεσμα ένα τέλεια ψημένο και γευστικότατο φαγητό. Οι μοναδικές γνήσιες κυπριακές ψησταριές εισάγονται στην Ελλάδα από την Κύπρο και είναι κατασκευασμένες από μέταλλο μεγάλης αντοχής (βιομηχανική λαμαρίνα πάχους 2mm), ενώ οι σούβλες και οι σχάρες (μικρές και μεγάλες) είναι κατασκευασμένες από ανοξείδωτο χάλυβα (stainless steel) χωρίς μόλυβδο, κατάλληλο για τρόφιμα (πιστοποίηση AISI-304, spec. ASTM A 480). Οι κυπριακές ψησταριές δεν χρειάζονται καθόλου συντήρηση και χαρίζουν το τέλειο ψήσιμο για 15-20 χρόνια. Το ψήσιμο στην Κυπριακή ψησταριά (Φουκού) γίνεται μόνο του. Εσείς απλώς ανάβετε τα κάρβουνα, βάζετε τις σούβλες, ή τις σχάρες στους μηχανισμούς περιστροφής και ξεκινάτε το μοτέρ. Μπορείτε να ψήσετε ό,τι φαντασθείτε». Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ