2012-04-15 00:39:06
Ο κύριος Ευάγγελος Μαλέσιος, έφυγε κακήν κακώς από την κυβέρνηση, μετά την αποκάλυψη για περίεργες δοσοληψίες με τον επιχειρηματία Αθανασούλη, ιδιοκτήτη της ALTEC και τότε μεγαλομέτοχο του ALTER. Από αυτό το σκάνδαλο έγιναν πολλές καραμπόλες. Κι αν κάποιοι δε θυμούνται, εμείς στο planet-greece θυμόμαστε καλά πώς ο Γιώργος Κουρής κατάφερε να πάρει για ένα κομμάτι ψωμί όλο το ALTER, από τον Αθανασούλη και πώς έφερε τον Γιαννίκο ως διευθύνων σύμβουλο. Ας θυμηθούμε, την ανθρωπογραφία του σκανδάλου C4i που οδήγησε στο σκάνδαλο Siemens όπως τα είχε καταγράψει, τότε, ο δημοσιογράφος Χρήστος Ζέρβας, στην Ελευθεροτυπία.
Η πολιτική ανθρωπογεωγραφία της Siemens
Το ψηφιδωτό των ευθυνών για τη διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος στην υπόθεση Siemens δεν έχει ακόμη σχηματιστεί ευκρινώς. Μέχρι τώρα μόνο δύο πολιτικά πρόσωπα εντοπίστηκαν και ομολόγησαν ότι δέχτηκαν χρήματα από τη Siemens, είτε για το κόμμα (Θ. Τσουκάτος) είτε ως προσωπική προεκλογική χορηγία (Τ. Μαντέλης). Το ποσό των ενισχύσεων αυτών δεν ξεπερνά συνολικά το 1.250.000 ευρώ, τη στιγμή που οι «πολιτικές μίζες» φαίνεται ότι έφταναν σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Αντίθετα, τα ονόματα των πολιτικών που ενεπλάκησαν με διάφορους άλλους τρόπους στην υπόθεση είναι πολλά. Αλλοι φέρονται ότι αγόρασαν προϊόντα με φιλικούς διακανονισμούς, άλλοι αναγράφονται στο ημερολόγιο Χριστοφοράκου, κάποιοι «δείχνονται» από καταθέσεις κομματικών φίλων και αντιπάλων.
Εμείς απλώς καταγράφουμε τι προέκυψε μέχρι σήμερα από τη δικαστική έρευνα και την Εξεταστική Επιτροπή. Οι προεκλογικές χορηγίες
* Ο Θ. Τσουκάτος, παντοδύναμο στέλεχος της πρώτης κυβερνητικής περιόδου Σημίτη, παραδέχτηκε από το 2008 ότι συμφώνησε με τον Μ. Χριστοφοράκο να λάβει σε λογαριασμό τού εξωτερικού, που είχαν ανοίξει τρίτα πρόσωπα, 1 εκατ. μάρκα ως προεκλογική ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ. Τα χρήματα δόθηκαν το 1999 και όπως ισχυρίζεται ο άλλοτε «στρατηγός» του εκσυγχρονισμού, πήγαν όλα στο ταμείο του κόμματος, το οποίο ωστόσο επισήμως το αρνείται. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ όμως επιβεβαίωσαν στον ανακριτή ότι ο Θ. Τσουκάτος έφερε εκείνη την εποχή ανάλογα χρήματα στο κόμμα. Ο κ. Τσουκάτος διαψεύδει ισχυρισμό του Μ. Χριστοφοράκου ότι κατέθεσε ακόμη 1.000.000 ευρώ στην Ελβετία, την περίοδο 2002-2003, σε λογαριασμό που του υποδείχτηκε.
* Τον Κ. Γείτονα, υπεύθυνο οικονομικού του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2001-2004, αλλά και τον τότε ταμία της Ν.Δ., Γ. Βαρθολομαίο, που δεν ζει σήμερα, ενέπλεξε στις παράνομες πληρωμές ο Μ. Χριστοφοράκος. Απολογούμενος στη Γερμανία μετά τη φυγή του από την Ελλάδα, τους συνέδεσε με το σύστημα C4Ι και υποστήριξε ότι έτσι θα επηρεάζονταν οι δημόσιοι υπάλληλοι που ανήκαν στα δύο μεγάλα κόμματα. Οπως είπε, συνάντησε τουλάχιστον δύο φορές τον κ. Γείτονα στη Βουλή και στο γραφείο του, ενώ με τον Ι. Βαρθολομαίο συναντιόταν σε σουίτα ξενοδοχείου που πλήρωνε η Siemens.
Ο κ. Γείτονας αρνείται κατηγορηματικά ότι μπήκε επί των ημερών του μαύρο χρήμα στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ και κατέθεσε αγωγή κατά του κ. Χριστοφοράκου. Επικαλέστηκε μάλιστα το γεγονός ότι η αρχική κατηγορία της δωροδοκίας μετατράπηκε σε απιστία και διευθετήθηκε με αποζημίωση 1,2 εκατ. ευρώ που κατέβαλε ο Χριστοφοράκος στη Siemens. Ο κ. Γείτονας αγνοεί γιατί αναγράφεται το όνομά του στο ημερολόγιο Χριστοφοράκου και επιμένει ότι δεν είχε επαφές μαζί του.
* Ο Κ. Σημαιοφορίδης, πρώην γενικός διευθυντής της Ν.Δ., πήρε αποστάσεις λέγοντας ότι «δεν έχει σχέση με την οικονομική διαχείριση του κόμματος, που ήταν στις αρμοδιότητες του αποθανόντος Ι. Βαρθολομαίου».
* Ο Τ. Μαντέλης, δεξί χέρι του Κ. Σημίτη σχεδόν σε όλη την «εκσυγχρονιστική διακυβέρνηση», πήρε σε λογαριασμό του 200.000 μάρκα από τα μαύρα ταμεία της Siemens. Οπως ο ίδιος αποδέχτηκε, ήταν χρήματα που του προσφέρθηκαν το 1998 ως προεκλογική χορηγία και δεν αποτελούν δωροδοκία για τις προγραμματικές συμβάσεις του ΟΤΕ με τη Siemens, όταν ήταν υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών. Οπως είπε, αν μιλούσαμε για μίζες, ένα λογικό ποσό για υπουργό θα ήταν 10 εκατομμύρια μάρκα! Αγνοια δηλώνει, ωστόσο, για την προέλευση άλλων 250.000 ευρώ που μπήκαν στον λογαριασμό του μετά το 2000. Ο κ. Μαντέλης πριν προβεί στις αποκαλύψεις αυτές, αρνιόταν τα πάντα. Οταν η έρευνα έφτασε στον κουμπάρο του Γ. Τσουγκράνη, δικαιούχο του επίμαχου λογαριασμού Α. Rocos, τα στόματα άνοιξαν. Σε βάρος του κ. Μαντέλη ασκήθηκε δίωξη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και του απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα.
* Από μαρτυρία στη δικογραφία (Σίκατσεκ) φέρεται ότι ακόμη ένα μικρό κόμμα της Κεντροδεξιάς που δεν υπάρχει τώρα πήρε προεκλογική χορηγία το 1999. Ο Γ. Καρατζαφέρης και ο ΛΑΟΣ ζητούν πληροφορίες, δείχνοντας προς την Πολιτική Ανοιξη του Α. Σαμαρά.
* Ανεξερεύνητη παραμένει η περίπτωση της off shore εταιρείας ΜΑΥΟ, η οποία φέρεται να χρηματοδοτήθηκε από τη Siemens την περίοδο 1990-1994.
Ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ., Κων. Μητσοτάκης, αρνείται ότι μπήκαν μέσω της ΜΑΥΟ χρήματα της Siemens στα ταμεία της Ν.Δ. Υποστηρίζει δε ότι η κυβέρνησή του ανατράπηκε πρόωρα γιατί δεν ενέκρινε τη σύμβαση του ΟΤΕ με Siemens και Intracom. Αν και δεν μπορεί να αποδείξει ότι η Siemens συνήργησε στην ανατροπή της Ν.Δ., επισημαίνει ότι οι δύο εταιρείες ωφελήθηκαν από αυτήν αφού η επόμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ενέκρινε την προμήθεια με βελτιωμένους όρους. Οι στενές σχέσεις με Χριστοφοράκο
Η οικογένεια Μητσοτάκη έχει την τιμητική της. Από τις 620 αναγραφές στο ημερολόγιο του Μ. Χριστοφοράκου, τις οποίες η γραμματέας του Αικ. Τσακάλου χαρακτήρισε ακριβείς, πάνω από τις μισές, οι 356, έγιναν με μέλη της. Η Ντόρα Μπακογιάννη δεν αρνήθηκε ότι σχετιζόταν κοινωνικά μαζί του, αλλά μίλησε για απόπειρα συμψηφισμού και αποπροσανατολισμού. * Η κ. Τσακάλου κατέθεσε στην εξεταστική πως ο κ. Χριστοφοράκος επισκεπτόταν πολλές φορές την κ. Μπακογιάννη στο γραφείο της στο υπουργείο. Αραιότερες επαφές είχε με τον Π. Δούκα, ενώ λίγες επισκέψεις έκανε και στο υπουργείο Οικονομίας επί Γ. Αλογοσκούφη. Επαφές είχε ακόμη με τον Γ. Βουλγαράκη, ενώ ο μοναδικός υπουργός που επισκέφτηκε τα γραφεία της εταιρείας ήταν ο Τ. Μαντέλης.
* Η ίδια επιβεβαίωσε το αυτονόητο, ότι δηλαδή τα ονόματα Σαμαράς, Τσοχατζόπουλος, Κυρ. Μητσοτάκης, Σκανδαλίδης, Λιάπης, Γείτονας, Βερελής, που αναγράφονται, αφορούν πράγματι τους γνωστούς ομώνυμους πολιτικούς. Ο βουλευτής Π. Καμμένος σημείωσε ότι μάλλον το όνομα Σαμαράς αφορά τον προμηθευτή χαρτιού της εταιρείας. Κάτι σαν τον cabinet man...
* Ο κ. Βερελής παραδέχτηκε ότι συναντήθηκε με τον Χριστοφοράκο στο πλαίσιο των καθηκόντων του προκειμένου να πιέσει τη Siemens στην παράδοση τροχαίου σιδηροδρομικού υλικού. Αναρωτιέται όμως, με πολύ νόημα, τι δουλειά είχαν οι υπόλοιποι!
Ανάμεσα στα ονόματα που αναγράφονταν στο ημερολόγιο ήταν του πρώην υπουργού Εθν. Αμυνας Σπ. Σπηλιωτόπουλου, του σημερινού υπουργού Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου, που παραδέχτηκε ότι συναντήθηκε το 1999 ως σύμβουλος του Κ. Σημίτη με τον κ. Χριστοφοράκο έπειτα από αίτημά του για ενημέρωση, του σημερινού υπουργού Επικρατείας Χ. Παμπούκη κ.ά. Σχεδόν όλοι οι αναγραφόμενοι επιμένουν ότι δεν είχαν καμμία σχέση ή επαφή με τον ισχυρό παράγοντα της Siemens.
* Μεγάλη συζήτηση και τριβές στην κυβέρνηση είχε προκαλέσει και το περίφημο ταξίδι του τότε υπουργού Μεταφορών Μ. Λιάπη και του γιου του σε Γερμανία-Αυστρία το 2006. Ο κ. Λιάπης, επικαλούμενος παραστατικά, επέμεινε ότι επρόκειτο για ιδιωτικό ταξίδι, το οποίο οργάνωσε και πλήρωσε ο ίδιος. Καταθέτοντας στην εξεταστική επιτροπή η κ. Τσακάλου είπε ότι στο ταξίδι του κ. Λιάπη με τον Μ. Χριστοφοράκο είχε η ίδια εξασφαλίσει τα εισιτήρια.
Αίσθηση προκάλεσε και η αποκάλυψη της «Ε» πως λίγο μετά τις εκλογές του 2004 ο νεοεκλεγείς τότε πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής έστειλε ευχαριστήρια κάρτα στον κ. Χριστοφοράκο: «Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω προσωπικά για την υποστήριξή σας στη μεγάλη μας προσπάθεια για το νέο ξεκίνημα...», του έγραφε μεταξύ άλλων.
Το όνομα του κ. Σαμαρά ενεπλάκη και από mail συγγενή του, στελέχους της Siemens, που του ζητούσε να παρέμβει στον Μ. Χριστοφοράκο για να πάρει προαγωγή. Ο κ. Σαμαράς μεσολάβησε αλλά δεν κατάφερε να αναβαθμίσει τον μπατζανάκη του. Τι έδειξαν οι καταθέσεις
Αφορούν κυρίως τις υποθέσεις στις οποίες η Siemens είχε εμπλοκή ως προμηθεύτρια εταιρεία του ελληνικού Δημοσίου (ΟΤΕ, ΟΣΕ, C4Ι κ.ά.). Για τον ΟΤΕ
Η επίμαχη σύμβαση 8002 μεταξύ ΟΤΕ και Siemens υπογράφηκε όταν υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών ήταν ο Τ. Μαντέλης. Ο ίδιος υποστήριξε ότι τα χρήματα στον λογαριασμό του από τη Siemens δεν σχετίζονται με την προμήθεια αυτή. Οπως κατέθεσε στην Εξεταστική, για την υπογραφή των επίμαχων προγραμματικών συμφωνιών του ΟΤΕ χρειαζόταν και η συναίνεση του τότε υπουργού Ανάπτυξης Ακη Τζοχατζόπουλου.
Για το C4Ι
Μέχρι τώρα ουδείς γνωρίζει εάν και ποια κομμάτια του έργου παραλάβαμε.
«Παπαντωνίου και Χρυσοχοΐδης. Αυτοί ήταν οι αρμόδιοι για τις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ», υποστήριξε ο τότε υφυπουργός Δημ. Τάξης Ευάγγελος Μαλέσιος. Στους δύο υπουργούς παρέπεμψε και στο ερώτημα ποιος ευθύνεται για την αύξηση του τιμήματος του C4Ι από τα 210 στα 250 εκατ. ευρώ.
Ο Ε. Μαλέσιος παραιτήθηκε για λόγους ευθιξίας τον Απρίλιο του 2003, ύστερα από δημοσίευμα ότι φιλοξενούνταν σε βίλα του επιχειρηματία Αθανασούλη της ALTEC, η οποία μετείχε ως υπεργολάβος στην κοινοπραξία για το C4Ι. Ο ίδιος είπε ότι πήγε στο σπίτι του φίλου του επιχειρηματία τον Σεπτέμβριο του 2002, ενώ έγινε γνωστό ότι θα συμμετείχε στον επίμαχο διαγωνισμό τον Νοέμβριο.
Στο ημερολόγιο Χριστοφοράκου για την προμήθεια του C4Ι το 2003 αναγράφεται: «Να στείλουμε δύο non paper ΚΥΣΕΑ, Πάνος, Σκανδαλίδης, Τσοχατζόπουλος, Παπαντωνίου». Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Κώστας Σκανδαλίδης, αρνήθηκε κάθε ανάμιξη. Ισχυρίστηκε ότι ως υπουργός Εσωτερικών δεν είχε αρμοδιότητα και πήρε μέρος μόνο στο πρώτο ΚΥΣΕΑ τον Φεβρουάριο του 2003, όπου επισημάνθηκε το υψηλό τίμημα που ζητούσαν οι δύο υποψήφιες κοινοπραξίες (SAIC και TRS). Δεν θυμάται ωστόσο εάν έλαβε κάποιο non paper για το θέμα.
Αλλά και ο Ακης Τσοχατζόπουλος ανακοίνωσε ότι ως υπουργός Ανάπτυξης δεν είχε καμία αρμοδιότητα για το C4Ι, ούτε έλαβε ποτέ έγγραφο της Siemens.
Ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκης αποποιήθηκε πάσης ευθύνης. Το θέμα της παραλαβής του συστήματος το χειρίστηκε αποκλειστικά ο τότε υφυπουργός Χρ. Μαρκογιαννάκης, είπε. Επιβεβαίωσε πάντως τις αφόρητες πιέσεις και τους εκβιασμούς που ασκούσαν ΗΠΑ, Μ. Βρετανία και άλλες χώρες στην Ελλάδα για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων.
Ο Π. Χηνοφώτης ως υφυπουργός Εσωτερικών, επί υπουργίας Πρ. Παυλόπουλου, αρνήθηκε δύο φορές να υπογράψει την παραλαβή του έργου.
Ο Χρ. Μαρκογιαννάκης ισχυρίστηκε ότι ουδέποτε παρέλαβε οριστικά το σύστημα C4Ι, το οποίο χαρακτήρισε τερατώδες και πανάκριβο. Πρόσθεσε δε ότι θα ζημίωνε την Ελλάδα η καταγγελία της σύμβασης, ενώ δεν απέκλεισε κάποια στελέχη της κυβέρνησης Σημίτη να έβαλαν το «δάχτυλο στο μέλι».
* Ευθύνες στη σύναψη της αρχικής σύμβασης το 2003 είδε και ο πρώην υπουργός Β. Πολύδωρας, που το 2007 υπέγραψε την 5η τροποποιητική σύμβαση του έργου.
* Την κοινοπραξία SAIC εκπροσωπούσε ο Γ. Τρεπεκλής, φίλος της οικογένειας Παπανδρέου, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στο Δημόσιο για τις καθυστερήσεις στην παραλαβή λόγω έλλειψης των κατάλληλων υποδομών. Υποστήριξε ότι το έργο έχει παραληφθεί από το 2008 και χαρακτήρισε νόμιμη την αμοιβή των 6,5 εκατ. ευρώ που πήρε.
ΟΣΕ
Πρώην στελέχη του ΟΣΕ, συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ ενέπλεξαν στις καταθέσεις τους διάφορα πολιτικά πρόσωπα, πολλά από τα οποία απάντησαν με αγωγές εναντίον τους.
Ο Μ. Παναγιώτου υποστήριξε ότι από την εποχή της θητείας του Χρ. Βερελή μέχρι υπουργίας Μ. Λιάπη «τα νήματα στον ΟΣΕ κινούσε η Siemens κατά τρόπο προκλητικό και παράνομο». Είπε ακόμη ότι είχε ενημερώσει τον τότε υφυπουργό Επικοινωνιών Α. Νεράντζη και τους στενούς συνεργάτες του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, Κ. Σταϊκούρα και Γ. Αγγέλου, αλλά δεν έγινε τίποτα πέραν του παραγκωνισμού του. Ο κ. Βερελής μίλησε για συκοφαντία και κατέθεσε αγωγή.
Ο ίδιος μάρτυρας ενέπλεξε και το όνομα του πρώην γραμματέα του υπουργείου Επικοινωνιών, Ντίνου Ρόβλια, υποστηρίζοντας ότι «είχε γνωστοποιήσει στον τότε διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ κ. Γιαννακό τη βούληση του υπουργού για υπογραφή της σύμβασης». Ο κ. Ρόβλιας διέψευσε τα πάντα και κατέθεσε μήνυση και αγωγή εναντίον του.
Ο Δ. Καραπάνος εκτίμησε ότι ο πρώην υπουργός Μ. Λιάπης έπαιξε καίριο ρόλο στην ανάθεση των τερματικών του ΟΣΕ στη Siemens τον Απρίλιο του 2005, συνδυάζοντας την υπογραφή της σύμβασης με το ταξίδι του υπουργού στη Λειψία. Ο ίδιος ενέπλεξε και άλλα πολιτικά πρόσωπα, όπως τον Τ. Μαντέλη από το ΠΑΣΟΚ και τον Ευρ. Στυλιανίδη, για τον οποίον είπε πως δεν έκανε τίποτα απ' όσα έλεγε στην αντιπολίτευση. Οι λίστες «δώρων» και αγορών
Παρά τα blanco και τις μουντζούρες, εντοπίστηκαν τα πρόσωπα-αποδέκτες του κωδικού λογαριασμού 101000 της ελληνικής Siemens. Στον κόκκινο φάκελο (red file) περιλαμβάνονται διευκολύνσεις και χορηγίες της εταιρείας. * Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προμηθεύτηκε το 2007 ψηφιακό τηλεφωνικό κέντρο για τις αυξημένες ανάγκες της Β' εκλογικής περιφέρειας, συνολικής αξίας 160.000 ευρώ. Του έγινε διευκόλυνση και τελικά, έστω και καθυστερημένα, πλήρωσε, όπως τονίζει, τα τιμολόγια που είχαν εκδοθεί στο όνομά του.
* Ο πρώην οικονομικός και γενικός διευθυντής της Siemens, Ρ. Φίσερ, με επιστολή του προς τον κ. Χριστοφοράκο τον Ιανουάριο του 2008 διευκρίνιζε ότι «η Siemens δεν αναλαμβάνει καμία δαπάνη εξοπλισμού του πολιτικού γραφείου του Κ. Μητσοτάκη, διότι δεν εμπίπτει σε αυτά που εμείς χρηματοδοτούμε».
* Στον ίδιο φάκελο βρέθηκε και τιμολόγιο αγοράς τηλεφωνικού κέντρου στο όνομα του Λ. Δραγουμάνου, συνεργάτη της Ντόρας Μπακογιάννη, αξίας 6.252 ευρώ, το οποίο είχε ξεχάσει να πληρώσει.
* Η Siemens έδωσε επίσης χορηγία 15.000 ευρώ στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ.
**Στον μπλε φάκελο (blue file) περιέχεται το όνομα του Ακη Τσοχατζόπουλου για αγορές οικιακών ειδών του ιδίου (αξίας 270.000 δρχ.) και της κόρης του Αρετής (συνολικής αξίας 800.000 δρχ.) πριν από το 2002. Ο κ. Τσοχατζόπουλος εμφάνισε στον ανακριτή παραστατικά αποπληρωμής.
Καταγράφονται επίσης ο Δ. Πατσάκος, μέλος της φρουράς του κ. Τσοχατζόπουλου, ως αποδέκτης προϊόντων Siemens και Bosch αξίας 11.100 ευρώ, καθώς και κάποιος πελάτης με όνομα Απόστολος Κασιμάτης για προϊόντα αξίας 2.880 ευρώ.
Σε άλλη λίστα δώρων προς τους πολιτικούς αρχηγούς (Κ. Καραμανλής, Γ. Παπανδρέου), υπουργούς (Γ. Βουλγαράκης, Γ. Αλογοσκούφης, Κ. Σκανδαλίδης, Κ. Γείτονας, Π. Δούκας, Α. Τσοχατζόπουλος κ.ά.) και επιχειρηματίες (Μπόμπολας, Κορωνιάς, Κόκκαλης κ.ά.), η Siemens στο πλαίσιο των δημόσιων σχέσεων της εταιρείας φαίνεται να τους στέλνει σαμπάνιες και αφρώδεις οίνους σε ονομαστικές και άλλες εορτές. Απέραντο Βα(λ)τοπέδιοΣτα πέντε πορίσματα της Εξεταστικής Επιτροπής αποτυπώνεται η αντίληψη των κομμάτων για την ουσία του σκανδάλου του Βατοπεδίου. Χωρίς να προσφέρει κάτι καινούργιο στις ροές του χρήματος και στο ποιοι ωφελήθηκαν τελικά, η Επιτροπή ανέδειξε ωστόσο και κάποια νέα στοιχεία και ονόματα γύρω από την υπόθεση.
Ετσι, η πλειοψηφία μιλά για οργανωμένο σχέδιο χαριστικών ανταλλαγών και ζητά τη δημιουργία προκαταρκτικής επιτροπής για την περαιτέρω διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών για έξι πρώην υπουργούς της Ν.Δ., διατυπώνοντας παράλληλα και αιχμές για τον ρόλο του Μεγάρου Μαξίμου και στην υπόθεση. Συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ ζητά διερεύνηση για τους:
* Θ. Ρουσόπουλο, τον οποίο θεωρεί κεντρικό συντονιστή του όλου σχεδίου.
* Ευάγγ. Μπασιάκο, πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλ. Κοντό, υφυπουργό και μετέπειτα υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Π. Δούκα, υφυπουργό Οικονομικών. Τους εγκαλεί ότι συνέπραξαν στο όργιο των ανταλλαγών, φρόντισαν μεταξύ άλλων να αποχαρακτηριστούν δάση, να ζητήσουν και να αποδεχθούν γνωμοδοτήσεις του Ν.Σ.Κ., να αγνοήσουν αντιρρήσεις αρμοδίων υπηρεσιών. Τους κατηγορεί ακόμη και για εκφοβισμό υπαλλήλων.
* Γ. Βουλγαράκη, πρώην υπουργό Πολιτισμού, για την ανταλλαγή της έκτασης στην Ουρανούπολη, με αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Ως γνωστόν, όλα τα συμβόλαια ανταλλαγής συνέταξε η σύζυγος του κ. Βουλγαράκη, Αικ. Πελέκη-Βουλγαράκη.
* Κ. Κιλτίδη, υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, που αποδέχθηκε τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ για χαρακτηρισμό της ιδίας έκτασης ως «δασικής έκτασης», αντί δάσους.
Για τον τελευταίο τέθηκε θέμα μετά τη δικογραφία που έστειλε στη Βουλή η εφέτης-ανακρίτρια, Ε. Καλού. Ο ίδιος αρνείται ότι είχε την αρμοδιότητα και παρέπεμψε στον προϊστάμενο του υπουργό Αλ. Κοντό που είχε υπό την εποπτεία του τη διεύθυνση Πολιτικής Γης, με επικεφαλής την κ. Σ. Μαντέλη. Η εσωκομματική αυτή κόντρα κατέληξε στην αποχώρηση του κ. Κιλτίδη από τη Ν.Δ. και την ανεξαρτητοποίησή του στη Βουλή.
Το ΠΑΣΟΚ κάνει αναφορά στην εμπλοκή του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Γ. Αγγέλου, επισημαίνοντας ότι 3 μάρτυρες καταθέτουν ότι είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον μοναχό Αρσένιο. Ο κ. Δούκας κατέθεσε επίσης πως δέχθηκε τηλεφώνημα από τον κ. Αγγέλου τον Ιούνιο του 2004 για το θέμα. Ο κ. Αγγέλου υποστήριξε ότι το τηλεφώνημα έγινε τον Ιούλιο, έπειτα από συνάντησή του με τοπικούς φορείς της Ξάνθης και αρνείται ότι ανεμείχθη ποτέ στην εξέλιξη της υπόθεσης. Για τηλεφωνήματα στον Θοδωρή και τον Γιάννη από τον μοναχό Αρσένιο, μίλησε στην ανακρίτρια και η Στ. Μαντέλη, η οποία επέρριψε ευθύνες στον κ. Κοντό.
Η πλειοψηφία απέδωσε πολιτικές μόνο ευθύνες στον Γ. Αλογοσκούφη, επειδή ως προϊστάμενος της ΚΕΔ από το 2007 δεν άσκησε τον κατάλληλο εποπτικό έλεγχο στον Αντ. Μπέζα, υφυπουργό Οικονομικών, για τη μερική ανάκληση των επίμαχων υπουργικών αποφάσεων αναγνώρισης της κυριότητας της Μονής και στον Β. Μαγγίνα, για την απόφαση να μη μετακομίσει το υπουργείο Απασχόλησης στο Ολυμπιακό Ακίνητο, το οποίο ανταλλάχθηκε τελικά με τη λίμνη Βιστωνίδα.
Πολιτικές ευθύνες απέδωσε εμμέσως το ΠΑΣΟΚ και στους δύο πρώην υπουργούς του, Γ. Δρυ και Απ. Φωτιάδη, επισημαίνοντας ότι «δυστυχώς οι αρχικές αποφάσεις του κ. Δρυ και κυρίως του Απ. Φωτιάδη άνοιξαν για πρώτη φορά το ιδιοκτησιακό θέμα της λίμνης και των παραλίμνιων εκτάσεων».
* Στην υπόθεση ενεπλάκη και το όνομα του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Ακη Τσοχατζόπουλου. Αφορμή αποτέλεσε η αγορά εκ μέρους της συζύγου του, τον περασμένο Απρίλιο, ενός νεοκλασικού σπιτιού στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Το σπίτι ανήκε προηγουμένως στην off shore εταιρεία Torcasso, που φέρεται να εμπλέκεται σε αγοραπωλησίες εκτάσεων και στο Βατοπέδι, συμφερόντων του επιχειρηματία Γ. Σαχπατζίδη. Από την Torcasso το είχε αγοράσει άλλη offshore εταιρεία, η Nobilis, πριν πωληθεί στη σύζυγο του Ακη Τσοχατζόπουλου. Αλλα δημοσιεύματα ενέπλακαν τον κ. Τσοχατζόπουλο σε αγορά και άλλου σπιτιού από την Torcasso (στην Κόμνα Τράκκα στα Πατήσια).
Καταθέτοντας στην Εξεταστική, ο κ. Σαχπατζίδης είπε ότι αγόρασε την Torcasso, που είχε δύο ακίνητα στην Αθήνα, το 2006 από άγνωστό του Κύπριο δικηγόρο (Τριανταφυλλίδης). Ολες τις ενέργειες είχε αναλάβει ένας Ιταλός δικηγόρος ονόματι Πάολο Νικολέτι, συγγενής με τον πρόεδρο της Ιντερ. Ο κ. Σαχπατζίδης υποστήριξε ότι γνωρίζεται κοινωνικά με τον πρώην υπουργό ως Βορειοελλαδίτες, αλλά ουδέποτε τον επισκέφθηκε όταν ήταν υπουργός.
«Ο επιχειρηματίας δεν έπεισε ότι η εταιρεία είναι δική του, αφού δεν μπόρεσε να το αποδείξει», σχολίαζε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ (Δ. Τσιρώνης), ενώ ο κ. Ν. Δένδιας από τη Ν.Δ. παρατηρούσε με νόημα: «Η Torcasso ίσως ανήκει σε πρώην υπουργό».
Και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι δεν αποδείχθηκε αν ο κ. Σαχπατζίδης είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας ή λειτούργησε ως μεσάζων στην πώληση των ακινήτων.
Ο κ. Τσοχατζόπουλος επιμένει ότι ουδέν μεμπτόν υπάρχει στην αγορά του σπιτιού, όμως η Ν.Δ. ζητά με το πόρισμά της να διερευνηθεί περαιτέρω το θέμα.
Η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, έπειτα από δημοσιεύματα, ερευνά μαζί με το ΣΔΟΕ όλες τις αγορές ακινήτων από τον Ακη Τσοχατζόπουλο, ο οποίος με απόφαση της επιτροπής Καταστατικού του ΠΑΣΟΚ τέθηκε εκτός Κινήματος.
* Λίγο πριν από την ολοκλήρωση των εργασιών της Εξεταστικής, έγγραφο ενέπλεκε και τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ σε μέρος της υπόθεσης. Ο κ. Σωκράτης Ξυνίδης, εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης στη λιμενική επιτροπή του Πόρτο Λάγος, υπέγραψε το 2001 υπέρ του αποχαρακτηρισμού μέρους της νησίδος Αντα Μπορού στη λίμνη Βιστονίδα. Είχε προηγηθεί απόφαση του τότε υφυπουργού Οικονομικών Γ. Δρυ, ο οποίος αποδεχόμενος σχετική γνωμοδότηση του ΝΣΚ αναγνώριζε τη μονή ως ιδιοκτήτρια της έκτασης.
Ο κ. Ξυνίδης προσήλθε αυτοβούλως στην Εξεταστική, όπου επέρριψε όλη την ευθύνη στον κ. Δρυ. Επανέλαβε δηλαδή ότι η υπογραφή του ήταν επακόλουθο της αναγνώρισης της ιδιοκτησίας της μονής επί των επίμαχων εκτάσεων από τον υφυπουργό Οικονομικών.
Η Ν.Δ. ήγειρε θέμα ίσης μεταχείρισης, λέγοντας ότι και τα δικά της πολιτικά στελέχη αποδέχθηκαν και εφάρμοσαν αποφάσεις των αρμόδιων γνωμοδοτικών οργάνων.
* Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου εγκαλείται από τη Ν.Δ. επειδή δεν αποδέχθηκε την εισήγηση της ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για αντιστροφή των ανταλλαγών και επιστροφή των εκτάσεων στο Δημόσιο. Η Μονή Βατοπεδίου είχε αποδεχθεί την εισήγηση και όπως επιμένουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η άρνηση του κ. Παπακωνσταντίνου να συνεχιστεί η διαδικασία, είναι περίπου ακατανόητη και ζημιώνει το Δημόσιο, αφού το υποχρεώνει να διεκδικεί δικαστικά ένα-ένα όλα τα επίμαχα ανταλλαγέντα ακίνητα.
Νομικοί και η πλειοψηφία της Επιτροπής θεώρησαν ότι η στάση του κ. Παπακωνσταντίνου ήταν η ενδεδειγμένη, κάνοντας λόγο για προσπάθεια της μονής να μπερδέψει ακόμη περισσότερο την κατάσταση και να θέσει όρους στην τελική συμφωνία επιστροφής των εκτάσεων.
Υπάρχει ωστόσο και η άποψη ορισμένων ότι εάν επιστρέφονταν τα ακίνητα στο Δημόσιο, δεν θα μπορούσε να στοιχειοθετηθεί η ζημιά του Ελληνικού Δημόσιου και επομένως η κατηγορία της απιστίας. planet-greece
Η πολιτική ανθρωπογεωγραφία της Siemens
Το ψηφιδωτό των ευθυνών για τη διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος στην υπόθεση Siemens δεν έχει ακόμη σχηματιστεί ευκρινώς. Μέχρι τώρα μόνο δύο πολιτικά πρόσωπα εντοπίστηκαν και ομολόγησαν ότι δέχτηκαν χρήματα από τη Siemens, είτε για το κόμμα (Θ. Τσουκάτος) είτε ως προσωπική προεκλογική χορηγία (Τ. Μαντέλης). Το ποσό των ενισχύσεων αυτών δεν ξεπερνά συνολικά το 1.250.000 ευρώ, τη στιγμή που οι «πολιτικές μίζες» φαίνεται ότι έφταναν σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Αντίθετα, τα ονόματα των πολιτικών που ενεπλάκησαν με διάφορους άλλους τρόπους στην υπόθεση είναι πολλά. Αλλοι φέρονται ότι αγόρασαν προϊόντα με φιλικούς διακανονισμούς, άλλοι αναγράφονται στο ημερολόγιο Χριστοφοράκου, κάποιοι «δείχνονται» από καταθέσεις κομματικών φίλων και αντιπάλων.
Εμείς απλώς καταγράφουμε τι προέκυψε μέχρι σήμερα από τη δικαστική έρευνα και την Εξεταστική Επιτροπή. Οι προεκλογικές χορηγίες
* Ο Θ. Τσουκάτος, παντοδύναμο στέλεχος της πρώτης κυβερνητικής περιόδου Σημίτη, παραδέχτηκε από το 2008 ότι συμφώνησε με τον Μ. Χριστοφοράκο να λάβει σε λογαριασμό τού εξωτερικού, που είχαν ανοίξει τρίτα πρόσωπα, 1 εκατ. μάρκα ως προεκλογική ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ. Τα χρήματα δόθηκαν το 1999 και όπως ισχυρίζεται ο άλλοτε «στρατηγός» του εκσυγχρονισμού, πήγαν όλα στο ταμείο του κόμματος, το οποίο ωστόσο επισήμως το αρνείται. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ όμως επιβεβαίωσαν στον ανακριτή ότι ο Θ. Τσουκάτος έφερε εκείνη την εποχή ανάλογα χρήματα στο κόμμα. Ο κ. Τσουκάτος διαψεύδει ισχυρισμό του Μ. Χριστοφοράκου ότι κατέθεσε ακόμη 1.000.000 ευρώ στην Ελβετία, την περίοδο 2002-2003, σε λογαριασμό που του υποδείχτηκε.
* Τον Κ. Γείτονα, υπεύθυνο οικονομικού του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2001-2004, αλλά και τον τότε ταμία της Ν.Δ., Γ. Βαρθολομαίο, που δεν ζει σήμερα, ενέπλεξε στις παράνομες πληρωμές ο Μ. Χριστοφοράκος. Απολογούμενος στη Γερμανία μετά τη φυγή του από την Ελλάδα, τους συνέδεσε με το σύστημα C4Ι και υποστήριξε ότι έτσι θα επηρεάζονταν οι δημόσιοι υπάλληλοι που ανήκαν στα δύο μεγάλα κόμματα. Οπως είπε, συνάντησε τουλάχιστον δύο φορές τον κ. Γείτονα στη Βουλή και στο γραφείο του, ενώ με τον Ι. Βαρθολομαίο συναντιόταν σε σουίτα ξενοδοχείου που πλήρωνε η Siemens.
Ο κ. Γείτονας αρνείται κατηγορηματικά ότι μπήκε επί των ημερών του μαύρο χρήμα στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ και κατέθεσε αγωγή κατά του κ. Χριστοφοράκου. Επικαλέστηκε μάλιστα το γεγονός ότι η αρχική κατηγορία της δωροδοκίας μετατράπηκε σε απιστία και διευθετήθηκε με αποζημίωση 1,2 εκατ. ευρώ που κατέβαλε ο Χριστοφοράκος στη Siemens. Ο κ. Γείτονας αγνοεί γιατί αναγράφεται το όνομά του στο ημερολόγιο Χριστοφοράκου και επιμένει ότι δεν είχε επαφές μαζί του.
* Ο Κ. Σημαιοφορίδης, πρώην γενικός διευθυντής της Ν.Δ., πήρε αποστάσεις λέγοντας ότι «δεν έχει σχέση με την οικονομική διαχείριση του κόμματος, που ήταν στις αρμοδιότητες του αποθανόντος Ι. Βαρθολομαίου».
* Ο Τ. Μαντέλης, δεξί χέρι του Κ. Σημίτη σχεδόν σε όλη την «εκσυγχρονιστική διακυβέρνηση», πήρε σε λογαριασμό του 200.000 μάρκα από τα μαύρα ταμεία της Siemens. Οπως ο ίδιος αποδέχτηκε, ήταν χρήματα που του προσφέρθηκαν το 1998 ως προεκλογική χορηγία και δεν αποτελούν δωροδοκία για τις προγραμματικές συμβάσεις του ΟΤΕ με τη Siemens, όταν ήταν υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών. Οπως είπε, αν μιλούσαμε για μίζες, ένα λογικό ποσό για υπουργό θα ήταν 10 εκατομμύρια μάρκα! Αγνοια δηλώνει, ωστόσο, για την προέλευση άλλων 250.000 ευρώ που μπήκαν στον λογαριασμό του μετά το 2000. Ο κ. Μαντέλης πριν προβεί στις αποκαλύψεις αυτές, αρνιόταν τα πάντα. Οταν η έρευνα έφτασε στον κουμπάρο του Γ. Τσουγκράνη, δικαιούχο του επίμαχου λογαριασμού Α. Rocos, τα στόματα άνοιξαν. Σε βάρος του κ. Μαντέλη ασκήθηκε δίωξη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και του απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα.
* Από μαρτυρία στη δικογραφία (Σίκατσεκ) φέρεται ότι ακόμη ένα μικρό κόμμα της Κεντροδεξιάς που δεν υπάρχει τώρα πήρε προεκλογική χορηγία το 1999. Ο Γ. Καρατζαφέρης και ο ΛΑΟΣ ζητούν πληροφορίες, δείχνοντας προς την Πολιτική Ανοιξη του Α. Σαμαρά.
* Ανεξερεύνητη παραμένει η περίπτωση της off shore εταιρείας ΜΑΥΟ, η οποία φέρεται να χρηματοδοτήθηκε από τη Siemens την περίοδο 1990-1994.
Ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ., Κων. Μητσοτάκης, αρνείται ότι μπήκαν μέσω της ΜΑΥΟ χρήματα της Siemens στα ταμεία της Ν.Δ. Υποστηρίζει δε ότι η κυβέρνησή του ανατράπηκε πρόωρα γιατί δεν ενέκρινε τη σύμβαση του ΟΤΕ με Siemens και Intracom. Αν και δεν μπορεί να αποδείξει ότι η Siemens συνήργησε στην ανατροπή της Ν.Δ., επισημαίνει ότι οι δύο εταιρείες ωφελήθηκαν από αυτήν αφού η επόμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ενέκρινε την προμήθεια με βελτιωμένους όρους. Οι στενές σχέσεις με Χριστοφοράκο
Η οικογένεια Μητσοτάκη έχει την τιμητική της. Από τις 620 αναγραφές στο ημερολόγιο του Μ. Χριστοφοράκου, τις οποίες η γραμματέας του Αικ. Τσακάλου χαρακτήρισε ακριβείς, πάνω από τις μισές, οι 356, έγιναν με μέλη της. Η Ντόρα Μπακογιάννη δεν αρνήθηκε ότι σχετιζόταν κοινωνικά μαζί του, αλλά μίλησε για απόπειρα συμψηφισμού και αποπροσανατολισμού. * Η κ. Τσακάλου κατέθεσε στην εξεταστική πως ο κ. Χριστοφοράκος επισκεπτόταν πολλές φορές την κ. Μπακογιάννη στο γραφείο της στο υπουργείο. Αραιότερες επαφές είχε με τον Π. Δούκα, ενώ λίγες επισκέψεις έκανε και στο υπουργείο Οικονομίας επί Γ. Αλογοσκούφη. Επαφές είχε ακόμη με τον Γ. Βουλγαράκη, ενώ ο μοναδικός υπουργός που επισκέφτηκε τα γραφεία της εταιρείας ήταν ο Τ. Μαντέλης.
* Η ίδια επιβεβαίωσε το αυτονόητο, ότι δηλαδή τα ονόματα Σαμαράς, Τσοχατζόπουλος, Κυρ. Μητσοτάκης, Σκανδαλίδης, Λιάπης, Γείτονας, Βερελής, που αναγράφονται, αφορούν πράγματι τους γνωστούς ομώνυμους πολιτικούς. Ο βουλευτής Π. Καμμένος σημείωσε ότι μάλλον το όνομα Σαμαράς αφορά τον προμηθευτή χαρτιού της εταιρείας. Κάτι σαν τον cabinet man...
* Ο κ. Βερελής παραδέχτηκε ότι συναντήθηκε με τον Χριστοφοράκο στο πλαίσιο των καθηκόντων του προκειμένου να πιέσει τη Siemens στην παράδοση τροχαίου σιδηροδρομικού υλικού. Αναρωτιέται όμως, με πολύ νόημα, τι δουλειά είχαν οι υπόλοιποι!
Ανάμεσα στα ονόματα που αναγράφονταν στο ημερολόγιο ήταν του πρώην υπουργού Εθν. Αμυνας Σπ. Σπηλιωτόπουλου, του σημερινού υπουργού Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου, που παραδέχτηκε ότι συναντήθηκε το 1999 ως σύμβουλος του Κ. Σημίτη με τον κ. Χριστοφοράκο έπειτα από αίτημά του για ενημέρωση, του σημερινού υπουργού Επικρατείας Χ. Παμπούκη κ.ά. Σχεδόν όλοι οι αναγραφόμενοι επιμένουν ότι δεν είχαν καμμία σχέση ή επαφή με τον ισχυρό παράγοντα της Siemens.
* Μεγάλη συζήτηση και τριβές στην κυβέρνηση είχε προκαλέσει και το περίφημο ταξίδι του τότε υπουργού Μεταφορών Μ. Λιάπη και του γιου του σε Γερμανία-Αυστρία το 2006. Ο κ. Λιάπης, επικαλούμενος παραστατικά, επέμεινε ότι επρόκειτο για ιδιωτικό ταξίδι, το οποίο οργάνωσε και πλήρωσε ο ίδιος. Καταθέτοντας στην εξεταστική επιτροπή η κ. Τσακάλου είπε ότι στο ταξίδι του κ. Λιάπη με τον Μ. Χριστοφοράκο είχε η ίδια εξασφαλίσει τα εισιτήρια.
Αίσθηση προκάλεσε και η αποκάλυψη της «Ε» πως λίγο μετά τις εκλογές του 2004 ο νεοεκλεγείς τότε πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής έστειλε ευχαριστήρια κάρτα στον κ. Χριστοφοράκο: «Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω προσωπικά για την υποστήριξή σας στη μεγάλη μας προσπάθεια για το νέο ξεκίνημα...», του έγραφε μεταξύ άλλων.
Το όνομα του κ. Σαμαρά ενεπλάκη και από mail συγγενή του, στελέχους της Siemens, που του ζητούσε να παρέμβει στον Μ. Χριστοφοράκο για να πάρει προαγωγή. Ο κ. Σαμαράς μεσολάβησε αλλά δεν κατάφερε να αναβαθμίσει τον μπατζανάκη του. Τι έδειξαν οι καταθέσεις
Αφορούν κυρίως τις υποθέσεις στις οποίες η Siemens είχε εμπλοκή ως προμηθεύτρια εταιρεία του ελληνικού Δημοσίου (ΟΤΕ, ΟΣΕ, C4Ι κ.ά.). Για τον ΟΤΕ
Η επίμαχη σύμβαση 8002 μεταξύ ΟΤΕ και Siemens υπογράφηκε όταν υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών ήταν ο Τ. Μαντέλης. Ο ίδιος υποστήριξε ότι τα χρήματα στον λογαριασμό του από τη Siemens δεν σχετίζονται με την προμήθεια αυτή. Οπως κατέθεσε στην Εξεταστική, για την υπογραφή των επίμαχων προγραμματικών συμφωνιών του ΟΤΕ χρειαζόταν και η συναίνεση του τότε υπουργού Ανάπτυξης Ακη Τζοχατζόπουλου.
Για το C4Ι
Μέχρι τώρα ουδείς γνωρίζει εάν και ποια κομμάτια του έργου παραλάβαμε.
«Παπαντωνίου και Χρυσοχοΐδης. Αυτοί ήταν οι αρμόδιοι για τις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ», υποστήριξε ο τότε υφυπουργός Δημ. Τάξης Ευάγγελος Μαλέσιος. Στους δύο υπουργούς παρέπεμψε και στο ερώτημα ποιος ευθύνεται για την αύξηση του τιμήματος του C4Ι από τα 210 στα 250 εκατ. ευρώ.
Ο Ε. Μαλέσιος παραιτήθηκε για λόγους ευθιξίας τον Απρίλιο του 2003, ύστερα από δημοσίευμα ότι φιλοξενούνταν σε βίλα του επιχειρηματία Αθανασούλη της ALTEC, η οποία μετείχε ως υπεργολάβος στην κοινοπραξία για το C4Ι. Ο ίδιος είπε ότι πήγε στο σπίτι του φίλου του επιχειρηματία τον Σεπτέμβριο του 2002, ενώ έγινε γνωστό ότι θα συμμετείχε στον επίμαχο διαγωνισμό τον Νοέμβριο.
Στο ημερολόγιο Χριστοφοράκου για την προμήθεια του C4Ι το 2003 αναγράφεται: «Να στείλουμε δύο non paper ΚΥΣΕΑ, Πάνος, Σκανδαλίδης, Τσοχατζόπουλος, Παπαντωνίου». Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Κώστας Σκανδαλίδης, αρνήθηκε κάθε ανάμιξη. Ισχυρίστηκε ότι ως υπουργός Εσωτερικών δεν είχε αρμοδιότητα και πήρε μέρος μόνο στο πρώτο ΚΥΣΕΑ τον Φεβρουάριο του 2003, όπου επισημάνθηκε το υψηλό τίμημα που ζητούσαν οι δύο υποψήφιες κοινοπραξίες (SAIC και TRS). Δεν θυμάται ωστόσο εάν έλαβε κάποιο non paper για το θέμα.
Αλλά και ο Ακης Τσοχατζόπουλος ανακοίνωσε ότι ως υπουργός Ανάπτυξης δεν είχε καμία αρμοδιότητα για το C4Ι, ούτε έλαβε ποτέ έγγραφο της Siemens.
Ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκης αποποιήθηκε πάσης ευθύνης. Το θέμα της παραλαβής του συστήματος το χειρίστηκε αποκλειστικά ο τότε υφυπουργός Χρ. Μαρκογιαννάκης, είπε. Επιβεβαίωσε πάντως τις αφόρητες πιέσεις και τους εκβιασμούς που ασκούσαν ΗΠΑ, Μ. Βρετανία και άλλες χώρες στην Ελλάδα για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων.
Ο Π. Χηνοφώτης ως υφυπουργός Εσωτερικών, επί υπουργίας Πρ. Παυλόπουλου, αρνήθηκε δύο φορές να υπογράψει την παραλαβή του έργου.
Ο Χρ. Μαρκογιαννάκης ισχυρίστηκε ότι ουδέποτε παρέλαβε οριστικά το σύστημα C4Ι, το οποίο χαρακτήρισε τερατώδες και πανάκριβο. Πρόσθεσε δε ότι θα ζημίωνε την Ελλάδα η καταγγελία της σύμβασης, ενώ δεν απέκλεισε κάποια στελέχη της κυβέρνησης Σημίτη να έβαλαν το «δάχτυλο στο μέλι».
* Ευθύνες στη σύναψη της αρχικής σύμβασης το 2003 είδε και ο πρώην υπουργός Β. Πολύδωρας, που το 2007 υπέγραψε την 5η τροποποιητική σύμβαση του έργου.
* Την κοινοπραξία SAIC εκπροσωπούσε ο Γ. Τρεπεκλής, φίλος της οικογένειας Παπανδρέου, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στο Δημόσιο για τις καθυστερήσεις στην παραλαβή λόγω έλλειψης των κατάλληλων υποδομών. Υποστήριξε ότι το έργο έχει παραληφθεί από το 2008 και χαρακτήρισε νόμιμη την αμοιβή των 6,5 εκατ. ευρώ που πήρε.
ΟΣΕ
Πρώην στελέχη του ΟΣΕ, συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ ενέπλεξαν στις καταθέσεις τους διάφορα πολιτικά πρόσωπα, πολλά από τα οποία απάντησαν με αγωγές εναντίον τους.
Ο Μ. Παναγιώτου υποστήριξε ότι από την εποχή της θητείας του Χρ. Βερελή μέχρι υπουργίας Μ. Λιάπη «τα νήματα στον ΟΣΕ κινούσε η Siemens κατά τρόπο προκλητικό και παράνομο». Είπε ακόμη ότι είχε ενημερώσει τον τότε υφυπουργό Επικοινωνιών Α. Νεράντζη και τους στενούς συνεργάτες του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, Κ. Σταϊκούρα και Γ. Αγγέλου, αλλά δεν έγινε τίποτα πέραν του παραγκωνισμού του. Ο κ. Βερελής μίλησε για συκοφαντία και κατέθεσε αγωγή.
Ο ίδιος μάρτυρας ενέπλεξε και το όνομα του πρώην γραμματέα του υπουργείου Επικοινωνιών, Ντίνου Ρόβλια, υποστηρίζοντας ότι «είχε γνωστοποιήσει στον τότε διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ κ. Γιαννακό τη βούληση του υπουργού για υπογραφή της σύμβασης». Ο κ. Ρόβλιας διέψευσε τα πάντα και κατέθεσε μήνυση και αγωγή εναντίον του.
Ο Δ. Καραπάνος εκτίμησε ότι ο πρώην υπουργός Μ. Λιάπης έπαιξε καίριο ρόλο στην ανάθεση των τερματικών του ΟΣΕ στη Siemens τον Απρίλιο του 2005, συνδυάζοντας την υπογραφή της σύμβασης με το ταξίδι του υπουργού στη Λειψία. Ο ίδιος ενέπλεξε και άλλα πολιτικά πρόσωπα, όπως τον Τ. Μαντέλη από το ΠΑΣΟΚ και τον Ευρ. Στυλιανίδη, για τον οποίον είπε πως δεν έκανε τίποτα απ' όσα έλεγε στην αντιπολίτευση. Οι λίστες «δώρων» και αγορών
Παρά τα blanco και τις μουντζούρες, εντοπίστηκαν τα πρόσωπα-αποδέκτες του κωδικού λογαριασμού 101000 της ελληνικής Siemens. Στον κόκκινο φάκελο (red file) περιλαμβάνονται διευκολύνσεις και χορηγίες της εταιρείας. * Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προμηθεύτηκε το 2007 ψηφιακό τηλεφωνικό κέντρο για τις αυξημένες ανάγκες της Β' εκλογικής περιφέρειας, συνολικής αξίας 160.000 ευρώ. Του έγινε διευκόλυνση και τελικά, έστω και καθυστερημένα, πλήρωσε, όπως τονίζει, τα τιμολόγια που είχαν εκδοθεί στο όνομά του.
* Ο πρώην οικονομικός και γενικός διευθυντής της Siemens, Ρ. Φίσερ, με επιστολή του προς τον κ. Χριστοφοράκο τον Ιανουάριο του 2008 διευκρίνιζε ότι «η Siemens δεν αναλαμβάνει καμία δαπάνη εξοπλισμού του πολιτικού γραφείου του Κ. Μητσοτάκη, διότι δεν εμπίπτει σε αυτά που εμείς χρηματοδοτούμε».
* Στον ίδιο φάκελο βρέθηκε και τιμολόγιο αγοράς τηλεφωνικού κέντρου στο όνομα του Λ. Δραγουμάνου, συνεργάτη της Ντόρας Μπακογιάννη, αξίας 6.252 ευρώ, το οποίο είχε ξεχάσει να πληρώσει.
* Η Siemens έδωσε επίσης χορηγία 15.000 ευρώ στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ.
**Στον μπλε φάκελο (blue file) περιέχεται το όνομα του Ακη Τσοχατζόπουλου για αγορές οικιακών ειδών του ιδίου (αξίας 270.000 δρχ.) και της κόρης του Αρετής (συνολικής αξίας 800.000 δρχ.) πριν από το 2002. Ο κ. Τσοχατζόπουλος εμφάνισε στον ανακριτή παραστατικά αποπληρωμής.
Καταγράφονται επίσης ο Δ. Πατσάκος, μέλος της φρουράς του κ. Τσοχατζόπουλου, ως αποδέκτης προϊόντων Siemens και Bosch αξίας 11.100 ευρώ, καθώς και κάποιος πελάτης με όνομα Απόστολος Κασιμάτης για προϊόντα αξίας 2.880 ευρώ.
Σε άλλη λίστα δώρων προς τους πολιτικούς αρχηγούς (Κ. Καραμανλής, Γ. Παπανδρέου), υπουργούς (Γ. Βουλγαράκης, Γ. Αλογοσκούφης, Κ. Σκανδαλίδης, Κ. Γείτονας, Π. Δούκας, Α. Τσοχατζόπουλος κ.ά.) και επιχειρηματίες (Μπόμπολας, Κορωνιάς, Κόκκαλης κ.ά.), η Siemens στο πλαίσιο των δημόσιων σχέσεων της εταιρείας φαίνεται να τους στέλνει σαμπάνιες και αφρώδεις οίνους σε ονομαστικές και άλλες εορτές. Απέραντο Βα(λ)τοπέδιοΣτα πέντε πορίσματα της Εξεταστικής Επιτροπής αποτυπώνεται η αντίληψη των κομμάτων για την ουσία του σκανδάλου του Βατοπεδίου. Χωρίς να προσφέρει κάτι καινούργιο στις ροές του χρήματος και στο ποιοι ωφελήθηκαν τελικά, η Επιτροπή ανέδειξε ωστόσο και κάποια νέα στοιχεία και ονόματα γύρω από την υπόθεση.
Ετσι, η πλειοψηφία μιλά για οργανωμένο σχέδιο χαριστικών ανταλλαγών και ζητά τη δημιουργία προκαταρκτικής επιτροπής για την περαιτέρω διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών για έξι πρώην υπουργούς της Ν.Δ., διατυπώνοντας παράλληλα και αιχμές για τον ρόλο του Μεγάρου Μαξίμου και στην υπόθεση. Συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ ζητά διερεύνηση για τους:
* Θ. Ρουσόπουλο, τον οποίο θεωρεί κεντρικό συντονιστή του όλου σχεδίου.
* Ευάγγ. Μπασιάκο, πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλ. Κοντό, υφυπουργό και μετέπειτα υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Π. Δούκα, υφυπουργό Οικονομικών. Τους εγκαλεί ότι συνέπραξαν στο όργιο των ανταλλαγών, φρόντισαν μεταξύ άλλων να αποχαρακτηριστούν δάση, να ζητήσουν και να αποδεχθούν γνωμοδοτήσεις του Ν.Σ.Κ., να αγνοήσουν αντιρρήσεις αρμοδίων υπηρεσιών. Τους κατηγορεί ακόμη και για εκφοβισμό υπαλλήλων.
* Γ. Βουλγαράκη, πρώην υπουργό Πολιτισμού, για την ανταλλαγή της έκτασης στην Ουρανούπολη, με αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Ως γνωστόν, όλα τα συμβόλαια ανταλλαγής συνέταξε η σύζυγος του κ. Βουλγαράκη, Αικ. Πελέκη-Βουλγαράκη.
* Κ. Κιλτίδη, υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, που αποδέχθηκε τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ για χαρακτηρισμό της ιδίας έκτασης ως «δασικής έκτασης», αντί δάσους.
Για τον τελευταίο τέθηκε θέμα μετά τη δικογραφία που έστειλε στη Βουλή η εφέτης-ανακρίτρια, Ε. Καλού. Ο ίδιος αρνείται ότι είχε την αρμοδιότητα και παρέπεμψε στον προϊστάμενο του υπουργό Αλ. Κοντό που είχε υπό την εποπτεία του τη διεύθυνση Πολιτικής Γης, με επικεφαλής την κ. Σ. Μαντέλη. Η εσωκομματική αυτή κόντρα κατέληξε στην αποχώρηση του κ. Κιλτίδη από τη Ν.Δ. και την ανεξαρτητοποίησή του στη Βουλή.
Το ΠΑΣΟΚ κάνει αναφορά στην εμπλοκή του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Γ. Αγγέλου, επισημαίνοντας ότι 3 μάρτυρες καταθέτουν ότι είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον μοναχό Αρσένιο. Ο κ. Δούκας κατέθεσε επίσης πως δέχθηκε τηλεφώνημα από τον κ. Αγγέλου τον Ιούνιο του 2004 για το θέμα. Ο κ. Αγγέλου υποστήριξε ότι το τηλεφώνημα έγινε τον Ιούλιο, έπειτα από συνάντησή του με τοπικούς φορείς της Ξάνθης και αρνείται ότι ανεμείχθη ποτέ στην εξέλιξη της υπόθεσης. Για τηλεφωνήματα στον Θοδωρή και τον Γιάννη από τον μοναχό Αρσένιο, μίλησε στην ανακρίτρια και η Στ. Μαντέλη, η οποία επέρριψε ευθύνες στον κ. Κοντό.
Η πλειοψηφία απέδωσε πολιτικές μόνο ευθύνες στον Γ. Αλογοσκούφη, επειδή ως προϊστάμενος της ΚΕΔ από το 2007 δεν άσκησε τον κατάλληλο εποπτικό έλεγχο στον Αντ. Μπέζα, υφυπουργό Οικονομικών, για τη μερική ανάκληση των επίμαχων υπουργικών αποφάσεων αναγνώρισης της κυριότητας της Μονής και στον Β. Μαγγίνα, για την απόφαση να μη μετακομίσει το υπουργείο Απασχόλησης στο Ολυμπιακό Ακίνητο, το οποίο ανταλλάχθηκε τελικά με τη λίμνη Βιστωνίδα.
Πολιτικές ευθύνες απέδωσε εμμέσως το ΠΑΣΟΚ και στους δύο πρώην υπουργούς του, Γ. Δρυ και Απ. Φωτιάδη, επισημαίνοντας ότι «δυστυχώς οι αρχικές αποφάσεις του κ. Δρυ και κυρίως του Απ. Φωτιάδη άνοιξαν για πρώτη φορά το ιδιοκτησιακό θέμα της λίμνης και των παραλίμνιων εκτάσεων».
* Στην υπόθεση ενεπλάκη και το όνομα του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Ακη Τσοχατζόπουλου. Αφορμή αποτέλεσε η αγορά εκ μέρους της συζύγου του, τον περασμένο Απρίλιο, ενός νεοκλασικού σπιτιού στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Το σπίτι ανήκε προηγουμένως στην off shore εταιρεία Torcasso, που φέρεται να εμπλέκεται σε αγοραπωλησίες εκτάσεων και στο Βατοπέδι, συμφερόντων του επιχειρηματία Γ. Σαχπατζίδη. Από την Torcasso το είχε αγοράσει άλλη offshore εταιρεία, η Nobilis, πριν πωληθεί στη σύζυγο του Ακη Τσοχατζόπουλου. Αλλα δημοσιεύματα ενέπλακαν τον κ. Τσοχατζόπουλο σε αγορά και άλλου σπιτιού από την Torcasso (στην Κόμνα Τράκκα στα Πατήσια).
Καταθέτοντας στην Εξεταστική, ο κ. Σαχπατζίδης είπε ότι αγόρασε την Torcasso, που είχε δύο ακίνητα στην Αθήνα, το 2006 από άγνωστό του Κύπριο δικηγόρο (Τριανταφυλλίδης). Ολες τις ενέργειες είχε αναλάβει ένας Ιταλός δικηγόρος ονόματι Πάολο Νικολέτι, συγγενής με τον πρόεδρο της Ιντερ. Ο κ. Σαχπατζίδης υποστήριξε ότι γνωρίζεται κοινωνικά με τον πρώην υπουργό ως Βορειοελλαδίτες, αλλά ουδέποτε τον επισκέφθηκε όταν ήταν υπουργός.
«Ο επιχειρηματίας δεν έπεισε ότι η εταιρεία είναι δική του, αφού δεν μπόρεσε να το αποδείξει», σχολίαζε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ (Δ. Τσιρώνης), ενώ ο κ. Ν. Δένδιας από τη Ν.Δ. παρατηρούσε με νόημα: «Η Torcasso ίσως ανήκει σε πρώην υπουργό».
Και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι δεν αποδείχθηκε αν ο κ. Σαχπατζίδης είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας ή λειτούργησε ως μεσάζων στην πώληση των ακινήτων.
Ο κ. Τσοχατζόπουλος επιμένει ότι ουδέν μεμπτόν υπάρχει στην αγορά του σπιτιού, όμως η Ν.Δ. ζητά με το πόρισμά της να διερευνηθεί περαιτέρω το θέμα.
Η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, έπειτα από δημοσιεύματα, ερευνά μαζί με το ΣΔΟΕ όλες τις αγορές ακινήτων από τον Ακη Τσοχατζόπουλο, ο οποίος με απόφαση της επιτροπής Καταστατικού του ΠΑΣΟΚ τέθηκε εκτός Κινήματος.
* Λίγο πριν από την ολοκλήρωση των εργασιών της Εξεταστικής, έγγραφο ενέπλεκε και τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ σε μέρος της υπόθεσης. Ο κ. Σωκράτης Ξυνίδης, εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης στη λιμενική επιτροπή του Πόρτο Λάγος, υπέγραψε το 2001 υπέρ του αποχαρακτηρισμού μέρους της νησίδος Αντα Μπορού στη λίμνη Βιστονίδα. Είχε προηγηθεί απόφαση του τότε υφυπουργού Οικονομικών Γ. Δρυ, ο οποίος αποδεχόμενος σχετική γνωμοδότηση του ΝΣΚ αναγνώριζε τη μονή ως ιδιοκτήτρια της έκτασης.
Ο κ. Ξυνίδης προσήλθε αυτοβούλως στην Εξεταστική, όπου επέρριψε όλη την ευθύνη στον κ. Δρυ. Επανέλαβε δηλαδή ότι η υπογραφή του ήταν επακόλουθο της αναγνώρισης της ιδιοκτησίας της μονής επί των επίμαχων εκτάσεων από τον υφυπουργό Οικονομικών.
Η Ν.Δ. ήγειρε θέμα ίσης μεταχείρισης, λέγοντας ότι και τα δικά της πολιτικά στελέχη αποδέχθηκαν και εφάρμοσαν αποφάσεις των αρμόδιων γνωμοδοτικών οργάνων.
* Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου εγκαλείται από τη Ν.Δ. επειδή δεν αποδέχθηκε την εισήγηση της ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για αντιστροφή των ανταλλαγών και επιστροφή των εκτάσεων στο Δημόσιο. Η Μονή Βατοπεδίου είχε αποδεχθεί την εισήγηση και όπως επιμένουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η άρνηση του κ. Παπακωνσταντίνου να συνεχιστεί η διαδικασία, είναι περίπου ακατανόητη και ζημιώνει το Δημόσιο, αφού το υποχρεώνει να διεκδικεί δικαστικά ένα-ένα όλα τα επίμαχα ανταλλαγέντα ακίνητα.
Νομικοί και η πλειοψηφία της Επιτροπής θεώρησαν ότι η στάση του κ. Παπακωνσταντίνου ήταν η ενδεδειγμένη, κάνοντας λόγο για προσπάθεια της μονής να μπερδέψει ακόμη περισσότερο την κατάσταση και να θέσει όρους στην τελική συμφωνία επιστροφής των εκτάσεων.
Υπάρχει ωστόσο και η άποψη ορισμένων ότι εάν επιστρέφονταν τα ακίνητα στο Δημόσιο, δεν θα μπορούσε να στοιχειοθετηθεί η ζημιά του Ελληνικού Δημόσιου και επομένως η κατηγορία της απιστίας. planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Σούβλισμα με άστατο καιρό
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Στο "σφυρί" η βίλα του Λάκη Γαβαλά στη Μύκονο!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ