2013-12-25 15:05:12
Φωτογραφία για Η αιθαλομίχλη «πνίγει» την Ελλάδα - Kαμία μείωση στο πετρέλαιο
«Φρένο» στα σενάρια περί μείωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, που φούντωσαν μόλις ανακοινώθηκε έκτακτη σύσκεψη και κοινή συνέντευξη Τύπου για την αιθαλομίχλη, έβαλε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, ξεκαθαρίζοντας ορθά- κοφτά ότι τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει.

Η σύσκεψη που προγραμματίστηκε για το πρωί των Χριστουγέννων στο υπουργείο Οικονομικών και στην οποία θα συμμετάσχουν- εκτός του Γιάννη Στουρνάρα- ο Αδωνις Γεωργιάδης και ο Γιάννης Μανιάτης, γίνεται με φόντο την υπέρβαση των ορίων στη Θεσσαλονίκη, τις αυστηρές συστάσεις που έκανε το υπουργείο Περιβάλλοντος για τη χρήση τζακιών αλλά και τους ψυχρούς αριθμούς που δείχνουν ότι 1 στους 3 Έλληνες δηλώνει ότι αδυνατεί να έχει ικανοποιητική θέρμανση.

Παράλληλα, με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι το μέτρο της εξίσωσης δεν έχει ούτε δημοσιονομικό αποτέλεσμα, εάν λάβει κανείς υπόψιν ότι σε ετήσια βάση αναμένεται απόκλιση 536 εκατ. ευρώ έναντι των στόχων, με δεδομένο ότι οι ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης που θα φορολογηθούν υπολογίζεται ότι θα είναι τελικά περίπου 61% μικρότερες από πέρσι.


Süddeutsche Zeitung: Η φτώχεια της Ελλάδας μολύνει και τον αέρα της

Η ποιότητα του αέρα στις ελληνικές μεγαλουπόλεις έχει επιδεινωθεί δραστικά σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια. Βασική αιτία της επιδείνωσης θεωρείται η φτώχεια ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης.

Οπως έγραφε και η Deutsche Welle οι οδυνηρές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που σοβεί στην Ελλάδα γίνονται πλέον ιδιαίτερα αισθητές και στον ατμοσφαιρικό αέρα. Όπως επισημαίνει η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου στη διαδικτυακή της έκδοση, «η ποιότητα του αέρα έχει επιδεινωθεί δραματικά τα προηγούμενα χρόνια, τουλάχιστον στις μεγαλουπόλεις».

Αυτό κατέδειξε έρευνα ομάδας επιστημόνων του αμερικανικού Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια με επικεφαλής τους καθηγητές Κωνσταντίνο Σιούτα και Άριαν Σαφάρι. Τα στοιχεία που συνέλεξαν δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Science & Technology.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα του Μονάχου, «οι επιστήμονες είχαν συλλέξει επανειλημμένα δείγματα αέρα το χειμώνα του 2012 αλλά και στην αρχή του φετινού χειμώνα, διαπιστώνοντας κατά την ανάλυση ότι ειδικά η συγκέντρωση μικροσωματιδίων έχει αυξηθεί κατά 30% σε σύγκριση με το διάστημα πριν από το ξέσπασμα της κρίσης».

Διευκρινίζεται ότι «αυτά τα στοιχεία, με διάμετρο μικρότερη των 2,5 μικρομέτρων (που αντιστοιχεί περίπου σε 1/30 της διαμέτρου μίας τρίχας), θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνη για την υγεία, επειδή εισχωρούν βαθιά στους ιστούς των πνευμόνων. Μπορούν να προξενήσουν παθήσεις στην καρδιά και το αναπνευστικό σύστημα.

Ανησυχητικές τιμές καρκινογόνων ουσιών

Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Σιούτας, σχολιάζοντας την κατάσταση στην Ελλάδα, εξηγεί ότι «οι άνθρωποι θέλουν να ζεσταθούν, παλεύουν με την υψηλή ανεργία και τα αυξανόμενα έξοδα για καύσιμα». Αποτέλεσμα αυτών είναι -σύμφωνα με τον έλληνα καθηγητή- ότι προχωρούν στην καύση χαμηλής ποιότητα υλικών, όπως ξύλου και σκουπιδιών. Ως εκ τούτου, η συγκέντρωση μικροσωματιδίων έχει αυξηθεί από 26 σε 36 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Η SZ επισημαίνει ότι «η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας συνιστά το όριο των 10 μικρογραμμαρίων ανά κυβ.μ. για αυτά τα επιβλαβή στοιχεία. Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι η συγκέντρωση οργανικών ουσιών στον αέρα έχει αυξηθεί κατά δύο έως πέντε φορές. Μεταξύ αυτών βρίσκονται και καρκινογόνες ουσίες, όπως πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες».

Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου:

Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς επίσης τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση−δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό:

Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει το χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

Απαγόρευση οποιασδήποτε καύσης σε ανοικτούς χώρους:

Διακοπή της λειτουργίας των εγκαταστάσεων κεντρικής θέρμανσης σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, με εξαίρεση των εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούν αέρια καύσιμα. Εξαιρούνται τα κτίρια περίθαλψης και κοινωνικής πρόνοιας και συγκεκριμένα τα νοσοκομεία, οι κλινικές, τα αγροτικά – περιφερειακά ιατρεία, οι υγειονομικοί σταθμοί, τα κέντρα υγείας, τα ψυχιατρεία, τα ιδρύματα ατόμων με ειδικές ανάγκες, τα ιδρύματα χρονίως πασχόντων, οι οίκοι ευγηρίας − γηροκομεία, τα βρεφοκομεία, τα οικοτροφεία – ορφανοτροφεία, οι ξενώνες, τα άσυλα καθώς και οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί, παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία και σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Βραχυπρόθεσμα μέτρα μείωσης των εκπομπών από κυκλοφορία οχημάτων:

Σύσταση για την εφαρμογή κανόνων οικολογικής οδήγησης και συμπεριφοράς (όπως: οδήγηση με χαμηλότερη ταχύτητα, μείωση των συνεχόμενων εναλλαγών γκαζιού – φρένου, αλλαγή στο σωστό χρόνο των ταχυτήτων κ.α.) μέσω ενημέρωσης των οδηγών από ηλεκτρονικές πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων κατά μήκος των οδικών αξόνων αστικών περιοχών.

Η έναρξη ισχύος των μέτρων ορίζεται από 24-12-2013 και ώρα 15:00 έως 27-12-2013 και ώρα 12:00, οπότε η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί και σε περίπτωση που απαιτηθεί, θα ανακοινωθούν νέα μέτρα.

Σημειώνεται ότι, βάσει της σχετικής απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η χρέωση της κατανάλωσης ενέργειας, όσον αφορά στο ανταγωνιστικό σκέλος του Κ.Ο.Τ, είναι μηδενική για διπλάσιο αριθμό ημερών σε σχέση με τις ημέρες εφαρμογής των ανωτέρω βραχυπρόθεσμων μέτρων (δηλ. η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος είναι δωρεάν για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου από τις 24-12-2013 έως τις 31-12-2013).

Πηγή: iefimerida
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ