2013-12-27 10:07:14
Φωτογραφία για Ο φετινός τζίρος βούλιαξε κατά 800 εκ. €
Οι περικοπές στο οικογενειακό εισόδημα και η «φοροκαταιγίδα» που πλήττει τα νοικοκυριά ψαλιδίζουν και φέτος τον εορταστικό τζίρο στα εμπορικά καταστήματα, που μετρά απώλειες της τάξης του 10,5% σε σχέση με πέρυσι Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΣΕΕ, ο φετινός εορταστικός τζίρος των καταστημάτων λιανικής αναμένεται να κυμανθεί στα 6,8 δισ. ευρώ έναντι 7,6 δισ. ευρώ το 2012, που σημαίνει απώλειες ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ σε μια χρονιά ιδιαιτέρως δύσκολη για την αγορά, που «πνίγεται» στα λουκέτα.

Ακρως απογοητευτική είναι η σύγκριση του 2013 με το 2008, αφού τα 21,9 δισ. ευρώ του εορταστικού τζίρου εκείνης της χρονιάς αναμένεται να συρρικνωθούν στα 6,8 δισ. ευρώ φέτος, μία απώλεια της τάξεως του 68,9% που σηματοδοτεί τη μείωση του χριστουγεννιάτικου τζίρου κατά περίπου 70% την τελευταία πενταετία.

Η μειωμένη καταναλωτική δαπάνη, που αποτυπώνεται στον διαχρονικά μειούμενο τζίρο, αποτελεί για ακόμη μία φορά το σήμα κατατεθέν της φετινής χριστουγεννιάτικης περιόδου
. Ο εορταστικός τζίρος για το 2013 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1/3 του τζίρου του 2008 και υπολογίζεται ότι θα είναι μειωμένος κατά 10,5% σε σύγκριση με πέρυσι. Ο βασικός λόγος είναι οι περικοπές στο οικογενειακό εισόδημα, αλλά και οι απανωτοί φόροι που καλούνται να πληρώσουν τα νοικοκυριά στο τέλος αυτού του χρόνου, κάνοντας τους καταναλωτές εξαιρετικά επιφυλακτικούς στις αγορές τους.

Φθηνότερο πάντως κατά 2,51% σε σχέση με πέρυσι ήταν το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, σύμφωνα με δειγματοληπτικό έλεγχο που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα, το κόστος φέτος για το χριστουγεννιάτικο οικογενειακό τραπέζι ανήλθε στα 147,75 ευρώ έναντι 151,56 ευρώ που κόστιζε πέρυσι και 158,93 το 2011 την ίδια ακριβώς περίοδο, με τα ίδια ακριβώς προϊόντα. Η μικρή αυτή διαφορά των 3,81 ευρώ (που αντιστοιχεί σε ποσοστιαία μείωση 2,51%), σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2012, αντανακλά τη στασιμότητα των τιμών στο κρέας (δειγματοληψία από Βαρβάκειο αγορά), με κάποιες ανεπαίσθητες αυξητικές μεταβολές στην τιμή της γαλοπούλας (11,11%) και του χοιρινού (5,41%). Η αξία όμως του ντόπιου αρνιού κινείται στα ίδια ακριβώς επίπεδα με την περσινή περίοδο (7 ευρώ/κιλό).

Η ευχάριστη έκπληξη σε ό,τι αφορά στη μειωμένη επιβάρυνση των καταναλωτών κατά την εορταστική περίοδο, προέρχεται από την κατηγορία των εδεσμάτων/γλυκών, καθώς η μεσοσταθμική μείωση στα μελομακάρονα και στους κουραμπιέδες εκτιμάται σε ένα ποσοστό που κυμαίνεται στο 11%, σε σχέση με το 2012.

Αναφορικά με τις τιμές των φρούτων και των οπωροκηπευτικών η εικόνα είναι πιο αντιφατική, με την τιμή του λάχανου να καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση (περίπου 29%), ακολουθούμενη από τη μικρή πτώση στις ντομάτες και στις πατάτες (3% και 6% αντίστοιχα), ενώ στον αντίποδα αξιοπρόσεκτη είναι η αύξηση της τιμής τόσο των μήλων (24,55%) όσο και του μαρουλιού (15,8%).

Επίσης, πτωτική πορεία καταγράφει η τιμή της φέτας (-13,93%), ενώ στα υπόλοιπα προϊόντα σουπερμάρκετ, οι αυξομειώσεις τιμών αποτελούν και φέτος βασικό χαρακτηριστικό.

Σταδιακή σταθεροποίηση κατανάλωσης

Παρά το γεγονός ότι οι προβλέψεις των εμπορικών επιχειρήσεων για την επόμενη χρονιά παραμένουν απαισιόδοξες, η εκτίμηση του Βασίλη Κορκίδη, προέδρου της ΕΣΕΕ, είναι ότι το 2013 θα είναι η τελευταία χρονιά συρρίκνωσης της εμπορικής δραστηριότητας και το 2014 θα υπάρξει σταδιακή σταθεροποίηση της κατανάλωσης.

Ο λόγος που τολμά να εκφράσει την άποψή του πηγάζει από τις περιοδικές έρευνες της ΕΣΕΕ, αλλά και την πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν για τις ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που σε πολλά σημεία επιβεβαιώνει τα φετινά αποτελέσματα της ετήσιας έκθεσης της συνομοσπονδίας. Αυτό που διαπιστώνεται είναι μια ισορροπία αισιοδοξίας και απαισιοδοξίας, ελπίδας και απελπισίας, επιβίωσης και παραίτησης.

Για το 2014 μειωμένες πωλήσεις και κέρδη εκτιμούν οι 5 στις 10 ατομικές, ΟΕ και ΕΕ και 4 στις 10 ΕΠΕ και ΑΕ.

Η απόλυτη πλειονότητα, ανεξαρτήτως μορφής και μεγέθους εμπορικής επιχείρησης, προβλέπει στασιμότητα απολύσεων και διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Σχεδόν 4 στις 10 ΑΕ και ΕΠΕ και 5 στις 10 ατομικές και προσωπικές θεωρούν πιθανό το 2014 να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους.

Λιγότερες από 2 στις 10 ατομικές ΟΕ και ΕΕ και μόλις 1 στις 10 ΑΕ και ΕΠΕ θεωρούν πιθανό να βάλουν λουκέτο. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ