2013-12-31 08:33:07
Φωτογραφία για «Υπάρχει λύση στο αδιέξοδο»
Ο Δημήτρης Καταλειφός, ένας σπουδαίος ηθοποιός, αφοσιωμένος στην τέχνη του, πρωταγωνιστεί στην «Εκδοχή του Μπράουνινγκ» το πιο αντιπροσωπευτικό έργο του Τέρενς Ράτιγκαν, ένα έργο που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και που ο ίδιος «λατρεύει». Το χαρακτηρίζει «αριστούργημα» γι' αυτό και στην παράσταση που ανεβαίνει στο θέατρο «Εμπορικόν», σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη, «αγωνιζόμαστε όσο μπορούμε να αναδείξουμε όλες τις πλευρές του».

Πρόκειται για ένα «συγκινητικό ποίημα στην ιδανική του εκδοχή, που μιλάει για πολύ σημαντικά πράγματα», σύμφωνα με τον ίδιο. Είναι «βαθιά ανθρώπινο» γι' αυτό «αγγίζει τον σημερινό άνθρωπο».

Η καλοσύνη των άλλων

Αλλωστε, όταν κατηγορούσαν τον συγγραφέα ότι δεν ενδιαφέρεται για τα πολιτικά ζητήματα, απαντούσε ότι «τον ενδιαφέρουν τα ηθικά ζητήματα του ανθρώπου που είναι διαχρονικά και πάντοτε πολιτικά». «Η Εκδοχή του Μπράουνιγκ» αφορά τη ζωή του Αντριου Κρόκερ-Χάρις ενός κλασικού φιλολόγου σ' ένα αγγλικό κολέγιο, τον οποίο υποδύεται ο Δημήτρης Καταλειφός.


Ο καθηγητής δεν είναι αρεστός ούτε στη γυναίκα του, ούτε στους μαθητές του, ούτε στους συναδέλφους του. Μια αυθόρμητη πράξη καλοσύνης από ένα παιδί γίνεται η αφορμή να ξετυλιχτούν οι περίπλοκες σχέσεις των ενήλικων ηρώων, που δεν τολμούν να αντιμετωπίσουν με ειλικρίνεια τη ζωή τους.

Ο άξονας του κειμένου εντοπίζεται στα δίπολα «επιτυχία-αποτυχία, ψευδαισθήσεις-πραγματι κότητα και κυρίως στην έλλειψη αγάπης» αναφέρει ο Δ. Καταλειφός. Και ενώ στη ζωή του πρωταγωνιστή φαντάζει ότι «δεν υπάρχουν διέξοδα (όπως συμβαίνει και στις μέρες μας), παρουσιάζεται εντέλει μία διέξοδος, αυτή που δημιουργεί η καλοσύνη των άλλων. Η καλοσύνη των ξένων είναι η μόνη ελπίδα, για να γίνει η πραγματικότητα λιγότερο γκρίζα».

«Σημαντικό βήμα, σε μια εποχή που κλείνουν οι εστίες πολιτισμού»

Ο θεατής φεύγει με την αίσθηση ότι «δεν είμαστε αιχμάλωτοι της μοίρας μας, αλλά με λίγη αγάπη και λίγη ενθάρρυνση από έναν άλλον μπορούμε ν' αλλάξουμε τα πράγματα στη ζωή μας», εξηγεί η Ελένη Σκότη.

«Η ιστορία διαθέτει σασπένς. Οι ισορροπίες ανατρέπονται μέσα στη διάρκεια της παράστασης, που αποτελεί και το ρεαλιστικό χρόνο του έργου». Τη σκληρή σύζυγο του καθηγητή δικαιολογεί η Μαρία Καλλιμάνη που την ερμηνεύει στη σκηνή. «Μπορεί να είναι κακιά, αλλά νιώθει ματαίωση. Εξαπατημένη. Διασκεδάζει τον πόνο της με εραστές».

Για τη Λουκία Μιχαλοπούλου η προσπάθεια που γίνεται αυτή τη στιγμή στο «Εμπορικόν» αποτελεί ένα «σημαντικό βήμα, σε μια εποχή που κλείνουν οι εστίες πολιτισμού».

Η ταυτότητα

Τη μετάφραση υπογράφει ο Δήμος Κουβίδης, τη σκηνοθεσία η Ελένη Σκότη, τα σκηνικά-κοστούμια η Εύα Μανιδάκη και τη μουσική ο Σταύρος Γασπαράτος.

Παίζουν (με σειρά εμφάνισης): Κυριάκος Ψυχαλής, Αγης Εμμανουήλ, Μαρία Καλλιμάνη, Δημήτρης Καταλειφός, Βύρων Σεραϊδάρης, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Λουκία Μιχαλοπούλου. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ