2014-01-02 16:48:08
Φωτογραφία για Το σερί του τουρισμού θα συνεχιστεί
Σημαντική άνοδο της συνεισφοράς του τουρισμού στην ελληνική οικονομία μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια προβλέπει σε μελέτη που έκανε ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού και Ταξιδιών (World Travel and Tourism Council).

Σύμφωνα με την έρευνα, το 2023 η απευθείας συνεισφορά του τουριστικού κλάδου στο ΑΕΠ θα φτάσει τα 16,5 δισ. ευρώ από 12,6 δισ. ευρώ το 2013. Αντιστοίχως, η συνολική συνεισφορά θα αγγίξει τα 41 δισ. ευρώ από 30,3 δισ. σήμερα. Θετικά είναι τα μηνύματα και στο κομμάτι της απασχόλησης. Όπως δείχνουν τα στοιχεία του World Travel and Tourism Council, η άμεση απασχόληση στον τουριστικό τομέα θα φτάσει τα επόμενα δέκα χρόνια το 10,5% (421 χιλ. εργαζόμενους) από 8,89% (311 χιλ. απασχολούμενους). Από την άλλη η συνολική επίδραση του τουρισμού στην απασχόληση εκτιμάται ότι θα φτάσει το 21,9% (880 χιλ. απασχολούμενοι από 689 χιλ. σήμερα).

Μοναδικό μελανό σημείο στην έρευνα αποτελεί η κατανάλωση που προέρχεται από τον εσωτερικό τουρισμό, η οποία εκτιμάται ότι δεν θα αλλάξει μέσα στην επόμενη δεκαετία (ανάπτυξη μόλις 0,2% μέχρι το 2023).

Η μελέτη του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού και Ταξιδιών, η οποία ανεβάζει την Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη σε πολλές επιμέρους τουριστικές κατηγορίες, συμφωνεί στις βασικές αρχές και με την πρόσφατη έρευνα της McKinsey η οποία έγινε για λογαριασμό του ΣΕΤΕ, σύμφωνα με την οποία ο τουρισμός μπορεί μέχρι το 2021 να δώσει στην ελληνική οικονομία 18-19 δισ. ευρώ άμεσα έσοδα, δηλαδή 9 μονάδες επιπλέον στο σημερινό ΑΕΠ της χώρας, από το 16,4%, που συνεισφέρει μέχρι σήμερα. Ψηλά τίθεται και ο πήχης των αφίξεων, καθώς στόχος είναι να φτάσουμε τα 22- 24 εκατ. ξένους επισκέπτες. Τα παραπάνω εντούτοις δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς αύξηση των επενδύσεων.

Πιο συγκεκριμένα, ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να επενδύσει μέσα στα επόμενα επτά χρόνια συνολικά περίπου 22 δισ. ευρώ, ενώ και η Πολιτεία θα πρέπει να συμβάλει στις επενδύσεις αυτές με επιπλέον πόρους από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2021. Η μελέτη έχει ήδη καταγράψει το 70% του συνόλου των απαιτούμενων επενδύσεων. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για έργα τα οποία αφορούν τις υποδομές (καταλύματα, μεταφορές και υποστηρικτικές λειτουργίες), καθώς και την ανάπτυξη τουριστικών προϊόντων στην περιφέρεια.

Στην περίπτωση αυτή, εκτιμάται ότι η κατά κεφαλήν δαπάνη των ξένων επισκεπτών της Ελλάδας θα ανέλθει στα 750-800 ευρώ (από περίπου 600 ευρώ σήμερα), ενώ τα συνολικά άμεσα έσοδα από τον τουρισμό θα φτάσουν τα 31-33 δισ. ευρώ.

Με το δεξί το 2014

Η χρονιά πάντως ξεκινά ευνοϊκά για τη φετινή σεζόν σε επίπεδο προκρατήσεων. Είναι ενδεικτικό πως, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία, η Αγγλία εξακολουθεί να σημειώνει σταθερά 10% αύξηση στα τουριστικά πακέτα για Ελλάδα. Την ίδια ώρα 15% αύξηση καταγράφουν οι προκρατήσεις από τη Ρωσία για το 2014, ενώ στο 10% κυμαίνεται η αύξηση από Γαλλία και Σκανδιναβικές χώρες.

Θετικές είναι ξανά οι ειδήσεις που έρχονται και από την Πολωνία, η οποία πέρσι αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη αναφορικά με την αύξηση των πακέτων που κλείστηκαν προς τους ελληνικούς προορισμούς. Στην πρώτη θέση των τουριστικών προορισμών charters από την Πολωνία βρίσκεται η Ελλάδα, συγκεντρώνοντας συνολικά μερίδιο αγοράς το Δεκέμβριο 23%, παρουσιάζοντας αύξηση έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2012 κατά 41%.
capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ