2014-01-03 12:24:02
Φωτογραφία για Αχαΐα: Ανησυχητικά τα ποσοστά παχυσαρκίας στους μαθητές Δημοτικών και Γυμνασίων
Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία έρευνας που διεξήχθη σε νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια όλης της χώρας, καθώς τρεις στους δέκα μαθητές είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι, ενώ σχεδόν το 40% δεν έχει ικανοποιητικό επίπεδο φυσικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του υπουργείου Παιδείας με τίτλο «ΕΥΖΗΝ» (Εθνική Δράση Υγείας για τη Ζωή των Νέων) σε συνεργασία με το τμήμα Επιστήμης Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου φαίνεται ότι οι μαθητές από μικρή ηλικία παρουσιάζουν αυξημένο βάρος που οφείλεται σε έλλειψη αθλητικής δραστηριότητας και υιοθέτηση κακών διατροφικών συνηθειών.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΧΑΙΑ εδώ

Αθλούνται λιγότερο

Αναφορικά με τις διαφορές στα δύο φύλα, φαίνεται ότι τα κορίτσια αθλούνται λιγότερο από τα αγόρια, χωρίς όμως αυτό να αποτυπώνεται πάντα στον δείκτη αυξημένου βάρους.

Το πρόγραμμα «ΕΥΖΗΝ» εφαρμόστηκε για πρώτη φορά κατά το σχολικό έτος 2012-13 από τις 13 Μαΐου έως τις 30 Ιουνίου και συμμετείχαν συνολικά 359.262 μαθητές από 4.451 σχολεία όλης της χώρας.


Πιο συγκεκριμένα στην Αττική τρεις στους δέκα μαθητές είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι με το ποσοστό να αυξάνεται σταδιακά από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό και από το δημοτικό στο γυμνάσιο.

Σχετικά με το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας, το 50% των κοριτσιών βρίσκονται σε μη ικανοποιητικό επίπεδο, ενώ στα αγόρια, το ποσοστό πέφτει στο 40%. Στο γυμνάσιο, φαίνεται πως τα αγόρια αθλούνται περισσότερο.

Ο χρόνος ενασχόλησης των μαθητών στο γυμνάσιο με καθιστικές δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα παρακολούθηση τηλεόρασης είναι ιδιαίτερα αυξημένος.

Στα αγόρια ο χρόνος τηλεθέασης υπερβαίνει τα επιθυμητά όρια για σχεδόν 4 στα 10, ενώ στα κορίτσια το ποσοστό πέφτει στο 30%.

Στον Νομό Θεσσαλονίκης, σχεδόν το 35% των παιδιών είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα, ενώ 1 στις 2 κοπέλες δεν αθλούνται σε ικανοποιητικό επίπεδο. Στα αγόρια, κάτι που εμφανίζεται σε όλους τους νομούς της χώρας, το ποσοστό είναι πολύ μικρότερο και φτάνει το 25%.

Στην περιφέρεια

Στον Νομό Μεσσηνίας, υπέρβαρα ή παχύσαρκα είναι ένα στα τρία αγόρια γυμνασίων, ενώ για τις κοπέλες, το ποσοστό πέφτει λίγο κάτω από το 30%. Το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας κρίνεται μη ικανοποιητικό για το 50% των κοριτσιών και για 1 στα 4 αγόρια.

Στον Εβρο, 8 στα 10 αγόρια παρουσιάζουν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ικανοποιητικό επίπεδο φυσικής δραστηριότητας, ενώ για τις κοπέλες είναι ελαφρώς χαμηλότερα, κοντά στο 75%. Ωστόσο, στο γυμνάσιο το ποσοστό μειώνεται δραματικά, ειδικά για τα κορίτσια, φτάνοντας το 55%.

Τέλος στις Κυκλάδες η συντριπτική πλειονότητα των μαθητών (90% για τα αγόρια και 93% για τις κοπέλες) ακολουθούν ικανοποιητικές διατροφικές επιλογές στα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής.

«ΕΥΖΗΝ»

Οι στόχοι του προγράμματος

Το Πρόγραμμα «ΕΥΖΗΝ» (Εθνική Δράση Υγείας για τη Ζωή των Νέων) απευθύνεται σε όλους τους μαθητές των νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων της χώρας, ενώ κάθε έτος θα καταγράφει και θα αξιολογεί τον ρυθμό ανάπτυξης, τις διατροφικές συνήθειες, τη σωματική δραστηριότητα και το επίπεδο της φυσικής τους κατάστασης. Οι βασικοί στόχοι του προγράμματος, όπως καθορίστηκαν από το υπουργείο Παιδείας, είναι οι εξής:

Η πρόσβαση όλων των μαθητών και των γονέων σε πολύτιμες υπηρεσίες που αφορούν την υγεία τους - ακόμα και σε περιπτώσεις όπου η πρόσβαση δεν θα ήταν εφικτή λόγω γεωγραφικών, οικονομικών ή άλλων περιορισμών.

Ενημέρωση

Η ενημέρωση των γονέων ως προς τη διαχρονική εξέλιξη της ανάπτυξης των παιδιών τους, με βάση την ετήσια «Ατομική Αναφορά Ανάπτυξης, Διατροφής και Φυσικής Κατάστασης Μαθητή».

Η πρόληψη και η έγκαιρη αντιμετώπιση παραγόντων κινδύνου για την υγεία των παιδιών και των εφήβων.

Η παροχή συμβουλών και οδηγιών στους γονείς για θέματα που αφορούν τη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα, την ανάπτυξη και την υγεία των παιδιών τους.

Η επιμόρφωση της εκπαιδευτικής κοινότητας σε θέματα που αφορούν την προαγωγή της υγείας των μαθητών.

Η ενίσχυση του ρόλου του σχολείου και ειδικότερα των εκπαιδευτικών σε σχέση με την αγωγή υγείας.

Η σύνδεση σχολείου, οικογένειας και κοινωνίας μέσα από τη συνεργασία γονέων - εκπαιδευτικών, αλλά και τις παράλληλες δράσεις που υλοποιούνται για το κοινωνικό σύνολο.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ