2014-01-04 02:40:07
Φωτογραφία για Η αιθαλομίχλη στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η αιθαλομίχλη επικράτησε σε όλη την διάρκεια του Δεκεμβρίου με μια σειρά απο μέτρα που ανακοίνωνε η κυβέρνηση χωρίς όμως να φέρνουν και το ποθητό αποτέλεσμα. Τα μέτρα θα εφαρμόζονταν όταν οι τιμές της αιθαλομίχλης θα ξεπερνούσαν το όριο των 150 μικρογραμμαρίων ανα κύβικό μέτρο αέρα.

Και εδώ ειναι το ερώτημα: δηλαδή όταν οι τιμές είναι 145 ή 130 ή ακόμα και 100, αυτό σημαίνει οτι δεν υπάρχει επιβάρυνση στην υγεία; Επιτέλους πρέπει να γίνει γνωστό οτι τα ανώτατα όρια δεν είναι όρια ασφαλείας, αλλά όρια ανοχής και αυτό σημαίνει οτι υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία και στις θερμοκρασίες γύρω απο την ανώτατη τιμή.

Ενώ η αιθαλομίχλη επικρατούσε σε όλες τις μεγάλες πόλεις, π.χ. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Ιωάννινα, μετρήσεις δεν γίνονταν στις άλλες πόλεις Αγρίνιο, Ορεστειάδα, Πύργο, κ.α. παρά την ορατή αιθαλομίχλη. Σήμερα και με μεγάλη καθυστέρηση ανακοινώθηκε οτι θα γίνονται μετρήσεις και αλλού.


Επίσης γίνονται μετρήσεις μόνο για τις τιμές των μικροσωματιδίων με μέγεθος 10 εκατομμυριοστών του μέτρου και όχι για τα μικρότερα των 5μ., των 2,5μ. και 1μ. (εκατομυριοστού του μέτρου), ενώ είναι γνωστό ότι όσο μικρότερο είναι το μέγεθος των αιωρουμένων σωματιδίων τόσο πιο επικίνδυνα είναι και αυτό διότι εισπνεόμενα παιρνούν από τους πνεύμονες στο αίμα λόγω μεγεθους και μεταφέρουν στο αίμα μια σειρά απο τοξικές ουσίες όπως πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες, που ειναι καρκινογόνοι και άλλες τοξικές ουσίες που οι επιπτώσεις θα φανούν αργότερα με καρκινογενέσεις, καρδιαγγειακά προβλήματα, βλάβες στο συκώτι, τα νεφρά και το αμυντικό σύστημα του οργανισμού.

Οι άμεσες επιπτώσεις ειναι γνωστές κυρίως βλάβες στο αναπνευστικό σύστημα, ασθματικές καταστάσεις, και επιδείνωση της χρονιάς αποφρακτικής πνευμονοπάθειας. Μάλιστα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει στο κόκκινο την χώρα μας τα τελευταία τρία χρόνια στους θανάτους από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια που οι ειδικοί αποδίδουν στην αιθαλομίχλη.

Μελέτες του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνων δείχνουν οτι οι δαπάνες στην δημόσια υγεία απο την αιθαλομίχλη είναι μεγαλύτερες από τα έσοδα του κράτους από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Όμως η κυβέρνηση επιμένει στο αναποτελεσματικό μέτρο, με διάφορα μέτρα και πειραματισμούς που μόνο επιβαρύνουν την υγεία και εκθέτουν την σοβαρότητα της κυβέρνησης. Ας μην ξεχνάμε ότι στις μεγάλες πόλεις, εκτός από την αιθαλομίχλη έχουμε και την ατμοσφαιρική ρύπανση από τα αυτοκίνητα που δρουν αθροιστικά μαζί με την αιθαλομίχλη. Είναι δε γνωστό ότι η άπνοια, οι χαμηλές θερμοκρασίες και η θερμοκρασιακή αναστροφή ευνοούν τόσο την αιθαλομίχλη, όσο και την ατμοσφαιρική ρύπανση λόγω των αυτοκινήτων.

Το φαινόμενο της λαθροϋλοτομίας καλά κρατεί. Όλοι έχουμε παρατηρήσει με τσεκούρια, πριόνια και κάθε άλλου είδους κοπτικά μέσα, παραβάτες να καταστρέφουν ό,τι πράσινο έχει απομείνει στην χώρα μας με τις αρμόδιες της περιφέρειας να απαντούν οτι οι δασοφύλακες δεν επαρκούν. Όλα τα είδη ξύλων έχουν την ίδια περίπου θερμογόνο δύναμη εφ' όσον είναι ξερά, εάν όμως είναι χλωρά ειναι περισσότερο τοξικά και συνολικά με μικρότερη θερμογόνο δύναμη.

Όσον αφορά στις συμβουλές ειδικού πνευμονολόγου ότι την αιθαλομίχλη εμείς την παράγουμε και θα πρέπει να περιορίζουμε την χρήση σόμπας και τζακιού, για όσους την έχουν ανάγκη ειναι ανεύθυνη, ανυπόστατη και ανεφάρμοστη. Η κυβέρνηση έπρεπε να δράσει προληπτικά για ελέγχους και προδιαγραφές για τα κάθε είδους πέλετς που κυκλοφορούν και προδιαγραφές και πιστοποίηση για τις κάθε είδους σόμπες που κυκλοφορούν, καθώς και τα άλλα συστήματα θέρμανσης που εμφανίστηκαν πρόσφατα στην αγορά. Δεν αρκούν οι προσευχές για βροχές ή επικράτηση δυνατών ανέμων ως μέτρα για την αιθαλομίχλη. Η λύση ειναι να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης του πετρελαίου. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Το πρώτο LTE Smartphone από τη Lenovo
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το πρώτο LTE Smartphone από τη Lenovo
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ