2014-01-05 00:42:41
Φωτογραφία για Τα 25 ευρώ στα Νοσοκομεία...
Athanasis Boukalis

Τι γίνεται με τα 25 ευρώ «εισιτήριο» στα νοσοκομεία?

Μπορεί να μου πει κανείς τι γίνεται αν ένας ασθενής δεν έχει να πληρώσει τα 25 ευρώ?

Αν έχει ασφάλεια και δεν έχει 25 ευρώ?

Αν είναι ανασφάλιστος και έχει 25 ευρώ? Αλλάζει τίποτα να δεν έχει τα 25 ευρώ σε αυτή την περίπτωση?

Υπάρχουν πολλοί που λένε ότι «δεν υπάρχει κράτος που δεν υπάρχει «εισιτήριο» όταν πας σε Νοσοκομείο και πουθενά επίσης δεν ανθίζει ο λαϊκίστικος μύθος του 'όλα δωρεάν'. Έχουν επίγνωση ότι για να πάρεις, και να έχεις σοβαρές υπηρεσίες υγείας, θα πληρώσεις...»

Aς πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή: 

Η Δημόσια Υγεία στην Ελλάδα δεν είναι δωρεάν... Πληρώνουν, όσοι δουλεύουν, υγειονομική ασφάλεια για υγειονομικές παροχές (τις χρειαστούν - δεν τις χρειαστούν...). Αλλά δεν είναι όλες οι παροχές ίδιες για όλους... έχει να κάνει με τον τόπο διαμονής... 


Αν κάποιος κατοικεί στη Βόρεια Εύβοια είναι 38 ετών και πάθει πχ (μια ασθένεια που την ξέρω καλά και δεν είναι κάτι σπάνιο) υπαραχνοειδή αιμορραγία από ρήξη ανευρύσματος εγκεφαλικής αρτηρίας στις 5πμ... η πιο κοντινή υγειονομικά νευροχειρουργική κλινική (και νευροχειρουργός) είναι στην Αθήνα... περίπου 4-5 ώρες οδικώς στις καλύτερες συνθηκες, μέσω ενός χάλια οδικού δικτύου, με υποχρεωτική στάση στο νοσοκομείο Χαλκίδας (έτσι επιβάλλεται από το σύστημα υγείας)... που δεν έχει καν Νευρολόγο... και δεν είμαι σίγουρος αν θα έχει και λειτουργικό Αξονικό Τομογράφο. Ο χρόνος αντιμετώπισης, όταν τελικά φτάσει να τον δει Νευροχειρουργός, είναι απαγορευτικός... Αλλά θα πληρώσει (εκτός από τα ασφαλιστρα του όλα αυτά τα χρόνια) και το αντίτιμο των 25 ευρώ... [Αλήθεια θα του το ζητήσουν και στα 3 μερή που θα παρουσιαστεί (ΚΥ ιστιαίας, Νοσ. Χαλκιδας, Εφημερεύων Νοσοκομείο Αθηνών;)]. Δεν ήθελα να πάρω ως παράδειγμα την βαρεία κρανιοεγκεφαλική κάκωση συνέπεια τροχαίου στην ίδια (τουριστική) περιοχή... γιατί δεν θα έφτανε ποτέ Αθήνα ζωντανός ο ασθενής Και ναι... έχουν βγει άρθρα να πιστοποιήσουν ότι και άλλα πολιτισμένα κράτη έχουν πληρωτέο εισιτήριο κατά την εισαγωγή ή πληρωτέο εξιτήριο κατά την έξοδο του ασθενούς από το Νοσοκομείο.

To «πουθενά» σαν απόλυτος όρος δεν θα μπορούσε να είναι σωστός.. και δεν θα συγκρίνω την Σουηδία με την Ελλάδα ιδιαίτερα αυτή τη χρονική (και οικονομική) συγκυρία... Θα ήθελα να αναφέρω το παραδειγματικό δωρεάν σύστημα υγεία της Μεγάλης Βρετανίας... το σύστημα το οποίο επέλεξα για την ιατρική μου μόρφωση, έχοντας περάσει αλλά απορρίψει την είσοδο μου στην Ιατρική Αθηνών...

Δεν πληρώνεις τίποτα για τις υπηρεσίες υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η υγειονομική περίθαλψη είναι δωρεάν. Και χωρίς να πληρώνεις υγειονομική ασφάλεια. Απλά πληρώνεις ένα συμβολικό πόσο (ήταν 2,5 στερλίνες όταν ήμουν εκεί) σε κάθε συνταγή φαρμάκου, (εκτός αν είσαι πάνω από 60 ετών οπότε και είναι δωρεάν) αλλά τα έκτακτα φάρμακα (τις πρώτες 3 ημέρες θεραπείας) τα παίρνεις δωρεάν από το φαρμακείο του Νοσοκομείου. 

Υπάρχουν λίστες αναμονής για τακτικά περιστατικά πχ αρθροπλαστικές (περίπου 6-9 μήνες) αλλά όχι για τα έκτακτα. Και δεν είχα δει ποτέ σε NHS νοσοκομείο «απ' έξω ιδιώτη ιατρό», δουλεύοντας και σε πανεπιστημιακό (4βάθμιο) και σε Περιφερικό Νοσοκομείο (District General Hospital). Και επειδή ζούσα και εργαζόμουν σε ακριβή περιοχή στο Λονδίνο μπορώ να καταθέσω ότι οι κάτοικοι της περιοχής, σε τακτικά περιστατικά, προτιμούσαν να περιμένουν και να χειρουργηθούν στο Κρατικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο από το να πάνε σε ιδιωτικό νοσοκομείο ή να μπουν στη ιδιωτική λίστα του Πανεπιστημιακού.

Σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες έχει υιοθετηθεί η λογική πως αν ο ασφαλισμένος πληρώνει από την τσέπη του συμμετοχή, τότε αυτό θα λειτουργεί σαν "αντικίνητρο" για να αποφεύγονται περιττές ιατρικές πράξεις.

Θα πρέπει όμως να το δούμε αναλογικά με το κατά κεφαλήν εισόδημα και το επίπεδο της υγειονομικής παροχής, για να μπορέσουμε να συγκρίνουμε καταστάσεις. Επίσης θα πρέπει να διαχωριστεί η έκτακτη, η χρόνια και η τακτική υγειονομική παροχή και θεραπεία.

Πρέπει λοιπόν να αποφασίσουμε τι θέλουμε... και σε ποιον θέλουμε να μοιάσουμε. Δεν μπορεί να έχουμε το Σύστημα Υγείας ενός κεντροευρωπαϊκού κράτους αλλά την μισθολογία πρώην κράτους της Σοβιετικής 'Ένωσης, και την κοινωνική πολιτική ενός τριτοκοσμικού κράτους.... Αν τα 25 ευρώ ήταν μέτρο που παιρνόταν πριν 20 χρόνια κανένας δεν θα ήταν αντίθετος. Αλλά τότε τα χρήματα θα κατέληγαν στις τσέπες μερικών. Όχι βέβαια ότι αυτό δεν θα γίνει και σήμερα Αυτή την χρονική οικονομική συγκυρία το μέτρο των 25 ευρώ είναι δολοφονικό και ουσιαστικά αντί-οικονομικό. Αν έστω και ένας καθυστερήσει να πάει στο νοσοκομείο σκεπτόμενος τα 25 ευρώ... το κακό έχει ήδη γίνει. Και στις μέρες μας αυτό δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Η καθυστέρηση αντιμετώπισης και νοσηλείας εκτάκτων περιστατικών αυξάνουν το κόστος νοσηλείας κατά πολύ. Για να γυρίσω στο παράδειγμα της υπαραχνοειδούς αιμορραγίας... το αρχικό σύμπτωμα είναι πονοκέφαλος... αλλά η διάγνωση γίνεται με αξονική τομογραφία και μόνο η έγκυρη αντιμετώπιση της υποκείμενης παθολογίας μπορεί να αποβεί σωτήρια στην έκβαση της ασθένειας. Αν δεν γίνει έγκυρη αντιμετώπιση... το αποτέλεσμα θα είναι μακροχρόνια πανάκριβη νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και με μαθηματική ακρίβεια, η Φυτική Κατάσταση του Ασθενούς, πολύ πιο ακριβό σενάριο.

Αυτό θα είναι το αποτέλεσμα του «εισιτηρίου» των 25 ευρώ... στις περιττές ιατρικές πράξεις. Για να μειώσουμε τις περιττές παρουσιάσεις στα τμήματα επειγόντων περιστατικών θα πρέπει να επιμορφώσουμε τον κάθε Έλληνα στην ιατρική συμπτωματολογία... γιατί οι ενδεχόμενες περιττές ιατρικές πράξεις δεν γίνονται από τους ασθενείς αλλά από τους Ιατρούς. Έτσι όπως γίνεται δεν είναι παρά επιβολή κόστους στην ασθένεια...

Το «εισιτήριο» των 25 ευρώ... δεν είναι για την βελτίωση την υγείας στην Ελλάδα. Αλλά ένα μέτρο είσπραξης χρημάτων από το κράτος με σκοπό να χρησιμοποιηθούν για άλλα πράγματα. Ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψιν την υγειονομική κάλυψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για περιστατικά που θα νοσηλεύονται στην Τουρκία και στα πλωτά νοσοκομεία του Ερντογάν στο Αιγαίο... αλλά αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο...

Όπως πάντα στην Ελλάδα δεν υπάρχει ουσιαστική σκέψη πριν από κάθε πολιτική...
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ