2014-01-07 19:59:07
Φωτογραφία για Τρίτο πακέτο βοήθειας «βλέπουν» για την Ελλάδα στη Γερμανία
Το μήνυμα πως η Ελλάδα θα χρειασθεί και τρίτο πακέτο στήριξης αποστέλουν από τη Γερμανία, ενώ αναπόφευκτο θεωρείται το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση αξιώνει ελαφρύνσεις από μέρους των πιστωτών.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός Τύπος βρίθει δημοσιευμάτων σχετικών με την ανάγκη νέας βοήθειας προς την Ελλάδας. Το γερμανικό περιοδικό Spiegel παρέπεμπε, μάλιστα, σε αξιωματούχους των Βρυξελλών που σημείωναν ότι η Ελλάδα ενδέχεται να χρειαστεί από το 2015 ένα ακόμη πρόγραμμα βοήθειας 8 έως 10 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών (DIW), κ. Μαρσέλ Φράτσερ, θεωρεί ως αναπόφευκτη την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει και η Deutsche Welle, ο Γερμανός οικονομολόγος πιστεύει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας μιας και το χρέος της έχει φτάσει στο 170% του ΑΕΠ, το οποίο δεν μπορεί στο απώτερο μέλλον να ξεπληρώσει
. «Πρέπει να συλλογιστούμε δύο πράγματα: πρώτον, πώς θα διασφαλιστεί η χώρα οικονομικά μέχρις ότου να μπορεί το χρέος της να γίνει βιώσιμο, και δεύτερον, τι μπορεί να γίνει στην πράξη για να μειωθεί αυτό το χρέος. Γίνεται λόγος για κούρεμα ή για απομείωση. Κατά την άποψή μου είναι κάτι το αναπόφευκτο. Πρέπει να προσπαθήσουμε να μειώσουμε το ύψος του χρέους για να δώσουμε στη χώρα ευκαιρία να αποκτήσει βιώσιμη οικονομία».

«Η ελληνική προεδρία αποτελεί εφαλτήριο για την Ελλάδα για να αποδείξει ότι μπορεί να διαδραματίζει υπεύθυνο ρόλο στην Ε.Ε., κι αυτό είναι ένα σημαντικό μήνυμα που θα πρέπει να αποστείλει η Ελλάδα», υποστηρίζει ο κ. Μαρσέλ Φράτσερ, μιλώντας στο ραδιόφωνο της Φωνής της Ρωσίας.

Όπως και άλλοι οικονομολόγοι, ο κ. Φράτσερ, δεν πιστεύει ότι μπορεί η Ελλάδα να βγει στις αγορές, κάτι που δεν χρειάζεται εξάλλου, αφού παίρνει χρήματα από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

«Το ερώτημα είναι τι θα γίνει του χρόνου», διερωτάται, «αν θα εμπιστευτούν οι αγορές την ελληνική κυβέρνηση προσφέροντάς της δάνεια σε ευνοϊκούς όρους. Μέχρι στιγμής αυτό δεν διαφαίνεται, που σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να επανακτήσει αυτήν την εμπιστοσύνη».

«Ελλάδα, όπως Αφγανιστάν και σύντομα όπως και Πακιστάν;»

Για στασιμότητα στο πεδίο της δημοσιονομικής εξυγίανσης στην Ελλάδα κάνει λόγο το Spiegel, με τίτλο «Ο κατά φαντασίαν θεραπευμένος», δίπλα σε φωτογραφία του Πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά.

Το γερμανικό περιοδικό αναφέρεται στη μετακίνηση του εντεταλμένου της γερμανικής κυβέρνησης για την ελληνογερμανική συνεργασία σε επίπεδο δήμων και κοινοτήτων, Χανς-Γιοάχιμ Φούχτελ, από το υπουργείο Εργασίας στο υπουργείο Αναπτυξιακής Βοήθειας και διερωτάται: «Η Ελλάδα, το πλήρες μέλος της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης, μία αναπτυσσόμενη χώρα; Μάλιστα ένα ‘αποτυχημένο κράτος’ (failed state) όπως το Αφγανιστάν και σύντομα ίσως και το Πακιστάν;».

Το Spiegel σημειώνει ότι η μετακίνηση του Φούχτελ αποτελεί ενδεχομένως μία σύμπτωση στις ανακατατάξεις που επέφερε ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού». Ωστόσο, όπως επισημαίνει, αυτή η σύμπτωση «πέφτει στο μάτι» με αφορμή την ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Ελλάδα την 1η Ιανουαρίου.

Το Spiegel υπογραμμίζει ότι παράγοντες των Βρυξελλών εκτιμούν ότι η Ελλάδα ενδέχεται να χρειαστεί από το 2015 ένα ακόμη πρόγραμμα βοήθειας 8 έως 10 δισ. ευρώ. «Ωστόσο, ο κ. Σαμαράς υπόσχεται με αυτοπεποίθηση μία προεδρία ‘της ελπίδας’, μιλώντας φυσικά για τη χώρα του, η οποία φέρει μαζί της για το διάστημα της εξάμηνης προεδρίας έναν θετικό απολογισμό».

Όπως σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό, οι «θετικοί απολογισμοί» από ελληνικής πλευράς «εξυπηρετούν τις περισσότερες φορές ως πάτημα για την επόμενη διεκδίκηση –αυτή τη φορά μίας δεύτερης απομείωσης χρέους».

Οι αρθρογράφοι του Spiegel πιστώνουν στην Ελλάδα τη βελτίωση ορισμένων οικονομικών δεικτών, ωστόσο αποφαίνονται ότι «πίσω από αυτούς τους αριθμούς η Ελλάδα παραμένει αυτό που ήταν: μία χώρα χωρίς κράτος, τουλάχιστον χωρίς αποτελεσματικό κράτος». Όπως επισημαίνεται, όποιος έχει σαφή εικόνα της διοίκησης, της δικαιοσύνης και της πολιτικής στην Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να αμφιβάλλει ότι η Ελλάδα θα εξυγιανθεί κάποτε».

«Όχι» Ρέγκλινγκ σε νέο κούρεμα

Την ώρα που από το Βερολίνο διαμηνύεται πως το τρίτο πακέτο είναι αναπόφευκτο, το Spiegel, μεταδίδει και τις δηλώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), κ. Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος απαντώντας στις αναφορές του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στη FAZ ότι υπάρχουν περιθώρια ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, απορρίπτει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους.

Σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ, οι ελπίδες της Ελλάδας για νέα συμφωνία για το χρέος τηςδεν είναι ρεαλιστικές.

Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, η καταβολή των τόκων στα δάνεια (που έχουν ήδη χορηγηθεί στην Ελλάδα) παρατάθηκε για μία δεκαετία, γεγονός που ισοδυναμεί με αναδιάρθρωση χρέους, από οικονομική άποψη.

Μάλιστα, όπως αναφέρει, και οι άλλοι πιστωτές της Ελλάδας έχουν ελάχιστο περιθώριο αλλαγών. Πάντως, όπως εκτιμά, ενδέχεται να υπάρχει κάποιο μικρό περιθώριο ελιγμού στα διμερή δάνεια από το πρώτο πακέτο διάσωσης. «Όμως αυτό θα είναι κάτι που θα πρέπει να αποφασίσουν τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης», παρατηρεί.
kerdos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ