2014-01-09 02:22:13
Φωτογραφία για Ο Μάλικι εμφανίζεται βέβαιος ότι ο ιρακινός στρατός θα επανακαταλάβει τη Φαλούτζα
Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι δεσμεύθηκε να εκδιώξει την αλ Κάιντα και υπογράμμισε ότι είναι... βέβαιος για τη νίκη, την ώρα που ο στρατός της χώρας προετοιμάζεται να εξαπολύσει επίθεση εναντίον της πόλης Φαλούτζα, προκειμένου να την ανακαταλάβει από τους μαχητές που πρόσκεινται στην αλ Κάιντα.

Σε σημερινό τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Μάλικι ευχαρίστησε ακόμη τη διεθνή κοινότητα για την υποστήριξή της στη μάχη του Ιράκ εναντίον της αλ Κάιντα και κάλεσε τα μέλη και τους υποστηρικτές της οργάνωσης να παραδοθούν, υποσχόμενος να δείξει επιείκεια.

«Η υποστήριξη (. . .) μας προσφέρει αυτοπεποίθηση ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι το αποτέλεσμα θα είναι ξεκάθαρο και οριστικό: θα εξαλείψουμε αυτή την διεφθαρμένη οργάνωση», σημείωσε ο ιρακινός πρωθυπουργός.

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα, διότι πιστεύουμε ότι η αλ Κάιντα και οι σύμμαχοί της εκπροσωπούν το κακό», πρόσθεσε ο ίδιος.


Ο ιρακινός στρατός ανέπτυξε περισσότερα άρματα μάχης και πυροβολικό γύρω από τη Φαλούτζα χθες Τρίτη, την ώρα που τοπικοί φύλαρχοι προσπαθούν να πείσουν τους μαχητές του ΙΚΙΛ να φύγουν από την πόλη, ώστε να αποφευχθεί η επικείμενη επέμβαση του ιρακινού στρατού.

«Δεν θέλουμε να υποφέρει η πόλη αυτή και δεν θα χρησιμοποιήσουμε βία για όσο διάστημα οι φυλές λένε ότι είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν την αλ Κάιντα και να την εκδιώξουν», υπογράμμισε ο Μάλικι.

Εξάλλου οι τροχονόμοι επέστρεψαν σήμερα στους δρόμους της Φαλούτζα, αν και η πόλη παραμένει υπό τον έλεγχο ένοπλων μαχητών.

Μασκοφόροι αντικυβερνητικοί μαχητές βρίσκονται παραταγμένοι σε όλη την πόλη, κυρίως στις γέφυρες και τις εισόδους των συνοικιών, αλλά και στους δρόμους που οδηγούν προς την πόλη.

Απ’ ό,τι φαίνεται οι τροχονόμοι, που είναι εξοπλισμένοι μόνο με ελαφρά όπλα και είναι αρμόδιοι απλώς για τη διευθέτηση της κυκλοφορίας στους δρόμους, επέστρεψαν στη Φαλούτζα με τη σύμφωνη γνώμη των ενόπλων.

Στο μεταξύ πολλοί κάτοικοι της επαρχίας αλ Άνμπαρ φεύγουν για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις, με την πλειονότητα αυτών να αναζητεί καταφύγιο στη γειτονική επαρχία Κερμπάλα. Σύμφωνα με την Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, πάνω από 13.000 οικογένειες έχουν ήδη εγκαταλείψει τη Φαλούτζα.

Τις τελευταίες ημέρες μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) έθεσαν υπό τον έλεγχό τους συνοικίες της Ραμάντι και ολόκληρη τη Φαλούτζα, πόλεις που βρίσκονται στην επαρχία αλ Άνμπαρ.

Η επαρχία Αλ Άνμπαρ, στην οποία η πλειονότητα των κατοίκων είναι σουνίτες, αποτελεί εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο ένα από τα προπύργια της αμφισβήτησης κατά του σιίτη Μάλικι, ο οποίος κατηγορείται ότι μονοπωλεί την εξουσία και περιθωριοποιεί την σουνιτική κοινότητα.

Είναι η πρώτη φορά που μαχητές που συνδέονται με την αλ Κάιντα θέτουν άμεσα υπό τον έλεγχό τους αστικές περιοχές μετά την αιματηρή εξέγερση που ακολούθησε την επέμβαση του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ το 2003 και την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν.

Οι ισλαμιστές, που από το περασμένο έτος έχουν αρχίσει να ανακτούν έδαφος στην αλ Άνμπαρ χάρη και στη συριακή κρίση, επιθυμούν να δημιουργήσουν κατά μήκος των συνόρων μεταξύ του Ιράκ και της Συρίας ένα κράτος που θα κυβερνάται βάσει της σαρία (ισλαμικός νόμος).

Ο Μάλικι χαρακτήρισε τον στόχο των ισλαμιστών «όνειρο του Σατανά» και πρόσθεσε ότι επιθυμούν να καθυστερήσουν τις εκλογές που είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν τον Απρίλιο.

«Επιθυμούν να καταστρέψουν εντελώς την πολιτική διαδικασία και να εμποδίσουν την ανοικοδόμηση όχι μόνο του Ιράκ, αλλά ολόκληρης της περιοχής», πρόσθεσε ο ιρακινός πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει την υποστήριξή της στις ιρακινές δυνάμεις, προκειμένου να πολεμήσουν τους συνδεόμενους με την Αλ Κάιντα μαχητές.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι συζητούν με την ιρακινή κυβέρνηση σχετικά με το ενδεχόμενο να εκπαιδεύσουν επίλεκτες δυνάμεις του Ιράκ σε μια τρίτη χώρα.

Εξάλλου ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εντείνουν τις παραδόσεις στρατιωτικού εξοπλισμού στο Ιράκ, όπως πυραύλους και αεροπλάνα εποπτείας.

Όμως οι ΗΠΑ εμφανίζονται διστακτικές στο ενδεχόμενο να ενισχύσουν περαιτέρω την εξουσία του Μάλικι ή να στείλουν αμερικανούς στρατιώτες στη χώρα, ενώ επιθυμούν ο σιίτης ιρακινός πρωθυπουργός να προχωρήσει σε συμφιλιωτικές κινήσεις προς τη μειονότητα των Κούρδων, αλλά και τους σουνίτες, που τον κατηγορούν ότι υποδαυλίζει τις διαδογματικές εντάσεις.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ