2014-01-09 20:29:09
Φωτογραφία για Πιθανές επιπτώσεις από την εφαρμογή του σχεδίου καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας
Από τα δημοσιεύματα διεθνών και τοπικών ΜΜΕ πληροφορηθήκαμε ότι πλοίο με το πρώτο μέρος από τα χημικά όπλα της Συρίας αναχώρησε από το λιμάνι της Λατάκειας την Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014 με προορισμό την Ιταλία. Εκεί τα χημικά θα μεταφορτωθούν στο πλοίο MV Cape Ray των ΗΠΑ προκειμένου τα πλέον «κρίσιμα» από αυτά να καταστραφούν με «υδρόλυση» στα διεθνή ύδατα μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας, Λιβύης και Μάλτας. Η επιχείρηση γίνεται υπό την εποπτέια των Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού για την Απαγόρευση Χρήσης Χημικών Όπλων. Έλληνες επιστήμονες που πληροφορήθηκαν το σχέδιο έχουν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για το αν τα χημικά αυτά μπορούν να αδρανοποιηθούν επαρκώς με τη μέθοδο της υδρόλυσης, ώστε αν απορριφθούν στη θάλασσα να μην προκαλέσουν σοβαρές επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή. Δεν είναι η πρώτη φορά που τοξικά χημικά απιρρίπτονται στη θάλλασα αλλά μέχρι τώρα αυτό συνέβαινε στους ωκεανούς. Η Μεσόγειος είναι μια κλειστή θάλασσα και στο συγκεκριμένο σημείο απόρριψης κινούνται πληθυσμοί φαλαινών, δελφινιών, χελωνών και φώκιας και φαίνεται να είναι κοντά σε θαλάσσιες περιοχές υπό καθεστώς προστασίας
. Η περιοχή επίσης είναι γνωστό ότι είναι ήδη επιβαρυμένη από την συστηματική απόρριψη τοξικών αποβλήτων που διαχειρίζεται η Μαφία στη γειτονική χώρα. Επιπλέον υπάρχει η ανησυχία ότι τα θαλάσσια ρεύματα μπορεί να μεταφέρουν τις τοξικές ουσίες στα γειτονικά παράλια, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η Κρήτη, με άγνωστες επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα ή στις ιχθυοκαλλιέργειες.

Είναι θετικό το γεγονός ότι η η επιχείρηση καταστροφής των χημικών γίνεται με τον συντονισμό των Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού για την Απαγόρευση Χρήσης Χημικών Όπλων ώστε να μην καταλήξουν τα χημικά όπλα σε άγνωστες αποθήκες αλλά θεωρούμε ότι η λύση της απόρριψής τους στη θάλλασα δεν είναι ασφαλής. Είναι επίσης δικαίωμα των πολιτών να έχουν πληροφόρηση γι αυτό το σχέδιο καθώς και για τα επόμενα που θα ακολουθήσουν. Είναι τέλος καθήκον της Περιφέρειας Κρήτης να ζητήσει ενημέρωση για τη μέθοδο αδρανοποίησης, για την πιθανότητα παραγωγής τοξικών παραπροϊόντων, για το σημείο απόρριψης, για τις ποσότητες και την ταυτότητα των χημικών ουσιών, και τις επιπτώσεις του πριν από οποιαδήποτε συναίνεση στο σχέδιο αυτό.

Ανεξάρτητη περιφερειακή κίνηση πολιτών

«ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ, περιβάλλον - άνθρωπος»

Σχετικοί χάρτες:

• Προστατευόμενες περιοχές για δελφίνια και φάλαινες (http://www.cetaceanhabitat.org/view_news.php?select=20) (http://www.pelagosinstitute.gr/gr/prostasia/prostatevomenes_perioches.html)

• Προστατευόμενες περιοχές (http://www.rac-spa.org/node/597)

• Βαθυμετρία Μεσογείου

• Διαδρομή και απόρριψη

• Περιοχές με θαλάσσιες φώκιες και βιοποικιλότητα (http://www.plosone.org/article/info:doi/10.1371/journal.pone.0011842)
• ΑΟΖ
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ