2014-01-10 06:58:04
Φωτογραφία για Πετρίδης: ''Δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο διάσωσης του ΓεΣΥ''
Η πρόσβαση στο σύστημα υγείας, το χάος με τα αναλώσιμα και η ''μάχη'' με την Τρόϊκα.

Ο Π. Πετρίδης απαντά σε όλα στο 24Η.

Συνέντευξη στην Μανιάνα Καλογεράκη

''Η Κύπρος δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλες χώρες του εξωτερικού σε ό,τι αφορά τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, είτε αφορά τον Δημόσιο, είτε τον Ιδιωτικό τομέα. Ο πολίτης συνήθως πιστεύει ότι κάπου αλλού γίνεται καλύτερη δουλειά, αλλά αυτό δεν ισχύει'', δηλώνει στο 24Η ο υπουργός υγείας Πέτρος Πετρίδης.

Σε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στην ιστοσελίδα μας, ο υπουργός υγείας ξεκαθάρισε πως η πλειοψηφία των μέτρων που αφορούν στο μείζον θέμα της υγείας, αποτελούν προ-συμφωνημένα με την Τρόϊκα πρωτού αναλάβει η κυβέρνηση Αναστασιάδη. Με πρώτο και κύριο το ποιοι τελικά είναι εκείνοι που δικαιούνται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

''Λόγω της οικονομικής δυσπραγίας του Κράτους και λόγω των Μνημονιακών δεσμεύσεων του Κράτους έχουν επιβληθεί τέλη
. Αυτά τα τέλη ήταν γραμμένα από τις αρχές του 2012 και η Τρόικα τα είχε υπόψιν της. Μάλιστα κατά την υπογραφή του Μνημονίου κάποιοι όροι διαφοροποιήθηκαν, με αποτέλεσμα να γραφτεί τελικά ότι οι μόνοι δικαιούχοι ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης είναι οι λήπτες δημοσίου βοηθήματος. Έτσι από το 85% του πληθυσμού πήγαμε στον ελάχιστο αριθμό των 50.000 ατόμων που ήταν λήπτες δημοσίου βοηθήματος. Κατά την διάρκεια των Μνημονιακών συζητήσεων αποφασίστηκε όπως αναθεωρηθούν τα εισοδηματικά κριτήρια βάσει των οποίων κάθε Κύπριος ασθενής καθίστατο δικαιούχος. Δηλαδή τα 15.400 ευρώ για το οικογενειακό εισόδημα, 40.750 ευρώ, συν 1700 ευρώ το κάθε παιδί''.

''Χωρίς τις αποκοπές 68.000 συνταξιούχοι δεν θα είχαν απολύτως καμία πρόσβαση στην υγεία''

Αντιλαμβανόμενοι την ανεργία, τις μειώσεις των μισθών και τις απολύσεις από τον ιδιωτικό τομέα, οι εκπρόσωποι του κυβερνητικού σχήματος αναζήτησαν τρόπους εξεύρεσης όσο το δυνατόν περισσότερων ομάδων πληθυσμού που θα είχαν πρόσβαση στην υγεία. ''Κατ’αρχήν εξαιρέθηκαν οι χρόνιες παθήσεις. Επιπλέον αποφασίστηκε όπως δικαιούχοι υποβληθούν σε κάποια αποκοπή από το μισθό τους. Γιατί; Γιατί αν δεν συνέβαινε αυτό, 68.000 συνταξιούχοι δεν θα είχαν πλέον απολύτως καμία πρόσβαση, θα πλήρωναν εξ'ολοκλήρου και άνθρωποι άνω των 65-68 ετών θα ήταν αδύνατον να βρουν από αλλού κάλυψη. Πρέπει να σας πω ότι στην πρώτη συνεδρία με την Τρόικα, αυτό δεν το δέχτηκαν. Η δεύτερη, ήταν η χειρότερη εμπειρία της ζωής μου. Από η ώρα 11 το πρωί φτάσαμε στις 8 το βράδυ για να έχουμε αποτέλεσμα.

Αυτό που θέλω οπωσδήποτε να μεταφέρω είναι τα συγχαρητήριά μου στο συνδικαλιστικό κίνημα των Δημοσίων υπαλλήλων που στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων για να σώσει κυρίως τους συνταξιούχους συναδέλφους του και δέχθηκε να αποκόπτεται το 1.5% για να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη''.

Το ποσόν εγγραφής στον γενικό γιατρό αυξήθηκε από τα 2 ευρώ στα 3. Όμως δεν πληρώνονταν ούτε φάρμακα ούτε αναλύσεις. Έτσι επήλθε αύξηση για το κάθε φάρμακο 50 cent. Για την κάθε ανάλυση πάλι 50 cent. Με μάξιμουμ τα 10 ευρώ είτε στα φάρμακα είτε στις αναλύσεις. Αυτό πρακτικά σήμαινε ότι για να πληρώσει ένας ασθενής συνταγή των 10 ευρώ θα έπρεπε ο γιατρός να του συνταγογραφίσει 20 φάρμακα ή πολύ εξειδικευμένες εξετάσεις. Η εφαρμογή του μέτρου έδειξε ότι υπήρξε θετική εξισορρόπηση και μείωση της κατανάλωσης των φαρμάκων και τον αριθμό των χημικών αναλύσεων γιατί βρίσκονται κεφάλαια για άλλες υπηρεσίες.

''Δεν υπάρχει κανένα plan b - Είναι απαράδεκτο να πληρώνουμετην ημερήσια διαμονή μας σε οποιοδήποτε θεραπευτήριο''

Σε ό,τι αφορά εναλλακτικό σχέδιο διάσωσης του ΓεΣΥ, ο υπουργός ήταν απόλυτα σαφής: ''Με ρωτούν εάν έχω Plan B. Δεν υπάρχει κανένα plan b. Το σχέδιο υγείας είναι εκεί από το 2001. Αυτό είναι το ένα που με προβληματίζει. Αυτό που με προβληματίζει όμως ακόμη περισσότερο είναι το ποσόν συμπληρωμής για νοσηλεία ή θεραπευτική αγωγή. Αυτό με προβληματίζει πάρα πολύ. Το ίδιο και τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας. Είναι απαράδεκτο να πληρώνουμε την ημερήσια διαμονή μας είστε σε ιδιωτικό είτε σε Κρατικό νοσηλευτήριο.

''Ακόμη και τώρα που οι γιατροί διαμαρτύρονται για τα ωράρια στα νοσοκομεία, εγώ γνωρίζω ότι το προσωπικό δεν επαρκεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι μια χειρουργική κλινική νοσοκομείου διαθέτει 3 χειρουργούς. Η Τρόϊκα λοιπόν ήθελε με αυτά τα τρία άτομα της κάθε χειρουργικής κλινικής, τα νοσοκομεία να εργάζονται μέχρι τις επτά το βράδυ. Στην διαπραγμάτευση που έγινε τους διεμήνυσα ότι ο ένας είναι στο χειρουργείο. Ο δεύτερος λειτουργεί σαν βοηθός του. Αλλά πείτε ότι αυτόν τον δεύτερο τον αντικαθιστούμε με νοσηλευτή. Ο δεύτερος λοιπόν είναι στα εξωτερικά ιατρεία και ο τρίτος είναι σπίτι του και περιμένει να ολοκληρωθεί η βάρδια των άλλων δύο για να πιάσει δουλειά εκείνος. Αν λοιπόν στην βάρδια του ''σκάσει'' ένα μεγάλο περιστατικό, τί θα κάνει μόνος του; Πρέπει να σας πω ότι δεν έδειξαν καμιά κατανόηση. Όμως, το θέμα συνέπεσε με την άφιξη στην Κύπρο των εμπειρογνωμώνων της Παγκόσμιας τράπεζας, στους οποίους απευθύνθηκα για το τί μπορώ να πράξω. Σας πληροφορώ ότι μου απάντησαν και μάλιστα γραπτώς ότιαυτό που ζητά η Τρόϊκα ΔΕΝ γίνεται παρά μόνο εάν προλάβουμε 80-100 γιατρούς''.

Σαν λειτουργός εγώ ο ίδιος διαπίστωσα ότι ναι υπήρχε χάος. Δεν μπορούσαμε να βρούμε αναλώσιμα και όταν τα παραγγέλναμε δεν τα είχαμε στην ώρα τους. Καμιά φορά, δε, επειδή φοβόμασταν ότι δεν θα είχαμε αναλώσιμα, αυξάναμε τους αριθμούς και τις ποσότητες για να είμαστε καλυμμένοι. Τα τελευταία τρία χρόνια η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά. Μπορεί καμιά φορά να ξεφύγει κάτι, αλλά όχι στον βαθμό που ίσχυε παλιότερα''.

Ο υπουργός μίλησε για όλα. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά:

''Μελετώ τον φάκελο της Μαρίας - Νεφέλης και απεστάλη και δεύτερη επιστολή μετά την 1η της 15ης Οκτωβρίου στην μητέρα της''

''Δεν πιστεύω ότι υπάρχει γιατρός που χρηματίζεται για υπόθεση υιοθεσίας''

''Προσπαθώ να λύσω τα ζητήματα γραφειοκρατίας''.

''Κάνω ό,τι μπορώ - η προσπάθεια είναι συλλογική και όχι ατομική''.
24h.com.cy
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ