2014-01-12 13:02:51
Φωτογραφία για Οι αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο για τον ΕΟΠΥΥ
Το διάστημα μόλις δύο ημερών θεώρησε επαρκές η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για να θέσει σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο που φέρνει ριζικές αλλαγές στις παροχές πρωτοβάθμιας υγείας των Ελλήνων πολιτών, αλλά και στις ζωές χιλιάδων γιατρών και εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ.

Το νομοσχέδιο επρόκειτο να κατατεθεί την Παρασκευή στη Βουλή, μετά όμως τις αντιδράσεις φορέων ότι δεν έχει τεθεί σε διάλογο, το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να το αναρτήσει στην ιστοσελίδα του, προκειμένου να κατατεθούν προτάσεις από τους ενδιαφερόμενους. Ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, μάλιστα, δεσμεύθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι η ανάρτηση θα γινόταν το μεσημέρι της Παρασκευής, δήλωση, που άναψε «φωτιές» στο υπουργείο.

Σε συσκέψεις επί συσκέψεων, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου εξέφραζαν την ανησυχία τους ότι δύσκολα θα αναρτηθεί το νομοσχέδιο μέσα στην Παρασκευή. Από τη μεριά του, ο κ. Γεωργιάδης πίεζε για το αντίθετο, αφού είχε δεσμευθεί «στον αέρα». Τελικά, το νομοσχέδιο βγήκε προς δημόσια διαβούλευση αργά χθες το βράδυ.


Πάντως, η όλη διαδικασία μόνο προσχηματική μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς μέχρι το πρωί της Παρασκευής, που επρόκειτο να κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή, γιατροί κατήγγελλαν ότι δεν είχε δοθεί κανένα σχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Συγκεκριμένα, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, κ. Βαρβάρα Ανεμοδουρά, έκανε λόγο για εξαπάτηση από τον υπουργό Υγείας, τόσο του ιατρικού κλάδου, όσο και του ίδιου του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι θα κάνει διάλογο. «Όχι μόνο διάλογος δεν έχει γίνει, αλλά ο υπουργός Υγείας έχει αγνοήσει τους πάντες και κυρίως τους βασικούς πρωταγωνιστές που είμαστε εμείς οι γιατροί», σημείωνε η κ. Ανεμοδουρά.

Οι αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο

Το νέο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) ονομάζεται Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας και αλλάζει το ρόλο του ΕΟΠΥΥ από αγοραστή και πάροχο μόνο σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας.

Επίσης, έχει έξι ενότητες, στις οποίες περιλαμβάνεται ο νέος χωροταξικός σχεδιασμός των δομών, η δημιουργία θεσμού Οικογενειακού Γιατρού και διορισμό μόνιμων γιατρών στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη, οι γιατροί θα πρέπει να διαλέξουν ποιο δρόμο θα ακολουθήσουν, δηλαδή την πλήρη και αποκλειστική εργασία στην εντός ΕΣΥ πρωτοβάθμια φροντίδα ή να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ. Ασφαλείς πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι οι γιατροί θα επιλέξουν κατά 50% να διατηρήσουν το ιδιωτικό τους ιατρείο στη νέα εποχή που διαμορφώνεται, καθώς αντιδρούν εντονότατα στο μοντέλο της εργασιακής σχέσης για πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.

Τα Κέντρα Υγείας και τα πολυιατρεία θα αποτελέσουν αρχικά το βασικό κορμό της ΠΦΥ, με στόχο να λειτουργούν όλο το 24ωρο με εφημερεύοντες γιατρούς, ωστόσο η μεταρρύθμιση θα ολοκληρωθεί σε δύο περίπου χρόνια.

Με τη θέσπιση του Οικογενειακού Γιατρού, περίπου 3.000 γιατροί θα αναλάβουν την ιατρική παρακολούθηση ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, κυρίως στα αστικά κέντρα, καθώς στην περιφέρεια υπάρχουν οι αγροτικοί γιατροί.

Στόχος, επίσης, της ηγεσίας τους υπουργείου Υγείας είναι και οι οδοντίατροι να μεταφερθούν στο νέο σύστημα και ήδη αναζητούνται πόροι για την ένταξη του κλάδου σε αυτό.

Πηγή: newsbomb

Πηγή: http://www.onmed.gr/eopyy/306652/oi-allages-pou-fernei-to-nomoschedio-gia-ton-eopuu/#ixzz2qBHOJW5q
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ