2014-01-12 23:52:07
Φωτογραφία για Τι ψάχνουν τα «αρπαχτικά» funds Oaktree Capital και Brevan Howard;
H απόβαση του αμερικανικού fund-κολοσσού Oaktree Capital Management, που συνολικά διαχειρίζεται 80 δισεκατομμύρια δολάρια στην... ελληνική τραπεζική αγορά είναι γεγονός και επιβεβαιώνει τόσο το άνοιγμα της διαδικασίας πώλησης προβληματικών δανείων από τις ελληνικές τράπεζες όσο και την ποιότητα των κεφαλαίων που γυροφέρνουν την Ελλάδα.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως το timing της εμφάνισης του Oaktree Capital στον ελληνικό τραπεζικό δεν είναι τυχαίο, καθώς μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους οι τράπεζες έχουν ανακτήσει την πρόσβασή τους σε φτηνότερα κεφάλαια της ΕΚΤ και με καλύτερους όρους. Έτσι έχουν πλέον την κεφαλαιακή επάρκεια και την ρευστότητα για να αντέξουν στην πώληση δανείων σε κλάσμα της ονομαστικής τους αξίας πχ στα 20 λεπτά ανά ευρώ σε ξένους και Έλληνες που ειδικεύονται σε αυτές τις επενδύσεις.

Θα αλλάξει όμως έτσι χέρια το χρέος ελληνικών επιχειρήσεων και μαζί του και ο επιχειρηματικός χάρτης, αφού τα funds αυτά θα επιχειρήσουν να βγάλουν κέρδη είτε αναδιαρθρώνοντας τις εταιρίες (κάτι που σημαίνει απολύσεις)είτε σπώντας τις σε κομμάτια που θα πουλήσουν σε δεύτερο στάδιο
. Πρόκειται ουσιαστικά για τα vulture funds της πραγματικής οικονομίας και η τεχνογνωσία τους είναι τέτοια που είναι μικρά τα περιθώρια ελιγμών των «τυχερών» δανειοληπτών που μπορεί να βρεθούν απέναντί τους, αναφέρουν πηγές της αγοράς.

Το ζήτημα είναι κορυφαία προτεραιότητα και του βασικού μετόχου των ελληνικών τραπεζών, του ΤΧΣ αλλά και της τρόικας και κατά αυτές τις πλευρές έχει μάλιστα χρονίσει. «Χωρίς ξεκαθάρισμα των χαρτοφυλακίων δεν μπορεί να ξεκινήσει η πορεία ανάκαμψης των ελληνικών τραπεζών», σημειώνουν τραπεζικοί κύκλοι τονίζοντας πως την ίδια ώρα ανοίγει και το κεφάλαια της διαχείρισης της ρευστότητας που μπορούν πλέον να αποκτήσουν οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ. Το ποιες δηλαδή επιχειρήσεις θα χρηματοδοτηθούν, ποιες θα ανα-χρηματοδοτηθούν και σε ποιες «θα τραβηχτεί η πρίζα».

Το Oaktree Capital Management όπως και άλλα funds που αγοράζουν απαξιωμενα χρέη θα πραγματοποιήσει το επόμενο διάστημα σειρά επαφών για το σκοπό αλλά και ραντεβού με τις διοικήσεις μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων.Στεγαστικά αλλά και, κυρίως, επιχειρηματικά δάνεια έχουν την πρώτη ζήτηση αφού η βιαιότητα της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας έχει οδηγήσει επιχειρήσεις και ακίνητα με πολύ καλά χαρακτηριστικά στο χείλος του γκρεμού. Και η εξαγορά αυτών των στοιχείων του ενεργητικού των τραπεζών θα καθαρίσει συνολικά το τραπέζι για να ξαναμοιραστεί έτσι η τράπουλα στο νέο οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον που ανατέλλει.

Σε αυτό το μέτωπο λοιπόν αναμένεται να εκδηλωθεί δημόσια το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών των λεγόμενων και distressed asset funds τα οποία έχουν από καρό χαρτογραφήσει τα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών.

Υπενθυμίζεται πως στα μέσα Ιουνίου του 2013 στο δεύτερο Investor Forum που διοργάνωσε η Eurobank και στη διοργάνωση του οποίου καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε ο τότε αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Νικόλαος Καραμούζης, κατέβηκε όλη η enfant gâté των funds που ειδικεύονται σε distressed asset investing. Συμμετείχαν συνολικά 23 διεθνείς επενδυτικοί οίκοι που διαχειρίζονται συνολικά κεφάλαια άνω των 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μεταξύ αυτών και κρατικά επενδυτικά ταμεία (τα γνωστά sovereign funds) από τη Μέση Ανατολή, μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι διαχείρισης κεφαλαίων, private equity funds και, βέβαια, Hedge Funds. Ξεχωρίζουνμεταξύτουςηκοινοπραξίατων Société Générale και Crédit Agricole , Amundi Asset Management, η BNP Investment Partners, η BlackRock Investement Management, η Morgan Stanley Investment Management, ηSchroder Investment Management, η Pioneer Investments, ηOaktree Capital καιηBrevan Howard Asset Management. Οι δύο αυτοί τελευταίοι οίκοι είναι μεταξύ των επιθετικότερων διεθνώς σε τομείς πως η αγορά απαξιωμενου χρέους.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως η Oaktree Capital Management έχει πάρει τον έλεγχο της εισηγμένης στη Wall, General Maritime συμφερόντων Πέτρου Γεωργιόπουλου και συγκαταλέγεται μεταξύ των πιστωτών της επίσης εισηγμένης Excel Maritime συμφερόντων Βίλλυ Παναγιωτίδη και της Eagle Bulk Shipping του Σοφοκλή Ζούλα. Επίσης έχει συστήσει κοινοπραξία με την Oceanbulk Maritime του Πέτρου Παππά με κεφάλαια της τάξης των 200 εκατομμυρίων δολαρίων με στόχο την απόκτηση στόλου ενώ πέρυσι εξαγόρασε το 10% του δανειακού χαρτοφυλακίου στη ναυτιλία της βρετανικής τράπεζας Lloyds, που αντιστοιχεί σε ονομαστικής αξίας δάνεια της τάξης των 750 εκατομμυρίων δολαρίων καταβάλλοντας λιγότερο από το μισό της αξίας τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες ελληνικών τραπεζικών κύκλων, το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών επικεντρώνεται στις κινήσεις συγχωνεύσεων αλλά και την στρατηγική των ελληνικών τραπεζών αναφορικά με την πώληση στοιχείων του ενεργητικού τους όπως θυγατρικές και δάνεια. Στους σχεδιασμούς τους βέβαια περιλαμβάνονται και οι εξελίξεις στην πορεία των αποκρατικοποιήσεων. Όλα λοιπόν συγκλίνουν στο ότι το πράσινο φως για την είσοδο ξένων funds στο μετοχικό κεφάλαιο ελληνικών επιχειρήσεων είτε δια των μετοχών τους είτε διά των υποχρεώσεων τους έχει δοθεί.
banksnews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ