2014-01-17 00:03:06
Φωτογραφία για ΑΠΕ: η Ευρώπη καταργεί τους δεσμευτικούς στόχους – Αντιδρά η Γερμανία
Νέος κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ Γερμανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να ανοίξει η πρόθεση της Κομισιόν να καταργήσει τους δεσμευτικούς στόχους για τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα κράτη-μέλη.

Το προηγούμενο επεισόδιο αντιπαράθεσης Βερολίνου-Βρυξελλών σχετικά με τις ΑΠΕ αφορούσε στην επιβολή δασμών στα κινεζικά φωτοβολταϊκά προϊόντα που εξάγονται στην Ευρώπη.

Εάν περάσει η πρόταση που κατέθεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Μανουέλ Μπαρόζο, τους στόχους για τις ΑΠΕ θα αντικαταστήσει ένα “εθελοντικό σύστημα” βάσει του οποίου κάθε κράτος-μέλος θα θέτει τους δικούς στους στόχους στην καθαρή ενέργεια κατά το δοκούν.

Δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσανατολίζεται στην υποβάθμιση του δεσμευτικού στόχου για ΑΠΕ 20% ως το 2020 και την αντικατάστασή του με τον μη δεσμευτικό στόχο για διείσδυση των ΑΠΕ 30% ως το 2030.


Μοναδικός κλιματικός στόχος στην Ευρώπη για την επόμενη δεκαετία αναμένεται να παραμείνει αυτός της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενώ η εξοικονόμηση ενέργειας “πάει περίπατο” με την Κομισιόν να υπαναχωρεί από τη θέσπιση δεσμευτικού στόχου για το 2030.

Η νέα ενωσιακή στρατηγική σχετικά με το Κλίμα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις 22 Ιανουαρίου.

Εάν τα παραπάνω σενάρια επικρατήσουν, χώρες όπως η Βρετανία και η Γαλλία αναμένεται να αυξήσουν την πυρηνική τους ισχύ αντί για τις ΑΠΕ, αφήνοντας σε άλλες χώρες όπως η Γερμανία και η Δανία το έργο της μετάβασης της ευρωπαϊκής οικονομίας από τα ορυκτά καύσιμα στις καθαρές μορφές ενέργειας.

Σύμφωνα με το σχέδιο του Μπαρόζο, το μερίδιο της πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη θα κυμανθεί από 24% ως 27% και θα εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των κρατών-μελών να αποφασίσουν το ποσοστό διείσδυσης των ΑΠΕ.

Οι παραπάνω αλλαγές εάν υλοποιηθούν σηματοδοτούν μια στροφή 180 μοιρών στην πολιτική της ΕΕ για το Κλίμα, αλλά και την απώλεια πειθούς και αξιοπιστίας της Ένωσης στην προσπάθειά της να πείσει και άλλες χώρες να ακολουθήσουν την άλλοτε φιλόδοξη κλιματική πολιτική της.

Στα σχέδια των Βρυξελλών αναμένεται να αντιταχθεί το Βερολίνο που έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους πόσο σημαντική θεωρεί τη θέσπιση δεσμευτικών στόχων για τις ΑΠΕ προκειμένου να ενεργοποιηθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον στον κλάδο.
econews Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ