2014-01-17 01:33:06
Φωτογραφία για Πρωτοποριακή μεταμόσχευση μήτρας σε εννέα γυναίκες δίνει ελπίδα σε εκατομμύρια άλλες
Εννέα γυναίκες στη Σουηδία υποβλήθηκαν σε επιτυχημένη μεταμόσχευση μήτρας από ζώσες συγγενείς τους, στο πλαίσιο μιας πρωτοποριακής μελέτης.

Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ματς Μπράνστρομ, καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Μαιευτικής-Γυναικολογίας στην Ακαδημία Sahlgrenska του Πανεπιστημίου του Γκότενμπεργκ, ελπίζει ότι η τεχνική θα βοηθήσει τις γυναίκες που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά, αλλά δεν διαθέτουν μήτρα.

Στις γυναίκες αυτές συμπεριλαμβάνονται όσες εκ γενετής δεν την έχουν, αλλά και όσες υποβάλλονται σε υστερεκτομή (σ.σ. η χειρουργική αφαίρεση της μήτρας) για ιατρικούς λόγους.

Οι γυναίκες που μεταμοσχεύθηκαν είναι ως επί το πλείστον 30άρες, οι οποίες γεννήθηκαν χωρίς μήτρα ή έκαναν υστερεκτομή λόγω καρκίνου.

Η μεταμόσχευση δεν έγινε για να μπορέσουν να τεκνοποιήσουν με φυσικό τρόπο (η νέα μήτρα δεν συνδέθηκε με τις σάλπιγγες), αλλά όλες διαθέτουν δικές τους ωοθήκες και μπορούν να παράγουν ωάρια, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εξωσωματική.


Όπως εξήγησε ο δρ Μπράνστρομ, πολλές από τις γυναίκες απέκτησαν περίοδο έξι εβδομάδες μετά τη μεταμόσχευση, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι νέες μήτρες είναι υγιείς και λειτουργούν φυσιολογικά.

Γι’ αυτό και σύντομα θα αρχίσουν οι προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης, αν και δεν υπάρχουν εγγυήσεις επιτυχίας.

Ανάλογες προσπάθειες γίνονται και σε άλλες χώρες, όπως η Βρετανία και η Ουγγαρία, αλλά η όλη έρευνα είναι πιο προχωρημένη στη Σουηδία.

Η πρώτη μεταμόσχευση μήτρας στον κόσμο έγινε το 2000 στην Σαουδική Αραβία, αλλά ο οργανισμός της γυναίκας απέρριψε το μόσχευμα έπειτα από τέσσερις μήνες.

Το 2011 έγινε στην Τουρκία η δεύτερη μεταμόσχευση μήτρας και πέρυσι η γυναίκα έμεινε έγκυος, αλλά τελικά έχασε το μωρό της.

Η επιλογή των σουηδών επιστημόνων να χρησιμοποιήσουν ως δότριες υγιείς, στενές συγγενείς των ασθενών, οι οποίες είχαν ολοκληρώσει την οικογένειά τους, εγείρει κάποια ηθικά διλήμματα, αλλά οι ερευνητές λένε πως τα όργανα από ζώντες δότες είναι γενικώς σε καλύτερη κατάσταση και ανοσολογικά ταιριάζουν καλύτερα στις ασθενείς.

Ωστόσο, άλλοι ειδικοί τονίζουν ότι δεν είναι ηθικώς σωστό να υποβάλλονται σε τόσο μεγάλα χειρουργεία υγιείς άνθρωποι, των οποίων η ζωή δεν κινδυνεύει.

Οι εννέα γυναίκες λαμβάνουν ισχυρά ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για να μην απορρίψουν τα μοσχεύματα, αλλά η μεγαλύτερη αγωνία των ερευνητών είναι αν οι νέες μήτρες θα αντέξουν μια εγκυμοσύνη, καθώς το μέγεθος τους θα αυξηθεί από αυτό ενός αχλαδιού σε αυτό ενός πεπονιού.
tanea.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ