2014-01-18 16:45:10
Φωτογραφία για Πάτρα: Αγωνία για το αν θα συνεχίσουν τις σπουδές τους... άστεγοι φοιτητές
Υπάρχει χειρότερο από το να είσαι φοιτητής και να μένεις σε μια παλιά Φοιτητική Εστία χωρίς θέρμανση και ζεστό νερό, χωρίς Ιντερνετ και ενίοτε χωρίς καθόλου ρεύμα και φαγητό; «Ναι, υπάρχει», λένε οι οικότροφοι που σπουδάζουν σε πέντε διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας.

Το χειρότερο γι' αυτούς είναι να «μη χωράς».

Να ανήκεις δηλαδή στους εκατοντάδες φοιτητές που προέρχονται από οικογένειες χαμηλού εισοδήματος, αλλά δεν εξασφαλίζουν τελικά δωμάτιο στη Φοιτητική Εστία, όχι επειδή δεν καλύπτουν τις προϋποθέσεις, αλλά επειδή δεν υπάρχει χώρος.

Την ίδια στιγμή, στις Σέρρες και στη Λάρισα δύο κτήρια που χτίστηκαν για να εξυπηρετήσουν τη στέγαση των φοιτητών παραμένουν άδεια και αναξιοποίητα, ενώ στις ήδη υπάρχουσες Φοιτητικές Εστίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, δωμάτια αδειάζουν και αντί να υποδεχθούν αμέσως κάποιον από τη λίστα αναμονής, διατίθενται ξανά έπειτα από μήνες.


Μπαλάκι

Μία από τις βασικές αιτίες αυτής της χαοτικής κατάστασης είναι, σύμφωνα με τους διοικητικούς υπαλλήλους και τους φοιτητές, η γραφειοκρατία. Οι Φοιτητικές Εστίες υπάγονται οικονομικά στο Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), ενώ οι διοικητικές αποφάσεις λαμβάνονται από το εκάστοτε πανεπιστημιακό ίδρυμα. «Είμαστε το μπαλάκι που πετάει ο ένας στον άλλον» υποστηρίζει φοιτήτρια από τη Θεσσαλονίκη.

«Αν δεν γίνω δεκτός στην Εστία, θα γυρίσω πίσω» λέει ο Χρήστος, πρωτοετής στο ΤΕΙ Αθηνών. Κι ενώ αυτή την περίοδο στην Αθήνα γίνεται η αξιολόγηση των αιτήσεων που έστειλαν οι φοιτητές για το φετινό ακαδημαϊκό έτος, σε πολλές πόλεις της Ελλάδας εκατοντάδες είναι αυτοί που σπουδάζουν χωρίς στέγη.

Τρανταχτό παράδειγμα, οι 50 φοιτητές της Πάτρας, που δεν χωράνε στην Εστία και «έμειναν ξεκρέμαστοι και φιλοξενούνται από δω κι από κει». Αραγε θα συνεχίσουν τις σπουδές τους ή θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το Πανεπιστήμιο και να επιστρέψουν στον τόπο τους;

ΠΑΤΡΑ

Αστεγοι φοιτητές

Η υγρασία τρώει το παλιό κτήριο της Φοιτητικής Εστίας στην Πάτρα, το οποίο γίνεται λίμνη με την πρώτη βροχή. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είναι να μην έχεις καθόλου δωμάτιο» λέει η Αναστασία, φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Πατρών. «Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 50 αιτήσεις. Υπάρχουν πάνω από 50 φοιτητές, ξεκρέμαστοι, στο δρόμο, που φιλοξενούνται από δω κι από κει μέχρι να δουν αν θα πάρουν τελικά δωμάτιο. Το πρόβλημα αυτό πάντα υπήρχε, δεν επαρκούσαν ποτέ τα δωμάτια, κάποιοι έμεναν έξω παρ' όλο που πληρούσαν τις προδιαγραφές. Παλιά όμως μάς νοίκιαζαν δωμάτια σε ξενοδοχεία. Τώρα λόγω της οικονομικής κρίσης αυτά τα κονδύλια έχουν κοπεί». Πρωτοετής στο Μαθηματικό της Πάτρας, ο Δημήτρης Αναγνώστης ελπίζει σε ένα δωμάτιο στη Φοιτητική Εστία. «Μέχρι τώρα έμενα σε μια κοπέλα, φίλη μου από τα Φάρσαλα. Για πολύ λίγο καιρό νοίκιασα ένα σπίτι επιβαρύνοντας πολύ τους γονείς μου. Παρ' όλο που το ενοίκιο με όλα τα έξοδα μαζί είναι 180 ευρώ, δεν μπορούν να συνεισφέρουν, γιατί το οικογενειακό εισόδημα είναι πολύ χαμηλό, κάτω από 7.000 ευρώ. Σε λίγες μέρες θα αφήσω το σπίτι και δεν θα έχω πού να μείνω. Δεν θέλω να αφήσω το Πανεπιστήμιο» λέει απογοητευμένος ο 18χρονος φοιτητής. «Ολοι εδώ λένε ότι τα δωμάτια είναι λίγα και οι φοιτητές πολλοί. Φοβάμαι πως δεν θα με δεχτούν» συνεχίζει ο ίδιος. Ενας συμφοιτητής του από τη Σπάρτη, ο οποίος δεν είχε την τύχη να γνωρίζει κάποιον στην Πάτρα, μέχρι να πάρει απάντηση από την Εστία πήγε αυθημερόν μόνο για την εγγραφή στο Πανεπιστήμιο και επέστρεψε στην πόλη του, χωρίς να παρακολουθήσει ούτε ένα μάθημα.

ΑΘΗΝΑ-ΦΕΕΜΠ

Κάθε χρόνο και χειρότερα

Ενα χρόνο ακριβώς (17.1.2013) μετά το ρεπορτάζ της «Ε» στη Φοιτητική Εστία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΦΕΕΜΠ) η εικόνα είναι η ίδια, ίσως και χειρότερη. Η θέρμανση, το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα θεωρούνται πολυτέλεια για τους περίπου 450 οικότροφους φοιτητές που ζουν σε μια Εστία 31 ετών γεμάτη προβλήματα.

Κι όμως, ένα δωμάτιο σε αυτό το ψυχρό και ποτισμένο με υγρασία κτήριο, όπου η τάση του ρεύματος συχνά πέφτει και οι διαρροές στα υδραυλικά έχουν αποτέλεσμα άλλοι όροφοι να πλημμυρίζουν και άλλοι να μένουν χωρίς νερό, είναι αυτή την περίοδο το όνειρο δεκάδων φοιτητών χαμηλού εισοδήματος.

Η προθεσμία για τις αιτήσεις μόλις έληξε και η αγωνία κορυφώνεται. «Αν δεν με πάρουν, υπάρχει περίπτωση να γυρίσω πίσω στα Γιάννινα» λέει ο 18χρονος Χρήστος, πρωτοετής φοιτητής στο ΤΕΙ Αθηνών. Ο ίδιος είναι προετοιμασμένος για τις συνθήκες διαβίωσης που θα κληθεί να αντιμετωπίσει, αν τελικά πάρει κλειδί για ένα από τα μικρά δωμάτια, που συχνά βυθίζονται στο σκοτάδι.

Αν σε τρία γειτονικά δωμάτια είναι αναμμένα τα σώματα θέρμανσης, το ρεύμα πέφτει. Wi-fi δεν υπάρχει, οι κοινόχρηστοι χώροι έχουν ερημώσει, ενώ τα βράδια, ο ελλιπής φωτισμός δυσκολεύει και ενίοτε τρομάζει τους φοιτητές που επιστρέφουν.

Τους βλέπεις να πηγαινοέρχονται στα κοινόχρηστα μπάνια κρατώντας δικές τους ντουζιέρες για να κάνουν μπάνιο με κρύο ή -αν μένουν στους πρώτους ορόφους- με χλιαρό νερό. Ο Χρήστος όμως είναι αποφασισμένος. «Ας με βάλουν στον 9ο και ας κάνω μπάνιο με κρύο νερό, δεν πειράζει. Θα ζεσταίνω με το μπρίκι. Από το να γυρίσω πίσω, καλύτερα».

ΛΑΡΙΣΑ

Αδειο κτήριο από αμέλεια

Οι Φοιτητικές Εστίες στη Λάρισα οικοδομήθηκαν πρόσφατα. «Εχουν ρεύμα και ζεστό νερό. Θέρμανση πότε έχουν, πότε δεν έχουν» λέει ο Νίκος Γεωργιάδης, φοιτητής Μηχανολογίας στο ΤΕΙ Λάρισας. Την περασμένη χρονιά, πολλοί φίλοι του πρωτοετείς από γειτονικές πόλεις, από την Καρδίτσα, τον Βόλο και τα Τρίκαλα, εγκατέλειψαν το όνειρο των σπουδών και επέστρεψαν στον τόπο τους, επειδή δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν δωμάτιο στην Εστία. «Οσοι θέλουν να στεγαστούν και δεν τα καταφέρνουν, περιθωριοποιούνται» τονίζει ο Γιώργος. Την ίδια στιγμή, δίπλα από τις ήδη υπάρχουσες Εστίες, βρίσκεται ένα καινούργιο κτήριο 300 δωματίων, η κατασκευή του οποίου ανατέθηκε σε εργολάβο, προκειμένου να ενισχύσει τη στέγαση των φοιτητών. Σύμφωνα με τον Γιώργο, «είναι έτοιμο και παραμένει άδειο. Το βλέπουμε καθημερινά. Αυτό είναι κάτι περισσότερο από αμέλεια».

ΧΑΝΙΑ

Φεύγουν επειδή δεν βρίσκουν δωμάτιο

Παρά την ικανοποιητική εικόνα που παρουσιάζουν οι εγκαταστάσεις στη Φοιτητική Εστία του Πολυτεχνείου Κρήτης, στα Χανιά, και ενώ οι συνθήκες είναι καλύτερες σε σύγκριση με άλλες Εστίες της χώρας (σ.σ. έχουν πλυντήρια, θέρμανση, ηλιακούς θερμοσίφωνες, Ιντερνετ), λίγοι φοιτητές παίρνουν το πολυπόθητο κλειδί.

«Οι υπόλοιποι, αν και δικαιούνται δωμάτιο λόγω εισοδήματος, μένουν απ' έξω -αυτή τη στιγμή περίπου 100 άτομα. Κάποιοι υποστηρίζονται ιεραρχικά -από το χαμηλότερο προς το υψηλότερο εισόδημα- με 150 ευρώ για να συμπληρώσουν για το ενοίκιο. Αρκετοί όμως φεύγουν» λέει ο γυμναστής του Πολυτεχνείου, Νίκος Ζιώγας.

Τα τελευταία χρόνια είδε αρκετούς φοιτητές του να μαζεύουν τα πράγματά τους και να επιστρέφουν στον τόπο τους, καθώς οι ίδιοι δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν οικονομικά τη διαμονή και τη σίτισή τους.

Σύμφωνα με τον κ. Ζιώγα, «έχει γίνει πρόταση για αξιοποίηση μιας παλιάς εγκατάστασης, του κτηρίου της Ψυχιατρικής, η οποία θα μπορούσε να καλύψει τη στέγαση περίπου 300 ατόμων».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-Β' ΦΕΘ

Περίμενε να ζεσταθείς

Κλασική σκηνή στη Β' Φοιτητική Εστία Θεσσαλονίκης (ΦΕΘ). Η Εύα βάζει στην πρίζα το ηλεκτρικό μάτι για να μαγειρέψει το βραδινό φαγητό, ενώ στο γειτονικό δωμάτιο μια άλλη φοιτήτρια ανάβει το αερόθερμο. Το ρεύμα πέφτει. Βγαίνουν ταυτόχρονα έξω, «τι έχεις ανάψει;» ρωτάει η μία την άλλη, «περίμενε να βράσω κάτι και μετά θα ζεσταθείς» λέει η Εύα Δερμιτζάκη, τελειόφοιτη Οδοντιατρικής.

«Τα δωμάτια είναι μικρά, όταν περπατάς στους διαδρόμους πέφτουν σοβάδες από τους τοίχους, συχνά είμαι χωρίς φως. Πλυντήρια δεν υπάρχουν, αρκετά δωμάτια δεν έχουν πλακάκια στο πάτωμα». Κι όμως η Εύα, από την Κρήτη, θεωρεί τον εαυτό της τυχερό που κατάφερε να εξασφαλίσει ένα δωμάτιο στην Εστία, μία από τις τέσσερις που υπάγονται διοικητικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Παιδί από οικογένεια χαμηλού εισοδήματος η ίδια, φοβάται πως θα επαναληφθεί το περσινό σενάριο και θα μείνει μια ολόκληρη Εστία χωρίς σίτιση. «Πέρσι δεν είχαμε φαγητό για ένα μήνα! Με τις περσινές διαθεσιμότητες, δεν υπήρχαν υπάλληλοι να κάνουν τις προμήθειες.

Το ίδιο φοβόμαστε ότι θα γίνει και φέτος». Αν και στο κτήριο υπάρχει θέρμανση, δεν υπάρχει πάντα ζεστό νερό. «Τα δωμάτια είναι λίγα και τα παιδιά που είναι έξω πολλά.

Αυτό που παρατηρούμε όλοι, είναι ότι υπάρχουν δωμάτια ανεκμετάλλευτα. Συχνά βλέπω διαφημιστικά φυλλάδια έξω από τις πόρτες, χτυπάς και ακούς την ηχώ, ξέρεις ότι δίπλα σου δεν μένει κανείς.

Κανονικά μόλις αδειάζει δωμάτιο, αμέσως μπαίνει ο επόμενος. Πέρσι υπήρξε δωμάτιο που έμεινε κενό για περισσότερους από 6 μήνες» τονίζει η νεαρή φοιτήτρια. Το γεγονός ότι τη δέχτηκαν τελικά στην Εστία, το αποδίδει στην επιμονή της. «Εχω καταλάβει ότι πρέπει να ασκήσεις πίεση στη διεύθυνση για να σε πάρουν.

Πρέπει να διεκδικήσεις το δικαίωμά σου, εφ' όσον έχεις εισόδημα κάτω από το όριο ή κοινωνικά κριτήρια. Εμένα αρχικά δεν με είχαν δεχτεί· μου είχαν πει ότι είμαι πέμπτη στη λίστα αναμονής. Επειτα από δύο ημέρες έκανα μια γραπτή ένσταση και μου έδωσαν 5 κλειδιά να διαλέξω δωμάτιο...».

Πηγή: enet
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ