2014-01-18 18:53:06
Φωτογραφία για Τραπεζικά δάνεια μόνο σε «πρώτης τάξεως» επιχειρήσεις στο εξής
Συγχωνεύσεις μεταξύ επιχειρήσεων περιμένει η αγορά, ως το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μεγαλύτερων και ανταγωνιστικότερων σε διεθνές επίπεδο επιχειρηματικών σχημάτων. Η δυσκολία χρηματοδότησης και η απουσία ρευστότητας, που ήδη σήμερα... «μαστίζουν» την αγορά, θα γίνουν ακόμη πιο έντονες αν δεν υπάρξουν βιώσιμα και υγιή σχήματα. Αλλωστε, οι περιορισμένοι πόροι που και οι ίδιες οι ελληνικές τράπεζες δανείζονται, δεν μπορεί παρά να κατευθυνθούν σε επιχειρήσεις που έχουν στρατηγική, προοπτικές και υγιές στερέωμα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι συγχωνεύσεις αποτελούν μονόδρομο όχι μόνο για τη σωτηρία του ίδιου του επιχειρηματικού κόσμου αλλά και για τη συνολική αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας μέσα από ισχυρά και ανταγωνιστικά επιχειρηματικά μοντέλα, που παρά την κρίση, εξοικονομούν κόστος, λειτουργούν ευέλικτα, αναλαμβάνουν «επιθετικές» πρωτοβουλίες, έχουν κατάλληλο μέγεθος και εξασφαλίζουν μια σχετική βιωσιμότητα.


ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΕΚΤ

Αυτή την επιχειρηματική πελατεία θα προσεγγίσουν οι τράπεζες, ανακεφαλαιοποιημένες πια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και διαθέτοντας σταδιακά, μία σχετική ρευστότητα, δανειζόμενες ακόμη από τους «κρουνούς» της ευρωζώνης. Χαρακτηριστικό είναι πάντως ότι ακόμη και αν συνολικά, μειώθηκε σχεδόν στο μισό το άνοιγμα των συστημικών τραπεζών (Εθνική, Αlpha, Eurobank, Πειραιώς) από την ευρωαγορά (που είχε φτάσει τα... 140 δισ. ευρώ), αυτό παραμένει υψηλό και χρήζει περαιτέρω περιορισμού. Ηδη, μέσω των καναλιών χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Μηχανισμού Αντλησης Εκτακτου Ρευστότητας (ELA), οι παραπάνω τράπεζες έχουν σήμερα δανεισμό της τάξεως των 70 δισ. ευρώ.

Από μόνο του αυτό το στοιχείο, είναι ενδεικτικό του πόσα λιγότερα κεφάλαια θα μπορούν να αντλήσουν οι τράπεζες από τις πηγές της ευρωζώνης, αφού οι διεθνείς χρηματαγορές είναι κλειστές για την ελληνική οικονομία, η οποία βιώνει τον έκτο χρόνο ύφεσης που σωρευτικά έχει φτάσει το 25%. Αυτό σημαίνει ότι αν οι στρόφιγγες χρηματοδότησης ήταν σχεδόν κλειστές για τις επιχειρήσεις ακόμη και με τον δανεισμό των τραπεζών με κεφάλαια ύψους 140 δισ. ευρώ, θα είναι λιγότερο ικανοποιητικός σήμερα, που το συνολικό ποσό χρηματοδότησης, όχι μόνο έχει περιορισθεί στα 70 δισ. ευρώ, αλλά αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω. Τα όποια επιχειρηματικά δάνεια λοιπόν δοθούν, λογικό είναι ότι θα αφορούν επιχειρήσεις «πρώτης τάξεως» από πλευράς βιωσιμότητας.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος αναφέρθηκε επισταμένα στο θέμα της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων σε συνάρτηση και με προϋπόθεση τη μετεξέλιξή τους μέσω συγχωνεύσεων, χαρακτηρίζοντας επιτακτική την ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας μετασχηματισμού της εγχώριας αγοράς και προσαρμογής της στα νέα δεδομένα που δημιούργησε η κρίση.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του, σε ημερίδα του ΣΕΒ με θέμα: «Η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων - ποιες λύσεις - ποια προοπτική», ο κ. Προβόπουλος ανέφερε συγκεκριμένα και τις πρωτοβουλίες που καλούνται να λάβουν οι τράπεζες σχετικά προς την κατεύθυνση αυτή. Οπως είπε χαρακτηριστικά: «Οι τράπεζες καλούνται να παίξουν ένα σημαίνοντα ρόλο μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής τους για τη δημιουργία αποδοτικών παραγωγικών μονάδων στους πιο δυναμικούς τομείς της οικονομίας διά της οδού των συγχωνεύσεων και των συνεργασιών».

«Πρόκειται για ένα εγχείρημα άμεσα συνυφασμένο με τις απαραίτητες ενέργειες εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων χορηγήσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων, δεδομένου ότι ήδη ένα στα τρία επιχειρηματικά δάνεια δεν εξυπηρετείται για διάστημα άνω των τριών μηνών» πρόσθεσε ο κεντρικός τραπεζίτης και τόνισε ότι στο πλαίσιο αυτό οι περιορισμένοι χρηματοδοτικοί πόροι που διαθέτουν οι τράπεζες θα πρέπει να αξιοποιηθούν στον μεγαλύτερο βαθμό για τη στήριξη πρωτοβουλιών με προοπτικές ανάπτυξης και κερδοφορίας.

Εχει πάντως παρατηρηθεί - συνέχισε - ότι με τις πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης οι υγιείς επιχειρήσεις χρηματοδοτούν οι ίδιες την επέκταση των εργασιών τους, αποδίδοντας μικρότερο μέρισμα στους μετόχους με αντάλλαγμα την αναμενόμενη μελλοντική υπεραξία. Ειδικότερα για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις με μακροχρόνιες και σταθερές εμπορικές συνεργασίες, ένας εναλλακτικός τρόπος χρηματοδότησης είναι η διεκδίκηση επιπρόσθετων εμπορικών πιστώσεων (trade credit) από τις εταιρείες του εξωτερικού με τις οποίες συναλλάσσονται.

Σημαντική πηγή εναλλακτικής χρηματοδότησης είναι και η άντληση κεφαλαίων από τις κεφαλαιαγορές. Ηδη μέσα στο 2013 μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις άντλησαν σημαντικά ποσά μέσω έκδοσης εταιρικών ομολόγων. Τέτοιες πηγές χρηματοδότησης θα αυξάνονται, καθώς θα βελτιώνονται στο εσωτερικό και στο εξωτερικό οι προσδοκίες και θα εμπεδώνεται σταδιακά η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομίας μας.

Μία άλλη διέξοδος, τέλος, είναι η αξιοποίηση των προγραμμάτων συγχρηματοδότησης δανείων και εγγυοδοσίας με πόρους των Διαρθρωτικών Ταμείων της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Εκτιμάται ότι, συνολικά, οι πόροι από τα διαρθρωτικά ταμεία, τις αγορές ομολόγων, το χρηματιστήριο και την ΕΤΕπ μπορούν να καλύψουν μεγάλο μέρος του χρηματοδοτικού κενού της οικονομίας.

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΑ ΤΑ ΝΕΑ ΔΑΝΕΙΑ

Σκιαγραφώντας το τοπίο των τραπεζών στη χώρα την παρούσα συγκυρία και τους παράγοντες που επηρεάζουν το ποσοστό χρηματοδότησης, ο κ. Γ. Προβόπουλος ήταν σαφής:

«Σήμερα το τραπεζικό τοπίο στην Ελλάδα έχει πλέον αλλάξει. Η ανακεφαλαιοποίηση και η αναδιάταξη του τραπεζικού συστήματος έχουν οδηγήσει σε λιγότερες και ισχυρότερες τράπεζες, που έχουν εξασφαλίσει την κεφαλαιακή τους επάρκεια, απαραίτητη για την προστασία των καταθέσεων. Αυτό αποκαθιστά σταδιακά την εμπιστοσύνη και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να ενισχυθεί μεσοπρόθεσμα η χορήγηση πιστώσεων στην οικονομία.

Βραχυχρόνια, ωστόσο, εξακολουθούν να επιδρούν πολλοί παράγοντες, ώστε οι χορηγήσεις νέων δανείων να παραμένουν προς το παρόν περιορισμένες. Οι κυριότεροι από αυτούς είναι: α) Οι εισροές καταθέσεων που παραμένουν χαμηλές, β) ο λόγος δανείων προς καταθέσεις πρέπει να διατηρείται σε συντηρητικό ύψος, γ) συγκριτικά με άλλες χώρες η χρηματοδότηση που λαμβάνουν οι εγχώριες τράπεζες από το ευρωσύστημα παραμένει υψηλή και θα πρέπει σταδιακά να περιοριστεί σε πιο ''λογικά'' επίπεδα, δ) η τόνωση της εμπιστοσύνης, την οποία πέτυχε η ανακεφαλαιοποίηση αμβλύνεται από την ανησυχία που προκαλεί η συσσώρευση των δανείων σε καθυστέρηση».
kerdos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ολυμπιακός-Λεβαδειακός [1-0]
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ολυμπιακός-Λεβαδειακός [1-0]
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ