2014-01-19 12:36:06
Φωτογραφία για Η ουτοπία της «Μεγάλης Αλβανίας»
Πώς προέκυψε ο μεγαλοϊδεατισμός των Αλβανών, η συγγένεια(;) Αλβανών-Κοσοβάρων και η ιστορική αλήθεια Ο ουτοπικός μεγαλοϊδεατισμός των Αλβανών, περί «Μεγάλης Αλβανίας», δεν έχει ηλικία μεγαλύτερη των 25 ετών. Προέκυψε με την απόφαση της Γερμανίας να διαλύσει την Γιουγκοσλαβία -κατ’ αρχήν-, συμπαρασύροντας και τις ΗΠΑ, όπου η υπό των βιομηχάνων και εμπόρων όπλων υποστηριζόμενη κυβέρνηση των δημοκρατικών (σε αντίθεση με την κατά παράδοση υποστήριξη των ρεπουμπλικανών από τους Τεξανούς πετρελαιάδες) άδειασε τις στρατιωτικές αποθήκες -για να ξαναγεμίσουν- βομβαρδίζοντας ακόμη και όταν δεν υπήρχε λόγος.

Δεν θα μπορούσε άλλωστε να υπάρχει «εθνικός ξεσηκωμός», αφού η ιδέα του έθνους ήταν παντελώς άγνωστη στους Αλβανούς, οι οποίοι μάλιστα πολέμησαν στο πλευρό των Οθωμανών κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους, προκειμένου να… μη ιδρύσουν κράτος. Όταν μάλιστα η Ιταλία, προκειμένου να έχει τον πλήρη έλεγχο της Αδριατικής, κατασκεύασε αλβανικό κράτος, μετ’ ολίγον έγινε και… επανάσταση -αποτυχούσα- για να επανέλθουν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία!


Πέραν τούτου, η μόνη συγγένεια Αλβανών και Κοσοβάρων είναι η αλβανοφωνία. Και μόνον απλή παρατήρηση σε δείγματα των δύο λαών να κάνει κάποιος, βλέπει την τεράστια -και αγεφύρωτη- σωματοτυπική διαφορά τους. Η οποία διαφορά είναι και πολιτιστική, με την εκδηλούμενη άρνηση των Κοσοβάρων να δεχθούν να υπαχθούν στους Αλβανούς των Τιράνων, τους οποίους υποτιμούν. Και από την άλλη πλευρά όμως, το γεγονός ότι τα Τίρανα είναι η «μήτηρ των Αλβανών» δεν θα μπορούσαν να παραχωρήσουν την κυριαρχία στην Πριζρένη. Έτσι, οι προσπάθειες συνένωσης σε ενιαία κρατική οντότητα όλων των Αλβανών, μόνον στους Αλβανόφωνους των Σκοπίων μπορεί να βρει ανταπόκριση. Για Θεσπρωτία (Τσαμουριά) δεν γίνεται λόγος, ελλείψει Αλβανών. Αυτό όμως δεν σημαίνει, πως δεν υπάρχουν πολλοί τομείς, όπου μπορούν να συνεργαστούν και να αποτελέσουν κίνδυνο.

Στην προ ημερών πραγματοποιηθείσα κοινή συνεδρίαση των δύο κυβερνήσεων (Τιράνων και Πριζρένης) δόθηκε πανηγυρικός τόνος, κατά πολύ μεγαλύτερος της ουσίας. Για την Αλβανία όμως, το γεγονός σημαίνει πολλά, επειδή -όπως και για τα Σκόπια- την αδυναμία των κυβερνήσεων να επιλύσουν τα στοιχειώδη προβλήματα των λαών τους, την καλύπτουν με την εθνικιστική έξαρση, λόγων και πράξεων.Για «ιστορική στιγμή» έκανε λόγο η αλβανική κυβέρνηση των σοσιαλιστών του κ. Έντι Ράμα, ενώ η αντιπροσωπεία της επιβιβαζόταν σε λεωφορείο για την Πριζρένη του Κοσσυφοπεδίου. Για «νέο κεφάλαιο όχι μόνο στις διμερείς σχέσεις, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή» μίλησε ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, κ. Χασίμ Θάτσι, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών.

Οι Αλβανοί θέλουν να λησμονούν -αλλά η ιστορία θυμάται- δύο καταστάσεις. Πρώτον, ότι μπορεί αυτοί να αποκαλούν την περιοχή «Κόσοβο», αλλ’ επί αιώνες είναι καταγεγραμμένη ως «Κοσσυφοπέδιο», που σημαίνει βέβαια «Πεδιάδα κοτσυφιών». (Τι να κάνουμε; Από τους Έλληνες δεν γλιτώνει κανείς). Το δεύτερο και σημαντικότερο είναι, πως το πλήρες όνομα είναι «Κοσσυφοπέδιο- Μετόχια». Και μετόχι λέγεται η «μοναστηριακή ιδιοκτησία». Ονομάστηκε δε και Μετόχια, επειδή απλούστατα επρόκειτο για ιδιοκτησία μοναστηριών της Σερβικής Εκκλησίας. Βέβαια, κατορθώθηκε ώστε πλην των Σέρβων -και των ιστορικών- το δεύτερο συνθετικό της ονομασίας να λησμονηθεί.

Πάντως, για να καθησυχαστεί η διεθνής κοινή γνώμη, επειδή έγινε λόγος στην κοινή συνεδρίαση των δύο κυβερνήσεων για «αλύτρωτους αδελφούς», όπως θεωρεί ο αλβανικός εθνικισμός τους εκτός Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου «ομοεθνείς», ο κ. Έντι Ράμα, έσπευσε να διακηρύξει «το απαραβίαστο των συνόρων». Δήλωση φυσικά, που δεν έχει καμιά πρακτική σημασία.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως, ότι το κυβερνητικό κλιμάκιο αναχώρησε με λεωφορεία από τα Τίρανα με τις μπάντες να παιανίζουν εθνικά εμβατήρια, όπως ακριβώς συμβαίνει όταν ένα στράτευμα ξεκινά για πόλεμο. Όλα αυτά, δεν πρέπει να εφησυχάσουν τους πολιτικούς των Αθηνών. Την πρόληψη θέλουμε, όχι την καταστολή.

Ο Μακεδών
voria.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΕΞΑΛΛΟΣ Ο ΜΙΤΣΕΛ!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΕΞΑΛΛΟΣ Ο ΜΙΤΣΕΛ!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ