2014-01-19 15:52:44
Φωτογραφία για Σοβαρά προβλήματα μεταξύ Αθήνας-δανειστών
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Σε πορεία σύγκρουσης βαδίζουν η ελληνική κυβέρνηση και οι δανειστές, καθώς και οι δύο πλευρές εμμένουν στις θέσεις τους σε βασικά ζητήματα των διαπραγματεύσεων, η μή επίλυση των οποίων εμποδίζει την ολοκλήρωση της επιθεώρησης και την εκταμίευση των δανειακών δόσεων από τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ.

Εάν δεν γεφυρωθούν το συντομότερο δυνατόν οι διαφορές, «θα εισέλθουμε σε περίοδο παρατεταμένης κρίσης» προειδοποίησε πηγή στην Ουάσιγκτον που γνωρίζει το περιεχόμενο των διαβουλεύσεων.

Η πηγή, δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής» ότι στο Ταμείο αισθάνονται πως η Αθήνα «δεν νοιώθει καμία ανάγκη ή πίεση» για να επισπεύσει τις διαδικασίες, ώστε να καταλήξει γρήγορα και με επιτυχία η επιθεώρηση. Τονίστηκε χαρακτηριστικά ότι «σε μερικές περιπτώσεις οι εκπρόσωποι των δανειστών ένοιωσαν να μην είναι ευπρόσδεκτοι».

Με τα σημερινά δεδομένα (πρωινές ώρες του Σαββάτου) δεν είχε ληφθεί καμία απόφαση από το ΔΝΤ και κατ’ επέκταση την Τρόικα για την επιστροφή στην Ελλάδα. Αντίθετα τόνιζαν πως το χρονοδιάγραμμα της 15ης Ιανουαρίου, που επεκτάθηκε μέχρι τις 27 του μήνα, δηλαδή αμέσως μετά το Γιούρογκρουπ, θα χρειαστεί να αλλάξει ξανά.


Παρά το γεγονός ότι οι επικεφαλείς της Τρόικα παραμένουν στα γραφεία τους, εν τούτοις συμμετείχαν σε τηλεδιασκέψης, ανώ διατηρούν τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα, που συνεχίζουν την προεργασία για την περίπτωση που επιστρέψουν οι επικεφαλής. Στο πλαίσιο της αποστολής τους φαίνεται ότι συναντούν εμπόδια που καθιστά την εργασία τους προβληματική. Η πηγή εξήγησε ότι την ευθύνη για τις καθυστερήσεις και τη μή έλευση της Τρόικα φέρει η ελληνική κυβέρνηση. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι το κείμενο του υπουργού Οικονομικών, που εστάλη καθυστερημένα τα μεσάνυχτα της περασμένη Παρασκευής 10 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον, δεν ήταν πλήρες και εκτός των άλλων χρειαζόταν και …μετάφραση.

Η ομάδα του Πολ Τόμσεν κατάφερε να ξεκινήσει τη μελέτη των προτάσεων του οικονομικού επιτελείου της ελληνικής κυβέρνησης μόλις την περασμένη Τρίτη, με αποτέλεσμα να απωλεσθεί πολύτιμος χρόνος. Ο κ. Στουρνάρας είχε στο μεταξύ ενημερώσει ότι θα περάσει ένα μεγάλο διάστημα της άλλης εβδομάδας στο εξωτερικό στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας, οπότε στένεψαν και τα περιθώρια για την επιθεώρηση.

Η πηγή υπογράμμισε ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα εφόσον όλα πάνε κατ’ ευχήν να επιστρέψουν οι εκπροσώποι των δανειστών την πρώτη εβδομάδα Φεβρουαρίου αν και είχε αποφασιστεί να συνεχιστεί η προσπάθεια για να επισπευθούν οι διαδικασίες.

Η πηγή μας εξήγησε ότι κάθε εβδομάδα καθυστέρησης αυξάνει το χρηματοδοτικό κενό. Συγκεκριμένα, όταν και όποτε επαναρχίσει η επιθεώρηση και αφού ολοκληρωθεί, ο κ. Τόμσεν είναι πλέον υποχρεωμένος να αποδείξει στο Δ.Σ. του Ταμειου ότι το Πρόγραμμα είναι πλήρως χρηματοδοτημένο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015. Ενώ αποφεύγουν να αναφέρουν αριθμούς, έγινε γνωστό ότι το κενό είναι της τάξης πολλών δισεκατομμυρίων. Πρόσθεσε επίσης ότι επιβεβαιώνονται πως οι τράπεζες έχουν κεφαλαιακές ανάγκες που επίσης πρέπει να καλυφθούν.

Οι εκπρόσωποι της Τρόικα πιστεύουν ότι ο ΦΑΠ στην εστίαση πρέπει να επιστρέψει στο 23%, καθώς συμβάλει στην αύξηση του χρέους και έχουν απορρίψει αυζητητί τα ισοδύναμα για τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Σε ότι αφορά το Ταμείο, οι αξιωματούχοι του προτιμούν να διαπραγματεύονται εκ του μακρόθεν παρά να επιστρέψουν στην Αθήνα και να αναγκαστούν να επιστρέψουν με άδεια χέρια, όπως συνέβη στις αποστολές του Σεπτεμβρίου, του Οκτωβρίου, του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου. Μία πέμπτη αποτυχία θα κοστίσει ακριβά στην Ελλάδα, τονίζουν.

Στις συσκέψεις τίθενται πάντα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η συμμαχική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, η οποία μετά δυσκολίας θα επιχειρήσει να καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδια που κρύβουν μέτρα. Η πηγή ειπε ότι στο ΔΝΤ γνωρίζουν πως εάν επιχειρηθεί η επιβολή νέων μέτρων η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει το ενδεχομενο κατάρρευσης. Εϊναι φανερό πως δεν το επιθυμούν, αλλά δεν θα περάσουν ποτέ την «κόκκινη ανάμειξη» στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα. Από την άλλη πλευρά, το Ταμείο επιθυμεί τα προστατεύσει τα χρήματα των μελών του, οπότε θα συνεχίσει να επιδεικνύει σκληρή στάση.

Ενας αξιωματούχος που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε στο «ΕτΚ» ότι μερικοί συνάδελφοί του νοιώθουν πως ο κ. Στουρνάρας χρησιμοποιεί το φόβητρο της κατάρρευσης της κυβέρνησης για να μην υλοποιήσει τις πρόνοιες του Προγράμματος. «Δεν γνωρίζουμε πόση μεγάλη είναι η απόσταση από την αλήθεια», είπε και πρόσθεσε ότι εάν υπάρχει όντως κίνδυνος τότε πρέπει να ασχοληθούν σοβαρά οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να παρέμβουν πολιτικά και οικονομικά.

Το ΔΝΤ δεν θα αναμειχθεί και δεν θα λάβει θέση για την μέθοδο που θα επιλεχθεί ώστε να δικαιολογηθεί το ποσό που απαιτειται για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού. Αυτό βασικά που ενδιαφέρει το Ταμείο είναι να τηρηθεί η υπόσχεση των Ευρωπαίων, όπως καταγράφηκε σε δήλωσή τους το Νοέμβριο του 2012. Οι Ευρωπαίοι λένε ότι θα παραχωρήσουν το ποσό μέσω ενός καινούργιου Προγράμματος, και η ελληνική κυβέρνηση αρνειται νέο Μνημόνιο. Πρέπει να τα βρουν μεταξύ τους, το ΔΝΤ απλά ζητά να καλυφθεί το κενό, τόνισε η πηγή, η οποία μίλησε και για δυσαρέσκεια των αξιωματούχων του Ταμείου προς το πρόσωπο του κ. Στουρνάρα, για την ομολογία του ότι «πρόδωσε» στον Σόιμπλε το μυστικό της κ. Λαγκάρντ για το «κούρεμα».

Δημοσιεύθηκε στο “Εθνος” την Κυριακή 19 Οκτωβρίου – www.ethnos.gr

Read more: http://mignatiou.com/?p=19594#ixzz2qqsxMA4E
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ