2014-01-20 09:16:08
Φωτογραφία για Οι τράπεζες και το θανάσιμο λάθος του ΤΧΣ
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ταγμένο να ενισχύσει τις συστημικές τράπεζες, αλλά και να... προστατεύσει και το τελευταίο ευρώ που δίνει από το υστέρημα των φορολογούμενων, είναι προφανές σήμερα ότι έχει διαπράξει ένα θανάσιμο λάθος στη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μεγάλες ζημιές από τη διαδικασία επιστροφής των τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα.

Ποιο ήταν το θανάσιμος λάθος;

Οι επικεφαλής του ΤΧΣ επέτρεψαν να καθορίσουν εν πολλοίς οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι τραπεζίτες τις τιμές διάθεσης των νέων μετοχών, που εκδόθηκαν με τις αυξήσεις κεφαλαίου της ανακεφαλαιοποίησης.

Οι τραπεζίτες φυσικά, βλέποντας ότι το ΤΧΣ δεν τους έβαλε «χαλινάρια», έσπευσαν διαμορφώσουν τις τιμές διάθεσης νέων μετοχών στο ΤΧΣ και στους ιδιώτες μετόχους σε πολύ υψηλά επίπεδα, προκειμένου να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερα κεφάλαια με όσο το δυνατόν μικρότερη έκδοση νέων μετοχών και να προστατεύσουν, στο μέτρο του δυνατού, τις απώλειες των παλαιών μετόχων από το dilution (αραίωση).


Αυτό γίνεται προφανές αν κάνει κανείς έναν απλό υπολογισμό: με βάση τις τιμές διάθεσης των μετοχών τους κατά τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης, όλες οι συστημικές τράπεζες θεωρούνται υπερτιμημένες, καθώς διαμορφώνονται σε δυσανάλογα υψηλά επίπεδα, σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, οι σχέσεις κεφαλαιοποιήσεων προς τις λογιστικές αξίες των τραπεζών.

Συνεπώς, οι ιδιώτες μέτοχοι που έχουν στα χέρια τους δικαιώματα (warrants) να αγοράσουν μετοχές από το «σεντούκι» του ΤΧΣ, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης, δεν είναι πρόθυμοι να αγοράσουν μετοχές στις πολύ υψηλές τιμές διάθεσης που έχουν ορισθεί και δεσμεύουν το ΤΧΣ (αν δεχθεί να πουλήσει σε χαμηλότερες τιμές η διοίκηση του Ταμείου θα έχει παραβιάσει το νόμο και θα βρεθεί αντιμέτωπη με βαρύτατες ποινικές κατηγορίες).

Στη δε περίπτωση της Eurobank, που είναι και η πιο ακραία, βλέπουμε, μέσα από τις δυσκολίες που συναντά στη νέα αύξηση του κεφαλαίου της με συμμετοχή ιδιωτών, ότι η τιμή διάθεσης μετοχών στο ΤΧΣ διαμορφώθηκε σε επίπεδα που πολύ απέχουν από τις εκτιμήσεις της αγοράς για την αξία της τράπεζας: σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν από τις διερευνητικές επαφές της διοίκησης της Eurobank με ξένους επενδυτές, αυτοί δέχονται να τοποθετήσουν κεφάλαια 2-2,5 δισ. ευρώ, αλλά στη χαμηλότερη δυνατή τιμή, που είναι η ονομαστική τιμή του 0,30 ευρώ. Όμως, το ΤΧΣ έχει αγοράσει σε πενταπλάσια τιμή (1,54 ευρώ) και αν προχωρήσει η αύξηση με την τιμή που θέλουν οι ιδιώτες, το ποσοστό συμμετοχής του στην Eurobank θα πέσει, λόγω της αραίωσης, από το 100% ακόμη και στο 40% (αν αντληθούν 2,5 δισ. ευρώ).

Καθώς η διαδικασία ιδιωτικοποίησης των τραπεζών που υποστηρίχθηκαν από το Δημόσιο, μέσω του ΤΧΣ, προσκρούει στα ανυπέρβλητα εμπόδια, που δημιουργούνται από τις υψηλές τιμές διάθεσης των μετοχών, το υπουργείο Οικονομικών βλέπει ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να τελειώσει η υπόθεση επεισοδιακά, με την αξιωματική αντιπολίτευση να καταγγέλλει ότι το Δημόσιο έχασε μεγάλα ποσά (ήδη το έκανε ο Αλ. Τσίπρας, την Παρασκευή, στο πλαίσιο συζήτησης ερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για τις τράπεζες).

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ετοιμάσει ένα νομοσχέδιο για να θεραπεύσει, υποτίθεται, τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί: θα επιτραπεί στις τράπεζες που πήραν κεφάλαια στήριξης από το ΤΧΣ να κάνουν αυξήσεις των κεφαλαίων τους με συμμετοχή ιδιωτών, με την τιμή διάθεσης να καθορίζεται ελεύθερα από τις διοικήσεις. Αυτή η διάταξη «φωτογραφίζει» την περίπτωση της Eurobank. Για τις άλλες τρεις συστημικές τράπεζες θα ορίζεται ότι το ΤΧΣ θα μπορεί να απευθύνει δημόσιες προσφορές προς τους ιδιώτες μετόχους για να αποκτήσει τα warrants με αντάλλαγμα μετοχές των ίδιων τραπεζών. Στη συνέχεια, αφού θα φεύγουν οι ιδιώτες μέτοχοι από την εξίσωση, το ΤΧΣ θα πουλάει, επίσης με όρους αγοράς, μετοχές σε άλλους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Και στις δύο περιπτώσεις, φαίνεται ότι το νομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο για μεγάλες ζημιές του ΤΧΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών δεν έσπευσε τώρα να φέρει αυτές τις διατάξεις στη Βουλή, επειδή γνωρίζει ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος καταψήφισής τους, αφού είναι πολλοί οι βουλευτές της συγκυβέρνησης, οι οποίοι έχουν προειδοποιήσει ότι θα πουν «όχι». Η μόνη δυνατότητα να υπερψηφισθούν με σχετική ασφάλεια αυτές οι διατάξεις είναι να τις ενσωματώσει το υπ. Οικονομικών σε πολυνομοσχέδιο, για την εκπλήρωση μνημονιακών υποχρεώσεων, με το γνωστό δίλημμα: «ψηφίστε, αλλιώς χάνουμε τη δόση (του διεθνούς δανείου)».

Σε κάθε περίπτωση, όμως, το τελικό αποτέλεσμα δεν αλλάζει: οι πολύ υψηλές τιμές διάθεσης μετοχών με την ανακεφαλαιοποίηση οδηγούν με μαθηματική βεβαιότητα στην εγγραφή σοβαρών ζημιών από το ΤΧΣ. Και αυτές οι ζημιές δίνουν σε καθένα το δικαίωμα να ισχυρίζεται βάσιμα ότι η διοίκηση του ΤΧΣ τα έκανε... πλακάκια με τους συστημικούς τραπεζίτες, με αποτέλεσμα να πέσει το βάρος των ζημιών στον φορολογούμενο.
banksnews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ