2014-01-20 15:54:08
Φωτογραφία για Μια... χαμένη για τον τόπο γενιά
Νέοι χαμένοι στο πουθενά! Αυτό αποδεικνύει μεγάλη έρευνα για τα παιδιά της κρίσης από 15 έως 24 ετών που μένουν ουσιαστικώς, χωρίς εκπαίδευση, κατάρτιση και απασχόληση.

Τα στοιχεία της έρευνας, είναι πραγματικά «φωτιά» και δεν περιλαμβάνει μόνο τη χώρα μας, αλλά ευρύτερα τη νότια Ευρώπη, τα κράτη της οποίας, αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά και αξεπέραστα οικονομικά προβλήματα.

Το φαινόμενο αυτό, με τους νέους να μην έχουν συγκεκριμένους προσανατολισμούς, αλλά και «ευκαιρίες» για να δραστηριοποιηθούν και να πετύχουν, ονομάζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση NEETs.

Αφορά ιδιαίτερα στα άτομα, που με το υπάρχον σύστημα, δεν μπορούν να προχωρήσουν σωστά, και τα οποία αποτελούν το 16,9% του νεανικού πληθυσμού ηλικίας έως 24 ετών, αλλά εκτοπίζονται στο εργασιακό και νωρίτερα στο εκπαιδευτικό πουθενά Η Ελλάδα τοποθετείται στις πρώτες θέσεις εντός της Ε.Ε. σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα. Παρατηρείται δε από τα ευρήματα, αύξηση κατά 50% του ποσοστού κατά την περίοδο της κρίσης.


Οι νέοι με χαμηλό ή μεσαίο μορφωτικό επίπεδο, διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να περιέλθουν σε κατάσταση NEET καθώς ακόμη και οι νεαροί μετανάστες, άτομα με αναπηρία και νέοι που εμφανίζουν βεβαρημένο οικογενειακό υπόβαθρο.

Συγκριτικά για τα δύο φύλα, οι γυναίκες εμφανίζουν μεγαλύτερο ποσοστό «αποκλεισμένων» που φτάνει στο 54,4% ενώ το ποσοστό των ανδρών ανέρχεται σε 45,6%.

Διαπιστώνεται εξ άλλου, ότι η οικογένεια διαδραματίζει τον βασικότερο υποστηρικτικό ρόλο για τη γενιά αυτή βοηθώντας οικονομικά και ψυχολογικά στην προσπάθεια αναζήτησης δουλειάς.

Λειτουργεί επίσης και «προστατευτικά» μέσα σε ένα πλαίσιο, που να μπορεί να περιορίζει ακραία φαινόμενα συμπεριφορών και παραβατικότητας και δύσκολες συναισθηματικές εξάρσεις. Είναι κάτι που σύμφωνα πάντα με την έρευνα, δεν παρατηρείται συχνά και δε φαίνεται να συμβαίνει σε αρκετές άλλες χώρες της Ευρώπης.

Στο ειδικότερο ερώτημα «ποιος σας στηρίζει οικονομικά;» στην Ελλάδα, το 88,6% απάντησε οι γονείς, μόλις το 4,5% ο σύζυγος και το 6,8% ανέφερε ότι δεν έχει βοήθεια από κανέναν.

Ταυτοχρόνως, το 86,4% δήλωσε ότι ζει με τους γονείς, το 4,5% με συγκατοίκηση (σύντροφος – φίλος) και το 2,3% μόνος. Άλλο ένα 4,5% βρίσκει διάφορους τρόπους διαμονής και το 2,3% επιπλέον ζει σε συγγενικό σπίτι.

Όσοι στο μεταξύ ελπίζουν και ψάχνουν ακόμη για δουλειά, ανήκουν στο 76,2% ενώ ποσοστό 22,7% λέει πως έχει σταματήσει την προσπάθεια.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης τέλος με τη νέα γενιά είναι ότι οι περισσότεροι από τους νέους, σκέπτονται να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, βλέποντας ήδη ότι αυτό έχουν κάνει τα παιδιά που δεν συνεχίζουν την εκπαιδευτική τους πορεία και θέλουν να μπουν στη «μάχη της αγοράς» και του μεροκάματου για μια θέση εργασίας...

του Χρίστου Πλευριά
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ