2014-01-20 20:20:33
Υποψήφιος δήμαρχος στον Καλλικρατικό Δήμο Δάφνης-Υμηττού στις Δημοτικές Εκλογές του ερχόμενου Μαΐου, είναι ο ομοφώνως αναδειχθείς στην γενική συνέλευση της Ο.Μ. Δάφνης – Υμηττού του ΣΥΡΙΖΑ, Μπάμπης Αλεξάτος.
Ο Μπάμπης Αλεξάτος, καθηγητής στο επάγγελμα κι επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ ΔΑΦΝΗ συν ΥΜΗΤΤΟΣ», έχει παραχωρήσει συνέντευξη στην εφημερίδα ΑΥΓΗ, καθώς και σε τοπικά έντυπα της περιοχής του Δήμου του με την οποία δίνει το στίγμα των αυτοδιοικητικών του προσεγγίσεων.Παραλληλα, δημοσιοποιεί και τη διακήρυξη της παράταξής του ενόψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών.
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ «ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ ΔΑΦΝΗ συν ΥΜΗΤΤΟΣ»
Η Αυτοδιοίκηση υπήρξε ένα από τα μεγάλα θύματα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας και των αλλεπάλληλων Μνημονίων, αφού μετά από τρία χρόνια εφαρμογής της μνημονιακής πολιτικής,
η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση έχει υποστεί μείωση πάνω από 60% των θεσμοθετημένων πόρων της και έχει οδηγηθεί σε πραγματική οικονομική ασφυξία. Σε συνδυασμό δε με την μεταφορά επιπλέον 240 αρμοδιοτήτων χωρίς την μεταφορά των αναγκαίων πόρων, οι περικοπές οδηγούν με μαθηματική βεβαιότητα σε κατάρρευση την Τ.Α., ενώ παράλληλα προετοιμάζεται το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών και τον εκμηδενισμό των ελάχιστων κοινωνικών παροχών, που θα οδηγήσουν σε νέες οικονομικές επιβαρύνσεις για τους πολίτες.
Όλα τα τελευταία χρόνια, ακόμη και πριν τα «μνημόνια», η τοπική αυτοδιοίκηση δέχεται μια επίθεση που στόχο έχει την αλλοίωση του λαϊκού, δημοκρατικού της χαρακτήρα και την μετατροπή της σε παράρτημα της εκάστοτε κυβέρνησης μέχρι την ουσιαστική κατάργησή της.
Ο «Καλλικράτης» ήταν μια αντιδημοκρατική, συγκεντρωτική μεταρρύθμιση, η πρώτη δοκιμασία της μνημονιακής πολιτικής, η εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων κατευθύνσεων για «λιγότερο κράτος» και είχε ως αποτέλεσμα η Τ.Α. να απομακρύνεται διαρκώς από τους πολίτες και τις ανάγκες τους.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αυτή που μπορεί και πρέπει να αναλάβει το βάρος της κοινωνικής πολιτικής του κράτους, αφού διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών, που απευθύνεται στο σύνολο των πολιτών και ιδιαίτερα στους φτωχούς, τους ανέργους και τους οικονομικά ασθενέστερους. Όμως οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ΚΑΠΗ, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και τα ΚΔΑΠ, είναι κάποιες από της δομές που κινδυνεύουν να κλείσουν και κατ’ επέκταση θα λείψουν από τους πολίτες, που τα έχουν σήμερα ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη, με την εφαρμογή των νέων μέτρων.
Στο Δήμο Δάφνης-Υμηττού, η νεοδημοκρατική διοίκηση Σταυριανουδάκη αποτελεί , για τρίτη συνεχόμενη τετραετία, το υπόδειγμα υλοποίησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, των πολιτικών του τέως δικομματισμού Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ πρώτα και των μνημονίων της τρόικας έπειτα.
Ακολούθησε κατά γράμμα τις επιλογές της κεντρικής εξουσίας, δεν σχεδίασε και δεν οραματίστηκε τίποτα, συνεργάστηκε με «μη κερδοσκοπικές εταιρίες» υπενοικίασης εργαζομένων, «μεταβίβασε» κονδύλια της Νομαρχίας του κου Σγουρού σε εργολάβους που χρησιμοποιούν εργαζόμενους των 15 ευρώ, για άχρηστα έργα βιτρίνας. Ταυτόχρονα προσπάθησε να υλοποιήσει δικά της σχέδια όπως η κατασκευή γκαράζ στο χώρο της γυμναστικής ακαδημίας με τη μέθοδο της παραχώρησης σε ιδιώτη. Ποιος πιστεύει, πέρα από τα υπόλοιπα, ότι ένα τέτοιο έργο αποτελεί σήμερα προτεραιότητα για τους κατοίκους του δήμου μας;
Όλα αυτά την ώρα που στη Δάφνη και τον Υμηττό, η πραγματική ανεργία έχει ξεπεράσει το 35%, τα μικρομεσαία καταστήματα σβήνουν το ένα μετά το άλλο και οι μισοί κάτοικοι δεν μπορούν να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης. Για όλους αυτούς δεν σκέφτηκε τίποτα, δεν έκανε τίποτα!
Ο Δήμος Δάφνης-Υμηττού, δεν χρειάζεται δημοτικούς άρχοντες διεκπεραιωτές του έργου της μνημονιακής καταστροφής, δημοτικές ηγεσίες εκτός κοινωνικής πραγματικότητας!
Σε αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες με την απειλή ανθρωπιστικής κρίσης λόγω της εφαρμοζόμενης πολιτικής, ο Δήμος θα μπορούσε να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην οργάνωση των πολιτών, όχι μόνο για την απόκρουση αυτής της πολιτικής, αλλά και ως ο βασικός μοχλός έκφρασης της αλληλεγγύης και υπεράσπισης της κοινωνικής συνοχής, με στόχο να ανταποδώσει ένα μέρος από αυτά που οι πολίτες δικαιούνται και τους στερεί η μέχρι τώρα εφαρμοζόμενη πολιτική.
Να γίνει φραγμός στις πολιτικές της φτωχοποίησης, που ανοίγουν τον δρόμο στην προπαγάνδα του φασισμού και στην δράση της συμμορίας των χρυσαυγιτών.
Η Δημοτική Κίνηση «Πολίτες σε Κίνηση Δάφνη συν Υμηττός» αγωνίζεται ο Δήμος να βρεθεί δίπλα στα άτομα που έχασαν ή κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, στα άτομα που είναι εκτεθειμένα στον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και στα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Σε συνεργασία με πρωτοβουλίες και δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης και όχι μέσω Μ.Κ.Ο. Να κάνει πράξη το σύνθημα «κανείς μόνος του στην κρίση».
Η Δημοτική Κίνηση «Πολίτες σε Κίνηση Δάφνη συν Υμηττός» επιδιώκει τη συμπόρευση και συνεργασία με άλλες δημοτικές κινήσεις που βρίσκονται στο χώρο της αριστεράς. Αγωνίζεται για ένα ενωτικό και αυτόνομο κίνημα δημοκρατίας, συμμετοχής και αντίστασης, που θα εκτοπίσει το παλιό και φθαρμένο δικομματικό σύστημα, αντιτάσσοντας στην ιδιοτέλεια την αλληλεγγύη, στον παραγοντισμό την δύναμη της ηθικής των πολιτών, στο κάλεσμα για υποταγή στους νεοφιλελεύθερους εκβιασμούς την ιστορική μνήμη των δημοτών.
Η Δημοτική Κίνηση «Πολίτες σε Κίνηση Δάφνης συν Υμηττός» αγωνίζεται όχι για τον εξωραϊσμό αλλά για την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής στην αυτοδιοίκηση, της πολιτικής των «μνημονίων» αλλά και του «Καλλικράτη», αγωνίζεται για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών που υλοποιούνται στους Δήμους και των Δημάρχων που τις υπηρετούν.
Ο Δήμος Δάφνης-Υμηττού χρειάζεται δημοτική ηγεσία που θα πηγάζει από τον πολίτη, θα οργανώνει και θα στηρίζεται στον πολίτη και θα παλεύει για τις πραγματικές ανάγκες του. Οι δημοτικές εκλογές του 2014 είναι η στιγμή της απάντησης των πολιτών της Δάφνης και του Υμηττού!
Στις εκλογές αυτές πρέπει να νικήσει ο λαός!
Στις εκλογές αυτές πρέπει να νικήσουν οι δυνάμεις που αντιστέκονται στον σημερινό μονόδρομο προς την καταστροφή!
Στόχος μας είναι η αλλαγή στη διοίκηση του δήμου και η ανάδειξη για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια μιας αριστερής δημοτικής αρχής που θα διοικήσει το δήμο με συλλογικότητα με ήθος, ηθικές αξίες και με προτεραιότητα στις λαϊκές ανάγκες.
Η ολομέλεια της δημοτικής κίνησης αποφάσισε ομόφωνα ότι επικεφαλής της κίνησης και υποψήφιος δήμαρχος θα είναι ο καθηγητής Μπάμπης Αλεξάτος, δημοτικός σύμβουλος του δήμου Δάφνης – Υμηττού.
Δάφνη – Υμηττός
Δεκέμβριος 2013
//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΠΑΜΠΗ ΑΛΕΞΑΤΟΥ
«Ο Δήμος, ως δημοτική αρχή, πρέπει να υπάρχει και να λειτουργεί μόνο για να εκφράζει τις ανάγκες και τις επιθυμίες του δήμου, δηλαδή των πολιτών.»
Συνέντευξη με τον Μπάμπη Αλεξάτο, υποψήφιο δήμαρχο του συνδυασμού
«ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ ΔΑΦΝΗ συν ΥΜΗΤΤΟΣ»
του Ανδρέα Παπασταματίου*
Σ’ έναν «παγκοσμοιοποιημένο» κόσμο, που αλλάζει επί τα χείρω με καταιγιστικούς ρυθμούς, αφού δίνει πρωταγωνιστικό ρόλο στις περίφημες «αγορές» (το όνομά τους είναι διαστρέβλωση της έννοιας της λέξης, γιατί η αγορά στην δημοκρατία {από το αγείρω = συναθροίζω} ήταν ο Ανοιχτός Τόπος συνάθροισης των πολιτών, το διοικητικό, φιλοσοφικό εκπαιδευτικό και οικονομικό κέντρο της πόλης), ίσως οι τοπικές κοινωνίες, να είναι το τελευταίο οχυρό άμυνας και ανασύνταξης των πολιτών, ώστε να διεκδικήσουν την ζωή, που τους αξίζει. Το σίγουρο είναι, ότι οι ερχόμενες δημοτικές εκλογές ξεπερνούν σε σημασία τα διοικητικά όρια των δήμων. Υπ’ αυτό το πρίσμα, το «Εξ Ευωνύμων» παρουσιάζει την συνέντευξη, που έδωσε στον Ανδρέα Παπασταματίου ο Μπάμπης Αλεξάτος.
-Ας ξεκινήσουμε με τις συστάσεις. Ποιός είσαι;
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στον Υμηττό. Σπούδασα χημεία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και αποφάσισα να διδάξω αυτή την επιστήμη, που είναι περισσότερο κομμάτι της ζωής μας απ’ όσο φαντάζεται πολύς κόσμος. Εργάστηκα αρχικά σε φροντιστήρια και στη συνέχεια στη δημόσια εκπαίδευση. Τώρα είμαι καθηγητής στο 2ο Λύκειο Υμηττού.
-Σαφείς οι συστάσεις, φαίνεται η επιρροή των θετικών επιστημών, αλλά πολύ σύντομες. Επίτρεψέ μου να το αναπτύξουμε λίγο.
Παρακαλώ -Τι σχέση έχεις με τη Δάφνη και τον Υμηττό;
Ο Υμηττός είναι το μέρος που γεννήθηκα, μεγάλωσα, πήγα σχολείο. Είναι το σπίτι μου. Πολλές πλευρές της ζωής μου είναι συνδεδεμένες με αυτή τη συνοικία. Η Δάφνη ήταν πάντα μια περιοχή “συγγενική” με τον Υμηττό. Είναι μέρος της ζωής μου. Ο τόπος είναι καθοριστικός για τους ανθρώπους και τη ζωή. Μην το ξεχνάμε αυτό…
-Και μετά βέβαια ο «τρόπος» των ανθρώπων είναι καθοριστικός για τον τόπο.
Σαφώς. Αυτή η δυναμική σχέση είναι που καθορίζει την πόλιν. Είναι πολιτική…
-Κι η δική σου σχέση με την πολιτική;
Όλοι έχουμε σχέση με την πολιτική, είτε το αντιλαμβανόμαστε είτε όχι, γιατί αυτή καθορίζει τη ζωή μας. Κάποιοι αποφασίζουν να μην αφήσουν την τύχη τους στα χέρια άλλων. Έτσι και εγώ. Εντάχθηκα από τα μαθητικά μου χρόνια στην ΚΝΕ, αργότερα στο ΚΚΕ, στον Συνασπισμό και τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα. Ταυτόχρονα συμμετείχα και συμμετέχω ενεργά σε σωματεία, συλλόγους και πρωτοβουλίες της γειτονιάς (γιατί πιστεύω στην γειτονιά σαν κοινωνικό κύτταρο) , σε κινήσεις αλληλεγγύης.
-Βλέπεις λοιπόν την διεκδίκηση και την κατάκτηση ενός δημόσιου αξιώματος, ως ολοκλήρωση αυτής της σχέσης;
Καθόλου! Η σχέση μου με την ενεργό πολιτική δεν έχει καμμιά σχέση με θέσεις και αξιώματα. Η συμμετοχή μου, ως υποψήφιου δημάρχου, στις δημοτικές εκλογές είναι συλλογική απόφαση της παράταξης «ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ ΔΑΦΝΗ συν ΥΜΗΤΤΟΣ», που προέκυψε από ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες. Μου έκαναν την τιμή, να μου αναθέσουν, να εκπροσωπήσω την παράταξή μας ως υποψήφιος δήμαρχος και αισθάνομαι ευθύνη γι αυτό. Όμως οι αποφάσεις μας συνεχίζουν και θα συνεχίσουν, να είναι συλλογικές.
- Κατά τη γνώμη σου, υπάρχουν «βλαχοδήμαρχοι»;
Ασφαλώς. Το είπε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πριν λίγο καιρό και πολλοί έκαναν, ότι πέφτουν από τα σύννεφα. “Βλαχοδήμαρχος” είναι αυτός που θεωρεί τον δήμο τσιφλίκι του, αυτός που μοιράζει χαιρετούρες και υποσχέσεις. Αυτός που χρησιμοποιεί τις δράσεις του δήμου για προσωπική προβολή, που ασφαλτοστρώνει τους δρόμους πάντα τον τελευταίο χρόνο της θητείας του. Είναι “ο κατόπιν ενεργειών μου” δήμαρχος. Το πρόβλημα με τους “βλαχοδήμαρχους” δεν είναι κυρίως αισθητικό, όπως θέλησαν να το παρουσιάσουν, αλλά πολιτικό. Ενώ εμφανίζονται ως δήθεν ακομμάτιστοι είναι ιμάντες εφαρμογής των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών στους δήμους. Γι αυτό πρέπει να καταδικαστούν με την ψήφο του λαού στις δημοτικές εκλογές..
- Έχεις κάποιους υπ’ όψιν;
Νομίζω πως πας να με παρασύρεις… (χαμόγελο) Δεν είναι του ύφους μου να κάνω αντιπολίτευση με χαρακτηρισμούς. Όχι, ότι φοβάμαι βέβαια να τους χρησιμοποιήσω όταν πρέπει.
-Με παρεξήγησες, αν θεωρείς ότι υπονόησα τον δήμαρχο. Γι’ αυτό ρώτησα «κάποιους» και όχι κάποιον.
Εντάξει. Δεν ωφελεί όμως σε τίποτα να αραδιάσω κάποια πρόσωπα. Πιστεύω, ότι οι πολίτες έχουν την κρίση, να δουν, ποιοι έχουν τα χαρακτηριστικά, που σου είπα πριν.
-Εντάξει, δεν θα επιμείνω. Τι θα’ λεγες να μπούμε στο «ψητό»; Ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχει λειτουργήσει ως θεμέλιο δημοκρατίας ή είναι το άλλο φιλέτο –γι’ αυτό ανέφερα το ψητό νωρίτερα- της εξουσίας, που νέμονται οι τοπικοί άρχοντες κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν της κεντρικής πολιτικής σκηνής;
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ξεκίνησε ως ένας γνήσια δημοκρατικός και λαϊκός θεσμός. Κυρίως γιατί φέρνει την εξουσία κοντά στον πολίτη και τα προβλήματά του. Πάντα γύρω από την Τοπική Αυτοδιοίκηση διεξαγόταν μια πολιτική διαπάλη, για το ρόλο και τις αρμοδιότητές της. Η Αριστερά ήθελε να διευρυνθούν και οι συντηρητικές δυνάμεις, επειδή φοβούνται το λαό, τα περιόριζαν. Υπήρχαν όμως κατακτήσεις. Η Τ.Α βοήθησε να δημιουργηθούν υποδομές στις λαϊκές γειτονιές. Ειδικά εκεί που ανήκε σε δυνάμεις της Αριστεράς. Τέτοια διοίκηση ήταν για παράδειγμα η διοίκηση Μιχαλόπουλου στο δήμο Δάφνης η οποία πέτυχε πολλά παρά την αντιπαλότητα με την κεντρική εξουσία επειδή ο Μιχαλόπουλος ήταν Αριστερός.
-Εντάξει, αλλά δεν μου λες για το …φιλέτο!
Θα σου πω, μην ανησυχείς. Είναι γεγονός, ότι στο χώρο αυτό αναπτύχθηκαν σχέσεις διαπλοκής με ιδιωτικά συμφέρονται και την κεντρική εξουσία. Η Αριστερά αλλά και η δημοτική παράταξη που εκπροσωπώ, όχι μόνο δεν θέλει να πάρει μέρος σ’ αυτή την εκτροπή του θεσμού της Τ.Α. και τα φαινόμενα, που την ακολουθούν, αλλά αντίθετα τα καταγγέλλει και τα αντιμάχεται χρόνια τώρα. Θα συνεχίσει να το κάνει, όσο είναι αντιπολίτευση, αλλά δεν φτάνει αυτό. Ζητάμε την προτίμηση των πολιτών, ώστε ως διοίκηση του Δήμου, να συνεχίσουμε μαζί τους να παλεύουμε για την καθιέρωση θεσμών λαϊκού ελέγχου και διαφάνειας, που θα αποτρέπουν φαινόμενα διαφθοράς.
-Τι σχέση πιστεύεις πρέπει να έχουν ο δήμος και ο Δήμος με την κεντρική εξουσία;
Ο Δήμος, ως δημοτική αρχή, πρέπει να υπάρχει και να λειτουργεί μόνο για να εκφράζει τις ανάγκες και τις επιθυμίες του δήμου, δηλαδή των πολιτών. Οι δημοτικές αρχές δεν μπορεί να είναι το μακρύ χέρι της κυβέρνησης στους δήμους. Να μετατρέπονται σε φοροεισπράχτορες και εκδότες
πιστοποιητικών. Αντίθετα πρέπει να διεκδικούν αρμοδιότητες και πόρους προς όφελος των δημοτών. Η Τ.Α. ασκεί ακόμα, έστω και περιορισμένη, εξουσία. Αυτή πρέπει να τη χρησιμοποιεί, για να επιστρέφει στους κατοίκους ένα μέρος, από αυτά που τους κλέβει η κεντρική εξουσία. Η κεντρική εξουσία, εφαρμόζει σήμερα μια ανάλγητη φορομπηχτική πολιτική, για να πληρώσει τα «κερατιάτικα», τα οποία η ίδια δημιούργησε με την εναλλαγή των δύο κομμάτων, που σήμερα συγκυβερνούν! Πέρα από τη διεκδίκηση, η προσφορά κοινωνικών δομών και υπηρεσιών είναι σημαντική προσφορά σε μια εποχή που η κοινωνία βρίσκεται στα όρια ανθρωπιστικής κρίσης.
-Στα όρια;
Ίσως να τα έχουμε ξεπεράσει…
-Έχει νόημα ένας θεσμός αποκέντρωσης και τοπικού χαρακτήρα, ή μήπως δεν είναι μόνο τοπικού, να βάλει στις εκλογές το δίλημμα μνημόνιο-αντιμνημόνιο;
Νομίζω ναι.
-Νομίζεις; Γιατί εμένα μου φαίνεται…
Όχι, όχι νομίζω. Απαραίτητα ναι. Το μνημόνιο και η πολιτική που επιβάλλει ευθύνεται, για τον περιορισμό των θεσμοθετημένων πόρων της Τ.Α. κατά τουλάχιστον 60 %. Ευθύνεται επίσης ευθέως, για τις διαθεσιμότητες και απολύσεις χιλιάδων απαραίτητων υπαλλήλων κλπ, με αποτέλεσμα οι δήμοι να δυσκολεύονται να λειτουργήσουν στοιχειωδώς. Άρα, η κατάργηση του μνημονίου και η αλλαγή πολιτικής είναι όρος επιβίωσης για την Τ.Α. Όποιος λέει μεγάλα λόγια για το ρόλο του δήμου, χωρίς να προσθέτει σαν απαραίτητο στοιχείο τον αγώνα για την κατάργηση του μνημονίου, απλώς κοροϊδεύει τον κόσμο.
-Δεν χρειάζεται όμως ένα «σουλούπωμα» στα οικονομικά και τη λειτουργία των δήμων;
Και βέβαια χρειάζεται. Αλλά, όταν μια νοικοκυρά λέει αύριο θα σουλουπώσω λίγο το σπίτι, δεν εννοεί, ότι θα πάρει μια αξίνα και θα αρχίσει να ρίχνει τους τοίχους!
-Ποιο είναι λοιπόν το διακύβευμα αυτών των δημοτικών εκλογών;
Είναι να ξεκινήσει μια πορεία αποκατάστασης του ρόλου της Τ.Α. ως λαϊκού και δημοκρατικού θεσμού. Το αποτέλεσμα όμως αυτών των εκλογών, θα έχει γενικότερη πολιτική σημασία για την πορεία της χώρας. Οι εκλογές δεν είναι καλλιστεία. Δεν είναι πολιτικά ουδέτερες. Θα επηρεάσουν το συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Η ενίσχυση της παράταξής μας και η ανάδειξή μας σε δημοτική αρχή σημαίνει:
Ενίσχυση της πάλης για ανατροπή των μνημονίων και της νεοφιλελεύθερης πολιτικής
Ενίσχυση του αγώνα για την κατάργηση του Καλλικράτη, που στραγγαλίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Αλλαγή πολιτικής της δημοτικής αρχής Δάφνης – Υμηττού. Ανάδειξη Αριστερής δημοτικής αρχής μετά από πολλά χρόνια στο δήμο μας.
-Μια που είπες για Καλλικράτη…. Δηλαδή δεν έχει …κάλλος, ο Καλλικράτης;
Με ένα λάμδα μπορεί... Οι πολίτες μπορεί να μην ξέρουν ακριβώς τι είναι ο Καλλικράτης. Είναι η εφαρμογή του μνημονίου στην Τ.Α. Επιβάλλει τις υποχρεωτικές συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία τεράστιων δήμων, που αποτρέπουν τη λαϊκή συμμετοχή. Ταυτόχρονα επιβάλλει ασφυκτικούς ελέγχους στις αποφάσεις και επιβάλλει στους δημότες να πληρώνουν για υπηρεσίες, που πριν ήταν δωρεάν π.χ. τα αθλητικά προγράμματα του δήμου. Οι αποφάσεις του Δ.Σ. ελέγχονται από επίτροπο. Πρόσφατα ανατράπηκε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Δάφνης-Υμηττού, που μείωνε τα δημοτικά τέλη στις τρίτεκνες οικογένειες του δήμου μας! Ο Καλλικράτης πρέπει να καταργηθεί για να ανασάνουν οι δήμοι και φυσικά οι δημότες.
-Αφού είμαστε στη σχέση τοπικού-υπερτοπικού, πως βλέπεις τον ιδιωτικό τομέα; Ο πολιτικός χώρος που εκπροσωπείς, έχει κατηγορηθεί για «δαιμονοποίησή» του. Εσύ αν είχες την ευκαιρία, θα ήθελες να δουλέψεις σ’ αυτόν;
Έχω δουλέψει πολλά χρόνια στον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα σε ένα χώρο, των φροντιστηρίων, που βασιλεύει η αυθαιρεσία των εργοδοτών. Είχα και πρόταση στο παρελθόν να δουλέψω σε μεγάλη, πολύ μεγάλη εταιρία, ως χημικός, με τις ανάλογες απολαβές. Δεν συγκρίνεται όμως η διδασκαλία στα παιδιά, με κανένα μισθολόγιο.
-Δεν συμπαθείς τις επιχειρήσεις;
Τίποτα τέτοιο! Δεν έχω τίποτα εναντίον αυτού, που με ένα μαγαζί ή επιχείρηση προσπαθεί να επιβιώσει με τρομερές δυσκολίες. Ίσα ίσα, ο δήμος πρέπει να πάρει κάθε μέτρο, που τον βοηθά να διατηρήσει την επιχείρησή του. Όμως είμαστε αντίθετοι με την εισβολή του ιδιωτικού κεφαλαίου σε δραστηριότητες των δήμων.
-Αυτό μπορεί να ακουστεί κάπως «ιδεοληπτικό»… Με συγχωρείς δηλαδή…
Δεν το επιδιώκουμε από ιδεοληψία, αλλά γιατί αυτό θα σημαίνει χειρότερες και ακριβότερες υπηρεσίες για τους δημότες, διαθεσιμότητες και απολύσεις για τους εργαζόμενους.
Μια που γίνεται συζήτηση στις μέρες μας για την ιδιωτικοποίηση του νερού, να αναφέρω το παράδειγμα του Παρισιού, όπου μετά από το αποτυχημένο πείραμα ιδιωτικοποίησης του νερού, ο δήμος το πήρε ξανά στον έλεγχό του.
-Γιατί αποτυχημένο το πείραμα της ιδιωτικοποίησης;
Γιατί είχε αυξηθεί η τιμή του νερού, ενώ είχε πέσει η ποιότητά του, και είχαν αυξηθεί οι διαρροές λόγω μη συντήρησης του δικτύου. Ανάλογα αρνητικά παραδείγματα υπάρχουν για την ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής των σκουπιδιών.
-Οδεύοντας προς το τέλος της συνέντευξης, να πλησιάσουμε πάλι στα δικά μας. Κατά τη γνώμη σου Δάφνη-Υμηττός ή Υμηττός-Δάφνη;
Δεν νομίζω ότι έχει ιδιαίτερη σημασία. Η πολιτική και οι προτεραιότητες της δημοτικής αρχής έχουν σημασία, για τους κατοίκους της Δάφνης και του Υμηττού. Αν κλείσουν π.χ. τα ΚΑΠΗ ή οι παιδικοί σταθμοί, θα γίνει μόνο στη Δάφνη ή μόνο στον Υμηττό ;
-Αν και θα ίσως θα έπρεπε να το ρωτήσω νωρίτερα, να μεταφέρω κάτι που ακούω συχνά τελευταία: γιατί δεν παραμερίζουν τις ιδεολογικές διαφορές τους οι άνθρωποι, που ασχολούνται με τον Δήμο, να δουλέψουν από κοινού για το καλό της πόλης;
Στις δημοτικές εκλογές επιλέγουμε κυρίως πολιτική και μετά πρόσωπα, που θα την υπηρετήσουν. Πρέπει οι άνθρωποι, που αποτελούν μια δημοτική παράταξη, να έχουν ένα κοινό υπόβαθρο πολιτικής συμφωνίας, ώστε να συγκροτούν μια πρόταση για τη διοίκηση του δήμου αλλά και το ρόλο της Τ.Α. γενικότερα. Αυτό δεν απαιτεί αναγκαστικά ιδεολογική ενότητα, αυτή άλλωστε δεν υπάρχει ούτε στα περισσότερα κόμματα σήμερα. Εμείς καλούμε κάθε κάτοικο να συστρατευτεί μαζί μας, αν θέλει ανατροπή του μνημονίου, κατάργηση του Καλλικράτη και εκδημοκρατισμό του πλαισίου λειτουργίας της Τοπικής αυτοδιοίκηση, αλλαγή της πολιτικής της δημοτικής αρχής, που μόνο πολιτική για το συμμφέρον του τόπου και των πολιτών δεν είναι. Είναι μια δημοτική αρχή, που κάνει διοίκηση πολιτικής καριέρας, με μια πολιτική πλήρους συμμόρφωσης στις μνημονιακές εντολές. Φυσικά απαραίτητη προϋπόθεση είναι και η φερεγγυότητα των προσώπων. Ιδεολογικά πιστοποιητικά δεν ζητάμε!
*Ο Ανδρέας Παπασταματίου είναι δημοσιογράφος (μέλος ΕΣΗΕΑ) της ΕΡΑ (Ελληνικής Ραδιοφωνίας). Είναι μεταξύ των 2.500 χιλιάδων απολυμένων (;) της ΕΡΤ. Δεν έκανε αίτηση στην ΔΤ.
Σημείωση συντάκτη: Αυτή η συνέντευξη ολοκληρώθηκε με δύο τρόπους: Προφορικώς (από κοντά και τηλεφωνικώς) και γραπτώς ( δι’ αλληλογραφίας …ηλεκτρονικής). Προσπάθησα να αποδώσω με ακρίβεια το προφορικό μέρος και το πνεύμα της συζήτησης και να το εντάξω ομαλά στο γραπτό κομμάτι
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ
«ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ ΔΑΦΝΗ συν ΥΜΗΤΤΟΣ»
Η Αυτοδιοίκηση υπήρξε ένα από τα μεγάλα θύματα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας και των αλλεπάλληλων Μνημονίων, αφού μετά από τρία χρόνια εφαρμογής της μνημονιακής πολιτικής, η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση έχει υποστεί μείωση πάνω από 60% των θεσμοθετημένων πόρων της και έχει οδηγηθεί σε πραγματική οικονομική ασφυξία. Σε συνδυασμό δε με την μεταφορά επιπλέον 240 αρμοδιοτήτων χωρίς την μεταφορά των αναγκαίων πόρων, οι περικοπές οδηγούν με μαθηματική βεβαιότητα σε κατάρρευση την Τ.Α., ενώ παράλληλα προετοιμάζεται το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών και τον εκμηδενισμό των ελάχιστων κοινωνικών παροχών, που θα οδηγήσουν σε νέες οικονομικές επιβαρύνσεις για τους πολίτες.
Όλα τα τελευταία χρόνια, ακόμη και πριν τα «μνημόνια», η τοπική αυτοδιοίκηση δέχεται μια επίθεση που στόχο έχει την αλλοίωση του λαϊκού, δημοκρατικού της χαρακτήρα και την μετατροπή της σε παράρτημα της εκάστοτε κυβέρνησης μέχρι την ουσιαστική κατάργησή της.
Ο «Καλλικράτης» ήταν μια αντιδημοκρατική, συγκεντρωτική μεταρρύθμιση, η πρώτη δοκιμασία της μνημονιακής πολιτικής, η εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων κατευθύνσεων για «λιγότερο κράτος» και είχε ως αποτέλεσμα η Τ.Α. να απομακρύνεται διαρκώς από τους πολίτες και τις ανάγκες τους.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αυτή που μπορεί και πρέπει να αναλάβει το βάρος της κοινωνικής πολιτικής του κράτους, αφού διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών, που απευθύνεται στο σύνολο των πολιτών και ιδιαίτερα στους φτωχούς, τους ανέργους και τους οικονομικά ασθενέστερους. Όμως οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ΚΑΠΗ, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και τα ΚΔΑΠ, είναι κάποιες από της δομές που κινδυνεύουν να κλείσουν και κατ’ επέκταση θα λείψουν από τους πολίτες, που τα έχουν σήμερα ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη, με την εφαρμογή των νέων μέτρων.
Στο Δήμο Δάφνης-Υμηττού, η νεοδημοκρατική διοίκηση Σταυριανουδάκη αποτελεί , για τρίτη συνεχόμενη τετραετία, το υπόδειγμα υλοποίησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, των πολιτικών του τέως δικομματισμού Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ πρώτα και των μνημονίων της τρόικας έπειτα.
Ακολούθησε κατά γράμμα τις επιλογές της κεντρικής εξουσίας, δεν σχεδίασε και δεν οραματίστηκε τίποτα, συνεργάστηκε με «μη κερδοσκοπικές εταιρίες» υπενοικίασης εργαζομένων, «μεταβίβασε» κονδύλια της Νομαρχίας του κου Σγουρού σε εργολάβους που χρησιμοποιούν εργαζόμενους των 15 ευρώ, για άχρηστα έργα βιτρίνας. Ταυτόχρονα προσπάθησε να υλοποιήσει δικά της σχέδια όπως η κατασκευή γκαράζ στο χώρο της γυμναστικής ακαδημίας με τη μέθοδο της παραχώρησης σε ιδιώτη. Ποιος πιστεύει, πέρα από τα υπόλοιπα, ότι ένα τέτοιο έργο αποτελεί σήμερα προτεραιότητα για τους κατοίκους του δήμου μας;
Όλα αυτά την ώρα που στη Δάφνη και τον Υμηττό, η πραγματική ανεργία έχει ξεπεράσει το 35%, τα μικρομεσαία καταστήματα σβήνουν το ένα μετά το άλλο και οι μισοί κάτοικοι δεν μπορούν να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης. Για όλους αυτούς δεν σκέφτηκε τίποτα, δεν έκανε τίποτα!
Ο Δήμος Δάφνης-Υμηττού, δεν χρειάζεται δημοτικούς άρχοντες διεκπεραιωτές του έργου της μνημονιακής καταστροφής, δημοτικές ηγεσίες εκτός κοινωνικής πραγματικότητας!
Σε αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες με την απειλή ανθρωπιστικής κρίσης λόγω της εφαρμοζόμενης πολιτικής, ο Δήμος θα μπορούσε να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην οργάνωση των πολιτών, όχι μόνο για την απόκρουση αυτής της πολιτικής, αλλά και ως ο βασικός μοχλός έκφρασης της αλληλεγγύης και υπεράσπισης της κοινωνικής συνοχής, με στόχο να ανταποδώσει ένα μέρος από αυτά που οι πολίτες δικαιούνται και τους στερεί η μέχρι τώρα εφαρμοζόμενη πολιτική.
Να γίνει φραγμός στις πολιτικές της φτωχοποίησης, που ανοίγουν τον δρόμο στην προπαγάνδα του φασισμού και στην δράση της συμμορίας των χρυσαυγιτών.
Η Δημοτική Κίνηση «Πολίτες σε Κίνηση Δάφνη συν Υμηττός» αγωνίζεται ο Δήμος να βρεθεί δίπλα στα άτομα που έχασαν ή κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, στα άτομα που είναι εκτεθειμένα στον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και στα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Σε συνεργασία με πρωτοβουλίες και δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης και όχι μέσω Μ.Κ.Ο. Να κάνει πράξη το σύνθημα «κανείς μόνος του στην κρίση».
Η Δημοτική Κίνηση «Πολίτες σε Κίνηση Δάφνη συν Υμηττός» επιδιώκει τη συμπόρευση και συνεργασία με άλλες δημοτικές κινήσεις που βρίσκονται στο χώρο της αριστεράς. Αγωνίζεται για ένα ενωτικό και αυτόνομο κίνημα δημοκρατίας, συμμετοχής και αντίστασης, που θα εκτοπίσει το παλιό και φθαρμένο δικομματικό σύστημα, αντιτάσσοντας στην ιδιοτέλεια την αλληλεγγύη, στον παραγοντισμό την δύναμη της ηθικής των πολιτών, στο κάλεσμα για υποταγή στους νεοφιλελεύθερους εκβιασμούς την ιστορική μνήμη των δημοτών.
Η Δημοτική Κίνηση «Πολίτες σε Κίνηση Δάφνης συν Υμηττός» αγωνίζεται όχι για τον εξωραϊσμό αλλά για την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής στην αυτοδιοίκηση, της πολιτικής των «μνημονίων» αλλά και του «Καλλικράτη», αγωνίζεται για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών που υλοποιούνται στους Δήμους και των Δημάρχων που τις υπηρετούν.
Ο Δήμος Δάφνης-Υμηττού χρειάζεται δημοτική ηγεσία που θα πηγάζει από τον πολίτη, θα οργανώνει και θα στηρίζεται στον πολίτη και θα παλεύει για τις πραγματικές ανάγκες του. Οι δημοτικές εκλογές του 2014 είναι η στιγμή της απάντησης των πολιτών της Δάφνης και του Υμηττού!
Στις εκλογές αυτές πρέπει να νικήσει ο λαός!
Στις εκλογές αυτές πρέπει να νικήσουν οι δυνάμεις που αντιστέκονται στον σημερινό μονόδρομο προς την καταστροφή!
Στόχος μας είναι η αλλαγή στη διοίκηση του δήμου και η ανάδειξη για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια μιας αριστερής δημοτικής αρχής που θα διοικήσει το δήμο με συλλογικότητα με ήθος, ηθικές αξίες και με προτεραιότητα στις λαϊκές ανάγκες.
Η ολομέλεια της δημοτικής κίνησης αποφάσισε ομόφωνα ότι επικεφαλής της κίνησης και υποψήφιος δήμαρχος θα είναι ο καθηγητής Μπάμπης Αλεξάτος, δημοτικός σύμβουλος του δήμου Δάφνης – Υμηττού
communenews
Ο Μπάμπης Αλεξάτος, καθηγητής στο επάγγελμα κι επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ ΔΑΦΝΗ συν ΥΜΗΤΤΟΣ», έχει παραχωρήσει συνέντευξη στην εφημερίδα ΑΥΓΗ, καθώς και σε τοπικά έντυπα της περιοχής του Δήμου του με την οποία δίνει το στίγμα των αυτοδιοικητικών του προσεγγίσεων.Παραλληλα, δημοσιοποιεί και τη διακήρυξη της παράταξής του ενόψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών.
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ «ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ ΔΑΦΝΗ συν ΥΜΗΤΤΟΣ»
Η Αυτοδιοίκηση υπήρξε ένα από τα μεγάλα θύματα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας και των αλλεπάλληλων Μνημονίων, αφού μετά από τρία χρόνια εφαρμογής της μνημονιακής πολιτικής,
η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση έχει υποστεί μείωση πάνω από 60% των θεσμοθετημένων πόρων της και έχει οδηγηθεί σε πραγματική οικονομική ασφυξία. Σε συνδυασμό δε με την μεταφορά επιπλέον 240 αρμοδιοτήτων χωρίς την μεταφορά των αναγκαίων πόρων, οι περικοπές οδηγούν με μαθηματική βεβαιότητα σε κατάρρευση την Τ.Α., ενώ παράλληλα προετοιμάζεται το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών και τον εκμηδενισμό των ελάχιστων κοινωνικών παροχών, που θα οδηγήσουν σε νέες οικονομικές επιβαρύνσεις για τους πολίτες.
Όλα τα τελευταία χρόνια, ακόμη και πριν τα «μνημόνια», η τοπική αυτοδιοίκηση δέχεται μια επίθεση που στόχο έχει την αλλοίωση του λαϊκού, δημοκρατικού της χαρακτήρα και την μετατροπή της σε παράρτημα της εκάστοτε κυβέρνησης μέχρι την ουσιαστική κατάργησή της.
Ο «Καλλικράτης» ήταν μια αντιδημοκρατική, συγκεντρωτική μεταρρύθμιση, η πρώτη δοκιμασία της μνημονιακής πολιτικής, η εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων κατευθύνσεων για «λιγότερο κράτος» και είχε ως αποτέλεσμα η Τ.Α. να απομακρύνεται διαρκώς από τους πολίτες και τις ανάγκες τους.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αυτή που μπορεί και πρέπει να αναλάβει το βάρος της κοινωνικής πολιτικής του κράτους, αφού διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών, που απευθύνεται στο σύνολο των πολιτών και ιδιαίτερα στους φτωχούς, τους ανέργους και τους οικονομικά ασθενέστερους. Όμως οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ΚΑΠΗ, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και τα ΚΔΑΠ, είναι κάποιες από της δομές που κινδυνεύουν να κλείσουν και κατ’ επέκταση θα λείψουν από τους πολίτες, που τα έχουν σήμερα ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη, με την εφαρμογή των νέων μέτρων.
Στο Δήμο Δάφνης-Υμηττού, η νεοδημοκρατική διοίκηση Σταυριανουδάκη αποτελεί , για τρίτη συνεχόμενη τετραετία, το υπόδειγμα υλοποίησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, των πολιτικών του τέως δικομματισμού Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ πρώτα και των μνημονίων της τρόικας έπειτα.
Ακολούθησε κατά γράμμα τις επιλογές της κεντρικής εξουσίας, δεν σχεδίασε και δεν οραματίστηκε τίποτα, συνεργάστηκε με «μη κερδοσκοπικές εταιρίες» υπενοικίασης εργαζομένων, «μεταβίβασε» κονδύλια της Νομαρχίας του κου Σγουρού σε εργολάβους που χρησιμοποιούν εργαζόμενους των 15 ευρώ, για άχρηστα έργα βιτρίνας. Ταυτόχρονα προσπάθησε να υλοποιήσει δικά της σχέδια όπως η κατασκευή γκαράζ στο χώρο της γυμναστικής ακαδημίας με τη μέθοδο της παραχώρησης σε ιδιώτη. Ποιος πιστεύει, πέρα από τα υπόλοιπα, ότι ένα τέτοιο έργο αποτελεί σήμερα προτεραιότητα για τους κατοίκους του δήμου μας;
Όλα αυτά την ώρα που στη Δάφνη και τον Υμηττό, η πραγματική ανεργία έχει ξεπεράσει το 35%, τα μικρομεσαία καταστήματα σβήνουν το ένα μετά το άλλο και οι μισοί κάτοικοι δεν μπορούν να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης. Για όλους αυτούς δεν σκέφτηκε τίποτα, δεν έκανε τίποτα!
Ο Δήμος Δάφνης-Υμηττού, δεν χρειάζεται δημοτικούς άρχοντες διεκπεραιωτές του έργου της μνημονιακής καταστροφής, δημοτικές ηγεσίες εκτός κοινωνικής πραγματικότητας!
Σε αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες με την απειλή ανθρωπιστικής κρίσης λόγω της εφαρμοζόμενης πολιτικής, ο Δήμος θα μπορούσε να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην οργάνωση των πολιτών, όχι μόνο για την απόκρουση αυτής της πολιτικής, αλλά και ως ο βασικός μοχλός έκφρασης της αλληλεγγύης και υπεράσπισης της κοινωνικής συνοχής, με στόχο να ανταποδώσει ένα μέρος από αυτά που οι πολίτες δικαιούνται και τους στερεί η μέχρι τώρα εφαρμοζόμενη πολιτική.
Να γίνει φραγμός στις πολιτικές της φτωχοποίησης, που ανοίγουν τον δρόμο στην προπαγάνδα του φασισμού και στην δράση της συμμορίας των χρυσαυγιτών.
Η Δημοτική Κίνηση «Πολίτες σε Κίνηση Δάφνη συν Υμηττός» αγωνίζεται ο Δήμος να βρεθεί δίπλα στα άτομα που έχασαν ή κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, στα άτομα που είναι εκτεθειμένα στον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και στα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Σε συνεργασία με πρωτοβουλίες και δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης και όχι μέσω Μ.Κ.Ο. Να κάνει πράξη το σύνθημα «κανείς μόνος του στην κρίση».
Η Δημοτική Κίνηση «Πολίτες σε Κίνηση Δάφνη συν Υμηττός» επιδιώκει τη συμπόρευση και συνεργασία με άλλες δημοτικές κινήσεις που βρίσκονται στο χώρο της αριστεράς. Αγωνίζεται για ένα ενωτικό και αυτόνομο κίνημα δημοκρατίας, συμμετοχής και αντίστασης, που θα εκτοπίσει το παλιό και φθαρμένο δικομματικό σύστημα, αντιτάσσοντας στην ιδιοτέλεια την αλληλεγγύη, στον παραγοντισμό την δύναμη της ηθικής των πολιτών, στο κάλεσμα για υποταγή στους νεοφιλελεύθερους εκβιασμούς την ιστορική μνήμη των δημοτών.
Η Δημοτική Κίνηση «Πολίτες σε Κίνηση Δάφνης συν Υμηττός» αγωνίζεται όχι για τον εξωραϊσμό αλλά για την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής στην αυτοδιοίκηση, της πολιτικής των «μνημονίων» αλλά και του «Καλλικράτη», αγωνίζεται για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών που υλοποιούνται στους Δήμους και των Δημάρχων που τις υπηρετούν.
Ο Δήμος Δάφνης-Υμηττού χρειάζεται δημοτική ηγεσία που θα πηγάζει από τον πολίτη, θα οργανώνει και θα στηρίζεται στον πολίτη και θα παλεύει για τις πραγματικές ανάγκες του. Οι δημοτικές εκλογές του 2014 είναι η στιγμή της απάντησης των πολιτών της Δάφνης και του Υμηττού!
Στις εκλογές αυτές πρέπει να νικήσει ο λαός!
Στις εκλογές αυτές πρέπει να νικήσουν οι δυνάμεις που αντιστέκονται στον σημερινό μονόδρομο προς την καταστροφή!
Στόχος μας είναι η αλλαγή στη διοίκηση του δήμου και η ανάδειξη για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια μιας αριστερής δημοτικής αρχής που θα διοικήσει το δήμο με συλλογικότητα με ήθος, ηθικές αξίες και με προτεραιότητα στις λαϊκές ανάγκες.
Η ολομέλεια της δημοτικής κίνησης αποφάσισε ομόφωνα ότι επικεφαλής της κίνησης και υποψήφιος δήμαρχος θα είναι ο καθηγητής Μπάμπης Αλεξάτος, δημοτικός σύμβουλος του δήμου Δάφνης – Υμηττού.
Δάφνη – Υμηττός
Δεκέμβριος 2013
//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΠΑΜΠΗ ΑΛΕΞΑΤΟΥ
«Ο Δήμος, ως δημοτική αρχή, πρέπει να υπάρχει και να λειτουργεί μόνο για να εκφράζει τις ανάγκες και τις επιθυμίες του δήμου, δηλαδή των πολιτών.»
Συνέντευξη με τον Μπάμπη Αλεξάτο, υποψήφιο δήμαρχο του συνδυασμού
«ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ ΔΑΦΝΗ συν ΥΜΗΤΤΟΣ»
του Ανδρέα Παπασταματίου*
Σ’ έναν «παγκοσμοιοποιημένο» κόσμο, που αλλάζει επί τα χείρω με καταιγιστικούς ρυθμούς, αφού δίνει πρωταγωνιστικό ρόλο στις περίφημες «αγορές» (το όνομά τους είναι διαστρέβλωση της έννοιας της λέξης, γιατί η αγορά στην δημοκρατία {από το αγείρω = συναθροίζω} ήταν ο Ανοιχτός Τόπος συνάθροισης των πολιτών, το διοικητικό, φιλοσοφικό εκπαιδευτικό και οικονομικό κέντρο της πόλης), ίσως οι τοπικές κοινωνίες, να είναι το τελευταίο οχυρό άμυνας και ανασύνταξης των πολιτών, ώστε να διεκδικήσουν την ζωή, που τους αξίζει. Το σίγουρο είναι, ότι οι ερχόμενες δημοτικές εκλογές ξεπερνούν σε σημασία τα διοικητικά όρια των δήμων. Υπ’ αυτό το πρίσμα, το «Εξ Ευωνύμων» παρουσιάζει την συνέντευξη, που έδωσε στον Ανδρέα Παπασταματίου ο Μπάμπης Αλεξάτος.
-Ας ξεκινήσουμε με τις συστάσεις. Ποιός είσαι;
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στον Υμηττό. Σπούδασα χημεία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και αποφάσισα να διδάξω αυτή την επιστήμη, που είναι περισσότερο κομμάτι της ζωής μας απ’ όσο φαντάζεται πολύς κόσμος. Εργάστηκα αρχικά σε φροντιστήρια και στη συνέχεια στη δημόσια εκπαίδευση. Τώρα είμαι καθηγητής στο 2ο Λύκειο Υμηττού.
-Σαφείς οι συστάσεις, φαίνεται η επιρροή των θετικών επιστημών, αλλά πολύ σύντομες. Επίτρεψέ μου να το αναπτύξουμε λίγο.
Παρακαλώ -Τι σχέση έχεις με τη Δάφνη και τον Υμηττό;
Ο Υμηττός είναι το μέρος που γεννήθηκα, μεγάλωσα, πήγα σχολείο. Είναι το σπίτι μου. Πολλές πλευρές της ζωής μου είναι συνδεδεμένες με αυτή τη συνοικία. Η Δάφνη ήταν πάντα μια περιοχή “συγγενική” με τον Υμηττό. Είναι μέρος της ζωής μου. Ο τόπος είναι καθοριστικός για τους ανθρώπους και τη ζωή. Μην το ξεχνάμε αυτό…
-Και μετά βέβαια ο «τρόπος» των ανθρώπων είναι καθοριστικός για τον τόπο.
Σαφώς. Αυτή η δυναμική σχέση είναι που καθορίζει την πόλιν. Είναι πολιτική…
-Κι η δική σου σχέση με την πολιτική;
Όλοι έχουμε σχέση με την πολιτική, είτε το αντιλαμβανόμαστε είτε όχι, γιατί αυτή καθορίζει τη ζωή μας. Κάποιοι αποφασίζουν να μην αφήσουν την τύχη τους στα χέρια άλλων. Έτσι και εγώ. Εντάχθηκα από τα μαθητικά μου χρόνια στην ΚΝΕ, αργότερα στο ΚΚΕ, στον Συνασπισμό και τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα. Ταυτόχρονα συμμετείχα και συμμετέχω ενεργά σε σωματεία, συλλόγους και πρωτοβουλίες της γειτονιάς (γιατί πιστεύω στην γειτονιά σαν κοινωνικό κύτταρο) , σε κινήσεις αλληλεγγύης.
-Βλέπεις λοιπόν την διεκδίκηση και την κατάκτηση ενός δημόσιου αξιώματος, ως ολοκλήρωση αυτής της σχέσης;
Καθόλου! Η σχέση μου με την ενεργό πολιτική δεν έχει καμμιά σχέση με θέσεις και αξιώματα. Η συμμετοχή μου, ως υποψήφιου δημάρχου, στις δημοτικές εκλογές είναι συλλογική απόφαση της παράταξης «ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ ΔΑΦΝΗ συν ΥΜΗΤΤΟΣ», που προέκυψε από ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες. Μου έκαναν την τιμή, να μου αναθέσουν, να εκπροσωπήσω την παράταξή μας ως υποψήφιος δήμαρχος και αισθάνομαι ευθύνη γι αυτό. Όμως οι αποφάσεις μας συνεχίζουν και θα συνεχίσουν, να είναι συλλογικές.
- Κατά τη γνώμη σου, υπάρχουν «βλαχοδήμαρχοι»;
Ασφαλώς. Το είπε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πριν λίγο καιρό και πολλοί έκαναν, ότι πέφτουν από τα σύννεφα. “Βλαχοδήμαρχος” είναι αυτός που θεωρεί τον δήμο τσιφλίκι του, αυτός που μοιράζει χαιρετούρες και υποσχέσεις. Αυτός που χρησιμοποιεί τις δράσεις του δήμου για προσωπική προβολή, που ασφαλτοστρώνει τους δρόμους πάντα τον τελευταίο χρόνο της θητείας του. Είναι “ο κατόπιν ενεργειών μου” δήμαρχος. Το πρόβλημα με τους “βλαχοδήμαρχους” δεν είναι κυρίως αισθητικό, όπως θέλησαν να το παρουσιάσουν, αλλά πολιτικό. Ενώ εμφανίζονται ως δήθεν ακομμάτιστοι είναι ιμάντες εφαρμογής των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών στους δήμους. Γι αυτό πρέπει να καταδικαστούν με την ψήφο του λαού στις δημοτικές εκλογές..
- Έχεις κάποιους υπ’ όψιν;
Νομίζω πως πας να με παρασύρεις… (χαμόγελο) Δεν είναι του ύφους μου να κάνω αντιπολίτευση με χαρακτηρισμούς. Όχι, ότι φοβάμαι βέβαια να τους χρησιμοποιήσω όταν πρέπει.
-Με παρεξήγησες, αν θεωρείς ότι υπονόησα τον δήμαρχο. Γι’ αυτό ρώτησα «κάποιους» και όχι κάποιον.
Εντάξει. Δεν ωφελεί όμως σε τίποτα να αραδιάσω κάποια πρόσωπα. Πιστεύω, ότι οι πολίτες έχουν την κρίση, να δουν, ποιοι έχουν τα χαρακτηριστικά, που σου είπα πριν.
-Εντάξει, δεν θα επιμείνω. Τι θα’ λεγες να μπούμε στο «ψητό»; Ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχει λειτουργήσει ως θεμέλιο δημοκρατίας ή είναι το άλλο φιλέτο –γι’ αυτό ανέφερα το ψητό νωρίτερα- της εξουσίας, που νέμονται οι τοπικοί άρχοντες κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν της κεντρικής πολιτικής σκηνής;
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ξεκίνησε ως ένας γνήσια δημοκρατικός και λαϊκός θεσμός. Κυρίως γιατί φέρνει την εξουσία κοντά στον πολίτη και τα προβλήματά του. Πάντα γύρω από την Τοπική Αυτοδιοίκηση διεξαγόταν μια πολιτική διαπάλη, για το ρόλο και τις αρμοδιότητές της. Η Αριστερά ήθελε να διευρυνθούν και οι συντηρητικές δυνάμεις, επειδή φοβούνται το λαό, τα περιόριζαν. Υπήρχαν όμως κατακτήσεις. Η Τ.Α βοήθησε να δημιουργηθούν υποδομές στις λαϊκές γειτονιές. Ειδικά εκεί που ανήκε σε δυνάμεις της Αριστεράς. Τέτοια διοίκηση ήταν για παράδειγμα η διοίκηση Μιχαλόπουλου στο δήμο Δάφνης η οποία πέτυχε πολλά παρά την αντιπαλότητα με την κεντρική εξουσία επειδή ο Μιχαλόπουλος ήταν Αριστερός.
-Εντάξει, αλλά δεν μου λες για το …φιλέτο!
Θα σου πω, μην ανησυχείς. Είναι γεγονός, ότι στο χώρο αυτό αναπτύχθηκαν σχέσεις διαπλοκής με ιδιωτικά συμφέρονται και την κεντρική εξουσία. Η Αριστερά αλλά και η δημοτική παράταξη που εκπροσωπώ, όχι μόνο δεν θέλει να πάρει μέρος σ’ αυτή την εκτροπή του θεσμού της Τ.Α. και τα φαινόμενα, που την ακολουθούν, αλλά αντίθετα τα καταγγέλλει και τα αντιμάχεται χρόνια τώρα. Θα συνεχίσει να το κάνει, όσο είναι αντιπολίτευση, αλλά δεν φτάνει αυτό. Ζητάμε την προτίμηση των πολιτών, ώστε ως διοίκηση του Δήμου, να συνεχίσουμε μαζί τους να παλεύουμε για την καθιέρωση θεσμών λαϊκού ελέγχου και διαφάνειας, που θα αποτρέπουν φαινόμενα διαφθοράς.
-Τι σχέση πιστεύεις πρέπει να έχουν ο δήμος και ο Δήμος με την κεντρική εξουσία;
Ο Δήμος, ως δημοτική αρχή, πρέπει να υπάρχει και να λειτουργεί μόνο για να εκφράζει τις ανάγκες και τις επιθυμίες του δήμου, δηλαδή των πολιτών. Οι δημοτικές αρχές δεν μπορεί να είναι το μακρύ χέρι της κυβέρνησης στους δήμους. Να μετατρέπονται σε φοροεισπράχτορες και εκδότες
πιστοποιητικών. Αντίθετα πρέπει να διεκδικούν αρμοδιότητες και πόρους προς όφελος των δημοτών. Η Τ.Α. ασκεί ακόμα, έστω και περιορισμένη, εξουσία. Αυτή πρέπει να τη χρησιμοποιεί, για να επιστρέφει στους κατοίκους ένα μέρος, από αυτά που τους κλέβει η κεντρική εξουσία. Η κεντρική εξουσία, εφαρμόζει σήμερα μια ανάλγητη φορομπηχτική πολιτική, για να πληρώσει τα «κερατιάτικα», τα οποία η ίδια δημιούργησε με την εναλλαγή των δύο κομμάτων, που σήμερα συγκυβερνούν! Πέρα από τη διεκδίκηση, η προσφορά κοινωνικών δομών και υπηρεσιών είναι σημαντική προσφορά σε μια εποχή που η κοινωνία βρίσκεται στα όρια ανθρωπιστικής κρίσης.
-Στα όρια;
Ίσως να τα έχουμε ξεπεράσει…
-Έχει νόημα ένας θεσμός αποκέντρωσης και τοπικού χαρακτήρα, ή μήπως δεν είναι μόνο τοπικού, να βάλει στις εκλογές το δίλημμα μνημόνιο-αντιμνημόνιο;
Νομίζω ναι.
-Νομίζεις; Γιατί εμένα μου φαίνεται…
Όχι, όχι νομίζω. Απαραίτητα ναι. Το μνημόνιο και η πολιτική που επιβάλλει ευθύνεται, για τον περιορισμό των θεσμοθετημένων πόρων της Τ.Α. κατά τουλάχιστον 60 %. Ευθύνεται επίσης ευθέως, για τις διαθεσιμότητες και απολύσεις χιλιάδων απαραίτητων υπαλλήλων κλπ, με αποτέλεσμα οι δήμοι να δυσκολεύονται να λειτουργήσουν στοιχειωδώς. Άρα, η κατάργηση του μνημονίου και η αλλαγή πολιτικής είναι όρος επιβίωσης για την Τ.Α. Όποιος λέει μεγάλα λόγια για το ρόλο του δήμου, χωρίς να προσθέτει σαν απαραίτητο στοιχείο τον αγώνα για την κατάργηση του μνημονίου, απλώς κοροϊδεύει τον κόσμο.
-Δεν χρειάζεται όμως ένα «σουλούπωμα» στα οικονομικά και τη λειτουργία των δήμων;
Και βέβαια χρειάζεται. Αλλά, όταν μια νοικοκυρά λέει αύριο θα σουλουπώσω λίγο το σπίτι, δεν εννοεί, ότι θα πάρει μια αξίνα και θα αρχίσει να ρίχνει τους τοίχους!
-Ποιο είναι λοιπόν το διακύβευμα αυτών των δημοτικών εκλογών;
Είναι να ξεκινήσει μια πορεία αποκατάστασης του ρόλου της Τ.Α. ως λαϊκού και δημοκρατικού θεσμού. Το αποτέλεσμα όμως αυτών των εκλογών, θα έχει γενικότερη πολιτική σημασία για την πορεία της χώρας. Οι εκλογές δεν είναι καλλιστεία. Δεν είναι πολιτικά ουδέτερες. Θα επηρεάσουν το συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Η ενίσχυση της παράταξής μας και η ανάδειξή μας σε δημοτική αρχή σημαίνει:
Ενίσχυση της πάλης για ανατροπή των μνημονίων και της νεοφιλελεύθερης πολιτικής
Ενίσχυση του αγώνα για την κατάργηση του Καλλικράτη, που στραγγαλίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Αλλαγή πολιτικής της δημοτικής αρχής Δάφνης – Υμηττού. Ανάδειξη Αριστερής δημοτικής αρχής μετά από πολλά χρόνια στο δήμο μας.
-Μια που είπες για Καλλικράτη…. Δηλαδή δεν έχει …κάλλος, ο Καλλικράτης;
Με ένα λάμδα μπορεί... Οι πολίτες μπορεί να μην ξέρουν ακριβώς τι είναι ο Καλλικράτης. Είναι η εφαρμογή του μνημονίου στην Τ.Α. Επιβάλλει τις υποχρεωτικές συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία τεράστιων δήμων, που αποτρέπουν τη λαϊκή συμμετοχή. Ταυτόχρονα επιβάλλει ασφυκτικούς ελέγχους στις αποφάσεις και επιβάλλει στους δημότες να πληρώνουν για υπηρεσίες, που πριν ήταν δωρεάν π.χ. τα αθλητικά προγράμματα του δήμου. Οι αποφάσεις του Δ.Σ. ελέγχονται από επίτροπο. Πρόσφατα ανατράπηκε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Δάφνης-Υμηττού, που μείωνε τα δημοτικά τέλη στις τρίτεκνες οικογένειες του δήμου μας! Ο Καλλικράτης πρέπει να καταργηθεί για να ανασάνουν οι δήμοι και φυσικά οι δημότες.
-Αφού είμαστε στη σχέση τοπικού-υπερτοπικού, πως βλέπεις τον ιδιωτικό τομέα; Ο πολιτικός χώρος που εκπροσωπείς, έχει κατηγορηθεί για «δαιμονοποίησή» του. Εσύ αν είχες την ευκαιρία, θα ήθελες να δουλέψεις σ’ αυτόν;
Έχω δουλέψει πολλά χρόνια στον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα σε ένα χώρο, των φροντιστηρίων, που βασιλεύει η αυθαιρεσία των εργοδοτών. Είχα και πρόταση στο παρελθόν να δουλέψω σε μεγάλη, πολύ μεγάλη εταιρία, ως χημικός, με τις ανάλογες απολαβές. Δεν συγκρίνεται όμως η διδασκαλία στα παιδιά, με κανένα μισθολόγιο.
-Δεν συμπαθείς τις επιχειρήσεις;
Τίποτα τέτοιο! Δεν έχω τίποτα εναντίον αυτού, που με ένα μαγαζί ή επιχείρηση προσπαθεί να επιβιώσει με τρομερές δυσκολίες. Ίσα ίσα, ο δήμος πρέπει να πάρει κάθε μέτρο, που τον βοηθά να διατηρήσει την επιχείρησή του. Όμως είμαστε αντίθετοι με την εισβολή του ιδιωτικού κεφαλαίου σε δραστηριότητες των δήμων.
-Αυτό μπορεί να ακουστεί κάπως «ιδεοληπτικό»… Με συγχωρείς δηλαδή…
Δεν το επιδιώκουμε από ιδεοληψία, αλλά γιατί αυτό θα σημαίνει χειρότερες και ακριβότερες υπηρεσίες για τους δημότες, διαθεσιμότητες και απολύσεις για τους εργαζόμενους.
Μια που γίνεται συζήτηση στις μέρες μας για την ιδιωτικοποίηση του νερού, να αναφέρω το παράδειγμα του Παρισιού, όπου μετά από το αποτυχημένο πείραμα ιδιωτικοποίησης του νερού, ο δήμος το πήρε ξανά στον έλεγχό του.
-Γιατί αποτυχημένο το πείραμα της ιδιωτικοποίησης;
Γιατί είχε αυξηθεί η τιμή του νερού, ενώ είχε πέσει η ποιότητά του, και είχαν αυξηθεί οι διαρροές λόγω μη συντήρησης του δικτύου. Ανάλογα αρνητικά παραδείγματα υπάρχουν για την ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής των σκουπιδιών.
-Οδεύοντας προς το τέλος της συνέντευξης, να πλησιάσουμε πάλι στα δικά μας. Κατά τη γνώμη σου Δάφνη-Υμηττός ή Υμηττός-Δάφνη;
Δεν νομίζω ότι έχει ιδιαίτερη σημασία. Η πολιτική και οι προτεραιότητες της δημοτικής αρχής έχουν σημασία, για τους κατοίκους της Δάφνης και του Υμηττού. Αν κλείσουν π.χ. τα ΚΑΠΗ ή οι παιδικοί σταθμοί, θα γίνει μόνο στη Δάφνη ή μόνο στον Υμηττό ;
-Αν και θα ίσως θα έπρεπε να το ρωτήσω νωρίτερα, να μεταφέρω κάτι που ακούω συχνά τελευταία: γιατί δεν παραμερίζουν τις ιδεολογικές διαφορές τους οι άνθρωποι, που ασχολούνται με τον Δήμο, να δουλέψουν από κοινού για το καλό της πόλης;
Στις δημοτικές εκλογές επιλέγουμε κυρίως πολιτική και μετά πρόσωπα, που θα την υπηρετήσουν. Πρέπει οι άνθρωποι, που αποτελούν μια δημοτική παράταξη, να έχουν ένα κοινό υπόβαθρο πολιτικής συμφωνίας, ώστε να συγκροτούν μια πρόταση για τη διοίκηση του δήμου αλλά και το ρόλο της Τ.Α. γενικότερα. Αυτό δεν απαιτεί αναγκαστικά ιδεολογική ενότητα, αυτή άλλωστε δεν υπάρχει ούτε στα περισσότερα κόμματα σήμερα. Εμείς καλούμε κάθε κάτοικο να συστρατευτεί μαζί μας, αν θέλει ανατροπή του μνημονίου, κατάργηση του Καλλικράτη και εκδημοκρατισμό του πλαισίου λειτουργίας της Τοπικής αυτοδιοίκηση, αλλαγή της πολιτικής της δημοτικής αρχής, που μόνο πολιτική για το συμμφέρον του τόπου και των πολιτών δεν είναι. Είναι μια δημοτική αρχή, που κάνει διοίκηση πολιτικής καριέρας, με μια πολιτική πλήρους συμμόρφωσης στις μνημονιακές εντολές. Φυσικά απαραίτητη προϋπόθεση είναι και η φερεγγυότητα των προσώπων. Ιδεολογικά πιστοποιητικά δεν ζητάμε!
*Ο Ανδρέας Παπασταματίου είναι δημοσιογράφος (μέλος ΕΣΗΕΑ) της ΕΡΑ (Ελληνικής Ραδιοφωνίας). Είναι μεταξύ των 2.500 χιλιάδων απολυμένων (;) της ΕΡΤ. Δεν έκανε αίτηση στην ΔΤ.
Σημείωση συντάκτη: Αυτή η συνέντευξη ολοκληρώθηκε με δύο τρόπους: Προφορικώς (από κοντά και τηλεφωνικώς) και γραπτώς ( δι’ αλληλογραφίας …ηλεκτρονικής). Προσπάθησα να αποδώσω με ακρίβεια το προφορικό μέρος και το πνεύμα της συζήτησης και να το εντάξω ομαλά στο γραπτό κομμάτι
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ
«ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ ΔΑΦΝΗ συν ΥΜΗΤΤΟΣ»
Η Αυτοδιοίκηση υπήρξε ένα από τα μεγάλα θύματα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας και των αλλεπάλληλων Μνημονίων, αφού μετά από τρία χρόνια εφαρμογής της μνημονιακής πολιτικής, η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση έχει υποστεί μείωση πάνω από 60% των θεσμοθετημένων πόρων της και έχει οδηγηθεί σε πραγματική οικονομική ασφυξία. Σε συνδυασμό δε με την μεταφορά επιπλέον 240 αρμοδιοτήτων χωρίς την μεταφορά των αναγκαίων πόρων, οι περικοπές οδηγούν με μαθηματική βεβαιότητα σε κατάρρευση την Τ.Α., ενώ παράλληλα προετοιμάζεται το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών και τον εκμηδενισμό των ελάχιστων κοινωνικών παροχών, που θα οδηγήσουν σε νέες οικονομικές επιβαρύνσεις για τους πολίτες.
Όλα τα τελευταία χρόνια, ακόμη και πριν τα «μνημόνια», η τοπική αυτοδιοίκηση δέχεται μια επίθεση που στόχο έχει την αλλοίωση του λαϊκού, δημοκρατικού της χαρακτήρα και την μετατροπή της σε παράρτημα της εκάστοτε κυβέρνησης μέχρι την ουσιαστική κατάργησή της.
Ο «Καλλικράτης» ήταν μια αντιδημοκρατική, συγκεντρωτική μεταρρύθμιση, η πρώτη δοκιμασία της μνημονιακής πολιτικής, η εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων κατευθύνσεων για «λιγότερο κράτος» και είχε ως αποτέλεσμα η Τ.Α. να απομακρύνεται διαρκώς από τους πολίτες και τις ανάγκες τους.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αυτή που μπορεί και πρέπει να αναλάβει το βάρος της κοινωνικής πολιτικής του κράτους, αφού διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών, που απευθύνεται στο σύνολο των πολιτών και ιδιαίτερα στους φτωχούς, τους ανέργους και τους οικονομικά ασθενέστερους. Όμως οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ΚΑΠΗ, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και τα ΚΔΑΠ, είναι κάποιες από της δομές που κινδυνεύουν να κλείσουν και κατ’ επέκταση θα λείψουν από τους πολίτες, που τα έχουν σήμερα ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη, με την εφαρμογή των νέων μέτρων.
Στο Δήμο Δάφνης-Υμηττού, η νεοδημοκρατική διοίκηση Σταυριανουδάκη αποτελεί , για τρίτη συνεχόμενη τετραετία, το υπόδειγμα υλοποίησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, των πολιτικών του τέως δικομματισμού Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ πρώτα και των μνημονίων της τρόικας έπειτα.
Ακολούθησε κατά γράμμα τις επιλογές της κεντρικής εξουσίας, δεν σχεδίασε και δεν οραματίστηκε τίποτα, συνεργάστηκε με «μη κερδοσκοπικές εταιρίες» υπενοικίασης εργαζομένων, «μεταβίβασε» κονδύλια της Νομαρχίας του κου Σγουρού σε εργολάβους που χρησιμοποιούν εργαζόμενους των 15 ευρώ, για άχρηστα έργα βιτρίνας. Ταυτόχρονα προσπάθησε να υλοποιήσει δικά της σχέδια όπως η κατασκευή γκαράζ στο χώρο της γυμναστικής ακαδημίας με τη μέθοδο της παραχώρησης σε ιδιώτη. Ποιος πιστεύει, πέρα από τα υπόλοιπα, ότι ένα τέτοιο έργο αποτελεί σήμερα προτεραιότητα για τους κατοίκους του δήμου μας;
Όλα αυτά την ώρα που στη Δάφνη και τον Υμηττό, η πραγματική ανεργία έχει ξεπεράσει το 35%, τα μικρομεσαία καταστήματα σβήνουν το ένα μετά το άλλο και οι μισοί κάτοικοι δεν μπορούν να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης. Για όλους αυτούς δεν σκέφτηκε τίποτα, δεν έκανε τίποτα!
Ο Δήμος Δάφνης-Υμηττού, δεν χρειάζεται δημοτικούς άρχοντες διεκπεραιωτές του έργου της μνημονιακής καταστροφής, δημοτικές ηγεσίες εκτός κοινωνικής πραγματικότητας!
Σε αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες με την απειλή ανθρωπιστικής κρίσης λόγω της εφαρμοζόμενης πολιτικής, ο Δήμος θα μπορούσε να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην οργάνωση των πολιτών, όχι μόνο για την απόκρουση αυτής της πολιτικής, αλλά και ως ο βασικός μοχλός έκφρασης της αλληλεγγύης και υπεράσπισης της κοινωνικής συνοχής, με στόχο να ανταποδώσει ένα μέρος από αυτά που οι πολίτες δικαιούνται και τους στερεί η μέχρι τώρα εφαρμοζόμενη πολιτική.
Να γίνει φραγμός στις πολιτικές της φτωχοποίησης, που ανοίγουν τον δρόμο στην προπαγάνδα του φασισμού και στην δράση της συμμορίας των χρυσαυγιτών.
Η Δημοτική Κίνηση «Πολίτες σε Κίνηση Δάφνη συν Υμηττός» αγωνίζεται ο Δήμος να βρεθεί δίπλα στα άτομα που έχασαν ή κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, στα άτομα που είναι εκτεθειμένα στον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και στα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Σε συνεργασία με πρωτοβουλίες και δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης και όχι μέσω Μ.Κ.Ο. Να κάνει πράξη το σύνθημα «κανείς μόνος του στην κρίση».
Η Δημοτική Κίνηση «Πολίτες σε Κίνηση Δάφνη συν Υμηττός» επιδιώκει τη συμπόρευση και συνεργασία με άλλες δημοτικές κινήσεις που βρίσκονται στο χώρο της αριστεράς. Αγωνίζεται για ένα ενωτικό και αυτόνομο κίνημα δημοκρατίας, συμμετοχής και αντίστασης, που θα εκτοπίσει το παλιό και φθαρμένο δικομματικό σύστημα, αντιτάσσοντας στην ιδιοτέλεια την αλληλεγγύη, στον παραγοντισμό την δύναμη της ηθικής των πολιτών, στο κάλεσμα για υποταγή στους νεοφιλελεύθερους εκβιασμούς την ιστορική μνήμη των δημοτών.
Η Δημοτική Κίνηση «Πολίτες σε Κίνηση Δάφνης συν Υμηττός» αγωνίζεται όχι για τον εξωραϊσμό αλλά για την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής στην αυτοδιοίκηση, της πολιτικής των «μνημονίων» αλλά και του «Καλλικράτη», αγωνίζεται για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών που υλοποιούνται στους Δήμους και των Δημάρχων που τις υπηρετούν.
Ο Δήμος Δάφνης-Υμηττού χρειάζεται δημοτική ηγεσία που θα πηγάζει από τον πολίτη, θα οργανώνει και θα στηρίζεται στον πολίτη και θα παλεύει για τις πραγματικές ανάγκες του. Οι δημοτικές εκλογές του 2014 είναι η στιγμή της απάντησης των πολιτών της Δάφνης και του Υμηττού!
Στις εκλογές αυτές πρέπει να νικήσει ο λαός!
Στις εκλογές αυτές πρέπει να νικήσουν οι δυνάμεις που αντιστέκονται στον σημερινό μονόδρομο προς την καταστροφή!
Στόχος μας είναι η αλλαγή στη διοίκηση του δήμου και η ανάδειξη για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια μιας αριστερής δημοτικής αρχής που θα διοικήσει το δήμο με συλλογικότητα με ήθος, ηθικές αξίες και με προτεραιότητα στις λαϊκές ανάγκες.
Η ολομέλεια της δημοτικής κίνησης αποφάσισε ομόφωνα ότι επικεφαλής της κίνησης και υποψήφιος δήμαρχος θα είναι ο καθηγητής Μπάμπης Αλεξάτος, δημοτικός σύμβουλος του δήμου Δάφνης – Υμηττού
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η μάχη πρέπει να δοθεί στις Βρυξέλλες [video]
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ