2014-01-22 00:35:46
Φωτογραφία για Παραλογισμός και σκοπιμότητες στην Υγεία
Ο «καλός γιατρός» θα είναι αυτός που θα γράφει πολλά φάρμακα ηλεκτρονικά και θα ενισχύει τις φαρμακοβιομηχανίες.

Του ΘΑΝΑΣΗ ΔΡΙΤΣΑ - ΕΝΕΤ.GR

Αφωνη έχει αφήσει την πλειονότητα των σκεπτόμενων γιατρών η απόφαση του υπουργείου Υγείας να καθορίσει ανώτατο μηνιαίο όριο δαπάνης στη συνταγογράφηση φαρμάκων αποκλειστικά με βάση την αντίστοιχη περσινή δαπάνη (2013).

Ο υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης, και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Δ. Κοντός, αποφάσισαν (ΦΕΚ 3117/Β/9.1.2013 και 433/7.1.2014 αντίστοιχα) τον «καθορισμό ορίων συνταγογράφησης για το έτος 2014 για κάθε ιατρό που συνταγογραφεί για τον ΕΟΠΥΥ προκειμένου η μηνιαία δαπάνη του συνόλου των συνταγών του εκάστοτε ιατρού να μην υπερβαίνει το 80% της αντίστοιχης μέσης μηνιαίας δαπάνης για το έτος 2013». Η ΗΔΙΚΑ προσαρμόζει πλέον το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ώστε ο ιατρός να μη δύναται να συνταγογραφήσει ανά μήνα φάρμακα των οποίων η συνολική δαπάνη υπερβαίνει κατά 20% το μηνιαίο όριο του εκάστοτε ιατρού.


Με την αδίστακτη αυτή μέθοδο η τρέχουσα ηγεσία επιχειρεί να πιάσει το στόχο που έχει συμφωνήσει με την τρόικα για μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης (χωρίς τον υπολογισμό των εμβολίων) σε 1,916 δισ. ευρώ για το 2014, από 2,371 δισ. το 2013. Πρόκειται δηλαδή για μια μείωση 19,2%, όσο σχεδόν είναι η μείωση του 20% που προβλέπουν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τη συνταγογράφηση από κάθε γιατρό. Ετσι, η κατά κεφαλή δημόσια φαρμακευτική δαπάνη θα κατρακυλήσει στα 174 ευρώ το 2014, όταν το 2009 ήταν 444 ευρώ και ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι 320 ευρώ. Ταυτόχρονα, τα στοιχεία δείχνουν ότι η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα, από 9% που ήταν το 2009, εκτινάχτηκε στο 24% το 2013. Μετά τα νέα μέτρα, όπως το ένα ευρώ ανά συνταγή, αναμένεται να φτάσει το 32%. Το 2009 η συνολική δημόσια φαρμακευτική δαπάνη ήταν 5,3 δισ. ευρώ και οι ασφαλισμένοι πλήρωναν απ' την τσέπη τους 525 εκατ. ευρώ (μεσοσταθμικά 9%). Το 2014 με δημόσια φαρμακευτική δαπάνη 1,916 δισ. ευρώ, οι ασφαλισμένοι θα πληρώσουν από την τσέπη τους 900 εκατ. ευρώ (32%).

Ο παραλογισμός αυτός του υπουργείου Υγείας αγγίζει ακόμη και νοσοκομειακούς ή γιατρούς μη συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ εφόσον το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης εφαρμόζει το πλαφόν «οριζόντια» προς όλους τους γιατρούς που συνταγογραφούν ηλεκτρονικά. Το υπουργείο μάλιστα γνωρίζει ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί συνταγογραφούν πολύ λιγότερα φάρμακα σε σχέση με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ ή τους ιδιώτες. Με τη διάταξη αυτή δένονται τα χέρια νοσοκομειακών γιατρών που δεν θα μπορούν να υπερβούν χαμηλά πλαφόν συνταγογράφησης. Μάλιστα αναμένεται ότι θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα, εξαιτίας της απόφασης αυτής, και στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι τρεχόντως έχουν στραφεί προς τα νοσοκομεία.

Η πολλαπλών σκοπιμοτήτων αυτή απόφαση εμπεριέχει στοιχεία ανηθικότητας και υποκρισίας διότι επιβραβεύει όσους το 2013«υπερσυνταγογραφούσαν», ενώ παράλληλα τιμωρεί όσους περιόρισαν τη φαρμακευτική δαπάνη το 2013 γράφοντας πολύ λιγότερα φάρμακα. Η νέα μάλιστα αντίληψη αξιολόγησης των γιατρών που προκύπτει από την απόφαση αυτή βασίζεται όχι στα κλινικά αποτελέσματα ή την επιστημονική κατάρτιση αλλά σε οικονομικούς όρους παραγωγικότητας. Ο «καλός γιατρός» θα είναι πλέον αυτός που μπορεί να γράφει ηλεκτρονικά πολλά φάρμακα και έτσι θα ενισχύει το «ανθρωποκεντρικό», «θεάρεστο» και «κοινωνικό» έργο της φαρμακοβιομηχανίας.

Η απόφαση στρέφεται ουσιαστικά εναντίον των μικρομεσαίων ειδικευμένων γιατρών, των οποίων την εξαφάνιση επιθυμούν σφόδρα τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα της Υγείας. Γίνεται αυτονόητο ότι ο ασφαλισμένος δεν θα πηγαίνει πλέον στον γιατρό της γειτονιάς (του οποίου έκλεισε το χαμηλό πλαφόν) αλλά στα μεγάλα ιδιωτικά κέντρα, όπου πρακτικά θα συνταγογραφούν άνευ ορίων. Επιπλέον η παράλογη αυτή απόφαση δεν ευνοεί τους νέους γιατρούς, δεν ευνοεί την έναρξη ιατρικού επαγγέλματος, δεν ευνοεί όσους γιατρούς απουσιάζουν συχνά στο εξωτερικό για εκπαίδευση ή μετεκπαίδευση, αφού όλες αυτές οι κατηγορίες δεν θα βρίσκονται σε 24ωρη βάση μπροστά σε έναν υπολογιστή με ανοιχτή τη σελίδα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Η νέα κοσμοαντίληψη περί ιατρικού λειτουργήματος έχει πρακτικά μεταβάλει το γιατρό σε έναν χαμηλού κόστους τεχνοκράτη, κοινό γραμματέα παροχής ηλεκτρονικών υπηρεσιών υγείας.

* Καρδιολόγου, Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, συνθέτη και συγγραφέα
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ